Ropogós teljes kiőrlésű kenyér házi kovásszal
Teljes kiőrlésű kenyér recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.
Számolj el a bolti kenyerekkel és készíts otthon egy ízletes, rostban gazdag teljes kiőrlésű kenyeret, amely nem csak tápláló, de az otthonodat is megtölti a frissen sült kenyér illatával. A házi kovász hozzáadásával a kenyérünk nemcsak finomabb, hanem könnyebb és jobban emészthető lesz. Kövesd ezt a lépésről lépésre leírt receptet, és készítsd el saját, egészséges és ízletes kenyeret!
Teljes kiőrlésű kenyér
Hozzávalók
a kenyérhez:
- kovász
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 75 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
- 75 gr kenyérliszt BL-80
- 50 gr zabpehely
- 25 gr búzakorpa vagy részben zabkorpa
- 1 evőkanál olaj
- 1 teáskanál méz
- 2 teáskanál só
- 1,5 dl víz
Elkészítés
- Egy tálban keverjük össze a kovász hozzávalóit. Takarjuk le konyharuhával és hagyjuk szobahőmérsékleten állni egy éjszakán keresztül vagy minimum 5-6 órát.
- A kenyér alapanyagait egy dagasztógépbe helyezzük és alaposan összedolgozzuk. Az elkészült tészta ragacsosabb állagú lesz, mint a hagyományos fehér kenyér tésztája.
- Hagyjuk a tésztát 1 órán keresztül kelni.
- Ezt követően gyengéden gyúrjuk át, majd helyezzük egy sütőformába.
- Ebben a formában is hagyjuk kelni további 1 órát.
- Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra. Süssük a kenyeret 15 percig ezen a hőmérsékleten, majd csökkentsük a hőt 200°C-ra és süssük még további 23 percig.
- Remélem, hogy élvezni fogjátok ezt az ízletes teljes kiőrlésű kenyeret! Jó étvágyat!
Jegyzetek
Kalória
Történet:
Amikor még gyermek voltam, minden hétvégén meglátogattuk nagymamámat a vidéki házában. A legemlékezetesebb pillanatok egyike mindig az volt, amikor a konyhába léptünk és az azonnal az orrunkba csapó, frissen sült kenyér illatával találkoztunk. A kenyérsütés hagyománya nemzedékről nemzedékre szállt a családunkban. Ma már nem csak a tradíció, de az egészségmegőrzés miatt is választom a teljes kiőrlésű kenyeret. Ezt a receptet nagymamámtól kaptam, aki mindig hangsúlyozta, hogy az alapanyagok minősége és a szeretetteljes elkészítés tesz egy kenyérben igazán különlegessé.
Tálalás:
Tálaljuk a kenyeret egy rusztikus fa vágódeszkán, szeleteljük vastagabb szeletekre és kínáljuk friss vajjal, sajttal vagy házi lekvárral. A kenyér mellé tökéletesen illik egy tál friss, zöldsaláta vagy egy bögre meleg leves. A teljes kiőrlésű kenyér íze és textúrája kiemelkedik, ha kis ideig pihentetjük a szeleteket pirítóban vagy sütőben.
Ital ajánló:
Gyerekeknek:
- Gyümölcsös joghurt shake: Keverj össze egy adag natúr joghurtot friss gyümölcsökkel (banán, eper vagy mangó) és egy kevés mézzel egy sűrű, tápláló italért.
- Almalé: Egy pohár frissen facsart almalé, lehetőleg cukor nélküli változatban, tökéletesen kiegészíti a kenyeret és a rávalót.
- Kakaó: Egy csésze meleg kakaó (cukor nélkül vagy kevés cukorral) kiválóan passzol a reggelihez vagy uzsonnához.
Felnőtteknek:
- Zöld tea: Egy csésze meleg zöld tea nem csak serkenti az emésztést, de antioxidánsokban is gazdag, ami tökéletesen kiegészíti a teljes kiőrlésű kenyér egészségügyi előnyeit.
- Kávé: Ha a teljes kiőrlésű kenyeret reggelire fogyasztod, egy jó minőségű, frissen főzött kávé kiváló társ lehet hozzá.
- Fekete tea: Egy pohár frissítő, enyhén édesített vagy natúr fekete tea, esetleg egy szelet citrommal, kellemesen kiegészíti a kenyeret és a feltéteket.
- Vörösbor: Ha este, vacsoraként fogyasztod a kenyeret valamilyen erősebb ízű feltéttel (pl. sajt, kolbász), akkor egy pohár közepes testű vörösbor remekül kiegészítheti az ízélményt. Természetesen mértékkel fogyasztva!
Alternatív hozzávalók:
- Ha nincs kéznél teljes kiőrlésű búzaliszt, próbálkozz teljes kiőrlésű tönkölyliszttel vagy árpaliszttal.
- A zabpehely helyett használjatok hajdinát vagy quinoát a változatos textúráért és ízért.
- Ha mézet nem szeretnéd használni, az agave szirup vagy juharszirup kiváló alternatíva lehet.
- A búza- és zabkorpa helyett próbálkozz chia maggal vagy lenmaggal a rosttartalom növelésére.
Egészségügyi előnyök:
A teljes kiőrlésű kenyér rengeteg egészségügyi előnnyel bír a fehér kenyérrel szemben:
- Rostban gazdag: Segíti az emésztést és hosszan tartó teltségérzetet biztosít.
- Alacsonyabb glikémiás index: Lassabban emeli meg a vércukorszintet, így ideális cukorbetegeknek és azoknak, akik a testsúlyukat szeretnék kontroll alatt tartani.
- Vitaminok és ásványi anyagok: A teljes kiőrlésű lisztben megmaradnak azok a tápanyagok, amelyek a finomított lisztből hiányoznak, így több B-vitamin, vas, cink, és magnézium található benne.
- Szív egészsége: A teljes kiőrlésű ételek rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.
Variációk:
- Magvak hozzáadásával: Adj hozzá napraforgómagot, tökmagot vagy szezámmagot a tésztához extra ízért és rostért.
- Fűszerezés: Próbáld ki rozmarinnal, kakukkfűvel vagy akár fokhagymával a kenyér ízének fokozására.
- Aszalt gyümölcsök: Aszalt szilvát, mazsolát vagy apróra vágott aszalt fügét is belekeverhetsz a tésztába egy édes-sós ízkombinációért.
Érdekességek:
- Kovász történelme: A kovász a sütés legrégebbi formája, melyet az ókori egyiptomiak is használtak, több ezer évvel ezelőtt.
- Teljes kiőrlésű vs. finomított: Amikor a gabonát finomítják, azokat a részeit távolítják el, amelyek a legtöbb tápanyagot és rostot tartalmazzák. Ezzel szemben a teljes kiőrlésű gabonák az egész szemet használják fel, beleértve a tápanyagban gazdag külső héját is.
- Teljes kiőrlésű kenyér a világ körül: Számos kultúrában a teljes kiőrlésű kenyérnek saját változata van, mint például a skandináv országokban a „rugbrød” vagy Indiában az „atta” lisztből készült chapati.