Spenótos sütemény Spenótos sütemény

Spenótos sütemény

Sütemény Torta

Zöld és arany: Spenótos sütemény naranccsal megkoronázott csoda

Spenótos sütemény recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.

Merüljön el egy különleges ízvilágban, ahol a friss spenót édes narancskrémmel találkozik. Ez a sütemény nem csak a tányéron ragyog, de az ízlelőbimbókon is maradandó nyomot hagy. Fedezze fel, hogyan hozhat össze két, látszólag ellentétes alapanyagot egy harmonikus desszertben, ami nem csak a szemnek, de a léleknek is öröm.”

Spenótos sütemény

Spenótos sütemény

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Spenótos sütemény.
4.67 Értékelés 3 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 45 perc
Teljes idő 1 óra 5 perc
Fogás desszert
Konyha Ukrán
Mennyiség 12 főre
Kalória 540 kcal

Hozzávalók
  

a narancskrémhez:

  • 2 csésze narancslé
  • 2 db narancs héja
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál zselatin
  • 3 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 200 g tejszín

a díszítéshez:

  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 10 dkg spenótos sütemény morzsa
  • 1 evőkanál vaj
  • oreo keksz
  • narancs szeletek

Elkészítés
 

  • Mossa meg a friss spenótleveleket folyó víz alatt, majd turmixolja sima pürévé.
  • Verje fel a tojásokat a cukorral, amíg habos nem lesz. Folyamatos keverés közben vékony sugárban öntse hozzá az olajat, majd adjon hozzá spenótot. Végül keverje hozzá a két féle lisztet és a sütőport. Öntse a tésztát egy 25 cm átmérőjű, előzőleg vajjal kikent és liszttel meghintett formába. Sütse előmelegített 175°C-os sütőben kb. 45 percig, vagy amíg egy fogpiszkáló tiszta nem marad. Hűtse le a süteményt, vágja le a tetejét, majd vágja három egyenlő részre. A levágott részt morzsolja össze és keverje össze az olvasztott fehér csokoládéval és a vajjal. Formáljon zöld golyókat a masszából. Tegye félre, hogy megdermedjen.
  • Az 1/4 csésze narancslében áztassa a zselatint és hagyja megdagadni. A maradék narancslevet öntse egy fazékba, adjon hozzá narancshéjat és cukrot, majd forralja fel. Szűrje át és öntse vissza a fazékba.
  • A tojássárgáját keverje össze a vaníliapuding porral. Adjon hozzá egy kis narancslevet a fazékból, hogy a keverék folyékonyabb legyen. Öntse vissza a tojásos keveréket a fazékba, főzze meg, majd vegye le a tűzről. Oldja fel a megduzzadt zselatint és öntse hozzá a pudinghoz. Hűtse le, időnként kevergetve. Tegyen félre egy evőkanál pudingot a díszítéshez.
  • Verje fel a jól lehűtött tejszínt, és keverje bele a lehűtött pudingba több részletben. A krémnek sűrűnek kell lennie, így ha szükséges, tovább hűtheti. Töltse egy cukrásztasakba és díszítse vele a süteményt. A tetejét díszítse a zöld golyókkal, az Oreo kekszekkel, narancsszeletekkel és a félretett narancspudinggal.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Spenótos sütemény-hez.

Tápérték

Kalória: 540kcalSzénhidrát: 54gFehérje: 8gZsír: 33gTelített zsír: 9gTöbbszörösen telítetlen zsír: 7gEgyszeresen telítetlen zsír: 16gTrans Fat: 0.1gKoleszterin: 140mgNátrium: 166mgKálium: 307mgÉlelmi rost: 2gCukor: 33gVitamin A: 2114IUVitamin C: 33mgKalcium: 116mgVas: 3mg
Keyword krém, Narancs, Spenót, tojás
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A spenótos sütemény nem szokványos választás a desszertek között, de éppen ez teszi különlegessé. Egy régi családi receptből inspirálódva kezdtünk el kísérletezni, hogy hogyan lehetne a spenót édes karakterrel is harmonizálni. Az eredmény egy olyan sütemény, amely nemcsak az asztalon kelt feltűnést, de a beszélgetések középpontjává is válik.

Tálalás:

Miután a spenótos süteményt a sütőből kivettük és hagytuk kihűlni, helyezzük egy díszes tálra. A narancskrémet óvatosan, egyenletesen kenjük rá, majd a tetejét díszítsük friss narancsdarabokkal és néhány spenót levélel. Ha extra csillogást szeretne, csepegtessen rá néhány csepp olívaolajat vagy narancsolajat.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Narancsos-gyömbéres limonádé: Friss narancslé, egy kis frissen facsart citromlé, egy csipet reszelt gyömbérrel és szénsavas ásványvízzel kiegészítve. Ezt egy jéggel teli pohárba szervírozzuk, díszítésnek pedig adjunk hozzá néhány friss narancsszeletet és citromkarikát.
  2. Tropikus turmix: Egy kombináció banánból, ananászból és mangóból, egy kis narancslével hígítva. Habos, frissítő és tele van vitaminokkal!

Felnőtteknek:

  1. Narancsos-gyömbéres sangria: Fehérbor alapú sangria friss narancslével, szénsavas vízzel, reszelt gyömbérrel, narancsszeletekkel és egyéb gyümölcsökkel, mint az alma és az eper. Hűtsük le jól és szolgáljuk fel jéggel!
  2. Narancsos martini: Narancslikőr, vodka, friss narancslé és egy csepp lime lé egy shakerben jéggel rázva, majd egy előre hűtött martini pohárba szűrve. A tetejére narancshéjat reszelhetünk.

Ezen italok mindegyike remekül kiegészíti a spenótos sütemény ízvilágát, és tovább fokozza az étkezés élményét!

Alternatív hozzávalók:

  • Ha nincs kéznél friss spenót, használhatunk fagyasztottat is. Csak olvasszuk fel és csöpögtessük le a felesleges vizet.
  • A repceolaj helyett olívaolaj vagy kókuszolaj is használható.
  • A búzalisztet cserélhetjük ki teljes kiőrlésű liszttel vagy mandulaliszttel a gluténmentes verzióért.
  • Ha nem szeretnénk cukrot használni, próbáljuk ki mézzel vagy agavé sziruppal.

Egészségügyi előnyök:

A spenót tele van vassal, kalciummal és más fontos ásványi anyagokkal, melyek segítenek fenntartani a csontok egészségét és hozzájárulnak a vörösvértestek képződéséhez. A narancs C-vitaminban gazdag, ami támogatja az immunrendszert és segít a sejtek regenerálódásában. Ezen kívül a sütemény tartalmaz egészséges zsírokat a repceolajból, amelyek elősegítik a szív egészségét.

Variációk:

  • Csokoládés spenótos sütemény változat: Adjunk hozzá 100g olvasztott étcsokoládét a tésztához egy gazdagabb ízért.
  • Dióval: Szórjunk bele 50g durvára vágott diót a tésztába egy kis roppanós textúráért.
  • Spenótos sütemény bogyós gyümölcsökkel: A narancskrém tetejére helyezzünk friss bogyós gyümölcsöket (mint málna vagy áfonya) az édes-savanyú íz kombinációjáért.

Érdekességek:

  • A spenót és a narancs kombinációja nem csak ízében harmonikus, hanem táplálkozástudományi szempontból is. A C-vitamin segít a vas felszívódásában, így a spenótból származó vas könnyebben hasznosul.
  • Bár a spenótos sütemény nem szokványos választás, Európa bizonyos részein tradicionális receptek találhatók, melyek zöldségeket használnak édes süteményekben.
(össznézettség: 689, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése