A somlói kocka egy réteges magyar desszert, amely háromféle piskótából, vaníliás krémből, csokoládéöntetből áll, és tejszínhabbal van megkoronázva. A képen látható desszert egy fehér tányéron van tálalva, oldalt tejszínhabbal díszítve. Somlói kocka

Somlói kocka

Édes sütemény Sütemény

Somlói kocka – A magyar konyha mesterműve

Somlói kocka recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

Ismerje meg a somlói kockát, a magyar konyha egyik legnépszerűbb és legfinomabb desszertjét! Ez a különleges édesség háromféle piskótából, gazdag vaníliás krémből és csokoládéöntetből készül, majd tejszínhabbal megkoronázva kerül az asztalra. Tökéletes választás ünnepi alkalmakra vagy egy különleges vacsora megkoronázására.

A somlói kocka egy réteges magyar desszert, amely háromféle piskótából, vaníliás krémből, csokoládéöntetből áll, és tejszínhabbal van megkoronázva. A képen látható desszert egy fehér tányéron van tálalva, oldalt tejszínhabbal díszítve.

Somlói kocka

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Somlói kocka.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 25 perc
Sütés/főzés 45 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 1190 kcal

Hozzávalók
  

a sima piskóta laphoz:

a diós piskótához:

a kakaós piskótához:

a cukorsziruphoz:

a krémhez:

  • 6 dl tej
  • 10 dkg vaníliás pudingpor
  • 10 dkg cukor
  • 4 db tojás
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 10 dkg dió darált
  • 10 dkg mazsola rumba áztatott

a csokoládéöntethez:

  • 4 dl tej
  • 6 dkg kakaó
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg cukor
  • 4 dkg liszt
  • 1/2 dl jamaicai rum
  • 1 evőkanál olaj

a tálaláshoz:

Elkészítés
 

  • A sütőt 180°C fokra elő melegítjük. A piskótához a tojásokat ketté választjuk. A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, továbbra is verve hozzáadjuk a tojássárgáját. Végül óvatosan, hogy a hab össze ne törjön hozzáforgatjuk a lisztet is. Sütõpapíros lemezre 20 x 25 centis téglalapot kenünk a masszából. 10 perc alatt megsütjük.
  • Ezalatt elkészítjük a cukorszirupot, amihez az összes hozzávalót 5 perc alatt felforraljuk, majd kihűtjük.
  • A diós piskótát ugyanúgy készítjük és sütjük, mint a simát, csak a végén a dióval elkevert lisztet forgatjuk hozzá. Amíg a dós piskóta sül, elkészítjük a sárga krémet, amihez 4 dl tejet felforralunk. A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjéből a cukor felével kemény habot verünk, félre tesszük. A tojássárgát a többi anyaggal simára, csomómentesre keverjük. Lassú sugárban, folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk a forró tejet, majd az egészet vízgőz fölé téve sűrű krémmé főzzük. Amikor besűrűsödik a krém, még pár percig tovább kell főzni (a kevergetést ekkor sem szabad abbahagyni!). A gőzről levéve hozzákeverjük a tojáshab harmadát, majd lazán hozzáforgatjuk a többit is. A kész krémet félretesszük.
  • Elkészítjük a kakaós piskótát, ugyanúgy, mint a simát és a dióst, csak a végén a kakaóval elkevert lisztet forgatjuk hozzá. Amíg sül elkészítjük a csokoládéöntetet, amihez az olaj kivételével minden hozzávalót egybe öntünk, majd vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve összefűzzük. Amikor szép bársonyos és mártás sűrűségű hozzákeverjük az olajat is. Levesszük a gőzrõl és félre tesszük.
  • Amikor a piskóták kihûltek a diós lapot meglocsoljuk a cukorszirup harmadával.
  • Megkenjük a sárga krém felével. Megszórjuk a dió és a rumba áztatott mazsola felével. Rátesszük a kakaós lapot. Meglocsoljuk a cukorszirup felével. Rákenjük a maradék sárga krémet és megszórjuk a maradék dióval és mazsolával.
  • Rátesszük a sima piskótát. Meglocsoljuk a maradék sziruppal. 12 kockára vágjuk. Tálaláskor leöntjük a csokoládéöntettel és tejszínhabbal díszítjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Somlói kocka-hoz!

Tápérték

Kalória: 1190kcalSzénhidrát: 125gFehérje: 26gZsír: 67gTelített zsír: 31gTöbbszörösen telítetlen zsír: 13gEgyszeresen telítetlen zsír: 17gTrans Fat: 0.04gKoleszterin: 387mgNátrium: 204mgKálium: 966mgÉlelmi rost: 9gCukor: 88gVitamin A: 1910IUVitamin C: 6mgKalcium: 360mgVas: 7mg
Keyword citromhéj, Csokoládéöntet, Cukorszirup, Diós piskóta, Jamaicai rum, Kakaós piskóta, Magyar desszert, Mazsola, Narancshéj, Piskóta, Somlói kocka, Tejszínhab, Vaníliakrém
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Somlói kocka recepthez:

Mi az a somlói kocka?

A somlói kocka egy híres magyar desszert, amely háromféle piskótából (sima, diós és kakaós), gazdag vaníliás krémből, cukorszirupból és csokoládéöntetből áll. A desszert rétegesen kerül összeállításra, és tejszínhabbal díszítve tálalják. A somlói kocka eredetileg a somlói galuskából fejlődött ki, amelyet Szőcs Béla, a Gundel étterem főpincére alkotott meg a 20. század közepén.

Mi a somlói kocka eredete?

Egy híres magyar desszert, amelyet a 20. század közepén Szőcs Béla, a Gundel étterem főpincére alkotott meg. Az eredeti recept a somlói galuska volt, amelyből később kialakult a somlói kocka.

Hogyan készíthető el gluténmentesen?

A somlói kocka gluténmentesen is elkészíthető, ha a hagyományos búzaliszt helyett gluténmentes lisztkeveréket használunk a piskóták elkészítéséhez. Ügyeljünk arra is, hogy a vaníliás pudingpor is gluténmentes legyen.

Milyen alternatívák léteznek a tej helyettesítésére?

A tej helyettesíthető laktózmentes tejjel, mandulatejjel, kókusztejjel vagy más növényi tejjel. Ezek az alternatívák különösen hasznosak laktózintolerancia vagy tejfehérje-allergia esetén.

Hogyan tárolható a somlói kocka?

Hűtőszekrényben tároljuk, ahol 2-3 napig friss marad. Tálalás előtt érdemes legalább egy órára hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek.

Hogyan készíthető el gluténmentesen?

Gluténmentesen is elkészíthető, ha a hagyományos búzaliszt helyett gluténmentes lisztkeveréket használunk a piskóták elkészítéséhez. Ügyeljünk arra is, hogy a vaníliás pudingpor is gluténmentes legyen.

Milyen alternatívák léteznek a tej helyettesítésére?

A tej helyettesíthető laktózmentes tejjel, mandulatejjel, kókusztejjel vagy más növényi tejjel. Ezek az alternatívák különösen hasznosak laktózintolerancia vagy tejfehérje-allergia esetén.

Milyen italokat ajánlott fogyasztani a somlói kocka mellé?

Gyerekeknek gyümölcskoktél, málnás limonádé vagy csokis tej, míg felnőtteknek tokaji aszú, espresso martini vagy mandulalikőr ajánlott a desszert mellé.

Történet:

A somlói kocka története a 20. század közepéig nyúlik vissza, amikor Szőcs Béla, a Gundel étterem főpincére megálmodta ezt az egyedi desszertet. Az eredeti recept azóta is töretlen népszerűségnek örvend Magyarországon és külföldön egyaránt. A somlói galuskából átalakult somlói kocka a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb édessége.

Tálalás:

A somlói kockát tálalás előtt célszerű legalább egy órára hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor helyezzünk egy-egy kockát desszertes tányérra, majd bőségesen locsoljuk meg a gazdag csokoládéöntettel. Végül tejszínhabbal koronázzuk meg a desszertet, hogy még látványosabb és ínycsiklandóbb legyen.

Ital ajánló a Somlói kocka mellé:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcskoktél: Friss narancslé, almalé és egy kis gránátalmalé keveréke. Díszítsük egy szelet naranccsal vagy egy cseresznyével, hogy még vonzóbb legyen.
  2. Málnás limonádé: Friss málna és citromlé keveréke szénsavas vízzel. Egy kis mentalevél hozzáadásával még frissítőbbé tehetjük.
  3. Csokis tej: Hideg tej csokoládésziruppal összekeverve. Díszítsük egy csipet kakaóporral a tetején.

Felnőtteknek:

  1. Tokaji aszú: Ez a híres magyar desszertbor tökéletesen kiegészíti a somlói kocka gazdag ízvilágát.
  2. Espresso Martini: Egy könnyed, mégis elegáns koktél, amely tökéletesen passzol a desszert mellé. Vodka, kávélikőr és frissen főzött espresso keveréke jéggel rázva.
  3. Mandulás likőr: Egy pohár finom, édes mandulalikőr, amely harmonizál a desszert diósságával és gazdag ízével.

Alternatív hozzávalók:

  • Liszt helyett: Gluténmentes lisztkeverékkel is elkészíthető a piskóta, hogy gluténérzékenyek is élvezhessék.
  • Tej helyett: Laktózmentes tejjel vagy növényi tejjel, például mandula- vagy kókusztejjel is készíthető.
  • Cukor helyett: Természetes édesítőszerekkel, például eritrittel vagy nyírfacukorral is elkészíthető a cukorszirup és a krém.
  • Rum helyett: A jamaicai rum helyett használhatunk másféle rumot, vagy akár narancslevet, ha alkoholmentes verziót szeretnénk készíteni.
  • Dió helyett: Mandulával, mogyoróval vagy pekándióval is helyettesíthetjük a diót, hogy változatos ízvilágot kapjunk.

Egészségügyi előnyök:

  • Tojás: Gazdag fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban, segít a szervezet regenerálódásában és az izmok építésében.
  • Dió: Magas antioxidáns tartalma segíthet a gyulladások csökkentésében és a szív egészségének megőrzésében.
  • Mazsola: Jó forrása az energianövelő szénhidrátoknak és természetes cukroknak, valamint ásványi anyagokban, például vasban gazdag.
  • Étcsokoládé: Magas antioxidáns tartalmú, és mérsékelt mennyiségben fogyasztva segíthet a szív egészségének megőrzésében.

Variációk:

  • Gyümölcsös Somlói: Adjunk friss gyümölcsöket, például epret vagy málnát a rétegek közé, hogy frissítőbb ízt kapjunk.
  • Mentes Somlói: Készítsük el a receptet gluténmentes és laktózmentes alapanyagokkal, hogy az ételérzékenyek is élvezhessék.
  • Extra Csokoládés Somlói: Növeljük a csokoládéöntet mennyiségét és adjunk hozzá csokoládé darabokat a piskóta rétegek közé.

Érdekességek:

  • Világhírű Desszert: A somlói kocka hírneve messze túlnyúlik Magyarország határain, számos nemzetközi étterem kínálatában is megtalálható.
  • Név Eredete: Bár az elnevezés alapján a Somló-hegyhez kapcsolódna, valójában a név a Szőcs Béla által alkotott somlói galuska receptből származik.
  • Gundel Kapcsolat: A somlói kocka egyike azoknak a desszerteknek, amelyek a híres Gundel étterem révén váltak ismertté, tovább erősítve a magyar konyha hírnevét.
(össznézettség: 3 815, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése