Szultán tekercs desszert kókuszreszelékkel borítva, tejszínes-málnás töltelékkel, málnaszemekkel díszítve egy fehér tálon. Szultán tekercs

Szultán tekercs

Édes sütemény Sütemény

Szultán tekercs – Egy különleges török desszert, amely elvarázsol!

Szultán tekercs recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

Ha valami igazán egyedi és ízletes desszerttel szeretnéd meglepni családodat vagy vendégeidet, a Szultán tekercs tökéletes választás! Ez a török édesség egyszerre krémes, kókuszos és gyümölcsös, amely különleges ízvilágával és puha textúrájával mindenkit levesz a lábáról. A kakaós puding és tejszínes-málnás krém kombinációja mennyei finomságot alkot, amely már az első falattól a keleti konyha varázslatos világába repít. Lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készítheted el ezt a fenséges desszertet, amely garantáltan a család kedvence lesz!

Szultán tekercs desszert kókuszreszelékkel borítva, tejszínes-málnás töltelékkel, málnaszemekkel díszítve egy fehér tálon.

Szultán tekercs

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Szultán tekercs.
5 Értékelés 4 szavazat
Előkészítési idő 25 minutes
Sütés/Főzés 15 minutes
Összesen 40 minutes
Fogás desszert
Konyha Török
Főre 4 főre
Kalória 948 kcal

Hozzávalók
  

a tekercshez:

  • 1 l tej
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg étkezési keményítő
  • 7 dkg liszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csipet
  • 5 dkg vaj
  • 20 dkg kókuszreszelék

a krémhez:

Elkészítés
 

  • Egy nagy gáztepsibe egyenletesen eloszlatjuk a kókuszreszeléket, amely az alapja lesz a pudingunknak, és különleges ízt kölcsönöz majd a tekercseknek.
  • Egy keverőtálban 3 dl tejben csomómentesre keverjük a lisztet, az étkezési keményítőt és a kakaóport. A maradék tejet egy lábasban a sóval és a cukorral elkezdjük forralni. Amikor a tej forrni kezd, állandó keverés mellett hozzáadjuk a lisztes-kakaós keveréket. Lassú tűzön, folyamatos keverés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Amikor a puding elkészült, levesszük a tűzről, hozzákeverjük a vajat, majd ízesítjük vaníliakivonattal.
  • A forró pudingot egyenletesen elterítjük a tepsiben lévő kókuszrétegen, majd hagyjuk kihűlni.
  • Egy habverővel kemény habbá verjük a tejszínt a porcukorral. Óvatosan hozzáforgatjuk a málnát, akár frisset, akár kiengedett és lecsepegtetett fagyasztottat használunk.
  • Miután a puding teljesen kihűlt, a krémet egyenletesen eloszlatjuk a puding tetején. Egy vízbe mártott késsel kb. 6 cm széles csíkokra vágjuk a pudingot, és óvatosan feltekerjük a csíkokat, hogy szép, egyenletes tekercseket kapjunk.
  • A tekercseket a tepsiben maradt kókuszreszelékben átforgatjuk, hogy minden oldalukon egyenletesen befedje a kókusz. Ízlésesen tálaljuk, és fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Jegyzet

Jó étvágyat a Szultán tekercs-hez!

Kalória

Kalória: 948kcalSzénhidrát: 107gFehérje: 14gZsír: 55gTelített zsír: 38gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gTranszzsír: 1gKoleszterin: 120mgNátrium: 424mgKálium: 711mgRost: 9gCukor: 60gA-vitamin: 1458IUC-vitamin: 7mgKalcium: 343mgVas: 3mg
Keyword Családi desszert, Egyszerű desszert, Kakaós puding, Kókuszos sütemény, kókuszreszelék, krémes desszert, Málnás desszert, Puding készítés, Sütemény Recept, Szultán tekercs, Tejszínes krém, Tekercs recept, Török desszert, Török édesség
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Szultán tekercs recepthez:

Mi az a Szultán tekercs?

A Szultán tekercs egy tradicionális török édesség, amelyet krémes pudingrétegből, kókuszreszelékből és tejszínes-málnás krémből készítenek. Az édesség neve a történelmi török paloták desszertjeire utal, hiszen ezt a gazdag, ínycsiklandó tekercset gyakran a szultánok asztalára készítették. A puha, kókuszos alap és a gyümölcsös-tejszínes töltelék tökéletesen kiegészíti egymást, így ez a desszert már az első falattól lenyűgöz.

Készíthető a Szultán tekercs laktózmentes változatban?

Igen, a Szultán tekercs könnyen elkészíthető laktózmentes alapanyagokkal. A tehéntej helyett használhatsz növényi tejet, például kókusz-, mandula- vagy rizstejet, ami remekül illik a desszerthez. A tejszínt laktózmentes változatra cserélheted, vagy választhatsz növényi tejszínt is, ami szintén jól működik a receptben.

Milyen gyümölcsöket használhatok a málna helyett?

A málna mellett más bogyós gyümölcsök, például áfonya, eper vagy szeder is remek választás lehet. Ezek jól harmonizálnak a krémmel, és friss, gyümölcsös ízt adnak a desszerthez. Ha valami különlegesebbre vágysz, próbálhatod ribizlivel vagy fekete szederrel, amelyek savanykás ízvilága még jobban kiemeli a tejszínhab édes ízét.

Milyen előnyei vannak a kókuszreszeléknek ebben a desszertben?

A kókuszreszelék nemcsak különleges ízt ad, de gazdag rostokban is, amelyek támogatják az emésztést. A desszert külső bevonataként roppanós textúrát biztosít, amely kontrasztot ad a krémes töltelékkel, így még élvezetesebbé teszi az édességet.

Hogyan lehet könnyen feltekerni a pudingos-kókuszos réteget?

A pudingot egyenletesen kell eloszlatni a kókuszrétegen, majd teljesen hagyni kihűlni, hogy ne legyen túl puha. Ha megfelelően kihűlt, a vízbe mártott késsel vágott csíkokat óvatosan fel lehet tekerni anélkül, hogy törnének. Lassú, egyenletes mozdulatokkal dolgozz, hogy a rétegek szép, egyenletes tekercseket alkossanak.

Mitől különleges a Szultán tekercs ízvilága?

A Szultán tekercs egyszerre kókuszos, krémes és gyümölcsös, ami különleges kombinációt hoz létre. A kakaós pudingréteg a kókuszreszelékkel roppanós, egzotikus alapot ad, amit a lágy tejszínes-málnás krém tesz teljessé. Ez a sokszínű ízvilág a török édességek egyik jellegzetessége, amely a desszertet igazán fenségessé teszi.

Történet:

A Szultán tekercs egy hagyományos török desszert, amelynek eredete az Oszmán Birodalom fénykoráig nyúlik vissza. Az ilyen gazdag, krémes desszerteket gyakran a palotákban készítették, hogy a szultánok és családjuk kedvére tegyenek, és ezzel a különlegességgel ünnepeljék az összejöveteleket. A kókuszos alap és a lágy puding a török édességek egyik jellegzetessége, amelyet a hozzáadott gyümölcs tesz még ízletesebbé és frissítőbbé. Manapság a Szultán tekercs nemcsak Törökországban népszerű, hanem világszerte elterjedt különleges desszertként fogyasztják.

Tálalás:

A Szultán tekercs elegánsan tálalható nagy, lapos tányéron, ahol a kókuszos külső különleges kontrasztot ad a puha krémes belsőnek. Minden egyes tekercset vágj két részre, hogy még könnyebben fogyasztható legyen, és szórj rá egy kis extra kókuszreszeléket díszítésként. Ha igazán exkluzív megjelenésre vágysz, tegyél mellé egy-egy szem málnát vagy más bogyós gyümölcsöt, ami vizuálisan is megkoronázza ezt a fenséges desszertet.

Ital ajánló a Szultán tekercs mellé:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcsturmix: Friss málna, banán és egy kevés narancslé összeturmixolva tökéletes frissítő ital, amely harmonizál a Szultán tekercs gyümölcsös ízvilágával.
  2. Kókuszos tejital: Kókusztej és vaníliás tej keveréke, amit jégkockákkal szolgálunk fel. Kókuszos íze remekül illik a desszert kókuszrétegéhez.
  3. Citrusos jegestea: Citromlével és narancskarikákkal ízesített, enyhén édesített fekete vagy gyümölcstea, amely hűsít, és a gyerekek is szeretik.

Felnőtteknek:

  1. Török kávé: Erős és aromás török kávé, amely jól ellensúlyozza a desszert édességét és hagyományos török hangulatot kölcsönöz az étkezéshez.
  2. Málnás prosecco koktél: Egy pohár proseccóba friss málnaszemeket és egy kevés málnaszörpöt teszünk, így könnyed, gyümölcsös pezsgőitalt kapunk, ami tökéletesen passzol a málnaízű desszerthez.
  3. Narancsos-fahéjas tea: Fekete tea friss narancslével és fahéjjal ízesítve; gazdag ízvilágával kiegészíti a desszert krémes és kakaós jegyeit.

Alternatív hozzávalók:

Bár a málna frissítő ízt ad a tejszínes krémnek, ez helyettesíthető más bogyós gyümölcsökkel, mint például áfonyával, eperrel vagy akár ribizlivel. A kakaópor helyett próbáld ki a karobot, amely finom és enyhén édeskés ízével más színt hoz a pudingba, ugyanakkor egészségesebb alternatíva lehet. A vaníliakivonat helyett használhatsz egy csipet fahéjat vagy kardamomot, hogy keleties ízvilágot adj a pudingnak. Ha pedig laktózmentes változatot készítenél, a tejet és tejszínt helyettesítheted növényi alapú alternatívákkal, például kókusztejjel és kókuszkrémmel, amelyek szintén remekül illenek ehhez az ízvilághoz.

Egészségügyi előnyök:

Bár a Szultán tekercs elsősorban desszert, néhány hozzávalója értékes tápanyagokkal is szolgál. A kókuszreszelék gazdag rostokban, ami segíti az emésztést, emellett egészséges zsírokat is tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a jóllakottság érzéséhez. A málna kiváló antioxidáns forrás, tele van C-vitaminnal és rosttal, ami szintén támogatja az immunrendszert és az emésztést. Ha növényi tejjel vagy laktózmentes tejszínnel készítjük, könnyen emészthetővé válik laktózérzékenyek számára is.

Variációk:

A Szultán tekercs könnyen variálható különböző ízekkel és gyümölcsökkel. Ha csokoládésabb ízvilágot szeretnél, adj a krémhez egy kevés olvasztott csokoládét, vagy készítsd el a pudingot dupla adag kakaóporral. Azok számára, akik egy kissé savanykás ízt kedvelnek, használhatsz ribizlit vagy citromhéjat a krémhez. Egy másik változat, ha a krémet dióval vagy pisztáciával szórjuk meg, ami extra ropogósságot és egyedi ízt ad az édességnek. A tejszínhabot mascarpone krémmel vagy görög joghurttal is helyettesítheted, hogy könnyedebb textúrát érj el.

Érdekességek:

A Szultán tekercs Törökországban a „Sultan Lokumu” nevet viseli, ami „Szultán falatkája”-ként is ismert, és a királyi paloták asztalainak dísze volt. Mivel Törökországban a desszertek gyakran gyümölcsös vagy kókuszos ízvilágot képviselnek, a Szultán tekercs különleges helyet foglal el az édességek között. Érdekes, hogy a mai napig minden régiónak megvan a saját változata, és egyes helyeken rózsavízzel vagy narancsvirágvízzel is ízesítik, hogy keleties aromát adjanak az édességnek.

(össznézettség: 14, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése