Töki pompos
Lángos

Töki pompos

Töki pompos recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 25 perc.

Töki pompos

Töki pompos

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Töki pompos.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 10 perc
Teljes idő 25 perc
Fogás főétel
Konyha Szlovák
Mennyiség 6 főre
Kalória 1065 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 db burgonya közepes
  • 2 kávéskanál
  • ? db élesztő friss
  • 2 dl víz langyos

A tetejére:

  • 30 dkg szalonna húsos
  • 375 g tejföl
  • 2 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 17 dkg trappista sajt

Elkészítés
 

  • A burgonyákat meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük, ha kész, leszűrjük.
  • A lisztet átszitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk és ebbe a mélyedésbe nyomjuk bele burgonyanyomón a megfőtt krumplit. Itt hagyjuk kihűlni.
  • Az élesztőt belemorzsoljuk a 2 dl langyos vízbe (ez lehet a burgonya főzőleve is), elkeverjük jól és amikor feloldódott, hozzáadjuk a kihűlt burgonyás liszthez. Hozzáadjuk a sót is és kb. 5-10 perc alatt rugalmas tésztává dolgozzuk. Nem biztos, hogy minden esetben kell hozzá, de nekem még elbírt 1 dl vizet és egy marék lisztet, így tudtam ruganyos tésztát dagasztani belőle. Az a jó, ha az edény faláról szépen leválik, nem ragad, de nem is kemény.
  • Konyharuhával letakarjuk és langyos helyen kb. duplájára kelesztjük.
  • A kelesztés utolsó fél órájában beizzítjuk a sütőt 250-300°C-ra. Fél óra elteltével, ha a tésztánk is már megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, és kezünkkel óvatosan tepsi méretűre nyújtjuk/igazgatjuk/húzogatjuk. Én a tepsit nem liszteztem ki, de a recept szerint ki kellene. A tésztát óvatosan a tepsibe helyezzük. A forró sütőbe toljuk és 5-10 perc alatt elősütjük.
  • Kivesszük a sütőből, egyenletesen megszurkáljuk villával (hogy sütés közben ne púposodjon hepe-hupásra), bőségesen megkenjük az apróra vágott fokhagymával elkevert tejföllel. Rászórjuk a kockákra vágott szalonnát, a félfőre és kb. 0.5 mm csíkokra vágott hagymát, majd a legvégén a reszelt sajtot. (Aki “zsírosabban” szereti az kis olívaolajjal meglocsolhatja/zsírral megpettyezheti.)
  • Visszatoljuk a forró sütőbe és addig sütjük, míg a sajt szépen meg nem pirul a tetején.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Töki pompos-hoz!

Nutrition

Kalória: 1065kcalSzénhidrát: 84gFehérje: 19gZsír: 72gTelített zsír: 31gTöbbszörösen telítetlen zsír: 7gEgyszeresen telítetlen zsír: 28gKoleszterin: 113mgNátrium: 548mgKálium: 553mgÉlelmi rost: 5gCukor: 5gVitamin A: 676IUVitamin C: 18mgKalcium: 297mgVas: 5mg
Keyword lángos
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
(össznézettség: 26, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Recipe Rating