Házi készítésű tejfölös-sonkás csiga egy fekete üveg tányéron, márvány mintázatú asztallapon. A kelt tészta aranybarnára sült, a tetején olvadt sajt látható, belül pedig rétegezett sonka és tejfölös töltelék. Tejfölös-sonkás csiga

Tejfölös-sonkás csiga

Sós sütemény Sütemény

Tejfölös-sonkás csiga – Puha, sós péksütemény házilag

Tejfölös-sonkás csiga recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.

A tejfölös-sonkás csiga egy puha, foszlós kelt tésztás finomság, amely tökéletes reggelire, uzsonnára vagy vendégvárónak. A tejfölös alap krémessé, a sonka és a sajt pedig ízletessé teszi ezt a klasszikus sós süteményt. Készítsd el otthon, és élvezd a frissen sült péksütemény mennyei ízét!

Házi készítésű tejfölös-sonkás csiga egy fekete üveg tányéron, márvány mintázatú asztallapon. A kelt tészta aranybarnára sült, a tetején olvadt sajt látható, belül pedig rétegezett sonka és tejfölös töltelék.

Tejfölös-sonkás csiga

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Tejfölös-sonkás csiga.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 20 minutes
Sütés/Főzés 35 minutes
Összesen 55 minutes
Fogás egyéb
Konyha Magyar
Főre 12 főre
Kalória 544 kcal

Hozzávalók
  

a töltelékhez:

a csigák tetejére:

Elkészítés
 

  • A burgonyát megfőzzük, majd pépesítjük és hagyjuk langyosra hűlni. Közben a tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Letakarva 5-10 percig pihentetjük, amíg az élesztő felfut és habos lesz.
  • Egy nagy keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, majd elmorzsoljuk benne a margarint és a zsírt. Ezután hozzáütjük a tojásokat, beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet, és hozzáadjuk a burgonyapürét is.
  • Az egészet alaposan összegyúrjuk, majd addig dagasztjuk, amíg egy lágy, rugalmas tésztát kapunk. Ha szükséges, kevés lisztet vagy tejet adhatunk hozzá, hogy a megfelelő állagot elérjük.
  • A kidagasztott tésztát letakarva, meleg helyen kb. 45-60 percig kelesztjük, amíg a duplájára nő.
  • A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen téglalap alakúra nyújtjuk, kb. fél centi vastagra. A tészta tetejét egyenletesen megkenjük tejföllel, majd kirakjuk a vékonyra szeletelt sonkával úgy, hogy mindenhová jusson belőle.
  • A töltelékkel megpakolt tésztát szorosan feltekerjük, mint egy bejglit. Egy éles késsel vagy cérnával kb. 2,5 cm széles darabokra vágjuk, így szép csigaformákat kapunk.
  • A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, egymástól kis távolságra, hogy legyen helyük kelni és sülés közben növekedni.
  • A csigák tetejét bőségesen megszórjuk reszelt trappista sajttal, majd letakarva további 15-20 percig kelesztjük, hogy még levegősebbek legyenek.
  • A sütőt előmelegítjük 180°C-ra légkeveréses módon (alsó-felső sütésnél 190°C). A megkelt csigákat először 30 percig sütjük, amíg szépen megemelkednek és aranybarnára sülnek.
  • Ezután a sütő hőmérsékletét 200°C-ra emeljük, és még pár percig sütjük, hogy a sajt a tetején szép aranybarnára piruljon.
  • A kész tejfölös-sonkás csigákat kivesszük a sütőből, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd langyosan vagy akár hidegen is tálalhatjuk. Friss salátával, savanyúsággal vagy egy pohár tejjel, teával is tökéletesen fogyasztható.

Jegyzet

Jó étvágyat a Tejfölös-sonkás csiga-hoz!

Kalória

Kalória: 544kcalSzénhidrát: 54gFehérje: 20gZsír: 28gTelített zsír: 10gTöbbszörösen telítetlen zsír: 4gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gTranszzsír: 0.003gKoleszterin: 82mgNátrium: 457mgKálium: 316mgRost: 3gCukor: 3gA-vitamin: 728IUC-vitamin: 2mgKalcium: 120mgVas: 4mg
Keyword Egyszerű sós süti, Gyors és finom sós süti, Házi kelt tészta, házi sós sütemény, Házias péksütemény, Kelesztett tészta recept, Kelt tésztás csiga, Kelt tésztás finomság, Magyar sós sütemény, Puha kelt tészta, Reggeli péksütemény, Sajtos-sonkás csiga, Sonkás csiga recept, Sonkás péksütemény, Sonkás sütemény, Sós péksütemény, Tejfölös csiga, Tejfölös-sonkás csiga, Tejfölös-sonkás csiga recept, Vendégváró sós sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Tejfölös-sonkás csiga recepthez:

Mi az a tejfölös-sonkás csiga?

A tejfölös-sonkás csiga egy kelt tésztás, sós péksütemény, amelyet tejföllel megkenve, sonkával töltve és reszelt sajttal megszórva sütnek meg. A tésztája puha és foszlós, a tejföl krémességet ad, míg a sonka és a sajt ízletes, sós karaktert kölcsönöz neki. Hasonlóan készül, mint a kakaós csiga, csak édes helyett sós változatban.

Miért kell burgonyapüré a tésztába?

A burgonyapüré segít abban, hogy a kelt tészta puhább és foszlósabb legyen. A burgonyában található keményítő megköti a nedvességet, így a tészta nem szárad ki olyan gyorsan. Emiatt a csigák még másnap is puhák maradnak, nem lesznek szárazak vagy morzsálódóak.

Milyen élesztőt használjak a tésztához?

A recept friss élesztővel készült, amelyet mindig langyos, cukros tejben kell felfuttatni, hogy aktiválódjon. Ha szárított élesztőt használsz, akkor 50 g friss élesztő helyett kb. 14 g instant élesztő szükséges. Az instant élesztőt közvetlenül a liszthez is keverheted, viszont ebben az esetben a kelesztési idő kissé hosszabb lehet.

Hogyan lehet elkerülni, hogy a csigák kiszáradjanak sütés közben?

A csigák kiszáradásának elkerülése érdekében érdemes nem túl vékonyra nyújtani a tésztát, és nem túlsütni őket. 180°C-on sütve kb. 30 perc elegendő, majd néhány percig 200°C-on piríthatjuk. Ha túl hosszú ideig sütjük, a tészta kiszárad. A sütő aljára egy kis hőálló edényben vizet is tehetünk, amely segít megőrizni a tészta nedvességtartalmát.

Hogyan lehet még ízesíteni a tejfölös tölteléket?

A tejfölös-sonkás csiga tölteléke gazdagítható zöldfűszerekkel (snidling, bazsalikom, oregano, kakukkfű), egy kevés zúzott fokhagymával vagy mustárral. Ha szeretnéd intenzívebbé tenni, keverhetsz hozzá fűszerpaprikát vagy reszelt tormát, amely pikáns ízt ad a csigáknak.

Hogyan lehet szebben formázni a csigákat?

A csigák egyenletes formázásához fontos, hogy egyenletesen nyújtsd ki a tésztát, és ne legyen túl vastag vagy vékony. A tölteléket egyenletesen oszlasd el, hogy minden csiga ízes legyen. A legszebb formát akkor kapod, ha egy éles, recés kés helyett cérnával vágod: egyszerűen aláhúzod a tészta alá, és keresztben meghúzod a két végét.

Történet:

A tejfölös-sonkás csiga egy hagyományos magyar sós sütemény, amelyet gyakran készítenek reggelire, uzsonnára vagy vendégvárónak. A kelt tésztás finomság puha és foszlós, a tejfölös töltelék pedig krémessé teszi az ízét. Sonkás péksüteményként is ismert, mivel a sonka és sajt kombinációja kiváló ízt ad neki. A házi péksütemény receptek között az egyik legnépszerűbb, hiszen könnyen elkészíthető és jól variálható.

Tálalás:

A frissen sült sonkás csiga önmagában is ízletes, de tálalhatjuk friss salátával, tejfölös mártogatóssal vagy egy pohár házi tejjel, teával. Melegen a sajt a tetején lágy és olvadós, míg kihűlve is megőrzi finom állagát. A házias péksütemények között az egyik legkedveltebb, tökéletes uzsonnára, tízóraira vagy akár vendégváró falatnak.

Ital ajánló a Tejfölös-sonkás csiga mellé:

Gyerekeknek:

  1. Kakaó – A meleg, habos kakaó tökéletesen kiegészíti a sajtos-sonkás csiga sós ízét.
  2. Gyümölcstea mézzel – Egy enyhén édesített gyümölcstea, például alma vagy bogyós gyümölcsös, kellemesen frissítő választás.
  3. Frissen facsart narancslé – A természetes édes-savanykás íz remek egyensúlyt teremt a sós sütemény mellé.

Felnőtteknek:

  1. Forró kávé vagy cappuccino – A tejfölös-sonkás csiga tökéletesen harmonizál egy lágy cappuccinóval vagy egy erősebb eszpresszóval.
  2. Száraz fehérbor – Egy könnyed olaszrizling vagy chardonnay jól kiegészíti a sajtos-sonkás ízvilágot.
  3. Frissítő házi limonádé – Egy citromos-mentás limonádé frissítő kontrasztot ad a laktató péksüteményhez.

Alternatív hozzávalók:

A tejfölös-sonkás csiga receptje könnyen variálható. A szeletelt sonka helyett használhatunk főtt vagy füstölt sonkát, csirkemellet, kolbászt vagy bacon szeleteket. A trappista sajt helyett próbálhatjuk edami, gouda vagy füstölt sajttal. A tejföl gazdagítható fokhagymával, mustárral vagy zöldfűszerekkel. A kelt tésztás péksütemények egyik előnye, hogy a tölteléket az ízlésünk szerint alakíthatjuk.

Egészségügyi előnyök:

A tejfölös-sonkás csiga kelt tésztás péksütemény, amely tartalmas és laktató. A házi készítésű kelt tészta előnye, hogy adalékanyagok és tartósítószerek nélkül készül. A sonkafehérjeforrás, míg a tejföl és sajt biztosítja a szükséges kalciumot és D-vitamint. A burgonyapüré a tésztában segít abban, hogy az állaga puha és könnyen emészthető maradjon. Ha teljes kiőrlésű lisztet használunk, a rosttartalom is növelhető, ami támogatja az egészséges emésztést.

Variációk:

A tejfölös-sonkás csiga receptje könnyen változtatható. A klasszikus sonkás töltelék helyett használhatunk füstölt sonkát, pulykasonkát vagy akár csirkemellsonkát. A tejföl gazdagítható zöldfűszerekkel, fokhagymával vagy fűszerpaprikával, így egyedibb ízt kapunk. A sajtos csigát készíthetjük gouda, edami vagy füstölt sajttal, esetleg parmezánnal az intenzívebb íz érdekében. Ha vegetáriánus változatot szeretnénk, a sonka helyett sült zöldségekkel vagy spenóttal is tölthetjük.

Érdekességek:

A kelt tésztás sós sütemények már évszázadok óta népszerűek a magyar konyhában, hiszen a régi házi péksütemények közé tartoznak. A csigaformázás ötlete a bejglihez és kakaós csigához hasonló, de a sós változatok a pékségekben is egyre keresettebbek. A tejföl és sonka kombinációja nemcsak Magyarországon, hanem a közép-európai országokban is kedvelt, például a szlovák és osztrák konyhában is találkozhatunk hasonló sós süteményekkel.

(össznézettség: 321, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése