Somlói kocka Somlói kocka

Somlói kocka

Édes sütemény Sütemény

Somlói kocka recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

Somlói kocka

Somlói kocka

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Somlói kocka.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 25 perc
Sütés/főzés 45 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 1190 kcal

Hozzávalók
  

a sima piskóta laphoz:

a diós piskótához:

a kakaós piskótához:

a cukorsziruphoz:

a krémhez:

  • 6 dl tej
  • 10 dkg vaníliás pudingpor
  • 10 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 10 dkg dió darált
  • 10 dkg mazsola rumba áztatott

a csokoládéöntethez:

  • 4 dl tej
  • 6 dkg kakaó
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg cukor
  • 4 dkg liszt
  • 1/2 dl jamaicai rum
  • 1 evőkanál olaj

a tálaláshoz:

Elkészítés
 

  • A sütőt 180°C fokra elő melegítjük. A piskótához a tojásokat ketté választjuk. A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, továbbra is verve hozzáadjuk a tojássárgáját. Végül óvatosan, hogy a hab össze ne törjön hozzáforgatjuk a lisztet is. Sütõpapíros lemezre 20 x 25 centis téglalapot kenünk a masszából. 10 perc alatt megsütjük.
  • Ezalatt elkészítjük a cukorszirupot, amihez az összes hozzávalót 5 perc alatt felforraljuk, majd kihűtjük.
  • A diós piskótát ugyanúgy készítjük és sütjük, mint a simát, csak a végén a dióval elkevert lisztet forgatjuk hozzá. Amíg a dós piskóta sül, elkészítjük a sárga krémet, amihez 4 dl tejet felforralunk. A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjéből a cukor felével kemény habot verünk, félre tesszük. A tojássárgát a többi anyaggal simára, csomómentesre keverjük. Lassú sugárban, folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk a forró tejet, majd az egészet vízgőz fölé téve sűrű krémmé főzzük. Amikor besűrűsödik a krém, még pár percig tovább kell főzni (a kevergetést ekkor sem szabad abbahagyni!). A gőzről levéve hozzákeverjük a tojáshab harmadát, majd lazán hozzáforgatjuk a többit is. A kész krémet félretesszük.
  • Elkészítjük a kakaós piskótát, ugyanúgy, mint a simát és a dióst, csak a végén a kakaóval elkevert lisztet forgatjuk hozzá. Amíg sül elkészítjük a csokoládéöntetet, amihez az olaj kivételével minden hozzávalót egybe öntünk, majd vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve összefűzzük. Amikor szép bársonyos és mártás sűrűségű hozzákeverjük az olajat is. Levesszük a gőzrõl és félre tesszük.
  • Amikor a piskóták kihûltek a diós lapot meglocsoljuk a cukorszirup harmadával.
  • Megkenjük a sárga krém felével. Megszórjuk a dió és a rumba áztatott mazsola felével. Rátesszük a kakaós lapot. Meglocsoljuk a cukorszirup felével. Rákenjük a maradék sárga krémet és megszórjuk a maradék dióval és mazsolával.
  • Rátesszük a sima piskótát. Meglocsoljuk a maradék sziruppal. 12 kockára vágjuk. Tálaláskor leöntjük a csokoládéöntettel és tejszínhabbal díszítjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Somlói kocka-hoz!

Tápérték

Kalória: 1190kcalSzénhidrát: 125gFehérje: 26gZsír: 67gTelített zsír: 31gTöbbszörösen telítetlen zsír: 13gEgyszeresen telítetlen zsír: 17gTrans Fat: 0.04gKoleszterin: 387mgNátrium: 204mgKálium: 966mgÉlelmi rost: 9gCukor: 88gVitamin A: 1910IUVitamin C: 6mgKalcium: 360mgVas: 7mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!
(össznézettség: 3 758, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése