Frissen sült, aranybarna sütőben sült fánkok fehér porcelántányéron, vaníliás porcukorral meghintve. A háttérben lila és fekete díszek, valamint aranyszínű konfettik láthatók. Sütőben sült fánk

Sütőben sült fánk

Fánk Tészták

Sütőben sült fánk – Puha, könnyed és olajmentes finomság

Sütőben sült fánk recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 45 perc.

A sütőben sült fánk egy könnyed, olaj nélküli fánk, amely kívül enyhén ropogós, belül pedig puha és levegős. A hagyományos kelt tészta fánk egészségesebb alternatívája, amely kevesebb zsiradékot tartalmaz, mégis megőrzi az eredeti ízvilágot. Vaníliás porcukorral meghintve és baracklekvárral kínálva tökéletes házi fánk, amelyet könnyű elkészíteni és minden alkalomra ideális.

Frissen sült, aranybarna sütőben sült fánkok fehér porcelántányéron, vaníliás porcukorral meghintve. A háttérben lila és fekete díszek, valamint aranyszínű konfettik láthatók.

Sütőben sült fánk

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Sütőben sült fánk.
3.67 Értékelés 3 szavazat
Előkészítési idő 20 minutes
Sütés/Főzés 25 minutes
Összesen 45 minutes
Fogás desszert
Konyha Magyar
Főre 6 főre
Kalória 545 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Egy kisebb edénybe öntsük a langyos tejet, majd adjunk hozzá egy teáskanál cukrot. Keverjük el, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Fedjük le egy konyharuhával vagy fóliával, és hagyjuk meleg helyen pihenni 10-15 percig, amíg az élesztő felfut és habos réteg képződik a tetején.
  • Egy nagyobb keverőtálba szitáljuk bele a lisztet, majd adjuk hozzá a maradék cukrot, egy csipet sót, a reszelt citromhéjat és a puha vajat. Üssük bele a két tojást, majd öntsük hozzá a felfutott élesztős tejet is. Kezdjük el dagasztani a tésztát kézzel vagy dagasztógép segítségével, amíg egy rugalmas, puha állagú tésztát nem kapunk. Ha szükséges, adhatunk hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet, hogy elérjük a megfelelő állagot.
  • A kidagasztott tésztát formázzuk egy gombóccá, majd tegyük vissza a tálba. Fedjük le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen kelni körülbelül 30-40 percig, vagy amíg a tészta duplájára nem dagad.
  • A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, majd egy nyújtófával kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Egy nagyobb pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral köröket szaggatunk belőle, majd egy kisebb formával a közepüket is kiszúrjuk, hogy fánk alakúak legyenek.
  • A kivágott tésztakarikákat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, ügyelve arra, hogy legyen köztük elegendő hely, mert sütés közben még tovább fognak nőni. Előmelegített 170°C-os sütőben süssük 20-25 percig, amíg a fánkok szép aranybarnára sülnek.
  • A frissen sült, még meleg fánkokat vaníliás porcukorba forgatjuk, hogy kellemesen édes, illatos bevonatot kapjanak. Ízlés szerint baracklekvárral vagy egyéb kedvenc dzsemmel tálalhatjuk.

Jegyzetek

Jó étvágyat a Sütőben sült fánk-hoz!

Kalória

Kalória: 545kcalSzénhidrát: 84gFehérje: 14gZsír: 17gTelített zsír: 10gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 5gTranszzsír: 1gKoleszterin: 94mgNátrium: 210mgKálium: 213mgRost: 4gCukor: 19gA-vitamin: 550IUC-vitamin: 1mgKalcium: 69mgVas: 4mg
Keyword baracklekváros fánk, citromhéjas fánk, egészséges fánk, egyszerű fánk recept, Élesztős tészta, Fánk recept, házi fánk, kelesztett tészta, kelt tészta fánk, Könnyű fánk recept, lisztes desszert, olaj nélküli fánk, puha fánk, sütőben készült fánk, Sütőben sült édesség, sütőben sült fánk, Vaníliás porcukor
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Sütőben sült fánk recepthez:

Mi az a sütőben sült fánk?

A sütőben sült fánk egy könnyed, olaj nélküli változata a hagyományos fánknak, amelyet nem bő olajban, hanem sütőben sütnek meg. Az alapja egy kelesztett tészta, amely élesztővel készül, és a klasszikus fánkhoz hasonlóan puha, levegős belsőt kap. Sütés után gyakran vaníliás porcukorral hintik meg, és baracklekvárral vagy más édes töltelékkel tálalják. Az egyik legnagyobb előnye, hogy egészségesebb, mivel kevesebb zsiradékot tartalmaz, de az íze mégis finom és lágy marad.

Miért nem kel meg rendesen a tészta?

Ha a kelt tészta fánk nem dagad meg megfelelően, annak több oka lehet. Az élesztő túl régi vagy nem volt megfelelő hőmérsékletű a tej, amiben felfuttattad. A langyos (kb. 37°C-os) tej a legjobb az élesztő aktiválásához. Ha túl hideg, az élesztő nem indul be, ha túl forró, akkor elpusztul. Emellett a kelesztési idő és a hőmérséklet is fontos: meleg, huzatmentes helyen kell hagyni a tésztát legalább 30-40 percig, hogy szépen megkeljen.

Miért lesz kemény a fánk sütés után?

A puha fánk titka a megfelelő tésztaállag és a helyes sütési hőmérséklet. Ha túl sok lisztet adunk hozzá, a tészta keményebb lesz. A sütő hőfoka sem mindegy: ha túl magasra állítjuk, a fánk túl gyorsan megsül kívül, de belül nyers maradhat, vagy kiszáradhat. 170°C-on, 20-25 percig sütve érhetjük el a legjobb állagot.

Milyen lisztet érdemes használni a fánkhoz?

A klasszikus házi fánk elkészítéséhez finomliszt (BL55) ajánlott, mert ettől lesz a tészta könnyed és puha. Teljes kiőrlésű liszt is használható, de ebben az esetben érdemes a fehér liszt egy részét megtartani, hogy ne legyen túl tömör a végeredmény. A rétesliszt nem ideális választás, mert rágósabbá teszi a tésztát.

Lehet sütőporral készíteni élesztő helyett?

Igen, de a végeredmény más lesz. Az élesztős tészta lassan kel meg, ami levegősebb, puhább szerkezetet ad. Ha sütőport használunk, akkor a fánk kevésbé lesz rugalmas és inkább süteményszerű állagot kap. Ha gyorsabb megoldást keresel, sütőporral is működik, de nem lesz olyan klasszikus kelesztett tészta.

Történet:

A sütőben sült fánk egy modern, egészségesebb változata a hagyományos olajban sült fánknak. Sokan keresik az olaj nélküli fánk recepteket, hogy könnyebb, de ugyanolyan finom édességet készíthessenek. A kelt tészta fánk évszázadok óta a magyar konyha része, és számos családnál elengedhetetlen sütemény ünnepi alkalmakkor. Ez a házi fánk recept egy könnyen elkészíthető, egyszerű fánk recept, amely garantáltan mindenki kedvence lesz.

Tálalás:

A sütőben sült fánkot érdemes még melegen, vaníliás porcukorba forgatva tálalni, hogy kellemesen édes és illatos legyen. Hagyományosan baracklekvárral kínálják, de bármilyen dzsem vagy csokoládékrém is jól illik hozzá. A puha fánk kívül enyhén ropogós, belül pedig könnyed és lágy állagú, ami tökéletes egy délutáni kávé vagy tea mellé. Egy finom, lisztes desszert, amely remek választás reggelire vagy uzsonnára is.

Ital ajánló a Sütőben sült fánk mellé:

Gyerekeknek:

  1. Kakaó – A meleg, habos kakaó tökéletes párosítás a vaníliás porcukorral megszórt puha fánkhoz.
  2. Gyümölcstea mézzel – Egy kellemes, koffeinmentes gyümölcstea (például alma vagy erdei gyümölcs) természetes édessége kiemeli a házi fánk ízét.
  3. Frissen facsart narancslé – A citromhéjas fánk mellé különösen jól illik a frissítő, enyhén savanykás narancslé.

Felnőtteknek:

  1. Forró kávé – Egy erős eszpresszó vagy tejes cappuccino tökéletes kiegészítője a baracklekváros fánknak.
  2. Fahéjas forralt bor – Hideg időben egy pohár fűszeres, meleg bor remek választás a sütőben sült édesség mellé.
  3. Mandulalikőrös latte – Egy különleges, enyhén édes likőrös kávé igazi luxusérzést ad a kelt tészta fánk mellé.

Alternatív hozzávalók:

Ha valaki szeretne egyedi ízvilágot, kipróbálhatja a citromhéjas fánk helyett narancshéjjal készült változatot is. Az élesztőt lehet helyettesíteni sütőporral, így gyorsabb és egyszerűbb lesz az elkészítés. A klasszikus kelesztett tészta helyett teljes kiőrlésű lisztet is használhatunk, hogy még egészségesebb legyen. Azok, akik kevésbé édes változatot szeretnének, csökkenthetik a cukor mennyiségét, vagy használhatnak természetes édesítőt. Így ez a sütőben sült édesség még jobban igazítható az egyéni ízlésekhez.

Egészségügyi előnyök:

A sütőben sült fánk egyik legnagyobb előnye, hogy olaj nélküli fánk, így sokkal kevesebb zsiradékot tartalmaz, mint a hagyományos változat. A házi fánk elkészítésénél teljes kiőrlésű liszttel is dolgozhatunk, ami rostban gazdagabbá és egészségesebbé teszi. A kelesztett tészta könnyebb emészthetőségű, mint a sütőporral készült változat, így kevésbé terheli meg a gyomrot. A citromhéjas fánk nemcsak frissítő ízt ad, hanem C-vitaminban is gazdag, míg a vaníliás porcukor helyettesíthető eritrittel vagy más természetes édesítővel, csökkentve a cukortartalmat.

Variációk:

A klasszikus baracklekváros fánk mellett próbálkozhatunk csokoládékrémmel, fahéjas cukorral vagy akár mogyoróvajjal is. Ha valaki szereti a különlegesebb ízeket, a kelt tészta fánk készíthető kakaóval, fahéjjal vagy akár reszelt almával is. A sütőben sült édesség alternatívájaként mini fánkokat is formázhatunk, vagy akár töltött változatokat is készíthetünk, például vaníliakrémmel vagy túróval. A lisztes desszert tejmentes verziójához növényi tejet használhatunk, míg a tojásmentes változathoz alma- vagy banánpürét adhatunk kötőanyagként.

Érdekességek:

A fánk eredete egészen a középkorig nyúlik vissza, és számos országban megtalálható különböző formákban. A magyar házi fánk a farsangi időszak egyik legkedveltebb süteménye, és gyakran vaníliás porcukorral hintik meg. A sütőben sült fánk modern változata az egészségtudatos életmód híveinek kedvez, hiszen a kelesztett tészta megfelelő sütési hőmérsékleten épp olyan puha és finom marad, mint az olajban sült verzió. A puha fánk a világ számos részén megtalálható, az amerikai donut-tól kezdve a francia beignet-ig, minden kultúra a saját ízléséhez igazította ezt a klasszikus desszertet.

(össznézettség: 849, mai nézettség: 1 )
Tagged
3.67 from 3 votes (3 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése