Teljes kiőrlésű kenyér Teljes kiőrlésű kenyér

Teljes kiőrlésű kenyér

Péksütemény

Ropogós teljes kiőrlésű kenyér házi kovásszal

Teljes kiőrlésű kenyér recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.

Számolj el a bolti kenyerekkel és készíts otthon egy ízletes, rostban gazdag teljes kiőrlésű kenyeret, amely nem csak tápláló, de az otthonodat is megtölti a frissen sült kenyér illatával. A házi kovász hozzáadásával a kenyérünk nemcsak finomabb, hanem könnyebb és jobban emészthető lesz. Kövesd ezt a lépésről lépésre leírt receptet, és készítsd el saját, egészséges és ízletes kenyeret!

Teljes kiőrlésű kenyér

Teljes kiőrlésű kenyér

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Teljes kiőrlésű kenyér.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 2 hours
Sütés/főzés 38 perc
Teljes idő 2 hours 38 perc
Fogás köret
Konyha Magyar
Mennyiség 12 főre
Kalória 196 kcal

Hozzávalók
  

a kovászhoz:

a kenyérhez:

  • kovász
  • 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 75 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 75 gr kenyérliszt BL-80
  • 50 gr zabpehely
  • 25 gr búzakorpa vagy részben zabkorpa
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál méz
  • 2 teáskanál
  • 1,5 dl víz

Elkészítés
 

  • Egy tálban keverjük össze a kovász hozzávalóit. Takarjuk le konyharuhával és hagyjuk szobahőmérsékleten állni egy éjszakán keresztül vagy minimum 5-6 órát.
  • A kenyér alapanyagait egy dagasztógépbe helyezzük és alaposan összedolgozzuk. Az elkészült tészta ragacsosabb állagú lesz, mint a hagyományos fehér kenyér tésztája.
  • Hagyjuk a tésztát 1 órán keresztül kelni.
  • Ezt követően gyengéden gyúrjuk át, majd helyezzük egy sütőformába.
  • Ebben a formában is hagyjuk kelni további 1 órát.
  • Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra. Süssük a kenyeret 15 percig ezen a hőmérsékleten, majd csökkentsük a hőt 200°C-ra és süssük még további 23 percig.
  • Remélem, hogy élvezni fogjátok ezt az ízletes teljes kiőrlésű kenyeret! Jó étvágyat!

Megjegyzés

Jó étvágyat a Teljes kiőrlésű kenyér-hez!

Tápérték

Kalória: 196kcalSzénhidrát: 39gFehérje: 7gZsír: 2gTelített zsír: 0.3gTöbbszörösen telítetlen zsír: 1gEgyszeresen telítetlen zsír: 1gTrans Fat: 0.01gNátrium: 413mgKálium: 141mgÉlelmi rost: 5gCukor: 2gVitamin A: 106IUVitamin C: 0.01mgKalcium: 13mgVas: 3mg
Keyword Élesztő, Kovász, Liszt
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

Amikor még gyermek voltam, minden hétvégén meglátogattuk nagymamámat a vidéki házában. A legemlékezetesebb pillanatok egyike mindig az volt, amikor a konyhába léptünk és az azonnal az orrunkba csapó, frissen sült kenyér illatával találkoztunk. A kenyérsütés hagyománya nemzedékről nemzedékre szállt a családunkban. Ma már nem csak a tradíció, de az egészségmegőrzés miatt is választom a teljes kiőrlésű kenyeret. Ezt a receptet nagymamámtól kaptam, aki mindig hangsúlyozta, hogy az alapanyagok minősége és a szeretetteljes elkészítés tesz egy kenyérben igazán különlegessé.

Tálalás:

Tálaljuk a kenyeret egy rusztikus fa vágódeszkán, szeleteljük vastagabb szeletekre és kínáljuk friss vajjal, sajttal vagy házi lekvárral. A kenyér mellé tökéletesen illik egy tál friss, zöldsaláta vagy egy bögre meleg leves. A teljes kiőrlésű kenyér íze és textúrája kiemelkedik, ha kis ideig pihentetjük a szeleteket pirítóban vagy sütőben.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcsös joghurt shake: Keverj össze egy adag natúr joghurtot friss gyümölcsökkel (banán, eper vagy mangó) és egy kevés mézzel egy sűrű, tápláló italért.
  2. Almalé: Egy pohár frissen facsart almalé, lehetőleg cukor nélküli változatban, tökéletesen kiegészíti a kenyeret és a rávalót.
  3. Kakaó: Egy csésze meleg kakaó (cukor nélkül vagy kevés cukorral) kiválóan passzol a reggelihez vagy uzsonnához.

Felnőtteknek:

  1. Zöld tea: Egy csésze meleg zöld tea nem csak serkenti az emésztést, de antioxidánsokban is gazdag, ami tökéletesen kiegészíti a teljes kiőrlésű kenyér egészségügyi előnyeit.
  2. Kávé: Ha a teljes kiőrlésű kenyeret reggelire fogyasztod, egy jó minőségű, frissen főzött kávé kiváló társ lehet hozzá.
  3. Fekete tea: Egy pohár frissítő, enyhén édesített vagy natúr fekete tea, esetleg egy szelet citrommal, kellemesen kiegészíti a kenyeret és a feltéteket.
  4. Vörösbor: Ha este, vacsoraként fogyasztod a kenyeret valamilyen erősebb ízű feltéttel (pl. sajt, kolbász), akkor egy pohár közepes testű vörösbor remekül kiegészítheti az ízélményt. Természetesen mértékkel fogyasztva!

Alternatív hozzávalók:

  • Ha nincs kéznél teljes kiőrlésű búzaliszt, próbálkozz teljes kiőrlésű tönkölyliszttel vagy árpaliszttal.
  • A zabpehely helyett használjatok hajdinát vagy quinoát a változatos textúráért és ízért.
  • Ha mézet nem szeretnéd használni, az agave szirup vagy juharszirup kiváló alternatíva lehet.
  • A búza- és zabkorpa helyett próbálkozz chia maggal vagy lenmaggal a rosttartalom növelésére.

Egészségügyi előnyök:

A teljes kiőrlésű kenyér rengeteg egészségügyi előnnyel bír a fehér kenyérrel szemben:

  1. Rostban gazdag: Segíti az emésztést és hosszan tartó teltségérzetet biztosít.
  2. Alacsonyabb glikémiás index: Lassabban emeli meg a vércukorszintet, így ideális cukorbetegeknek és azoknak, akik a testsúlyukat szeretnék kontroll alatt tartani.
  3. Vitaminok és ásványi anyagok: A teljes kiőrlésű lisztben megmaradnak azok a tápanyagok, amelyek a finomított lisztből hiányoznak, így több B-vitamin, vas, cink, és magnézium található benne.
  4. Szív egészsége: A teljes kiőrlésű ételek rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Variációk:

  1. Magvak hozzáadásával: Adj hozzá napraforgómagot, tökmagot vagy szezámmagot a tésztához extra ízért és rostért.
  2. Fűszerezés: Próbáld ki rozmarinnal, kakukkfűvel vagy akár fokhagymával a kenyér ízének fokozására.
  3. Aszalt gyümölcsök: Aszalt szilvát, mazsolát vagy apróra vágott aszalt fügét is belekeverhetsz a tésztába egy édes-sós ízkombinációért.

Érdekességek:

  1. Kovász történelme: A kovász a sütés legrégebbi formája, melyet az ókori egyiptomiak is használtak, több ezer évvel ezelőtt.
  2. Teljes kiőrlésű vs. finomított: Amikor a gabonát finomítják, azokat a részeit távolítják el, amelyek a legtöbb tápanyagot és rostot tartalmazzák. Ezzel szemben a teljes kiőrlésű gabonák az egész szemet használják fel, beleértve a tápanyagban gazdag külső héját is.
  3. Teljes kiőrlésű kenyér a világ körül: Számos kultúrában a teljes kiőrlésű kenyérnek saját változata van, mint például a skandináv országokban a „rugbrød” vagy Indiában az „atta” lisztből készült chapati.
(össznézettség: 66, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése