Sertéssült ázsiai mártással recept
Sertéssült ázsiai mártással recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.
Ez a csodálatos ázsiai mártás tökéletesen illik a sertéshúshoz, csirkéhez, pulykához. Nem csak mártásnak megfelelő, hanem grillezéshez, pácként is használhatjuk egyaránt. Az édes és sós ízek tökéletes harmóniája minden fogást különlegessé tesz. Készítsd el ezt az ínycsiklandó receptet, hogy lenyűgözd családodat vagy vendégeidet!
Sertéssült ázsiai mártással
Hozzávalók
- 1 db vöröshagyma apróra vágott
- 5 evőkanál ketchup
- 3 evőkanál méz
- 3 evőkanál víz
- 3 evőkanál szójaszósz
- 2 gerezd fokhagyma darált
- 1 teáskanál gyömbér
- 1 evőkanál mirin
- 1 evőkanál rizsecet
- 60 dkg sertéscomb
- 2 csésze basmati rizs főtt
Elkészítés
- A lesózott sertéshúst szeletben vagy egészben tegyük tepsibe vagy sütőzacskóba.
- Süssük előmelegített sütőben 175 fokon, lassan, kb. 50 percig.
- Egy tálban keverjük össze a ketchupot, mézet, szójaszószt, vizet, darált fokhagymát, gyömbért, mirint és rizsecetet.
- Az összekevert mártást tegyük egy kis serpenyőbe, majd folyamatos keverés közben forraljuk fel, kb. 5 percig.
- Ha a hús elkészült, szeleteljük fel és tálaljuk a főtt basmati rizzsel.
- Öntsük rá az isteni ázsiai mártást.
Jegyzetek
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Sertéssült ázsiai mártással recepthez:
Ez egy ízletes étel, ahol a sertéshúst ázsiai mártással sütik meg, amely ketchupot, mézet, szójaszószt, fokhagymát, gyömbért, mirint és rizsecetet tartalmaz. Az édes és sós ízek harmonikus keveréke tökéletesen illik a sertéshúshoz.
Bármilyen fehér hús, mint a csirke vagy pulyka, jól működik ezzel az ázsiai mártással. A vegetáriánusok tofuval vagy különféle zöldségekkel is helyettesíthetik a húst.
A mirin egy édes japán rizsbor, amelyet gyakran használnak főzéshez. Ha nincs kéznél, helyettesítheti fehérborral, amelyhez egy kis cukrot ad, vagy használhat almaecetet.
A mártás ízét könnyen szabályozhatja az összetevők arányainak változtatásával. Ha édesebb mártást szeretne, adjon hozzá több mézet vagy ketchupot. Ha sósabb ízt keres, növelje a szójaszósz mennyiségét.
Az ázsiai mártást légmentesen záródó edényben, hűtőszekrényben tárolva 5-7 napig eláll.
A húst először pácolja az ázsiai mártással legalább 30 percig, majd grillezze közepes hőfokon, időnként újabb réteg mártással kenegetve, amíg teljesen átsül.
Történet:
Az ázsiai mártások gazdag ízvilágukat a különböző hagyományos ázsiai hozzávalóknak köszönhetik. Ez a mártás egyesíti a ketchup, méz, szójaszósz, fokhagyma, gyömbér, mirin és rizsecet ízeit, amelyek mind hozzájárulnak a tökéletes ízharmóniához. Ez a recept kiváló példája annak, hogyan lehet a hagyományos ázsiai ízeket és technikákat beilleszteni a mindennapi konyhába.
Tálalás:
Ha a sertéshús elkészült, szeleteljük fel és tálaljuk a főtt basmati rizzsel. Öntsük rá az isteni ázsiai mártást, és díszítsük friss zöldhagymával vagy korianderrel. A tálalás előtt érdemes egy kevés pirított szezámmagot is szórni a tetejére a még gazdagabb ízélményért.
Ital ajánló a Sertéssült ázsiai mártással mellé:
Gyerekeknek:
- Gyömbéres limonádé: Frissítő és enyhén fűszeres ital, amely jól kiegészíti az ázsiai ízeket.
- Mango juice: Édes és krémes mangólé, amely remekül passzol a sertéssült mellé.
- Zöld tea jégtea: Koffeinmentes zöld tea lehűtve, egy kis mézzel ízesítve.
Felnőtteknek:
- Saké: Japán rizsbor, amely tökéletesen illik az ázsiai mártásokhoz és sertéshúshoz.
- Fehérbor: Egy száraz fehérbor, mint például a Sauvignon Blanc, jól kiegészíti az ételek gazdag ízvilágát.
- Gin-tonik: Egy frissítő gin-tonik, amely kiválóan harmonizál a gyömbér és fokhagyma ízeivel.
Alternatív hozzávalók:
- Hús: Sertéshús helyett használhatunk csirkét vagy pulykát is.
- Ketchup: Ha el akarjuk kerülni a ketchupot, használhatunk paradicsompürét egy kis cukorral.
- Méz: A méz helyett juharszirupot vagy agave szirupot is használhatunk.
- Mirin: Mirin helyett fehérbor vagy almaecet is megteszi.
Egészségügyi előnyök:
- Gyömbér: Gyulladáscsökkentő és emésztést segítő hatása van.
- Fokhagyma: Erősíti az immunrendszert és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.
- Méz: Természetes édesítőszer, amely antioxidánsokat tartalmaz.
Variációk:
- Grillezett változat: A sertéshúst grillezhetjük is, majd az ázsiai mártással kenegetjük grillezés közben.
- Vegetáriánus változat: Hús helyett használhatunk tofu-t vagy zöldségeket, mint például padlizsánt vagy cukkinit.
- Fűszeres változat: Adhatunk hozzá chili pehelyet vagy sriracha szószt, hogy egy kicsit csípősebb legyen.
Érdekességek:
- Mirin: Egy édes rizsbor, amelyet gyakran használnak japán konyhában a különféle ételek ízesítésére.
- Rizsecet: Az ázsiai konyha egyik alapvető összetevője, amely savasságot és frissességet ad az ételeknek.
- Szójaszósz: Az egyik legrégebbi ízesítő, amely több mint 2000 éve van jelen az ázsiai konyhában.