Túrós derelye – Hagyományos magyar tésztaétel ebédre vagy vacsorára
Túrós derelye recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 35 perc.
A túrós derelye egy igazi klasszikus magyar étel, amely generációk óta ott van a családi asztalokon. Ez a túrótöltelékes tészta nemcsak laktató és ízletes, hanem könnyen elkészíthető is – ideális választás ebédre vagy akár egy gyors, házias vacsorára. A házi túrós derelye receptje a burgonyás tészta, a friss túró és a reszelt sajt tökéletes harmóniáján alapul. Tökéletes fogás, ha valami magyaros tésztaételre vágysz!
Túrós derelye
Hozzávalók
Elkészítés
- Egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az egyik egész tojást és a másik tojásnak csak a fehérjét. Megszórjuk egy kevés sóval, majd apránként annyi vizet adagolunk hozzá, hogy egy sima, rugalmas tésztát kapjunk. A tésztát kézzel vagy dagasztógéppel jól kidolgozzuk, majd letakarva vagy fóliába csomagolva kb. 30 percig pihentetjük, hogy könnyebben lehessen majd nyújtani.
- Közben a meghámozott és sós vízben megfőzött burgonyát még melegen áttörjük egy krumplinyomóval vagy villával. Ezután hozzáadjuk a túrót és a vajat, majd az egészet jól elkeverjük. Ízlés szerint megsózzuk, borsozzuk, és alaposan összedolgozzuk, hogy krémes, de formázható tölteléket kapjunk.
- A pihentetett tésztát lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk. Az egyik felére kis adagokban (teáskanállal vagy kézzel) rárakjuk a túrós tölteléket egyenlő távolságokra, úgy, hogy maradjon hely a halmok között. Ezután a tészta másik felét ráhajtjuk a töltelékkel borított részre. Ujjunkkal vagy egy villa élével lenyomkodjuk a töltelékek közötti tésztarészeket, hogy jól összeragadjanak. Végül egy derelyemetszővel vagy késsel kocka vagy téglalap alakú párnákat vágunk ki a töltött tésztából.
- Egy nagy lábasban vizet forralunk, amelyet sóval ízesítünk. A derelyéket óvatosan a forrásban lévő vízbe helyezzük, és amikor feljönnek a víz tetejére, még kb. 2-3 percig főzzük őket. Ezután szűrőkanállal kiszedjük, és jól lecsepegtetjük.
- Egy hőálló tálat vékonyan kikenünk olajjal, majd a kifőtt derelyéket rétegesen beletesszük. Minden rétegre reszelt sajtot szórunk, majd jöhet a következő réteg derelye és újra a sajt. Ezt addig ismételjük, amíg az összes hozzávaló el nem fogy.
- Az így elkészített tálat betesszük az előmelegített sütőbe (kb. 180 °C-ra), és addig sütjük, amíg a sajt szépen megolvad a tetején, és enyhén aranybarnára pirul. Ez kb. 10-15 percet vesz igénybe.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Túrós derelye recepthez:
A túrós derelye egy hagyományos magyar tésztaétel, amely gyúrt tésztából készül, és fűszeres túrós töltelékkel van megtöltve. A tésztát rendszerint burgonyával dúsítják, amitől puhább, lágyabb lesz az állaga. A töltött tésztát derelyevágóval négyzetekre vagy téglalapokra vágják, majd forró, sós vízben kifőzik. Ezután gyakran sajttal megszórva sütőben átsütik, vagy egyszerűen vajjal, tejföllel tálalják. Bár hagyományosan sós ételként ismert, édes változatban is létezik, például cukros túróval vagy lekvárral töltve. A túrós derelye népszerű választás ebédre vagy vacsorára, különösen a magyaros házi konyha kedvelői körében.
A túrós derelyéhez finomlisztet (BL55) ajánlott használni, mivel ebből készíthető a legsimább, legnyújthatóbb tészta. Ha szeretnél egészségesebb változatot, egy részét helyettesítheted teljes kiőrlésű liszttel, de ilyenkor a tészta kissé tömörebb és nehezebben kezelhető lesz, így érdemes több vizet adni hozzá.
A legjobb választás a rögös túró, mert megfelelő állagú és enyhén savanykás ízű, ami jól harmonizál a burgonyával és a vajjal. Ha túl száraz a túró, egy kevés tejföllel lazítható. Krémesebb túró, például ricotta is használható, de ebben az esetben érdemes a masszát kicsit sűríteni, például kevés zsemlemorzsával.
A tészta pihentetése (legalább 30 perc) nagyon fontos, mert ezalatt a glutén szerkezet stabilizálódik, így a tészta rugalmasabb, nyújthatóbb és kevésbé szakadékony lesz. Pihentetés nélkül a tészta könnyebben reped, és nehezebb vele dolgozni.
A derelye akkor nem nyílik szét, ha a tészta széleit alaposan lenyomkodjuk, mielőtt feldarabolnánk. Fontos, hogy ne kerüljön töltelék a szélre, mert az megakadályozza a tészta megfelelő záródását. Szükség esetén egy kis vízzel vagy tojásfehérjével is bekenhetjük a tészta széleit, hogy jobban tapadjon.
Történet:
A túrós derelye a magyar konyha egyik hagyományos tésztaétele, amely generációkon keresztül megőrizte népszerűségét. Régen gyakran készítették házi túróval, frissen főzött burgonyával és kézzel gyúrt tésztával. Ez a magyar derelye recept nemcsak a nosztalgiát idézi meg, hanem egyben kiváló választás is egy tartalmas ebédre vagy vacsorára. A házi tészta készítése ugyan némi odafigyelést igényel, de a végeredmény minden percet megér. A túrótöltelékes tészta ízvilága egyszerre krémes és laktató, különösen ha sajttal sütve tálaljuk.
Tálalás:
A frissen kifőzött és sajttal megszórt túrós derelye tálalható önmagában is, de egy kevés tejföllel vagy olvasztott vajjal megcsorgatva még ízletesebb lehet. A meleg tésztaétel kiválóan illik egy klasszikus magyar menüsor főételeként. A sajtos derelye remek választás hétvégi ebédhez, de akár hétköznap esti gyors vacsoraötletként is megállja a helyét. Friss salátával vagy savanyúsággal kiegészítve még teljesebb élményt nyújt.
Ital ajánló a Túrós derelye mellé:
Gyerekeknek:
- Házi gyümölcslé – például alma vagy őszibaracklé, amely kellemesen frissíti a túrós derelye laktató ízét.
- Kakaó – különösen akkor passzol jól, ha a derelyét édesebb sajttal vagy tejföllel tálaljuk.
- Tej vagy vaníliás tejital – finoman ellensúlyozza a sós túrós ízeket, és jól csúszik mellé.
Felnőtteknek:
- Könnyű fehérbor – például egy száraz Olaszrizling vagy egy friss Irsai Olivér, ami jól kiegészíti a túrós ételt.
- Fröccs – különösen a hosszúlépés vagy a kisfröccs lehet jó választás egy nyári ebéd mellé.
- Citromos szódavíz vagy házi limonádé – egyszerű, frissítő, és kiválóan passzol egy laktató magyaros fogáshoz.
Alternatív hozzávalók:
A klasszikus derelye recept variálható különféle hozzávalókkal, attól függően, mi található otthon. A túró helyettesíthető juhtúróval vagy ricottával, ha intenzívebb vagy lágyabb ízvilágot szeretnénk. A burgonyás tészta helyett használhatunk kizárólag lisztből és tojásból készült gyúrt tésztát is. A reszelt sajt fajtája szabadon variálható: trappista, cheddar vagy akár parmezán is jól illik hozzá. A házi túrós derelye receptje így könnyen alkalmazkodik az aktuális alapanyagkészlethez, és mindig egy új ízélményt kínál.
Egészségügyi előnyök:
A túrós derelye nemcsak finom, de bizonyos mértékig tápláló is lehet, főleg ha minőségi alapanyagokat használunk. A túró kiváló fehérjeforrás, emellett kalciumban és B-vitaminokban is gazdag. A főtt burgonya természetes szénhidrátforrás, mely energiával lát el anélkül, hogy megterhelné az emésztést. A házi tészta készítése során elkerülhetjük az adalékanyagokat, így egy tisztább, egészségesebb ételt kapunk. Mértékkel fogyasztva a túrótöltelékes tészta akár a kiegyensúlyozott étrend része is lehet.
Variációk:
A klasszikus magyar derelye recept könnyedén személyre szabható. A töltelékbe keverhetünk kaprot, petrezselymet vagy apróra vágott újhagymát, így frissebb, zöldfűszeres ízvilágot kapunk. A túró helyett használható juhtúró vagy mascarpone, ha intenzívebb vagy krémesebb állagot szeretnénk. A sajtos derelye akár húsmentes napokon is remek választás, de ha tartalmasabb fogásra vágyunk, sonkával vagy pirított szalonnával is gazdagítható. A tészta akár teljes kiőrlésű lisztből is elkészíthető, hogy a házi túrós derelye még egészségesebb legyen.
Érdekességek:
A derelye Közép-Európa több országában is ismert étel, de a magyar változat különösen népszerű. Régen vidéken minden háznál volt derelyevágó, mellyel a háziasszonyok gyorsan formára vághatták a tésztát. Egyes tájegységeken édes változatban is készítették, lekvárral vagy mákkal töltve, de a sós túrós derelye mindig különleges helyet foglalt el a magyar konyhában. A burgonyás tészta és túró kombinációja harmonikusan ötvözi a puhaságot és a krémességet, ami miatt sokak kedvence lett generációk óta.