Töltött hagyma – Klasszikus, ízletes magyaros köret darált hússal és füstölt szalonnával
Töltött hagyma recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.
A töltött hagyma recept egy különleges, mégis egyszerűen elkészíthető hagyományos étel, amely tökéletes választás ebédre vagy vacsorára. A vöröshagyma természetes formája tökéletes burkot ad a szaftos darált húsos tölteléknek, amelyet füstölt szalonna, fokhagyma és petrezselyem gazdagít. Ha egy mutatós, mégis laktató magyaros köretre vágysz, próbáld ki ezt az időtálló klasszikust!
Töltött hagyma
Hozzávalók
- 8 db vöröshagyma
- 25 dkg sertéshús darált
- 10 dkg füstölt szalonna
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db babérlevél
- 1 db tojás
- só
- fekete bors
- petrezselyem
- 2 dl tejszín
- 1 dl száraz fehérbor
- 1 db citrom
- ecet
- olaj
- zsemlemorzsa
- 2 dl húslé
Elkészítés
- A vöröshagymákat megtisztítjuk úgy, hogy a gyökeres végüket (a szár csücskét) meghagyjuk, mert ez fogja majd a „kalapot” tartani. Ez nemcsak dekoratív, hanem segíti is a töltelék megtartását.
- Egy nagyobb lábasban enyhén sós, ecetes vizet forralunk, majd beledobjuk a babérlevelet és az egész hagymákat. Körülbelül 10 percig főzzük, míg a hagyma kissé megpuhul, de még nem fő szét.
- A megfőtt hagymákat szűrőlapáttal hideg vízbe áthelyezzük, hogy hirtelen lehűljenek és könnyebben kezelhetők legyenek. Ezután lecsöpögtetjük őket egy szitán. Miután teljesen kihűltek, levágjuk a csúcsukból egy kis részt (ez lesz a „kalap”), majd óvatosan kikaparjuk a belsejüket úgy, hogy a külső 2-3 réteg héj egyben maradjon, és tölthető „csónakot” kapjunk.
- A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, majd serpenyőben kiolvasztjuk és megpirítjuk. Ezen a zsíron megfuttatjuk az apróra vágott hagymát, petrezselymet, valamint a hagymák kivájt, aprított belsejét és a finomra zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. Néhány percig pároljuk, hogy minden íz összeérjen.
- A darált sertéshúst hozzáadjuk a fűszeres alaphoz, megsózzuk, megborsozzuk, és fehéredésig, azaz szinte teljesen átsülésig kevergetve pirítjuk. Ezután levesszük a tűzről, kicsit hűlni hagyjuk.
- A kissé lehűlt húsos masszához hozzákeverjük a nyers tojást, ami segít majd összefogni az egész tölteléket. Ha túl lágy lenne a keverék, kevés zsemlemorzsával sűrítjük a megfelelő állag eléréséhez.
- A hagymák kivájt belsejét megtöltjük a húsos keverékkel. Nem érdemes túl púposra tölteni, mert a sütés során a tojás megemeli kissé a tölteléket. A levágott „kalapokat” visszahelyezzük a töltött hagymák tetejére.
- A megtöltött hagymákat kiolajozott tepsibe vagy hőálló tálba helyezzük egymás mellé. Az aljukhoz aláöntjük a húslét vagy csontlevet, hogy ne száradjanak ki sütés közben. Közepesen meleg sütőben (kb. 180 °C-on) 20-25 percig sütjük, míg szép aranybarnára sülnek.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Töltött hagyma recepthez:
A töltött hagyma egy olyan hagyományos köret vagy főfogás, amelyben egész vöröshagymák belsejét eltávolítják, majd ízletes darált húsos töltelékkel megtöltik. A töltött hagymákat sütőben sütik meg, gyakran csontleves vagy tejszínes mártás hozzáadásával, így különösen szaftos és ízletes lesz az étel. Ez az étel különlegessége abban rejlik, hogy a hagyma nem csak alapanyag, hanem egyben ehető „edény” is.
A legalkalmasabb a nagyobb méretű vöröshagyma, mivel ezt könnyebb üregesre kivájni és megtölteni. Fontos, hogy a hagyma ne legyen túlérett vagy túl kemény, mert a főzés és sütés során megfelelően kell puhulnia. Fehér hagyma is használható, ha enyhébb ízre vágyunk, de a vöröshagyma adja a legjobb karakteres, enyhén édeskés alapízt.
A darált sertéshús helyettesíthető darált pulykával, csirkével, vagy akár darált marhahússal is. Ha vegetáriánus változatot szeretnénk, készíthetjük a tölteléket lencséből, gombából, vagy fűszeres rizses-zöldséges keverékből. A lényeg, hogy a töltelék legyen ízesített, összetartó állagú, és jól kiegészítse a hagyma természetes édességét.
A töltött hagyma kiszáradásának elkerülése érdekében érdemes húslét vagy csontlevest önteni a tepsi aljára, amely gőzös közeget biztosít a sütés során. Továbbá a tetejükre visszahelyezett hagyma „kalapok” megakadályozzák, hogy a darált húsos töltelék kiszáradjon. A közepes hőfokú sütés (kb. 180 °C-on) szintén hozzájárul a szaftosság megőrzéséhez.
A vöröshagyma előfőzése elengedhetetlen lépés, mert így a hagyma megpuhul, könnyebben kivágható a belseje, és sütés közben nem marad kemény. Ezen kívül az enyhén ecetes, sós főzővíz tompítja a hagyma csípősségét, és kellemesebb, lágyabb ízvilágot eredményez. Ezáltal a töltött hagyma harmonikusabban illeszkedik a darált húsos töltelékhez.
A töltött hagyma mellé remekül illik a krumplipüré, párolt rizs, vagy akár pirított kenyér. Ha könnyedebb köretet keresel, próbáld ki salátával (pl. rukkolás, citromos dresszinggel), vagy grillezett zöldségekkel tálalva. Ünnepi fogásként a hagymát külön is tálalhatod, például szószos húsételek mellé, díszköretként.
Történet:
A töltött hagyma egy régi hagyományos étel, amely az angol és magyar konyhában is megtalálható különböző változatokban. Az egyszerű vöröshagyma itt nemcsak alapanyag, hanem ehető tálként is szolgál a darált húsos töltelék számára. Ez a kreatív megoldás régen különösen népszerű volt falusi környezetben, ahol a háziasszonyok szerették hasznosítani a szezonális alapanyagokat, mint például a hagyma, füstölt szalonna és a petrezselyem. A recept idővel modern formát öltött, de megőrizte klasszikus jellegét és magyaros ízvilágát.
Tálalás:
A töltött hagymát érdemes forrón, frissen sütve tálalni, egy kevés tejszínes húslével meglocsolva. Köretként kínálhatunk mellé friss kenyérszeleteket, párolt rizst vagy akár krumplipürét is. A tálaláskor megszórhatjuk friss petrezselyemmel, ami nemcsak látványos, hanem harmonizál az ízekkel. Ünnepi alkalmakra is kiváló választás, hiszen egyszerre látványos és ízletes fogás, amely különleges helyet foglal el a magyaros köretek között.
Ital ajánló a Töltött hagyma mellé:
Gyerekeknek:
- Almalé enyhe fahéjjal – jól illik a hagyma édeskés ízéhez, és harmonizál a húsos töltelékkel.
- Szénsavmentes citromos víz – frissítő, egyszerű, segíti az emésztést.
- Házi gyümölcstea (pl. bogyós gyümölcsökből) – koffeinmentes, enyhén savanykás íze kiegyensúlyozza a töltött hagyma zamatát.
Felnőtteknek:
- Száraz fehérbor (pl. Olaszrizling, Sauvignon Blanc) – tökéletesen illik a tejszínes-húsos töltelékhez.
- Fröccs – könnyed és frissítő választás, különösen nyári ebédhez vagy vacsorához.
- Gyömbéres ásványvíz – enyhén pikáns, segít az étel utáni teltségérzet enyhítésében.
Alternatív hozzávalók:
A recept jól variálható, ha valaki szeretne változtatni a darált sertéshús használatán. Készíthető darált pulykából vagy marhahúsból is, ha könnyebb vagy karakteresebb ízvilágra vágyunk. A vegetáriánus változatnál a hús helyett használhatunk főtt lencsét, quinoát vagy gombás rizses tölteléket. A zsemlemorzsa helyett gluténérzékenyek választhatnak gluténmentes morzsát vagy zabpelyhet is. A töltelék ízesíthető akár reszelt sajttal, aszalt paradicsommal, vagy akár chilipehellyel, ha pikánsabb ízeket szeretnénk.
Egészségügyi előnyök:
A vöröshagyma az egyik legegészségesebb, természetes alapanyag, amely gazdag antioxidánsokban, különösen kvercetinben, ami gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatású. A fokhagyma szintén erős antibakteriális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, ezért rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségéhez. A darált hús kiváló fehérjeforrás, különösen, ha sovány sertéshúst vagy baromfit használunk. A töltelékhez használt petrezselyem nemcsak friss ízt ad, hanem magas a C-vitamin tartalma is. A tejszín és tojás mértékletes használata mellett ez az étel kiegyensúlyozott fehérje-zsír arányt biztosít, különösen, ha gluténmentes zsemlemorzsával készítjük.
Variációk:
A klasszikus töltött hagyma recept sokféleképpen alakítható az egyéni ízlés és étrendi igények szerint. A darált sertéshús helyettesíthető darált marhahússal, pulykával vagy akár vegetáriánus alapanyagokkal, például pirított gombával, lencsével vagy quinoával. A füstölt szalonna helyett használhatunk kolbászt, vagy el is hagyhatjuk, ha könnyedebb ételt szeretnénk. A tölteléket gazdagíthatjuk reszelt sajttal, dióval, vagy fűszerezhetjük chilipehellyel az extra ízélményért. Az étel gluténmentes változata is egyszerűen elkészíthető gluténmentes zsemlemorzsa vagy zabpehely használatával.
Érdekességek:
A töltött zöldségek készítése az ókorig nyúlik vissza, és a töltött hagyma is egyike azoknak az ételeknek, amely számos kultúrában ismert és kedvelt. Az angolszász országokban, különösen Angliában gyakran készítik sütőben sült hagymás töltelékkel, míg Magyarországon a magyaros ízesítés, a füstölt szalonna és petrezselyem használata jellemző. Egyes források szerint a hagyma „edényként” való használata azért alakult ki, hogy a paraszti konyhákban minden alapanyagot maximálisan hasznosítsanak. A töltött hagyma ma is népszerű az ünnepi asztalokon, hiszen egyszerre mutatós és egészséges fogás.