Somlói kocka – A magyar konyha mesterműve
Somlói kocka recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.
Ismerje meg a somlói kockát, a magyar konyha egyik legnépszerűbb és legfinomabb desszertjét! Ez a különleges édesség háromféle piskótából, gazdag vaníliás krémből és csokoládéöntetből készül, majd tejszínhabbal megkoronázva kerül az asztalra. Tökéletes választás ünnepi alkalmakra vagy egy különleges vacsora megkoronázására.
Somlói kocka
Hozzávalók
a cukorsziruphoz:
- 2 dl víz
- 15 dkg cukor
- 1 db narancs héja
- 1 db citrom héja
- 2 evőkanál jamaicai rum
a krémhez:
a csokoládéöntethez:
a tálaláshoz:
- 5 dl tejszín habbá verve
Elkészítés
- A sütőt 180°C fokra elő melegítjük. A piskótához a tojásokat ketté választjuk. A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk, továbbra is verve hozzáadjuk a tojássárgáját. Végül óvatosan, hogy a hab össze ne törjön hozzáforgatjuk a lisztet is. Sütõpapíros lemezre 20 x 25 centis téglalapot kenünk a masszából. 10 perc alatt megsütjük.
- Ezalatt elkészítjük a cukorszirupot, amihez az összes hozzávalót 5 perc alatt felforraljuk, majd kihűtjük.
- A diós piskótát ugyanúgy készítjük és sütjük, mint a simát, csak a végén a dióval elkevert lisztet forgatjuk hozzá. Amíg a dós piskóta sül, elkészítjük a sárga krémet, amihez 4 dl tejet felforralunk. A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjéből a cukor felével kemény habot verünk, félre tesszük. A tojássárgát a többi anyaggal simára, csomómentesre keverjük. Lassú sugárban, folyamatos keverés mellett hozzácsorgatjuk a forró tejet, majd az egészet vízgőz fölé téve sűrű krémmé főzzük. Amikor besűrűsödik a krém, még pár percig tovább kell főzni (a kevergetést ekkor sem szabad abbahagyni!). A gőzről levéve hozzákeverjük a tojáshab harmadát, majd lazán hozzáforgatjuk a többit is. A kész krémet félretesszük.
- Elkészítjük a kakaós piskótát, ugyanúgy, mint a simát és a dióst, csak a végén a kakaóval elkevert lisztet forgatjuk hozzá. Amíg sül elkészítjük a csokoládéöntetet, amihez az olaj kivételével minden hozzávalót egybe öntünk, majd vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve összefűzzük. Amikor szép bársonyos és mártás sűrűségű hozzákeverjük az olajat is. Levesszük a gőzrõl és félre tesszük.
- Amikor a piskóták kihûltek a diós lapot meglocsoljuk a cukorszirup harmadával.
- Megkenjük a sárga krém felével. Megszórjuk a dió és a rumba áztatott mazsola felével. Rátesszük a kakaós lapot. Meglocsoljuk a cukorszirup felével. Rákenjük a maradék sárga krémet és megszórjuk a maradék dióval és mazsolával.
- Rátesszük a sima piskótát. Meglocsoljuk a maradék sziruppal. 12 kockára vágjuk. Tálaláskor leöntjük a csokoládéöntettel és tejszínhabbal díszítjük.
Megjegyzés
Tápérték
Gyakran ismételt kérdések a Somlói kocka recepthez:
A somlói kocka egy híres magyar desszert, amely háromféle piskótából (sima, diós és kakaós), gazdag vaníliás krémből, cukorszirupból és csokoládéöntetből áll. A desszert rétegesen kerül összeállításra, és tejszínhabbal díszítve tálalják. A somlói kocka eredetileg a somlói galuskából fejlődött ki, amelyet Szőcs Béla, a Gundel étterem főpincére alkotott meg a 20. század közepén.
Egy híres magyar desszert, amelyet a 20. század közepén Szőcs Béla, a Gundel étterem főpincére alkotott meg. Az eredeti recept a somlói galuska volt, amelyből később kialakult a somlói kocka.
A somlói kocka gluténmentesen is elkészíthető, ha a hagyományos búzaliszt helyett gluténmentes lisztkeveréket használunk a piskóták elkészítéséhez. Ügyeljünk arra is, hogy a vaníliás pudingpor is gluténmentes legyen.
A tej helyettesíthető laktózmentes tejjel, mandulatejjel, kókusztejjel vagy más növényi tejjel. Ezek az alternatívák különösen hasznosak laktózintolerancia vagy tejfehérje-allergia esetén.
Hűtőszekrényben tároljuk, ahol 2-3 napig friss marad. Tálalás előtt érdemes legalább egy órára hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek.
Gluténmentesen is elkészíthető, ha a hagyományos búzaliszt helyett gluténmentes lisztkeveréket használunk a piskóták elkészítéséhez. Ügyeljünk arra is, hogy a vaníliás pudingpor is gluténmentes legyen.
A tej helyettesíthető laktózmentes tejjel, mandulatejjel, kókusztejjel vagy más növényi tejjel. Ezek az alternatívák különösen hasznosak laktózintolerancia vagy tejfehérje-allergia esetén.
Gyerekeknek gyümölcskoktél, málnás limonádé vagy csokis tej, míg felnőtteknek tokaji aszú, espresso martini vagy mandulalikőr ajánlott a desszert mellé.
Történet:
A somlói kocka története a 20. század közepéig nyúlik vissza, amikor Szőcs Béla, a Gundel étterem főpincére megálmodta ezt az egyedi desszertet. Az eredeti recept azóta is töretlen népszerűségnek örvend Magyarországon és külföldön egyaránt. A somlói galuskából átalakult somlói kocka a magyar konyha egyik legismertebb és legkedveltebb édessége.
Tálalás:
A somlói kockát tálalás előtt célszerű legalább egy órára hűtőbe tenni, hogy az ízek összeérjenek. Tálaláskor helyezzünk egy-egy kockát desszertes tányérra, majd bőségesen locsoljuk meg a gazdag csokoládéöntettel. Végül tejszínhabbal koronázzuk meg a desszertet, hogy még látványosabb és ínycsiklandóbb legyen.
Ital ajánló a Somlói kocka mellé:
Gyerekeknek:
- Gyümölcskoktél: Friss narancslé, almalé és egy kis gránátalmalé keveréke. Díszítsük egy szelet naranccsal vagy egy cseresznyével, hogy még vonzóbb legyen.
- Málnás limonádé: Friss málna és citromlé keveréke szénsavas vízzel. Egy kis mentalevél hozzáadásával még frissítőbbé tehetjük.
- Csokis tej: Hideg tej csokoládésziruppal összekeverve. Díszítsük egy csipet kakaóporral a tetején.
Felnőtteknek:
- Tokaji aszú: Ez a híres magyar desszertbor tökéletesen kiegészíti a somlói kocka gazdag ízvilágát.
- Espresso Martini: Egy könnyed, mégis elegáns koktél, amely tökéletesen passzol a desszert mellé. Vodka, kávélikőr és frissen főzött espresso keveréke jéggel rázva.
- Mandulás likőr: Egy pohár finom, édes mandulalikőr, amely harmonizál a desszert diósságával és gazdag ízével.
Alternatív hozzávalók:
- Liszt helyett: Gluténmentes lisztkeverékkel is elkészíthető a piskóta, hogy gluténérzékenyek is élvezhessék.
- Tej helyett: Laktózmentes tejjel vagy növényi tejjel, például mandula- vagy kókusztejjel is készíthető.
- Cukor helyett: Természetes édesítőszerekkel, például eritrittel vagy nyírfacukorral is elkészíthető a cukorszirup és a krém.
- Rum helyett: A jamaicai rum helyett használhatunk másféle rumot, vagy akár narancslevet, ha alkoholmentes verziót szeretnénk készíteni.
- Dió helyett: Mandulával, mogyoróval vagy pekándióval is helyettesíthetjük a diót, hogy változatos ízvilágot kapjunk.
Egészségügyi előnyök:
- Tojás: Gazdag fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban, segít a szervezet regenerálódásában és az izmok építésében.
- Dió: Magas antioxidáns tartalma segíthet a gyulladások csökkentésében és a szív egészségének megőrzésében.
- Mazsola: Jó forrása az energianövelő szénhidrátoknak és természetes cukroknak, valamint ásványi anyagokban, például vasban gazdag.
- Étcsokoládé: Magas antioxidáns tartalmú, és mérsékelt mennyiségben fogyasztva segíthet a szív egészségének megőrzésében.
Variációk:
- Gyümölcsös Somlói: Adjunk friss gyümölcsöket, például epret vagy málnát a rétegek közé, hogy frissítőbb ízt kapjunk.
- Mentes Somlói: Készítsük el a receptet gluténmentes és laktózmentes alapanyagokkal, hogy az ételérzékenyek is élvezhessék.
- Extra Csokoládés Somlói: Növeljük a csokoládéöntet mennyiségét és adjunk hozzá csokoládé darabokat a piskóta rétegek közé.
Érdekességek:
- Világhírű Desszert: A somlói kocka hírneve messze túlnyúlik Magyarország határain, számos nemzetközi étterem kínálatában is megtalálható.
- Név Eredete: Bár az elnevezés alapján a Somló-hegyhez kapcsolódna, valójában a név a Szőcs Béla által alkotott somlói galuska receptből származik.
- Gundel Kapcsolat: A somlói kocka egyike azoknak a desszerteknek, amelyek a híres Gundel étterem révén váltak ismertté, tovább erősítve a magyar konyha hírnevét.