Zöld és arany: Spenótos sütemény naranccsal megkoronázott csoda
Spenótos sütemény recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.
Merüljön el egy különleges ízvilágban, ahol a friss spenót édes narancskrémmel találkozik. Ez a sütemény nem csak a tányéron ragyog, de az ízlelőbimbókon is maradandó nyomot hagy. Fedezze fel, hogyan hozhat össze két, látszólag ellentétes alapanyagot egy harmonikus desszertben, ami nem csak a szemnek, de a léleknek is öröm.”
Spenótos sütemény
Hozzávalók
- 5 db tojás
- 1 csésze cukor
- 1 csésze olaj repce
- 20 dkg spenót
- 1 csésze liszt
- 1 csésze rétesliszt
- 2 teáskanál sütőpor
a narancskrémhez:
- 2 csésze narancslé
- 2 db narancs héja
- 3 evőkanál cukor
- 2 teáskanál zselatin
- 3 db tojássárgája
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 200 g tejszín
Elkészítés
- Mossa meg a friss spenótleveleket folyó víz alatt, majd turmixolja sima pürévé.
- Verje fel a tojásokat a cukorral, amíg habos nem lesz. Folyamatos keverés közben vékony sugárban öntse hozzá az olajat, majd adjon hozzá spenótot. Végül keverje hozzá a két féle lisztet és a sütőport. Öntse a tésztát egy 25 cm átmérőjű, előzőleg vajjal kikent és liszttel meghintett formába. Sütse előmelegített 175°C-os sütőben kb. 45 percig, vagy amíg egy fogpiszkáló tiszta nem marad. Hűtse le a süteményt, vágja le a tetejét, majd vágja három egyenlő részre. A levágott részt morzsolja össze és keverje össze az olvasztott fehér csokoládéval és a vajjal. Formáljon zöld golyókat a masszából. Tegye félre, hogy megdermedjen.
- Az 1/4 csésze narancslében áztassa a zselatint és hagyja megdagadni. A maradék narancslevet öntse egy fazékba, adjon hozzá narancshéjat és cukrot, majd forralja fel. Szűrje át és öntse vissza a fazékba.
- A tojássárgáját keverje össze a vaníliapuding porral. Adjon hozzá egy kis narancslevet a fazékból, hogy a keverék folyékonyabb legyen. Öntse vissza a tojásos keveréket a fazékba, főzze meg, majd vegye le a tűzről. Oldja fel a megduzzadt zselatint és öntse hozzá a pudinghoz. Hűtse le, időnként kevergetve. Tegyen félre egy evőkanál pudingot a díszítéshez.
- Verje fel a jól lehűtött tejszínt, és keverje bele a lehűtött pudingba több részletben. A krémnek sűrűnek kell lennie, így ha szükséges, tovább hűtheti. Töltse egy cukrásztasakba és díszítse vele a süteményt. A tetejét díszítse a zöld golyókkal, az Oreo kekszekkel, narancsszeletekkel és a félretett narancspudinggal.
Megjegyzés
Tápérték
Történet:
A spenótos sütemény nem szokványos választás a desszertek között, de éppen ez teszi különlegessé. Egy régi családi receptből inspirálódva kezdtünk el kísérletezni, hogy hogyan lehetne a spenót édes karakterrel is harmonizálni. Az eredmény egy olyan sütemény, amely nemcsak az asztalon kelt feltűnést, de a beszélgetések középpontjává is válik.
Tálalás:
Miután a spenótos süteményt a sütőből kivettük és hagytuk kihűlni, helyezzük egy díszes tálra. A narancskrémet óvatosan, egyenletesen kenjük rá, majd a tetejét díszítsük friss narancsdarabokkal és néhány spenót levélel. Ha extra csillogást szeretne, csepegtessen rá néhány csepp olívaolajat vagy narancsolajat.
Ital ajánló:
Gyerekeknek:
- Narancsos-gyömbéres limonádé: Friss narancslé, egy kis frissen facsart citromlé, egy csipet reszelt gyömbérrel és szénsavas ásványvízzel kiegészítve. Ezt egy jéggel teli pohárba szervírozzuk, díszítésnek pedig adjunk hozzá néhány friss narancsszeletet és citromkarikát.
- Tropikus turmix: Egy kombináció banánból, ananászból és mangóból, egy kis narancslével hígítva. Habos, frissítő és tele van vitaminokkal!
Felnőtteknek:
- Narancsos-gyömbéres sangria: Fehérbor alapú sangria friss narancslével, szénsavas vízzel, reszelt gyömbérrel, narancsszeletekkel és egyéb gyümölcsökkel, mint az alma és az eper. Hűtsük le jól és szolgáljuk fel jéggel!
- Narancsos martini: Narancslikőr, vodka, friss narancslé és egy csepp lime lé egy shakerben jéggel rázva, majd egy előre hűtött martini pohárba szűrve. A tetejére narancshéjat reszelhetünk.
Ezen italok mindegyike remekül kiegészíti a spenótos sütemény ízvilágát, és tovább fokozza az étkezés élményét!
Alternatív hozzávalók:
- Ha nincs kéznél friss spenót, használhatunk fagyasztottat is. Csak olvasszuk fel és csöpögtessük le a felesleges vizet.
- A repceolaj helyett olívaolaj vagy kókuszolaj is használható.
- A búzalisztet cserélhetjük ki teljes kiőrlésű liszttel vagy mandulaliszttel a gluténmentes verzióért.
- Ha nem szeretnénk cukrot használni, próbáljuk ki mézzel vagy agavé sziruppal.
Egészségügyi előnyök:
A spenót tele van vassal, kalciummal és más fontos ásványi anyagokkal, melyek segítenek fenntartani a csontok egészségét és hozzájárulnak a vörösvértestek képződéséhez. A narancs C-vitaminban gazdag, ami támogatja az immunrendszert és segít a sejtek regenerálódásában. Ezen kívül a sütemény tartalmaz egészséges zsírokat a repceolajból, amelyek elősegítik a szív egészségét.
Variációk:
- Csokoládés spenótos sütemény változat: Adjunk hozzá 100g olvasztott étcsokoládét a tésztához egy gazdagabb ízért.
- Dióval: Szórjunk bele 50g durvára vágott diót a tésztába egy kis roppanós textúráért.
- Spenótos sütemény bogyós gyümölcsökkel: A narancskrém tetejére helyezzünk friss bogyós gyümölcsöket (mint málna vagy áfonya) az édes-savanyú íz kombinációjáért.
Érdekességek:
- A spenót és a narancs kombinációja nem csak ízében harmonikus, hanem táplálkozástudományi szempontból is. A C-vitamin segít a vas felszívódásában, így a spenótból származó vas könnyebben hasznosul.
- Bár a spenótos sütemény nem szokványos választás, Európa bizonyos részein tradicionális receptek találhatók, melyek zöldségeket használnak édes süteményekben.