Túrós stollen
Édes sütemény Sütemény

Túrós stollen

Túrós stollen recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.

Túrós stollen

Túrós stollen

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Túrós stollen.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 55 perc
Teljes idő 1 óra 10 perc
Fogás desszert
Konyha Német
Mennyiség 8 főre
Kalória 720 kcal

Hozzávalók
  

  • 20 dkg mazsola
  • 1 dl rum
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet
  • 2 teáskanál mandulaaroma
  • 1 késhegynyi fahéj őrölt
  • 1 késhegynyi gyömbér
  • 1 késhegynyi kardamom
  • 1 késhegynyi szerecsendióvirág
  • 1 késhegynyi szegfűszeg
  • 7.5 dkg narancshéj
  • 7.5 dkg citromhéj
  • 10 dkg mandula szálasra vágott
  • 20 dkg vaj
  • 25 dkg túró
  • 5 dkg törökmogyoró
  • 5 dkg aszalt szilva

a tetejére:

  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor

Elkészítés
 

  • A mazsolát tálba tesszük, leöntjük a rummal és néhány órán át áztatjuk.
  • A tepsit 3 réteg sütőpapírral kibéleljük a sütőt előmelegítjük. Légkeveréses sütőben az előmelegítés 220°C fokra a sütés 160°C fokon.
  • A lisztet és a sütőport tálba szitáljuk. A kandírozott gyümölcsök, mandula mogyoró kivételével a többi hozzávalót is beletesszük a tálba. Robotgéppel, alacsony, majd a legmagasabb fokozaton kb. 2 perc alatt összedolgozzuk. Hozzátesszük a kandírozott gyümölcsöket, mazsolát, mandulát és egyebeket, majd lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk.
  • A tésztát a deszkán kb. 30×30 cm-es négyzetté kinyújtjuk. Hengerré formázzuk, majd nyújtófával hosszában kb. a kétharmadánál mélyedést nyomunk bele.
  • A nagyobbik tésztafelet kissé ráhajtjuk a kisebbre. Az egész hengeren végig két kézzel, két oldalról megnyomogatjuk a közepét, ezzel kialakítunk egy kis dudort. Így alakul kis a tipikus stollni forma.
  • A stollnit tepsibe tesszük, sütőbe toljuk, a hőmérsékletet 160°C fokra csökkentjük és a tésztát megsütjük. A sütési idő kb. 55 perc.
  • A vajat felolvasztjuk, és a felével megkenjük a stollnit, majd megszórjuk a porcukor felével. A tepsiből kivesszük, rácsra téve hűlni hagyjuk, és megismételjük a kenést-szórást.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Túrós stollen-hez!

Nutrition

Kalória: 720kcalSzénhidrát: 114gFehérje: 18gZsír: 25gTelített zsír: 9gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 8gTrans Fat: 1gKoleszterin: 45mgNátrium: 475mgKálium: 600mgÉlelmi rost: 13gCukor: 32gVitamin A: 536IUVitamin C: 87mgKalcium: 289mgVas: 5mg
Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
(össznézettség: 93, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Recipe Rating