tejfolos-krumplileves tejfolos-krumplileves

Tejfölös krumplileves

Levesek Zöldségleves

Tejfölös krumplileves – Egy ízletes és tápláló étel, amely a magyar konyha egyik jellegzetessége.

Tejfölös krumplileves recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.

A krumplileves krémes és selymes textúrája, valamint a tejföl és a pirospaprika ízesítése egyedülálló ízélményt nyújt. A tejfölös krumplileves elkészítése egyszerű, és könnyen testreszabható az egyéni ízlés és preferenciák alapján. Tökéletes választás lehet hideg téli napokra vagy egy könnyű vacsorához egy forró nyári este után. Próbáld ki ezt a klasszikus magyar ételt, és fedezd fel az egyedülálló ízvilágát!

tejfolos-krumplileves

Tejfölös krumplileves

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Tejfölös krumplileves.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 55 perc
Fogás leves
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 386 kcal

Hozzávalók
  

a tálaláshoz:

Elkészítés
 

  • Hámozd meg a krumplit és vágd kockákra. A hagymát vágd apróra.
  • Melegítsd fel az olívaolajat egy nagy edényben, majd add hozzá a hagymát, és pirítsd át.
  • Szórd rá a lisztet, és keverd addig, amíg a liszt el nem kezd sűrűsödni.
  • Adj hozzá pirospaprikát, majd add hozzá a krumplit és öntsd fel vízzel.
  • Főzd 20-25 percig, vagy amíg a krumpli puha nem lesz.
  • Vegyél ki belőle egy keveset, és pépesítsd botmixerrel.
  • Keverd hozzá a tejfölt, majd add vissza a leveshez.
  • Fűszerezd sóval és borssal ízlés szerint, majd főzd további 5-10 percig.
  • Tálald friss petrezselyemmel.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Tejfölös krumplileves-hez!

Tápérték

Kalória: 386kcalSzénhidrát: 53gFehérje: 7gZsír: 17gTelített zsír: 6gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 7gKoleszterin: 30mgNátrium: 338mgKálium: 1223mgÉlelmi rost: 7gCukor: 5gVitamin A: 1394IUVitamin C: 55mgKalcium: 106mgVas: 3mg
Keyword leves
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A tejfölös krumplileves hagyományosan a magyar vidék ételei közé tartozik, és számos változata létezik az ország különböző régióiban. A krumplileves alapja a krumpli, amelyet gyakran hagymával, pirospaprikával és más fűszerekkel főznek. A tejföl hozzáadása a leveshez a 19. században jelent meg a magyar konyhában, és azóta is számos változata készül.

Tálalás:

A tejfölös krumplilevest hagyományosan friss petrezselyemmel díszítik, és friss kenyérrel vagy zsömleivel tálalják. Azonban bármilyen más típusú kenyérrel, péksüteménnyel vagy magvakkal is tálalhatod. Hidegen is fogyasztható, így a maradékot hűtőszekrényben tárolva későbbi étkezésekre is felhasználhatod.

Alternatív hozzávalók:

A tejfölös krumplileves receptje sokféleképpen testre szabható a különböző hozzávalók és fűszerek felhasználásával. Például a hagyma helyett vöröshagymát, a pirospaprika helyett édes vagy füstölt paprikát lehet használni. A leves ízének fokozása érdekében pedig hozzáadhatóak a különböző zöldségek, mint például a sárgarépa vagy a zeller.

Egészségügyi előnyök:

A tejfölös krumplileves egészséges és tápláló étel, amely több fontos tápanyagot is tartalmaz. A krumpli magas rost-, vitamin- és ásványi anyag tartalmú, és az értékes tápanyagok megőrzéséhez a leves elkészítése során nem érdemes túl sokat főzni. A tejfölben található probiotikumok segíthetnek a bélrendszer egészségének fenntartásában, és a pirospaprikában található antioxidánsok hozzájárulhatnak az immunrendszer erősítéséhez.

Variációk:

  • A tejfölös krumplilevest hús nélkül is elkészítheted vegetáriánus verzióban
  • A krumplit lehet helyettesíteni édesburgonyával vagy zöldségekkel, például répával és karalábéval is
  • A tejföl helyett kókusztej is használható a elkészítéséhez

Érdekességek:

  • A tejfölös krumplilevest hagyományosan forró szalonnával és pirított kenyérrel tálalják
  • A krumplileves az egyik legnépszerűbb leves az egész világon, és számos országban elkészítik különféle variációkban
  • A krumpli az 1700-as években került Magyarországra, és hamar népszerűvé vált a magyar konyhában.
(össznézettség: 667, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése