Svéd húsgolyók paradicsomszósszal (Köttbullar Tomatsås Mellanmål)
Svéd húsgolyók paradicsomszósszal recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.
Az ízletes svéd húsgolyók (Köttbullar) a világ minden táján ismertek, és kiválóak vacsoraként vagy akár uzsonnaként is. A húsos, fűszeres golyókat szokás paradicsomszósszal kínálni, amely kiegyensúlyozza az ízeket, és igazi svéd klasszikusnak számít.
Svéd húsgolyók paradicsomszósszal
Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Svéd húsgolyók paradicsomszósszal.
Hozzávalók
a húsgolyókhoz:
- 50 dkg marhahús darált
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 60 ml tej
- 5 dkg vöröshagyma apróra vágott
- 1 db tojás
- 2 evőkanál petrezselyem finomra vágott
- 1/4 teáskanál szerecsendió őrölt
- 1/4 teáskanál fekete bors őrölt
- 1/2 teáskanál só
a paradicsomszószhoz:
- 40 dkg paradicsom hámozott
- 1/2 db vöröshagyma finomra vágva
- 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál bazsalikom szárított
- só ízlés szerint
- fekete bors őrölt
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Keverjük össze a zsemlemorzsát és a tejet egy tálban, majd hagyjuk állni 10 percig.
- Keverjük össze a darált húst, az apróra vágott hagymát, a tojást, a petrezselymet, az őrölt szerecsendiót, a borsot és a sót egy nagy tálban.
- Keverjük hozzá a zsemlemorzsát, majd formázzunk golyókat a masszából. Helyezzük a húsgolyókat egy sütőlapra, majd süssük kb. 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek minden oldalukon.
- Közben készítsük el a paradicsomszószt. Melegítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben közepes lángon, majd adjuk hozzá a finomra vágott hagymát és a fokhagymát. Pirítsuk 2-3 percig, amíg az hagyma megpuhul.
- Adjuk hozzá a hámozott paradicsomot, a cukrot és a szárított bazsalikomot. Főzzük 10-15 percig, majd ízesítsük sóval és borssal ízlés szerint.
- Tálaljuk a húsgolyókat a paradicsomszósszal, akár uzsonnaként is.
Megjegyzés
Tálalás:
A húsgolyókat a paradicsomszósszal, akár friss tészta vagy sült krumpli mellé. Díszítsük friss petrezselyemmel, és kínáljuk melegen. Ha uzsonnaként kínáljuk, akkor tálalhatjuk kis étkészletben, amelybe a paradicsomszósszal öntjük az ízletes húsgolyókat. Jó étvágyat kívánunk! Jó étvágyat a Svéd húsgolyók paradicsomszósszal-hoz!Tápérték
Kalória: 460kcalSzénhidrát: 18gFehérje: 26gZsír: 31gTelített zsír: 11gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 14gTrans Fat: 2gKoleszterin: 131mgNátrium: 786mgKálium: 701mgÉlelmi rost: 3gCukor: 6gVitamin A: 1092IUVitamin C: 19mgKalcium: 95mgVas: 4mg
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!
(össznézettség: 612, mai nézettség: 1 )