Tejfölös-sonkás csiga – Puha, sós péksütemény házilag
Tejfölös-sonkás csiga recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 55 perc.
A tejfölös-sonkás csiga egy puha, foszlós kelt tésztás finomság, amely tökéletes reggelire, uzsonnára vagy vendégvárónak. A tejfölös alap krémessé, a sonka és a sajt pedig ízletessé teszi ezt a klasszikus sós süteményt. Készítsd el otthon, és élvezd a frissen sült péksütemény mennyei ízét!
Tejfölös-sonkás csiga
Elkészítés
- A burgonyát megfőzzük, majd pépesítjük és hagyjuk langyosra hűlni. Közben a tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Letakarva 5-10 percig pihentetjük, amíg az élesztő felfut és habos lesz.
- Egy nagy keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, majd elmorzsoljuk benne a margarint és a zsírt. Ezután hozzáütjük a tojásokat, beleöntjük a felfuttatott élesztős tejet, és hozzáadjuk a burgonyapürét is.
- Az egészet alaposan összegyúrjuk, majd addig dagasztjuk, amíg egy lágy, rugalmas tésztát kapunk. Ha szükséges, kevés lisztet vagy tejet adhatunk hozzá, hogy a megfelelő állagot elérjük.
- A kidagasztott tésztát letakarva, meleg helyen kb. 45-60 percig kelesztjük, amíg a duplájára nő.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkafelületen téglalap alakúra nyújtjuk, kb. fél centi vastagra. A tészta tetejét egyenletesen megkenjük tejföllel, majd kirakjuk a vékonyra szeletelt sonkával úgy, hogy mindenhová jusson belőle.
- A töltelékkel megpakolt tésztát szorosan feltekerjük, mint egy bejglit. Egy éles késsel vagy cérnával kb. 2,5 cm széles darabokra vágjuk, így szép csigaformákat kapunk.
- A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, egymástól kis távolságra, hogy legyen helyük kelni és sülés közben növekedni.
- A csigák tetejét bőségesen megszórjuk reszelt trappista sajttal, majd letakarva további 15-20 percig kelesztjük, hogy még levegősebbek legyenek.
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra légkeveréses módon (alsó-felső sütésnél 190°C). A megkelt csigákat először 30 percig sütjük, amíg szépen megemelkednek és aranybarnára sülnek.
- Ezután a sütő hőmérsékletét 200°C-ra emeljük, és még pár percig sütjük, hogy a sajt a tetején szép aranybarnára piruljon.
- A kész tejfölös-sonkás csigákat kivesszük a sütőből, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd langyosan vagy akár hidegen is tálalhatjuk. Friss salátával, savanyúsággal vagy egy pohár tejjel, teával is tökéletesen fogyasztható.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Tejfölös-sonkás csiga recepthez:
A tejfölös-sonkás csiga egy kelt tésztás, sós péksütemény, amelyet tejföllel megkenve, sonkával töltve és reszelt sajttal megszórva sütnek meg. A tésztája puha és foszlós, a tejföl krémességet ad, míg a sonka és a sajt ízletes, sós karaktert kölcsönöz neki. Hasonlóan készül, mint a kakaós csiga, csak édes helyett sós változatban.
A burgonyapüré segít abban, hogy a kelt tészta puhább és foszlósabb legyen. A burgonyában található keményítő megköti a nedvességet, így a tészta nem szárad ki olyan gyorsan. Emiatt a csigák még másnap is puhák maradnak, nem lesznek szárazak vagy morzsálódóak.
A recept friss élesztővel készült, amelyet mindig langyos, cukros tejben kell felfuttatni, hogy aktiválódjon. Ha szárított élesztőt használsz, akkor 50 g friss élesztő helyett kb. 14 g instant élesztő szükséges. Az instant élesztőt közvetlenül a liszthez is keverheted, viszont ebben az esetben a kelesztési idő kissé hosszabb lehet.
A csigák kiszáradásának elkerülése érdekében érdemes nem túl vékonyra nyújtani a tésztát, és nem túlsütni őket. 180°C-on sütve kb. 30 perc elegendő, majd néhány percig 200°C-on piríthatjuk. Ha túl hosszú ideig sütjük, a tészta kiszárad. A sütő aljára egy kis hőálló edényben vizet is tehetünk, amely segít megőrizni a tészta nedvességtartalmát.
A tejfölös-sonkás csiga tölteléke gazdagítható zöldfűszerekkel (snidling, bazsalikom, oregano, kakukkfű), egy kevés zúzott fokhagymával vagy mustárral. Ha szeretnéd intenzívebbé tenni, keverhetsz hozzá fűszerpaprikát vagy reszelt tormát, amely pikáns ízt ad a csigáknak.
A csigák egyenletes formázásához fontos, hogy egyenletesen nyújtsd ki a tésztát, és ne legyen túl vastag vagy vékony. A tölteléket egyenletesen oszlasd el, hogy minden csiga ízes legyen. A legszebb formát akkor kapod, ha egy éles, recés kés helyett cérnával vágod: egyszerűen aláhúzod a tészta alá, és keresztben meghúzod a két végét.
Történet:
A tejfölös-sonkás csiga egy hagyományos magyar sós sütemény, amelyet gyakran készítenek reggelire, uzsonnára vagy vendégvárónak. A kelt tésztás finomság puha és foszlós, a tejfölös töltelék pedig krémessé teszi az ízét. Sonkás péksüteményként is ismert, mivel a sonka és sajt kombinációja kiváló ízt ad neki. A házi péksütemény receptek között az egyik legnépszerűbb, hiszen könnyen elkészíthető és jól variálható.
Tálalás:
A frissen sült sonkás csiga önmagában is ízletes, de tálalhatjuk friss salátával, tejfölös mártogatóssal vagy egy pohár házi tejjel, teával. Melegen a sajt a tetején lágy és olvadós, míg kihűlve is megőrzi finom állagát. A házias péksütemények között az egyik legkedveltebb, tökéletes uzsonnára, tízóraira vagy akár vendégváró falatnak.
Ital ajánló a Tejfölös-sonkás csiga mellé:
Gyerekeknek:
- Kakaó – A meleg, habos kakaó tökéletesen kiegészíti a sajtos-sonkás csiga sós ízét.
- Gyümölcstea mézzel – Egy enyhén édesített gyümölcstea, például alma vagy bogyós gyümölcsös, kellemesen frissítő választás.
- Frissen facsart narancslé – A természetes édes-savanykás íz remek egyensúlyt teremt a sós sütemény mellé.
Felnőtteknek:
- Forró kávé vagy cappuccino – A tejfölös-sonkás csiga tökéletesen harmonizál egy lágy cappuccinóval vagy egy erősebb eszpresszóval.
- Száraz fehérbor – Egy könnyed olaszrizling vagy chardonnay jól kiegészíti a sajtos-sonkás ízvilágot.
- Frissítő házi limonádé – Egy citromos-mentás limonádé frissítő kontrasztot ad a laktató péksüteményhez.
Alternatív hozzávalók:
A tejfölös-sonkás csiga receptje könnyen variálható. A szeletelt sonka helyett használhatunk főtt vagy füstölt sonkát, csirkemellet, kolbászt vagy bacon szeleteket. A trappista sajt helyett próbálhatjuk edami, gouda vagy füstölt sajttal. A tejföl gazdagítható fokhagymával, mustárral vagy zöldfűszerekkel. A kelt tésztás péksütemények egyik előnye, hogy a tölteléket az ízlésünk szerint alakíthatjuk.
Egészségügyi előnyök:
A tejfölös-sonkás csiga kelt tésztás péksütemény, amely tartalmas és laktató. A házi készítésű kelt tészta előnye, hogy adalékanyagok és tartósítószerek nélkül készül. A sonka jó fehérjeforrás, míg a tejföl és sajt biztosítja a szükséges kalciumot és D-vitamint. A burgonyapüré a tésztában segít abban, hogy az állaga puha és könnyen emészthető maradjon. Ha teljes kiőrlésű lisztet használunk, a rosttartalom is növelhető, ami támogatja az egészséges emésztést.
Variációk:
A tejfölös-sonkás csiga receptje könnyen változtatható. A klasszikus sonkás töltelék helyett használhatunk füstölt sonkát, pulykasonkát vagy akár csirkemellsonkát. A tejföl gazdagítható zöldfűszerekkel, fokhagymával vagy fűszerpaprikával, így egyedibb ízt kapunk. A sajtos csigát készíthetjük gouda, edami vagy füstölt sajttal, esetleg parmezánnal az intenzívebb íz érdekében. Ha vegetáriánus változatot szeretnénk, a sonka helyett sült zöldségekkel vagy spenóttal is tölthetjük.
Érdekességek:
A kelt tésztás sós sütemények már évszázadok óta népszerűek a magyar konyhában, hiszen a régi házi péksütemények közé tartoznak. A csigaformázás ötlete a bejglihez és kakaós csigához hasonló, de a sós változatok a pékségekben is egyre keresettebbek. A tejföl és sonka kombinációja nemcsak Magyarországon, hanem a közép-európai országokban is kedvelt, például a szlovák és osztrák konyhában is találkozhatunk hasonló sós süteményekkel.