Sarkadi pecenye: Egy tányéron tálalt, sajttal megszórt, gombás-kolbászos sertéskaraj szeletek, mellékelve petrezselymes burgonyával. Sarkadi pecsenye

Sarkadi pecsenye

Húsételek Sertés

Sarkadi pecsenye: Egy ízletes magyar klasszikus

Sarkadi pecsenye recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc

Fedezze fel a magyar konyha egyik rejtett kincsét, a Sarkadi Pecsenyét, amely ízletes és laktató fogás, tökéletes választás ebédre vagy vacsorára. Ez a hagyományos étel a sertés karaj finomságát ötvözi a lángolt kolbász pikantériájával és a csiperkegomba gazdagságával. A sajtos, gombás töltelékkel megkoronázott szaftos hússzeletek garantáltan mindenkit elvarázsolnak az asztalnál. Kövesse az alábbi lépésről lépésre haladó útmutatónkat, hogy Ön is könnyedén elkészíthesse ezt a csodálatos magyar fogást otthonában..

Sarkadi pecenye: Egy tányéron tálalt, sajttal megszórt, gombás-kolbászos sertéskaraj szeletek, mellékelve petrezselymes burgonyával.

Sarkadi pecsenye

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Sarkadi pecsenye.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 25 perc
Teljes idő 40 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 579 kcal

Hozzávalók
  

  • 60 dkg sertés karaj
  • 5 dkg vaj
  • 25 dkg csiperkegomba barna
  • 1 evőkanál liszt
  • 3,5 dl tej
  • 10 dkg lángolt kolbász
  • 2 db uborka
  • 10 dkg sajt reszelt
  • fekete bors őrölt

Elkészítés
 

  • A sertés karajt szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, majd sózzuk és borsozzuk.
  • Egy széles serpenyőben olvasszuk fel a vajat. A hússzeleteket mindkét oldalukon pár perc alatt megpirítjuk, majd egy sütőben használható edénybe fektetjük őket egymás mellé.
  • A csiperkegombát szeletekre vágjuk és a serpenyőben maradt vajon pár percig pirítjuk. Borsozzuk.
  • A gombához hozzáadjuk a lisztet és kevergetve pirítjuk. Felöntjük a tejjel és 2-3 percig forraljuk, míg besűrűsödik.
  • A lángolt kolbászt és az uborkát felkarikázzuk. A sajt kétharmadát, a kolbászt és az uborkát hozzáadjuk a gombás mártáshoz és jól elkeverjük.
  • A hússzeletekre halmozzuk a gombás-kolbászos tölteléket. Megszórjuk a maradék sajttal.
  • Forró sütőben addig sütjük, míg aranybarnára pirul.
  • Petrezselymes burgonyával tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Sarkadi pecsenye-hez!

Tápérték

Kalória: 579kcalSzénhidrát: 9gFehérje: 48gZsír: 39gTelített zsír: 19gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 13gTrans Fat: 1gKoleszterin: 180mgNátrium: 1091mgKálium: 1005mgÉlelmi rost: 1gCukor: 6gVitamin A: 793IUVitamin C: 2mgKalcium: 314mgVas: 2mg
Keyword csiperkegomba, lángolt kolbász, Liszt, Sajt, Sarkadi Pecsenye, sertés karaj, Tej, Uborka, Vaj
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Sarkadi pecsenye recepthez:

  1. Mi a leggyakoribb hiba, amit elkövethetek a recept elkészítése során?
    • A leggyakoribb hiba a túlsütés, ami szárazzá teheti a húst. Figyeljünk oda, hogy ne hagyjuk túl sokáig a sütőben!
  2. Hogyan maradhat az étel minél tovább friss?
    • Ha maradékot szeretnénk tárolni, hűtsük le gyorsan, majd tegyük légmentesen záródó dobozba és helyezzük hűtőbe. Így 2-3 napig friss marad.
  3. Milyen trükköt ajánlasz a tökéletes Sarkadi Pecsenye elkészítéséhez?
    • A legjobb, ha a hússzeleteket egyenletes vastagságúra klopfoljuk, így egyenletesen sülnek meg és nem lesznek szárazak.
  4. Hol szerezhetem be a legjobb minőségű hozzávalókat?
    • A hús és a kolbász beszerzéséhez keressünk egy megbízható hentesboltot vagy vásárcsarnokot. A friss gombát pedig biopiacon vagy zöldségesnél érdemes beszerezni.
  5. Van-e vegetáriánus változata a receptnek?
    • Igen, a húst és a kolbászt tofuval vagy tempehvel lehet helyettesíteni, és vegetáriánus sajtot használni.
  6. Milyen más változatokat készíthetek ebből az ételből?
    • Kísérletezhetünk különböző fűszerekkel, mint a rozmaring vagy a kakukkfű, vagy hozzáadhatunk más zöldségeket, mint a paprika vagy a paradicsom a gombás mártáshoz.
  7. Mennyi ideig tart elkészíteni, ha nagyobb mennyiséget szeretnék készíteni?
    • Ha nagyobb mennyiséget készítünk, az előkészítési idő nőhet, de a sütési idő csak kis mértékben változik. Mindig figyeljünk oda, hogy a hús ne legyen túlsütve!

Történet:

A Sarkadi Pecsenye neve Sarkad városából ered, mely a magyarországi Békés megyében található. A város gazdag gasztronómiai hagyományokkal rendelkezik, és sok helyi ételnek ad otthont. A Sarkadi Pecsenye a város egyik büszkesége, egy olyan étel, amely generációkon keresztül öröklődött, és az idők során tökéletesedett. A helyi lakosok szerint ez az étel tökéletesen tükrözi Sarkad karakterét: egyszerű, de mégis ízletes és gazdag.

Tálalás:

A Sarkadi Pecsenye tálalása során fontos, hogy a hússzeletek szaftosak és ízletesek maradjanak. Egy hagyományos magyar tálalás során petrezselymes burgonyával szolgálják fel, amelynek zöldje tökéletesen kiegészíti a pecsenye ízét. A burgonya mellett friss, ropogós salátával és egy pohár vörösborral vagy hideg sörrel kínálják, hogy az étkezés valóban felejthetetlen legyen.

Italajánló a Sarkadi pecsenye mellé:

Gyerekeknek:

  1. Almás-gyömbéres limonádé: Frissítő és természetes ital, mely az édes alma és a csípős gyömbér kombinációjából készül. Nem csak finom, de az emésztésre is jó hatással van.
  2. Meggyes ásványvíz: Egy kis meggy szirupot öntsünk ásványvízbe. A meggy íze jól kiegészíti a Sarkadi Pecsenye ízeit.
  3. Homoktövis tea: Egy gyümölcstea, mely tele van vitaminnal és antioxidánssal. Hidegen és melegen is fogyasztható.

Felnőtteknek:

  1. Vörösbor: Egy közepesen testes, gyümölcsös vörösbor, mint például egy jó minőségű magyar Kékfrankos, remekül kiegészíti a pecsenye ízeit.
  2. Sör: Egy világos, nem túl keserű sör, mint egy Pilsner vagy egy könnyű lager, jól harmonizál a szaftos hússal és a füstös kolbásszal.
  3. Rozmaringos citromvíz: Friss rozmaringágakat áztassunk citromos vízben. A rozmaring fűszeres aromája jól kiegészíti a pecsenye ízeit, és egy kis alkoholmentes változatosságot is hoz az asztalhoz.

Alternatív hozzávalók:

Ha valamilyen oknál fogva nem találja meg az összes hozzávalót, vagy változatosabbá szeretné tenni az ételt, itt van néhány alternatíva:

  • Hús: Ha nem szereti a sertéshúst, csirkemellet vagy pulykamellet is használhat.
  • Gomba: A csiperkegomba helyett shiitake vagy portobello gombát is használhat, amelyek szintén finom ízt adnak az ételnek.
  • Kolbász: Ha nem talál lángolt kolbászt, chorizo vagy más füstölt kolbász is megfelelő.
  • Sajt: A reszelt sajt helyett mozzarellát vagy feta sajtot is használhat, amelyek lágyabbá és krémesebbé teszik az ételt.

Egészségügyi előnyök:

  1. Sertéshús: A sertéshús jó forrása a fehérjének, amely fontos az izmok építéséhez és javításához. Emellett B-vitaminokat, cinket és más esszenciális tápanyagokat is tartalmaz.
  2. Gomba: A csiperkegomba alacsony kalóriatartalmú, de gazdag rostokban, fehérjében és antioxidánsokban. Segíthet az immunrendszer erősítésében és a szív-érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében.
  3. Tej: A tej kalciumot és D-vitamint tartalmaz, amelyek fontosak a csontok egészségéhez.

Variációk:

  1. Vegetáriánus változat: Helyettesítse a sertéshúst és a kolbászt tofuval vagy tempehvel, és használjon vegetáriánus sajtot.
  2. Csípős változat: Adjunk hozzá chili paprikát vagy csípős paprikakrémet a gombás mártáshoz, hogy extra csípősséget adjon az ételnek.
  3. Tejszínhabos változat: A tej helyett használjon tejszínt a mártáshoz, hogy krémesebb állagot kapjon.

Érdekességek:

  1. Név eredete: Bár a „Sarkadi Pecsenye” neve Sarkad városából származik, nem mindenki ebben a városban ismeri ezt az ételt. A recept népszerűsége az idők során terjedt el szerte az országban.
  2. Gombák Magyarországon: Magyarország gazdag gombás területekkel rendelkezik, és a gombagyűjtés népszerű tevékenység a helyi lakosok körében. A csiperkegomba csak az egyik a sokféle gombából, amit a magyar konyhában használnak.
  3. Kolbász kultúra: Magyarországon a kolbász fontos része a gasztronómiának. Sokféle kolbász létezik, melyek közül a legismertebb a gyulai és a csabai kolbász. A lángolt kolbász egy speciális füstölt változat, amely különleges ízt ad az ételeknek.
(össznézettség: 705, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating