Egy tálcán tálalt ribizlis kockák, melyek rétegei között savanykás ribizli és krém látható, a tetejük vaníliás porcukorral van meghintve. Ribizlis kocka

Ribizlis kocka

Krémes Sütemény

Ribizlis kocka – Frissítő, gyümölcsös sütemény minden alkalomra

Ribizlis kocka hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

Ha egy könnyű, gyümölcsös süteményre vágyunk, ami egyszerre frissít és elkápráztat, a ribizlis kocka tökéletes választás. Ez az ízletes desszert az édes és savanykás ízek harmonikus egyensúlyát kínálja, puha piskótával és krémes, ribizlis töltelékkel. Nemcsak látványos, de egyszerűen elkészíthető, így kezdő és gyakorlott sütni vágyók számára is ideális. Kiváló választás családi eseményekre, baráti összejövetelekre vagy akár hétvégi desszertként!

Egy tálcán tálalt ribizlis kockák, melyek rétegei között savanykás ribizli és krém látható, a tetejük vaníliás porcukorral van meghintve.

Ribizlis kocka

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Ribizlis kocka.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 40 minutes
Főzési idő 30 minutes
Összesen 1 hour 10 minutes
Course desszert
Konyha Magyar
Főre 10 főre
Kalória 339 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

Elkészítés
 

  • Vegyük a tojásokat, és válasszuk szét a sárgáját a fehérjétől. A tojássárgákat tegyük egy keverőtálba, adjunk hozzá 2 evőkanál vizet és 6 evőkanál porcukrot. Ezután egy kézi habverő vagy robotgép segítségével keverjük habosra, amíg világos, krémes állagot kapunk. Ez a lépés biztosítja, hogy a tészta könnyed és légies legyen.
  • A tojásfehérjéket szintén tegyük egy tiszta keverőtálba. Adjunk hozzá 2 evőkanál vizet és 2 evőkanál porcukrot, majd verjük kemény habbá. Akkor jó, ha a hab olyan stabil, hogy a tál megdöntésekor sem folyik ki. Ez a lépés a piskóta rugalmasságát adja.
  • A lisztet szitáljuk át, hogy csomómentes legyen, majd keverjük hozzá a sütőport. A szitálás segít a tészta levegős szerkezetének kialakításában.
  • A felvert tojásfehérjehabot óvatosan forgassuk össze a tojássárgájás keverékkel. Ezután apránként, óvatos mozdulatokkal dolgozzuk hozzá a lisztes keveréket, hogy a hab ne törjön össze. Az alapos, de kíméletes keverés a kulcs a jó piskótához.
  • Egy tepsit vajazzunk és lisztezzünk ki, hogy a tészta ne ragadjon le. Öntsük bele a masszát, és egy spatulával simítsuk el a tetejét. Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (légkeverés esetén 160 °C), majd süssük a tésztát 20-25 percig, vagy amíg aranybarna lesz, és a beleszúrt tű tisztán jön ki. Ha megsült, hagyjuk a tepsiben hűlni, majd vágjuk ketté vízszintesen.
  • Egy kisebb lábasban forraljuk fel a tejet, majd folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a búzadarát. Alacsony lángon főzzük sűrűre, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon össze. Miután elkészült, tegyük félre, és hagyjuk teljesen kihűlni.
  • A margarint tegyük egy tálba, és adjuk hozzá a porcukrot, valamint a vaníliás cukrot. Egy robotgép segítségével keverjük habosra, amíg könnyű, krémes állagot kapunk.
  • A kihűlt tejbedarát keverjük össze a habos margarinos keverékkel. Keverjük addig, amíg homogén, sima krémet nem kapunk. Végül adjuk hozzá a megtisztított ribizlit, és óvatosan forgassuk bele, hogy a bogyók ne törjenek össze túlságosan.
  • Helyezzük az egyik piskótalapot egy tálcára vagy süteményes tálra.
  • Kenjük rá a ribizlis krémet egyenletes rétegben. Ügyeljünk arra, hogy mindenhová jusson a krémből.
  • Helyezzük rá a másik piskótalapot, és finoman nyomkodjuk le, hogy a krém egyenletesen eloszoljon.
  • A sütemény tetejét hintsük meg vaníliás porcukorral. Ez egyszerre díszíti és ízesíti a desszertet.
  • A süteményt tegyük hűtőbe legalább 1-2 órára, hogy a krém megdermedjen, és az ízek összeérjenek. Miután lehűlt, vágjuk kockákra, és kínáljuk. Ez a friss, gyümölcsös sütemény garantáltan elnyeri mindenki tetszését!

Jegyzetek

Jó étvágyat a Ribizlis kocka-hoz!

Kalória

Kalória: 339kcalSzénhidrát: 40gFehérje: 5gZsír: 19gTelített zsír: 4gTöbbszörösen telítetlen zsír: 5gEgyszeresen telítetlen zsír: 9gTrans Fat: 0.01gKoleszterin: 68mgNátrium: 276mgKálium: 185mgRost: 2gCukor: 30gA-vitamin: 860IUC-vitamin: 16mgKalcium: 85mgVas: 1mg
Keyword egyszerű sütemény recept, Gyümölcsös desszert, Hagyományos magyar sütemény, Házi sütemény, Kocka sütemény, Krémes sütemény, Piskóta recept, Ribizli felhasználása, Ribizlis kocka, Ribizlis sütemény, Tejbedara krém, Vaníliás cukor
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Ribizlis kocka recepthez:

Mi az a ribizlis kocka?

A ribizlis kocka egy hagyományos magyar sütemény, amely könnyű piskótából és savanykás ribizlis krémből áll. Az édesség egyik különlegessége, hogy az édes és savanykás ízek tökéletes harmóniáját nyújtja, miközben a piskóta puha, a krém pedig frissítően gyümölcsös. Gyakran készítik családi eseményekre, baráti összejövetelekre vagy ünnepi alkalmakra, mivel egyszerre látványos és ízletes desszert, amely minden korosztály számára ideális választás. A süteményt kockákra szeletelve kínálják, innen kapta a nevét.

Hogyan ellenőrizzem, hogy a piskóta megsült-e?

A sütés vége felé érdemes egy fogvájót vagy tűt beleszúrni a piskótába. Ha a fogvájó tisztán jön ki, az azt jelenti, hogy a piskóta teljesen átsült. Ha viszont a tűn vagy fogvájón ragacsos tészta marad, akkor még nem készült el teljesen, és további 5-10 percre vissza kell helyezni a sütőbe. Ügyeljünk rá, hogy ne süssük túl, mert akkor a tészta kiszáradhat.

Mit tegyek, ha a krém túl híg lett?

Ha a krém híg maradt, az általában azt jelenti, hogy a tejbedarát nem főztük elég sűrűre, vagy nem hagytuk teljesen kihűlni, mielőtt a margarinnal elkevertük volna. Ilyenkor hűtsük le a krémet, majd keverjünk hozzá még egy kevés vajat vagy margarint, hogy szilárdabbá váljon. Ha a tejbedara teljesen kihűlt, de még mindig híg a krém, kis mennyiségű porcukor hozzáadása is segíthet az állag javításában.

Miért tört össze a piskótám, amikor félbevágtam?

Ha a piskóta törik, az általában annak a jele, hogy nem hűlt ki teljesen, mielőtt kettévágtuk. Fontos, hogy a piskótát teljesen hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, mert így szilárdabb lesz, és nem törik olyan könnyen. Ha biztosra akarunk menni, hűtsük a piskótát néhány órán át hűtőben, vagy tegyük mélyhűtőbe 15-20 percre, hogy könnyebb legyen vágni. Egy éles, hosszú pengéjű késsel óvatosan, lassú mozdulatokkal vágjuk ketté a lapot.

Történet:

A ribizlis kocka egy klasszikus sütemény, amely a magyar konyha hagyományos gyümölcsös desszertjei közé tartozik. A ribizli, mint alapanyag, régóta kedvelt a magyar háztartásokban, hiszen friss, savanykás íze kiválóan ellensúlyozza a krémek édességét. Ez a recept generációról generációra öröklődhetett, a konyhák meghitt hangulatát idézve. Sok családban készítik nyári ribizli szezonban, de fagyasztott ribizli használatával bármikor élvezhető. Ez a sütemény a nosztalgia és a modern ízlés tökéletes találkozása.

Tálalás:

A ribizlis kockát a hűtőből kivéve érdemes tálalni, hogy a krém jól tartsa az állagát és a gyümölcsök frissessége megmaradjon. Vágjuk a süteményt egyenletes kockákra, majd helyezzük desszertes tányérra. Tálalás előtt hinthetjük meg egy kevés porcukorral vagy díszíthetjük friss ribizliszemekkel a tetejét. Egy csésze kávé, tea vagy akár egy pohár édes desszertbor is remekül kiegészíti ezt az ízletes süteményt. Ünnepi alkalmakra a tányért egy kevés gyümölcsszósszal is dekorálhatjuk.

Ital ajánló a Ribizlis kocka mellé:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcsös limonádé:
    Egy pohár friss, citromos limonádéba keverjünk néhány szem ribizlit, ami harmonizál a sütemény savanykás ízével.
  2. Ribizlis smoothie:
    Frissen préselt narancslével hígított ribizlipüré finom, frissítő ital lehet a kicsik számára.
  3. Gyerekek pezsgője:
    Szénsavas ásványvízbe keverjünk gyümölcsszörpöt (például bodza- vagy málnaízt), hogy ünnepi hangulatot teremtsünk.

Felnőtteknek:

  1. Félszáraz fehérbor:
    Egy könnyed, gyümölcsös ízvilágú bor, például egy Irsai Olivér, remekül kiegészíti a sütemény gyümölcsösségét.
  2. Prosecco ribizlivel:
    Egy pohár proseccót díszítsünk néhány szem ribizlivel, amely egyszerre elegáns és frissítő kísérő.
  3. Gyümölcsös jeges tea:
    Házi készítésű, enyhén édesített fekete teát hűtsünk le, és adjunk hozzá citromkarikát és néhány szem ribizlit az extra ízért.

Ezek az italok tökéletesen passzolnak a ribizlis kocka savanykás-édes ízvilágához, és minden korosztály számára kínálnak megfelelő választást!

Alternatív hozzávalók:

Ha szeretnénk variálni a receptet vagy nincs kéznél minden alapanyag, az alábbi alternatívákat használhatjuk:

  • Ribizli helyett: Más savanykás gyümölcsök, például málna, áfonya, vagy meggy is jól működik.
  • Margarinnal szemben: Helyettesíthetjük vajjal a gazdagabb íz érdekében.
  • Tej helyett: Növényi tejjel (például mandula- vagy zabtej) is elkészíthetjük a tejbedarát.
  • Gluténmentesen: A búzalisztet helyettesíthetjük gluténmentes lisztkeverékkel, a búzadara helyett pedig kukoricadara vagy rizsdara használható.
  • Cukor helyett: Természetes édesítőszerekkel, például eritrittel vagy nyírfacukorral csökkenthetjük a kalóriát.
  • Vaníliás cukor helyett: Használhatunk vanília kivonatot vagy friss vaníliarúd kikapart magjait.

Ezekkel a változtatásokkal a ribizlis kockát könnyedén a saját ízlésünkhöz vagy étkezési szokásainkhoz igazíthatjuk.

Egészségügyi előnyök:

A ribizlis kocka nemcsak finom, hanem a ribizli miatt egészségesebb édességként is számon tartható:

  • Ribizli jótékony hatásai:
    A ribizli gazdag C-vitaminban, ami támogatja az immunrendszert és antioxidáns tulajdonságokkal bír. Emellett tele van rostokkal, amelyek segítik az emésztést, valamint jelentős mennyiségű káliumot tartalmaz, amely hozzájárul a szív- és érrendszer egészségéhez.
  • Tej előnyei:
    A tej kalciumot biztosít, amely az egészséges csontok és fogak megőrzéséhez szükséges.
  • Mérsékelt édesség:
    A krém savanykás ribizli íze miatt a sütemény kevésbé tűnik túlzottan édesnek, így kevésbé terheli meg az étrendet, mint sok más desszert.

Variációk:

A ribizlis kocka könnyen variálható más alapanyagokkal és technikákkal:

  1. Csokis ribizlis kocka:
    Adjunk a piskótához kakaóport, és rétegezzük a ribizlis krémet csokoládékrémmel a gazdagabb ízélmény érdekében.
  2. Pudingos ribizlis kocka:
    A tejbedara helyett vaníliás pudinggal készítsük el a krémet, ami még krémesebb textúrát ad.
  3. Ribizlis habcsók kocka:
    A sütemény tetejére készítsünk édesített tojásfehérje habot, és röviden süssük aranybarnára, hogy habcsókos bevonatot kapjunk.
  4. Vegán verzió:
    A tojás helyettesítésére használjunk lenmaglisztet (1 evőkanál lenmagliszt + 3 evőkanál víz egy tojás helyett), a tejet cseréljük növényi tejre, a margarint pedig vegán vajra.
  5. Ribizlis torta:
    A süteményt kerek tortaformában süssük meg, és tortaként tálaljuk, akár több rétegben.

Érdekességek:

  1. Ribizli a történelemben:
    A ribizlit már az ókorban is termesztették gyógyhatásai miatt, és az egyik legrégebbi termesztett gyümölcs Európában. A középkorban „apátsági gyümölcsként” is emlegették, mivel kolostorok kertjeiben nevelték.
  2. A ribizli szimbolikája:
    Egyes kultúrákban a ribizli a bőséget és a vitalitást jelképezi, mivel bogyói dúsan nőnek, és frissítő hatásuk van.
  3. Piskóta eredete:
    A piskóta az egyik legrégebbi süteménytípus, amely már a reneszánsz korban is népszerű volt. A könnyed textúrája miatt „levegős kenyérnek” is hívták.
  4. Magyar süteménykultúra:
    Magyarországon a gyümölcsös sütemények, mint a ribizlis kocka, a vidéki háztartások egyik legkedveltebb édességei, ahol a házi készítésű desszertek hagyománya generációkon átível.
(össznézettség: 53, mai nézettség: 8 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése