Prinsesstarta
Sütemény Torta

Prinsesstårta

Mi a Prinsesstårta? – A svéd desszert bemutatása

Prinsesstårta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

 Prinsesstårta egy hagyományos svéd édesség, amely eredetileg a 20. század elején készült. Azóta azonban a Prinsesstårta vált a svéd konyha egyik legismertebb és legnépszerűbb desszertjévé. Az édesség egy magas, általában zöld színű torta, amelyet tejszínhabbal, málna lekvárral és egyéb finomságokkal töltik meg.

Prinsesstarta

Prinsesstårta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Prinsesstårta.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Svéd
Mennyiség 8 főre
Kalória 1029 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a vaníliakrémhez:

a töltelékhez:

a díszítéshez:

a szóráshoz:

Elkészítés
 

  • Melegítsd elő a sütőt 175°C (felső és alsó sütés) és bélelj ki egy 23 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral.
  • Készítsd el a tésztát: A tojásokat és a cukrot verjük habosra a habverővel, majd óvatosan forgassuk bele a lisztet, a keményítőt és a vaníliás cukrot.
  • Öntsd a tésztát a formába és süsd az alsó sütőrácsban 30-45 percig. Hagyd kihűlni, majd vedd ki a formából és helyezd egy rácsra.
  • Készítsd el a vaníliakrémet: Keverjük össze egy fazékban a tejszínt, a vaníliás cukrot és a sütőport. Főzzük lassú tűzön, folyamatosan keverve, amíg a krém besűrűsödik. Vedd le a tűzről, és öntsd át egy tálba. Hagyd kihűlni, majd töltsd meg vele a tortát.
  • Vágd három részre a tortalapot és helyezd az alsó részét egy tortatányérra. Töltse meg az első réteget baracklekvárral és a második réteget vaníliakrémmel.
  • Készítsd el a tejszínhabot és tegyél egy nagy adagot a torta tetejére, majd vidd fel egy vékonyabb réteggel az oldalakra is. Helyezd a tortát a hűtőbe, hogy megszilárduljon, miközben elkészíted a marcipánt.
  • Készítsd el a marcipánt és gyúrd addig, amíg puha lesz. Nyújtsd ki körülbelül 3-4 mm vastagra. Használj kukoricakeményítőt, ha a marcipán ragad. Az legkönnyebb egy kinyújtószőnyeggel dolgozni. Fontos, hogy a marcipán nagyobb legyen, mint ami szükséges ahhoz, hogy pontosan befedje a tortát, így marad margód.
  • Fedjük be a tortát a marcipánnal, majd simítsuk el és vágjuk le a felesleges részeket.
  • Dekoráljuk a tortát olvasztott, hűlt csokoládéval, porcukorral és ehető virágokkal.

Megjegyzés

Tálalás:

A Prinsesstårta tökéletes desszert lehet bármilyen ünnepi alkalomra, de akár hétköznapokra is megállja a helyét. Svédországban általában délutáni teázáshoz szolgálják fel, de bármikor fogyasztható.
A Prinsesstårta a legfinomabb hűtve, így érdemes legalább egy órára a hűtőbe tenni, mielőtt fogyasztanánk. A tortát könnyedén szeletelhetjük, és minden szeletet tejszínhabbal és/vagy málna lekvárral tálalhatunk.
Jó étvágyat a Prinsesstårta-hoz!

Nutrition

Kalória: 1029kcalSzénhidrát: 128gFehérje: 20gZsír: 50gTelített zsír: 16gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 25gTrans Fat: 0.01gKoleszterin: 219mgNátrium: 96mgKálium: 636mgÉlelmi rost: 5gCukor: 91gVitamin A: 817IUVitamin C: 3mgKalcium: 201mgVas: 4mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword torta
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!
(össznézettség: 178, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating