Tálalt tűzdelt szarvascomb barnamártással és burgonyakrokettel, friss salátával és narancsszeletekkel díszítve egy fehér tányéron. Tűzdelt szarvascomb barnamártással

Tűzdelt szarvascomb barnamártással és burgonyakrokettel

Szarvas Vadhús ételek

Tűzdelt szarvascomb barnamártással és burgonyakrokettel – Ünnepi vadétel különlegesség

Tűzdelt szarvascomb barnamártással és burgonyakrokettel recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 190 perc.

Lépj be a magyar vadételek világába ezzel a különleges recepttel! A tűzdelt szarvascomb barnamártással és ropogós burgonyakrokettel igazi ünnepi fogás, amely garantáltan lenyűgözi vendégeidet. A szalonnával gazdagított omlós szarvascomb és az ízekben gazdag barnamártás tökéletes harmóniája teszi ezt az ételt felejthetetlenné. Készítsd el most ezt a hagyományos, mégis különleges receptet!

Tálalt tűzdelt szarvascomb barnamártással és burgonyakrokettel, friss salátával és narancsszeletekkel díszítve egy fehér tányéron.

Tűzdelt szarvascomb barnamártással és burgonyakrokettel

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Tűzdelt szarvascomb barnamártással és burgonyakrokettel.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 40 minutes
Sütés/Főzés 2 hours 30 minutes
Összesen 3 hours 10 minutes
Fogás főétel
Konyha Magyar
Főre 4 főre
Kalória 1267 kcal

Hozzávalók
  

a szarvascombhoz:

a barnamártáshoz:

  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál vaj
  • pecsenyelé a szarvascomb sütésekor keletkezett lé
  • 1 teáskanál cukor karamellizálva
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • fekete bors

a burgonyakroketthez:

a panírozáshoz:

a sütéshez:

  • olaj

Elkészítés
 

  • Kezdjük a szarvascomb megtisztításával: távolítsuk el róla a hártyákat és az esetleges inakat, hogy a hús sütés közben omlós maradjon.
  • A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk. Egy éles késsel kis zsebeket szúrunk a húsba, majd ezekbe a nyílásokba tűzdeljük a szalonnadarabokat. Ez a folyamat segít abban, hogy a hús ne száradjon ki sütés közben, és finom, füstös ízt is kapjon.
  • A húst alaposan bedörzsöljük sóval, frissen őrölt borssal, és ízlés szerint megszórjuk egy kevés kakukkfűvel. Ezután félretesszük pihenni, hogy az ízek átjárják a húst.
  • Egy nagy serpenyőt vagy sütőálló edényt hevítünk, majd 2 evőkanál olajat vagy zsírt adunk hozzá.
  • A szarvascombot a forró zsiradékba helyezzük, és minden oldalát alaposan megpirítjuk. A cél az, hogy a hús külső rétege aranybarnára süljön, ezáltal bezárva a nedvességet a belsejébe. Ez körülbelül 3-4 percet vesz igénybe oldalanként.
  • Ha a hús minden oldala szépen megpirult, kivesszük a serpenyőből, és félretesszük.
  • A vöröshagymát és fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A sárgarépát és a fehérrépát megtisztítjuk, majd karikákra vagy kisebb darabokra szeleteljük.
  • A serpenyőben maradt zsiradékhoz hozzáadjuk a felaprított zöldségeket, és közepes lángon pirítani kezdjük. A cél, hogy a zöldségek karamellizálódjanak, ami még intenzívebb ízt ad a későbbi mártásnak.
  • Amikor a zöldségek már aranybarnák, hozzáöntjük a vörösbort a serpenyőbe. Kevergetés közben felkaparjuk a serpenyő aljára tapadt pörzsanyagokat, mert ezek rengeteg ízt adnak az ételnek.
  • Az így elkészült zöldséges keveréket egy nagy tepsibe vagy sütőtálba tesszük. A tetejére helyezzük a megpirított szarvascombot, majd az egészet felöntjük a vad alaplével vagy húslevessel. Ügyeljünk arra, hogy a folyadék a hús feléig érjen, de ne lepje el teljesen.
  • Lefedjük a tepsit alufóliával vagy fedővel, és 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük. A húst 1,5-2 órán keresztül sütjük, amíg teljesen meg nem puhul. Időnként ellenőrizzük, és ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot.
  • A sütés végén a tepsiben maradt pecsenyelevet leszűrjük, hogy csak a selymes lé maradjon.
  • Egy serpenyőben 2 evőkanál vajat felolvasztunk, és hozzáadjuk az 1 evőkanál lisztet. Közepes lángon folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítjuk a lisztet.
  • Ezután hozzáadunk 1 teáskanál cukrot, amit hagyunk karamellizálódni, majd belekeverjük az 1 evőkanál paradicsompürét is.
  • Lassan, apránként hozzáöntjük a leszűrt pecsenyelevet, miközben habverővel folyamatosan keverjük, hogy csomómentes legyen. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a mártás szépen besűrűsödik.
  • A burgonyát meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük és még melegen áttörjük burgonyanyomóval, hogy sima pürét kapjunk.
  • Az áttört burgonyához hozzáadjuk a vajat, 2 tojássárgáját, a lisztet, és ízlés szerint sóval, valamint egy csipet frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük. Az egészet alaposan összedolgozzuk, hogy egy formázható masszát kapjunk.
  • A masszából kézzel henger alakú kroketteket formázunk, majd mindegyiket lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk.
  • Egy nagy serpenyőben forró olajat hevítünk, és a kroketteket aranybarnára sütjük. Sütés után papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk.
  • A megsült szarvascombot vékony szeletekre vágjuk, és tányérra helyezzük. A barnamártással gazdagon meglocsoljuk a hússzeleteket.
  • A kroketteket a hús mellé rendezzük, és tetszés szerint friss salátával vagy egy szelet narancssal díszítjük a tányért.

Jegyzetek

Jó étvágyat a Tűzdelt szarvascomb barnamártással és burgonyakrokettel-hez!

Kalória

Kalória: 1267kcalSzénhidrát: 77gFehérje: 71gZsír: 72gTelített zsír: 28gTöbbszörösen telítetlen zsír: 10gEgyszeresen telítetlen zsír: 30gTranszzsír: 1gKoleszterin: 423mgNátrium: 1931mgKálium: 1750mgRost: 8gCukor: 10gA-vitamin: 6107IUC-vitamin: 39mgKalcium: 150mgVas: 13mg
Keyword Barnamártás házilag, Burgonyakrokett recept, Hagyományos magyar vadétel, Különleges húsételek, Magyaros vadételek, Sütőben sült szarvas, Szaftos szarvascomb, Szarvas recept krokettel, Szarvashús barnamártással, Tűzdelt szarvascomb recept, Ünnepi főétel ötletek, Ünnepi szarvas recept, Vad hús sütése, Vadétel különlegességek, Vadételek készítése
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Tűzdelt szarvascomb barnamártással és burgonyakrokettel recepthez:

Mi az a Tűzdelt szarvascomb barnamártással és burgonyakrokettel?

A tűzdelt szarvascomb barnamártással és burgonyakrokettel egy hagyományos magyar vadétel, amelyben a szalonnával tűzdelt, lassan sült szarvascomb omlós és szaftos lesz. A gazdag barnamártás mély ízekkel egészíti ki a húst, míg a ropogós burgonyakrokett tökéletes köretként szolgál.

Hogyan érhető el, hogy a szarvascomb ne legyen száraz?

A szarvascomb természetéből adódóan sovány hús, ezért fontos, hogy megfelelően tűzdeljük szalonnával, ami sütés közben nedvességet és zsírt ad a húsnak. Emellett alacsony hőfokon, lassan kell sütni, és a folyadék (alaplé vagy bor) biztosítja, hogy a hús ne száradjon ki. Fóliával való lefedés szintén segíthet.

Hogyan érhető el a barnamártás selymes állaga?

A liszt és vaj keverékét (roux) lassan kell pirítani, hogy aranybarna legyen, majd a folyadékot (pecsenyelé) apránként, folyamatos keverés mellett kell hozzáadni, hogy ne alakuljanak ki csomók. Szűrés is segíthet a mártás tökéletes selymesítésében.

Hogyan lehet a burgonyakrokettek formáját megtartani sütés közben?

A krokett masszájába ne kerüljön túl sok vaj vagy folyadék, mert az meggyengíti az állagot. A krokettek panírozása után érdemes őket legalább 15-20 percre hűtőbe tenni, hogy szilárduljanak, így sütés közben nem esnek szét.

Milyen bor illik az ételbe és mellé?

Az ételbe száraz vörösbort, például Cabernet Sauvignont vagy Egri Bikavért használjunk, hogy kiemelje a hús ízét. Ugyanezt a bort kínálhatjuk mellé az étkezés során, hogy harmóniában legyenek az ízek.

Miért fontos a szalonnával való tűzdelés?

A szalonna hozzáadása biztosítja, hogy a sovány szarvas hús sütés közben ne száradjon ki, és extra zamatot is ad az ételnek, amely gazdagabbá és szaftosabbá teszi a végeredményt.

Milyen fűszerek harmonizálnak leginkább a szarvashússal?

A szarvashús ízvilágát leginkább a kakukkfű, rozmaring, borókabogyó, babérlevél és frissen őrölt fekete bors emeli ki. Ezek a fűszerek a vadételekhez hagyományosan társított aromák, amelyek mélyítik és gazdagítják az ízeket.

Miért érdemes vadételekhez vad alaplevet használni?

A vad alaplé mély, intenzív ízt kölcsönöz a szarvashúsnak és a mártásnak, amely tökéletesen kiegészíti a vadételek természetes aromáját. A vad alaplé különösen jól működik, mivel harmonizál a hús karakteres ízével.

Történet:

A tűzdelt szarvascomb a magyar konyha egyik ikonikus vadétele, amely évszázadok óta helyet kapott ünnepi asztalainkon. A vadételek népszerűsége nemcsak a különleges ízekben rejlik, hanem abban is, hogy a természet közelségét és a hagyományokat idézik meg. Ez a recept a vadászidény kedvence lehet, de tökéletes választás egy különleges alkalomra, például karácsonyra vagy családi ünnepekre. A barnamártás és a burgonyakrokett modern érintést ad az ételnek, miközben hű marad a klasszikus magyar ízekhez.

Tálalás:

A tűzdelt szarvascombot elegáns, letisztult módon tálalhatjuk. Egy nagy fehér tányérra helyezzünk néhány szelet szarvascombot, és locsoljuk meg gazdagon a barnamártással. A kroketteket szimmetrikusan rendezzük el a hús mellett, hogy a tányér harmonikus legyen. Friss salátával vagy párolt zöldségekkel díszítsük, illetve egy-egy szelet narancs vagy áfonya is kiemelheti a fogás színvilágát és ízeit. Az ételt melegen, frissen készített krokettel tálaljuk, hogy minden összetevő íze tökéletes harmóniában legyen.

Ital ajánló a Tűzdelt szarvascomb barnamártással és burgonyakrokettel mell:

Gyerekeknek:

  1. Narancsos-almás frissítő
    A szarvascomb édeskés-savanykás mártásához egy frissen facsart narancs és alma keverékéből készült ital tökéletesen illik. Könnyed, gyümölcsös és egészséges választás.
  2. Áfonyás limonádé
    Az áfonyalé savanykás íze jól kiegészíti az étel gazdag ízvilágát. Szénsavas vízzel vagy sima vízzel hígítva kellemes és vidám gyerekital lehet.
  3. Gyümölcstea mézzel
    Egy enyhe gyümölcstea (például erdei gyümölcs vagy málna) langyosan tálalva, kevés mézzel ízesítve a gyerekek kedvence lehet, különösen hűvösebb napokon.

Felnőtteknek:

  1. Vörösbor (pl. Egri Bikavér vagy Cabernet Sauvignon)
    A szarvascombhoz és a barnamártáshoz tökéletes választás egy testes, száraz vörösbor, amely kiemeli a hús gazdag ízvilágát.
  2. Fűszeres forralt bor
    Ha az alkalom ünnepélyesebb, egy pohár forralt bor (narancshéjjal, fahéjjal és szegfűszeggel ízesítve) tökéletesen passzol a vadételekhez, különösen téli estéken.
  3. Házi szilvapálinka (kis adagban)
    Egy jó minőségű szilvapálinka előételként vagy az étkezés végén kínálva igazi magyaros hangulatot teremt, és illik a vadételekhez.

Ezek az italok tökéletes kísérői lehetnek az ételnek, és kiemelik annak különleges ízeit!

Alternatív hozzávalók:

Ha az eredeti recepthez nem áll rendelkezésre minden hozzávaló, vagy valaki más ízvilágot szeretne, az alábbi alternatívák is használhatók:

Hús helyettesítése:

  • Szarvas helyett: Marhahús (pl. hátszín vagy lapocka) is alkalmas lehet, mivel hasonló textúrával és ízvilággal rendelkezik.
  • Más vad hús: Őz vagy vaddisznó is jól működik ehhez a recepthez.

Barnamártás variációk:

  • Vad alaplé helyett használhatsz marhahús-alaplevet vagy zöldséges alaplevet.
  • Paradicsompüré helyett passzírozott paradicsomot is adhatsz a mártáshoz, egy kevés vörösborral gazdagítva.

Burgonyakrokett helyettesítése:

  • Ha gyorsabb megoldást keresel, használhatsz egyszerű tört burgonyát vagy sült krumplit köretként.
  • Polenta vagy rizottó is kiváló alternatíva lehet.

Fűszerek és ízesítők:

  • Kakukkfű helyett rozmarinnal vagy borókabogyóval ízesítheted a húst.
  • A barnamártásban egy kis áfonyalekvár vagy fekete ribizli is különleges, édeskés ízt adhat.

Ezekkel az alternatívákkal még rugalmasabban készíthető el ez a klasszikus, de egyedi étel, miközben megőrzöd annak varázsát.

Egészségügyi előnyök:

A tűzdelt szarvascomb nemcsak ízletes, hanem egészséges választás is lehet, különösen a vörös húsok közül, mivel a szarvas hús kifejezetten sovány és tápanyagban gazdag. Íme néhány egészségügyi előny:

  • Alacsony zsírtartalom: A szarvas hús kevés zsírt tartalmaz, ezért ideális választás azoknak, akik kalóriatudatosan étkeznek.
  • Magas fehérjetartalom: A szarvascomb kiváló fehérjeforrás, amely hozzájárul az izomépítéshez és a regenerációhoz.
  • Vitaminok és ásványi anyagok: Kiváló vas-, cink- és B-vitamin (főleg B12) forrás, amelyek fontosak az energiaellátás és az immunrendszer megfelelő működése szempontjából.
  • Természetes táplálék: A vadon élő állatok húsa kevesebb antibiotikumot és mesterséges anyagot tartalmaz, mint a tenyésztett húsok.

Variációk:

A recept alapötlete sokféleképpen variálható, hogy az ízek és a tálalás a személyes preferenciáknak vagy a rendelkezésre álló hozzávalóknak megfelelő legyen:

Különböző mártások:

  • Áfonyamártás: A barnamártás helyett készíthetsz áfonyaszószt, amely édeskés-savanykás ízt ad az ételnek.
  • Gombamártás: A barnamártást gombával gazdagítva még földesebb, karakteresebb ízvilágot kapsz.
  • Vörösboros mártás: Egy egyszerű vörösboros redukció is elegáns kísérője lehet a szarvasnak.

Köret variációk:

  • Klasszikus tört burgonya: A krokettek helyett készíthetsz egyszerű tört burgonyát vajjal és friss petrezselyemmel.
  • Sült zöldségek: Sütőben sült répa, cékla és zeller is kiváló kiegészítője lehet a húsnak.
  • Tészta vagy gnocchi: Egy puha gnocchi vagy házi tagliatelle szintén jól illik a mártáshoz.

Fűszerezési változatok:

  • Mediterrán ízvilág: Rozmaring, fokhagyma és citromhéj hozzáadásával mediterrán hangulatúvá varázsolhatod az ételt.
  • Keleties változat: Egy csipetnyi fahéj vagy szegfűszeg a mártásban egzotikus jelleget kölcsönözhet.

Érdekességek:

  • A szarvas hús története: A szarvas hús fogyasztása évezredekre nyúlik vissza. A magyar vadászati kultúrában a szarvas mindig is kiemelt szerepet játszott, és a középkorban az arisztokrácia ünnepi asztalainak dísze volt.
  • A barnamártás eredete: A barnamártás (franciául „sauce espagnole”) a klasszikus francia konyha alapmártása, és az egyik legősibb recept, amely a világ szinte minden konyhájában megjelent valamilyen formában.
  • A szalonnával tűzdelés technikája: Ez az eljárás azért vált népszerűvé, mert segít a szárazabb húsrészek (mint a szarvascomb) nedvességtartalmának megőrzésében. A technikát nemcsak vadaknál, hanem marha- vagy pulykahúsnál is alkalmazzák.
  • Miért népszerű a burgonyakrokett? A krokett Franciaországból ered, és eredetileg a maradék burgonya kreatív újrahasznosítására találták ki. Ma már világszerte az elegáns ételek közkedvelt körete.
  • A vadételek reneszánsza: Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a vadételek, mert az emberek keresik a természetes, környezetbarát és fenntartható élelmiszereket. A vadak szabadon élnek, és természetes táplálékot fogyasztanak, ami különösen tiszta húsforrássá teszi őket.
(össznézettség: 56, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése