Somlói galuska Somlói galuska

Somlói galuska

Édes sütemény Sütemény

Somlói galuska recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 125 perc.

Somlói galuska

Somlói galuska

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Somlói galuska.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 1 óra
Sütés/főzés 1 óra 5 perc
Teljes idő 2 hours 5 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 779 kcal

Hozzávalók
  

a piskótához:

a vaníliakrémhez:

a csokiöntethez:

a rumos öntethez:

  • 2 evőkanál rum
  • 1,5 dl víz
  • 1 teáskanál narancshéj reszelt
  • 10 dkg dió
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag mazsola
  • 2 dl rum
  • 3 dl tejszínhab
  • 2 teáskanál kakaó

Elkészítés
 

  • Először a hozzávalókból a piskótát készítjük el a szokásos módon.
  • A tojássárgákat kikeverjük a cukorral, majd apránként hozzáadjuk a sütőporos lisztet, végül a tojások habbá vert fehérjét óvatosan hozzákeverjük. A masszát három részre osztva az egyiket naturan hagyjuk, a másikba kakaóport, a harmadikba pedig darált diót keverünk.
  • A háromféle tésztát külön-külön 10-15 perc alatt megsütjük.
  • Míg a tészták sülnek összeállítjuk a krémet.
  • A sárga krémhez a tojássárgát cukorral és a vaníliarúd kikapart belsejével jól kikeverjük, apránként hozzáadjuk a tejet és vízgőz felett sűrű krémmé főzzük, majd beletesszük a keményítőt.
  • A csokiöntethez darabokra törjük az étcsokoládét, hozzáadjuk a tejszínt és a rumot, majd a sárga krémhez hasonlóan vízgőz felett felolvasztjuk.
  • A rumos öntethez kb. 10 percig főzzük a cukrot vízben és ha már sűrűsödik a tűzről levéve hozzáadjuk a reszelt narancshéjat és a rumot.
  • A mazsolát áztassuk be rumba

Somlói összeállítása:

  • A megsült diós piskótalapot kisebb darabokra törjük és egy tálban a rumos öntettel meglocsoljuk, rászórjuk a rumos mazsolát, a darált diót.
  • Egy tálcára tesszük az egyik piskótalapunkat, egy réteg sárga krémmel bevonjuk. Erre kerül a rumos, mazsolás diós piskóta keverék, majd újabb adag sárga krém. Befedjük a másik színű egész piskótával. Ha még maradt sárga krémünk bevonjuk a piskóta tetejét és a krémre, ha nem úgy csak a tésztára szórjuk a cukrozatlan kakaóport.
  • Hűtőbe tesszük és egy-két óra elteltével kockára vágva kistányérra helyezve meglocsoljuk a csokiöntettel, tejszínhabbal díszítjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Somlói galuska-hoz!

Tápérték

Kalória: 779kcalSzénhidrát: 57gFehérje: 17gZsír: 56gTelített zsír: 25gTöbbszörösen telítetlen zsír: 13gEgyszeresen telítetlen zsír: 14gTrans Fat: 1gKoleszterin: 186mgNátrium: 150mgKálium: 620mgÉlelmi rost: 6gCukor: 32gVitamin A: 1099IUVitamin C: 2mgKalcium: 174mgVas: 5mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!
(össznézettség: 377, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating