Egy szelet svéd Prinsesstårta zöld marcipán bevonattal, málnalekvárral és tejszínhabbal rétegezve, díszítve csokoládécsíkokkal, tálalva egy világoskék tányéron egy világos színű asztali abrosszal a háttérben. Prinsesstårta

Prinsesstårta

Sütemény Torta

Mi a Prinsesstårta? – A svéd desszert bemutatása

Prinsesstårta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

 Prinsesstårta egy hagyományos svéd édesség, amely eredetileg a 20. század elején készült. Azóta azonban a Prinsesstårta vált a svéd konyha egyik legismertebb és legnépszerűbb desszertjévé. Az édesség egy magas, általában zöld színű torta, amelyet tejszínhabbal, málna lekvárral és egyéb finomságokkal töltik meg.

Egy szelet svéd Prinsesstårta zöld marcipán bevonattal, málnalekvárral és tejszínhabbal rétegezve, díszítve csokoládécsíkokkal, tálalva egy világoskék tányéron egy világos színű asztali abrosszal a háttérben.

Prinsesstårta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Prinsesstårta.
5 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Svéd
Mennyiség 8 főre
Kalória 1029 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a vaníliakrémhez:

a töltelékhez:

a díszítéshez:

a szóráshoz:

Elkészítés
 

  • Melegítsd elő a sütőt 175°C (felső és alsó sütés) és bélelj ki egy 23 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral.
  • Készítsd el a tésztát: A tojásokat és a cukrot verjük habosra a habverővel, majd óvatosan forgassuk bele a lisztet, a keményítőt és a vaníliás cukrot.
  • Öntsd a tésztát a formába és süsd az alsó sütőrácsban 30-45 percig. Hagyd kihűlni, majd vedd ki a formából és helyezd egy rácsra.
  • Készítsd el a vaníliakrémet: Keverjük össze egy fazékban a tejszínt, a vaníliás cukrot és a sütőport. Főzzük lassú tűzön, folyamatosan keverve, amíg a krém besűrűsödik. Vedd le a tűzről, és öntsd át egy tálba. Hagyd kihűlni, majd töltsd meg vele a tortát.
  • Vágd három részre a tortalapot és helyezd az alsó részét egy tortatányérra. Töltse meg az első réteget baracklekvárral és a második réteget vaníliakrémmel.
  • Készítsd el a tejszínhabot és tegyél egy nagy adagot a torta tetejére, majd vidd fel egy vékonyabb réteggel az oldalakra is. Helyezd a tortát a hűtőbe, hogy megszilárduljon, miközben elkészíted a marcipánt.
  • Készítsd el a marcipánt és gyúrd addig, amíg puha lesz. Nyújtsd ki körülbelül 3-4 mm vastagra. Használj kukoricakeményítőt, ha a marcipán ragad. Az legkönnyebb egy kinyújtószőnyeggel dolgozni. Fontos, hogy a marcipán nagyobb legyen, mint ami szükséges ahhoz, hogy pontosan befedje a tortát, így marad margód.
  • Fedjük be a tortát a marcipánnal, majd simítsuk el és vágjuk le a felesleges részeket.
  • Dekoráljuk a tortát olvasztott, hűlt csokoládéval, porcukorral és ehető virágokkal.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Prinsesstårta-hoz!

Tápérték

Kalória: 1029kcalSzénhidrát: 128gFehérje: 20gZsír: 50gTelített zsír: 16gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 25gTrans Fat: 0.01gKoleszterin: 219mgNátrium: 96mgKálium: 636mgÉlelmi rost: 5gCukor: 91gVitamin A: 817IUVitamin C: 3mgKalcium: 201mgVas: 4mg
Keyword Burgonyakeményítő, Cukor, Díszítés, Étcsokoládé, Habtejszín, Kukoricakeményítő, Liszt, Málnalekvár, marcipán, Porcukor, Tej, tészta, tojás, Tojássárgája, Töltelék, Vaníliakrém, Vaníliapaszta, Vaníliás cukor
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Prinsesstårta recepthez:

Miért zöld a Prinsesstårta?

A Prinsesstårta hagyományosan zöld színű, amit a marcipán festése eredményez. A zöld szín az idők során vált a torta jelképévé, bár ma már más színekben is elkészítik.

Mennyi ideig tart elkészíteni a Prinsesstårta-t?

Az elkészítési idő függ a sütési és hűtési időtől, valamint attól, hogy mennyire gyakorlott a sütő. Általában 1-2 óra alatt elkészíthető, beleértve a sütési és hűtési időt is.

Lehet-e előre elkészíteni a Prinsesstårta-t?

Igen, a Prinsesstårta-t akár egy nappal előre is elkészíthetjük. A marcipán bevonat megőrzi a torta frissességét és nedvességét.

Van-e gluténmentes/laktózmentes/vegán változata a Prinsesstårta-nak?

Igen, léteznek alternatív változatok, amelyekben a hagyományos összetevőket, mint például a lisztet, tejet és tojást, gluténmentes, laktózmentes vagy vegán alternatívákkal helyettesítik.

Hogyan tároljuk?

A Prinsesstårta-t hűtőszekrényben kell tárolni, és ajánlott 3-4 napon belül elfogyasztani.

Hogyan szolgáljuk fel?

Legjobb hidegen tálalni, és éles késsel szeletelni, hogy a marcipán bevonat és a belső rétegek szépen elváljanak.

Mikor van a legjobb időszak a Prinsesstårta fogyasztására?

Bár egész évben népszerű, különösen ünnepek és különleges alkalmak, mint például születésnapok vagy családi összejövetelek ideális időpontjai a Prinsesstårta élvezetének.

Történet:

A Prinsesstårta egy klasszikus svéd desszert, melynek eredete a 20. század elejére nyúlik vissza. Az eredeti receptet Jenny Åkerström készítette, aki a svéd királyi család hercegnőinek tanítója volt. A torta eredetileg „Grön tårta” (Zöld torta) néven volt ismert, de később a hercegnők iránti tiszteletből kapta a „Prinsesstårta” nevet.

Tálalás:

A Prinsesstårta tálalása igazi művészet. A tortát általában pasztellzöld marcipánnal vonják be, de lehetőség van más színek használatára is. A torta tetejére egy rózsát formázó marcipándísz kerül, melyet porcukorral szórnak meg. Elegánsan tálalható egy finom porcelán tányéron, friss gyümölcsökkel és ehető virágokkal díszítve.

Ital ajánló a Prinsesstårta mellé:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcsös Jégtea: Frissítő és egészségesebb alternatíva a cukros üdítők helyett. Válasszunk természetes gyümölcsízeket, mint például eper, barack, vagy málna. Hűtsük le jéggel, hogy tökéletes legyen a meleg napokon.
  2. Smoothie: Készíthetünk gyümölcsös smoothie-t, amely nemcsak finom, hanem tápláló is. Válasszunk szezonális gyümölcsöket, mint az eper, banán vagy áfonya, és keverjünk hozzájuk egy kis joghurtot vagy mandulatejet.
  3. Tejeskávé (Café au lait): Gyenge tejeskávé tejjel és kis cukorral vagy cukor nélkül, ami enyhe koffeintartalmával nem túl erős a gyerekek számára.

Felnőtteknek:

  1. Svéd Kávé (Fika): A Prinsesstårta svéd eredetéhez illően kínáljunk mellé hagyományos svéd kávét. Ez lehet egy erősebb eszpresszó vagy egy finom cappuccino, ami tökéletesen kiegészíti a torta ízét.
  2. Prosecco vagy Pezsgő: Egy könnyű, buborékos prosecco vagy pezsgő elegáns kísérője lehet a desszertnek, különösen ünnepi alkalmakkor.
  3. Desszertbor: Választhatunk egy édes desszertbort, mint például egy Tokaji Aszút vagy egy Sauternes-t, amelyek gazdag ízvilága kiválóan harmonizál a Prinsesstårta édességével.

Alternatív hozzávalók:

  • Gluténmentes változat: A lisztet cserélhetjük gluténmentes lisztkeverékre, a burgonyakeményítő pedig már eleve gluténmentes.
  • Laktózmentes változat: A habtejszín és a tej helyettesíthető laktózmentes vagy növényi alapú változatokkal, mint például mandula- vagy szójatej.
  • Cukormentes változat: A cukrot helyettesíthetjük mesterséges édesítőszerekkel vagy természetes alternatívákkal, mint az eritrit vagy a stevia.
  • Málnalekvár helyett: Használhatunk más ízű lekvárokat is, például baracklekvárt vagy szederlekvárt.

Ez a torta nem csak az ízlelőbimbókat kényezteti, hanem a szemet is elbűvöli. Remélem, hogy ezek az ötletek inspirálóak lesznek a Prinsesstårta elkészítéséhez!

Egészségügyi előnyök:

A Prinsesstårta hagyományos változata gazdag cukorban és zsírban, így nem tekinthető egészséges desszertnek. Azonban néhány módosítással egészségesebbé tehető:

  1. Cukorcsökkentés: Csökkenthetjük a cukor mennyiségét, vagy természetes édesítőszereket használhatunk.
  2. Teljes kiőrlésű liszt: A fehér liszt helyett használhatunk teljes kiőrlésű lisztet, ami több rostot tartalmaz.
  3. Laktózmentes és növényi alapú alternatívák: A tejtermékeket helyettesíthetjük laktózmentes vagy növényi alapú változatokkal.

Variációk:

  1. Színes Marcipán: A hagyományos zöld helyett különböző színekben készíthetjük el a marcipánt, hogy különleges alkalmakra szabjuk.
  2. Gyümölcsös rétegek: Málna helyett különböző gyümölcsrétegeket adhatunk a tortához, mint például eper, áfonya vagy barack.
  3. Vegán változat: Pótolhatjuk az állati eredetű összetevőket, mint a tojást és a tejet, vegán alternatívákkal.

Érdekességek:

  1. Névadás: A „Prinsesstårta” nevet a svéd királyi család hercegnői ihlették, akik a torta első rajongói voltak.
  2. Nemzeti Desszertnap: Svédországban a „Prinsesstårta” annyira népszerű, hogy egy egész hétre, a „Prinsesstårtans vecka”-ra van dedikálva, amely szeptember harmadik hetében kerül megrendezésre.
  3. Marcipánrózsa: A torta jellegzetessége a tetején lévő marcipánrózsa, ami a finom és elegáns megjelenést biztosítja.
(össznézettség: 230, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése