Mi a Prinsesstårta? – A svéd desszert bemutatása
Prinsesstårta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.
Prinsesstårta egy hagyományos svéd édesség, amely eredetileg a 20. század elején készült. Azóta azonban a Prinsesstårta vált a svéd konyha egyik legismertebb és legnépszerűbb desszertjévé. Az édesség egy magas, általában zöld színű torta, amelyet tejszínhabbal, málna lekvárral és egyéb finomságokkal töltik meg.
Prinsesstårta
Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Prinsesstårta.
Hozzávalók
a tésztához:
- 4 db tojás
- 2 dl cukor
- 1 dl liszt
- 1 dl burgonyakeményítő
- 2 teáskanál vaníliás cukor
a vaníliakrémhez:
- 1,5 dl habtejszín
- 1,5 dl tej
- 3 db tojássárgája
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- 1,5 evőkanál cukor
- 0,5 teáskanál vaníliapaszta
a töltelékhez:
- 2 dl málnalekvár
- 5 dl habtejszín
a díszítéshez:
- 75 dkg marcipán zöld
- 50 g étcsokoládé
a szóráshoz:
Elkészítés
- Melegítsd elő a sütőt 175°C (felső és alsó sütés) és bélelj ki egy 23 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral.
- Készítsd el a tésztát: A tojásokat és a cukrot verjük habosra a habverővel, majd óvatosan forgassuk bele a lisztet, a keményítőt és a vaníliás cukrot.
- Öntsd a tésztát a formába és süsd az alsó sütőrácsban 30-45 percig. Hagyd kihűlni, majd vedd ki a formából és helyezd egy rácsra.
- Készítsd el a vaníliakrémet: Keverjük össze egy fazékban a tejszínt, a vaníliás cukrot és a sütőport. Főzzük lassú tűzön, folyamatosan keverve, amíg a krém besűrűsödik. Vedd le a tűzről, és öntsd át egy tálba. Hagyd kihűlni, majd töltsd meg vele a tortát.
- Vágd három részre a tortalapot és helyezd az alsó részét egy tortatányérra. Töltse meg az első réteget baracklekvárral és a második réteget vaníliakrémmel.
- Készítsd el a tejszínhabot és tegyél egy nagy adagot a torta tetejére, majd vidd fel egy vékonyabb réteggel az oldalakra is. Helyezd a tortát a hűtőbe, hogy megszilárduljon, miközben elkészíted a marcipánt.
- Készítsd el a marcipánt és gyúrd addig, amíg puha lesz. Nyújtsd ki körülbelül 3-4 mm vastagra. Használj kukoricakeményítőt, ha a marcipán ragad. Az legkönnyebb egy kinyújtószőnyeggel dolgozni. Fontos, hogy a marcipán nagyobb legyen, mint ami szükséges ahhoz, hogy pontosan befedje a tortát, így marad margód.
- Fedjük be a tortát a marcipánnal, majd simítsuk el és vágjuk le a felesleges részeket.
- Dekoráljuk a tortát olvasztott, hűlt csokoládéval, porcukorral és ehető virágokkal.
Megjegyzés
Tálalás:
A Prinsesstårta tökéletes desszert lehet bármilyen ünnepi alkalomra, de akár hétköznapokra is megállja a helyét. Svédországban általában délutáni teázáshoz szolgálják fel, de bármikor fogyasztható. A Prinsesstårta a legfinomabb hűtve, így érdemes legalább egy órára a hűtőbe tenni, mielőtt fogyasztanánk. A tortát könnyedén szeletelhetjük, és minden szeletet tejszínhabbal és/vagy málna lekvárral tálalhatunk. Jó étvágyat a Prinsesstårta-hoz!Nutrition
Kalória: 1029kcalSzénhidrát: 128gFehérje: 20gZsír: 50gTelített zsír: 16gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 25gTrans Fat: 0.01gKoleszterin: 219mgNátrium: 96mgKálium: 636mgÉlelmi rost: 5gCukor: 91gVitamin A: 817IUVitamin C: 3mgKalcium: 201mgVas: 4mg
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!
(össznézettség: 178, mai nézettség: 1 )