Krémes állagú török tejberizs (Sütlaç) közelről egy kanálon, vaníliás, selymes desszert. Török tejberizs

Török tejberizs

Édes krém Sütemény

Török tejberizs (Sütlaç) – Krémes, vaníliás desszert a keleti konyha szerelmeseinek

Török tejberizs recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

Ha szereted a tejberizst, ezt a török változatot imádni fogod! A Sütlaç egy klasszikus, selymes textúrájú török desszert, amit tejjel, rizzsel és vaníliával készítenek. Egyszerű alapanyagokból varázsolhatsz belőle különlegesen lágy édességet, amely melegen és hidegen is tökéletes választás egy családi vacsora vagy ünnepi ebéd lezárásaként.

Krémes állagú török tejberizs (Sütlaç) közelről egy kanálon, vaníliás, selymes desszert.

Török tejberizs

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Török tejberizs.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 5 minutes
Sütés/Főzés 45 minutes
Összesen 50 minutes
Fogás desszert
Konyha Török
Főre 6 főre
Kalória 352 kcal

Hozzávalók
  

  • 20 dkg rizs kerekszemű, pl. arborio vagy sima kerek rizs
  • 2 dl víz
  • 1,2 liter tej teljes tej a legjobb, de 2,8%-os is megfelel
  • 1 csomag vaníliás pudingpor főzős változat
  • 13 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet

Elkészítés
 

  • A rizst folyó víz alatt többször átmosom, amíg a leöblített víz már nem lesz zavaros. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, így a tejberizs nem lesz ragacsos, csak kellemesen krémes.
  • Az átmosott rizst egy nagyobb edénybe teszem, hozzáöntöm a 2 dl vizet, és egy csipet sóval közepes lángon elkezdem főzni. Lefedni nem szükséges, elég időnként megkeverni. Addig főzöm, amíg a víz teljesen elpárolog, és a rizs kissé megpuhul – ez nagyjából 8–10 percet vesz igénybe.
  • Ezután fokozatosan adagolva hozzáöntöm az 1,2 liter tejet. Nem kell egyszerre beleönteni, inkább kisebb adagokban, és minden alkalommal megvárom, hogy a rizs felvegye. Időnként kevergetem, nehogy leégjen. A rizst alacsony-közepes lángon, lassan főzöm tovább a tejben, egészen addig, amíg teljesen megpuhul. Ez körülbelül 20–25 percet igényel.
  • Amikor a rizs megpuhult, hozzáadom a kristálycukrot és a két csomag vaníliás cukrot. Jól elkeverem, majd még 2–3 percig főzöm, hogy az ízek összeérjenek.
  • A vaníliás pudingport egy külön kis tálkában kikeverem egy kevés hideg tejjel (kb. 1 dl). Fontos, hogy csomómentesre keverjük. Ezt a keveréket óvatosan a forró tejberizshez öntöm, közben folyamatosan keverem, hogy ne legyen csomós. Visszateszem a tűzre, és még 1–2 percig főzöm, míg egyet rottyan, és az egész kellemesen besűrűsödik.
  • A kész tejberizst kis tálkákba vagy poharakba szedem. Melegen is nagyon finom, de hűtőbe téve és hidegen tálalva még krémesebb élményt nyújt.
  • Tálalás előtt megszórhatod fahéjjal, pirított mandulával, pisztáciával, vagy meglocsolhatod egy kevés karamellszósszal – így igazi török hangulatot csempészhetsz az asztalra.

Jegyzet

Jó étvágyat a Török tejberizs-hez!

Kalória

Kalória: 352kcalSzénhidrát: 64gFehérje: 9gZsír: 7gTelített zsír: 4gTöbbszörösen telítetlen zsír: 0.3gEgyszeresen telítetlen zsír: 1gKoleszterin: 24mgNátrium: 144mgKálium: 339mgRost: 0.4gCukor: 32gA-vitamin: 324IUKalcium: 257mgVas: 0.3mg
Keyword cukros tejberizs, desszert ebéd után, Egyszerű tejberizs, főzős puding, hideg tejberizs, kerek szemű rizs, Meleg desszert, pohárdesszert tejberizsből, rizses desszert, rizses édesség, sütlaç recept, tejberizs török módra, tejdesszert, tejjel készült édesség, Török édesség, török tejberizs, Vaníliás cukor, Vaníliás pudingpor
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Török tejberizs recepthez:

Mi az a török tejberizs?

A török tejberizs, más néven Sütlaç, egy hagyományos török desszert, amelyet tejben főtt rizzsel, cukorral és gyakran vaníliával vagy pudingporral készítenek. A végeredmény egy krémes, lágy textúrájú édesség, amelyet melegen vagy hidegen is szokás tálalni. A török konyha egyik legismertebb és legkedveltebb édessége, amelyet nemcsak otthon, hanem éttermekben is gyakran kínálnak, olykor sütőben karamellizálva is. Az étel jellegzetessége a selymes állag és a finoman édes íz, amely sokak számára nosztalgikus vagy újdonságként izgalmas gasztronómiai élmény.

Milyen rizs a legalkalmasabb a török tejberizshez?

A török tejberizs elkészítéséhez a legjobb választás a kerek szemű rizs, például az arborio rizs vagy a hagyományos kásarizs, mivel ezek főzés közben sok keményítőt bocsátanak ki, így segítenek elérni a krémes állagot. A hosszú szemű rizs nem ajánlott, mert az inkább pergős marad, és nem adja meg a klasszikus sütlaç textúrát.

Lehet-e növényi tejjel elkészíteni a receptet?

Igen, a recept könnyen átdolgozható laktózmentes vagy vegán változatra. Használhatsz mandulatejet, zabtejet vagy kókusztejet is. Fontos, hogy ezeknek az íze enyhén megváltoztatja a desszert karakterét, de a krémes tejberizs élmény így is megmarad. A növényi tejek általában kevésbé sűrűek, így érdemes a pudingpor mennyiségén vagy a főzési időn igazítani.

Mi a különbség a hagyományos tejberizs és a török változat között?

A hagyományos magyar tejberizs általában egyszerűbb, csak tej, cukor és rizs felhasználásával készül. Ezzel szemben a török tejberizs, azaz a sütlaç, gyakran pudingporral vagy keményítővel van sűrítve, és a sütőben karamellizálva is elkészíthető. A török verzió gazdagabb, desszertszerűbb, és tipikusan vaníliás ízvilágú, míg a magyar inkább főfogás jellegű lehet.

Miért kell fokozatosan hozzáadni a tejet a rizshez?

A tej fokozatos hozzáadása segíti a folyamatos keményítő-leadását a rizsnek, így az étel selymesebb állagot kap. Ha egyszerre öntöd hozzá az összes tejet, a rizs nehezebben fő át, és a végeredmény híg vagy szemcsés lehet. A tejberizs krémessége azon is múlik, mennyire egyenletes a főzés során a folyadékfelvétel.

Történet:

A török tejberizs receptje akkor vált a kedvencemmé, amikor egy este a megszokott tejberizs helyett valami különlegesebbre vágytam. Emlékeztem, hogy korábban láttam egy krémes török desszert receptet az interneten, és gyorsan elő is kerestem. Mivel az eredeti változatban csészés méréseket használtak, én a saját stílusom szerint grammra és decire alakítottam, és így született meg ez az egyszerű, mégis különleges recept. Azóta rendszeresen elkészítem, mert a lágy állaga és a vaníliás íze mindig elvarázsol.

Tálalás:

A török tejberizst melegen és hidegen is lehet tálalni – mindkét formában rendkívül krémes és selymes marad. Ha desszertként kínálod, kis üvegpoharakban vagy tálkákban a legszebb. Ízesítésként szórhatsz rá fahéjat, őrölt pisztáciát, vagy meglocsolhatod egy kevés házi karamellszósszal is. Aki a hagyományos ízek kedvelője, annak ismerős lesz, de a török konyha rajongói még inkább értékelni fogják ezt a különleges édességet.

Ital ajánló a Török tejberizs mellé:

Gyerekeknek:

  1. Vaníliás tejturmix – enyhén édes, jól passzol a tejberizshez, nem nyomja el az ízeket.
  2. Házi almalé (szűrt) – kellemesen savanykás, frissítő kontrasztot ad a krémes édességhez.
  3. Gyümölcstea mézzel – melegen vagy langyosan kínálva barackos vagy erdei gyümölcsös ízben tökéletes kísérő.

Felnőtteknek:

  1. Török feketekávé – autentikus élmény, amely kiemeli a desszert finomságát.
  2. Fűszeres chai latte – a tejberizs vaníliás ízéhez jól illik a kardamomos-fahéjas tejital.
  3. Félédes fehérbor – ha ünnepi desszertként tálalod, egy könnyed, félédes muskotály bor kiváló választás.

Alternatív hozzávalók:

A receptben szereplő kerek szemű rizs helyett használhatsz rizottó rizst (arborio), ami még krémesebb állagot ad. A tej lehet növényi alapú (pl. zabtej, mandulatej), így laktózmentes változat is készíthető belőle. A cukor helyettesíthető eritrittel vagy nyírfacukorral, ha valaki cukormentes étrendet követ. A vaníliás pudingpor helyett pedig lehetőség van kukoricakeményítő és valódi vanília keverékével sűríteni, ha természetesebb megoldást keresel.

Egészségügyi előnyök:

A török tejberizs nemcsak finom, hanem számos szempontból jótékony hatással is lehet a szervezetre. A benne található tej kiváló kalciumforrás, amely segít megőrizni a csontok és fogak egészségét. A rizs könnyen emészthető, ezért gyomorkímélő ételként is fogyasztható, akár betegség utáni lábadozáskor is. A vanília nyugtató hatású, illata pedig csökkenti a stresszt. Ha cukormentes vagy növényi tejjel készült változatot készítesz, akkor akár laktózérzékenyek vagy diétázók is bátran fogyaszthatják.

Variációk:

Ez a recept rendkívül sokféleképpen variálható! A klasszikus változat mellett készítheted kókusztejjel vagy mandulatejjel, ha különlegesebb ízvilágra vágysz. A vaníliás puding helyett kipróbálhatod csokoládés, kókuszos, vagy akár puncsos pudinggal is. A tálalásnál használhatsz gyümölcsszószokat, például málna- vagy eperöntetet, vagy megszórhatod pirított dióval, mandulával, esetleg reszelt citromhéjjal, ha frissítőbb hatást szeretnél. A tetejére hintett barnacukor megkaramellizálva szinte már a híres Sütlaç stílusát idézi.

Érdekességek:

A török tejberizs, azaz a Sütlaç, a török konyha egyik legnépszerűbb desszertje, amelyet gyakran agyagedényekben, kemencében sütnek meg. Az étel gyökerei egészen az Oszmán Birodalomig nyúlnak vissza, ahol a tejberizs a gazdagok asztalán ünnepi fogásként szerepelt. Ma már Törökország minden részén megtalálható, és az utcai étkezdéktől a luxuséttermekig mindenhol kínálják. A recept egyszerűsége ellenére különleges, mert a krémes textúra és a lágy édes íz minden kultúrában megnyerő – nem véletlen, hogy a világ számos országában van hasonló változata, például a rizskoch, az arroz con leche vagy a riz au lait.

(össznézettség: 641, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése