Vajdasági sós – Hagyományos sajtos sütemény recept
Vajdasági sós recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 70 perc.
A Vajdasági sós egy ízletes, kívül ropogós, belül puha sós sütemény, amely tökéletes vendégváró falat, de akár egy házi készítésű sós péksüteményként is megállja a helyét. A vajjal és reszelt sajttal töltött kelt tészta egyszerűen elkészíthető, és garantáltan minden alkalomra sikert arat. Kóstold meg ezt a hagyományos magyar süteményt, amely generációk óta népszerű a magyar konyhában!
Vajdasági sós
Hozzávalók
a töltelékhez:
- 25 dkg vaj
- 3 db tojássárgája
- 1 evőkanál só
- 10 dkg sajt reszelt
a tetejére:
- 15 dkg sajt reszelt
- 1 db tojás
- szezámmag
Elkészítés
- Langyosítsuk meg a tejet (ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt). Egy kisebb edényben keverjük el benne a cukrot, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt. Hagyjuk állni kb. 10-15 percig, amíg az élesztő felfut, és habos réteg képződik a tetején.
- Egy nagy tálba szitáljuk bele a lisztet, majd keverjük el benne a sót. Öntsük hozzá az előzőleg felfuttatott élesztőt, majd adjuk hozzá az étolajat is. Kézzel vagy dagasztógép segítségével gyúrjuk addig, amíg egy rugalmas, homogén tésztát kapunk. Ha szükséges, adhatunk hozzá még egy kevés lisztet vagy tejet, hogy elérjük a megfelelő állagot.
- A kidagasztott tésztát takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen kelni kb. 45-60 percig, amíg duplájára nő.
- Amíg a tészta kel, készítsük el a tölteléket. Egy tálban keverjük habosra a puha vajat a sóval és a tojássárgájával. Ezután reszeljük le a sajtot egy kis lyukú reszelőn, és tegyük félre.
- Ha a tészta megkelt, osszuk négy egyenlő részre. Az első adag tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságú téglalappá. Egyenletesen kenjük meg a vajas töltelék negyedével, majd szórjunk rá a reszelt sajtból is.
- A megtöltött tésztát óvatosan tekerjük fel hosszában, mintha bejglit készítenénk. Éles, lisztbe mártott késsel vágjunk belőle kb. 2-3 cm széles trapéz vagy rombusz alakú szeleteket.
- A kis trapézokat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, ügyelve arra, hogy legyen közöttük elegendő hely, mert sütés közben tovább nőnek. Egy felvert tojással kenjük meg a tetejüket, majd szórjuk meg reszelt sajttal és szezámmaggal vagy más magokkal.
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (alsó-felső sütés). Helyezzük be a tepsit a sütő középső rácsára, és süssük a vajdasági sóst kb. 35-40 percig, amíg aranybarnára sül és kívül ropogós lesz.
- A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd frissen, még langyosan tálaljuk. Kiváló sós vendégváró falat, de levesek, főételek mellé is tökéletes kísérő.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Vajdasági sós recepthez:
A Vajdasági sós egy magyar sütemény, amely jellemzően élesztős tésztából készül, töltve sós, vajas és sajtos keverékkel. Széles körben kedvelt csemege, melyet gyakran kínálnak előételként vagy snackként.
Az elkészítési idő körülbelül 1 óra 10 perc: 30 perc az előkészítésre és 40 perc a sütésre.
Friss élesztő a legjobb, de szükség esetén szárított élesztő is megfelelő.
Igen, a tésztát előre elkészítheti, és akár egy éjszakán át is hűtőben tárolhatja.
Bármilyen jól olvadó, ízletes sajt megfelelő, mint például trappista vagy cheddar.
A süteményt légmentesen zárható dobozban, hűtőszekrényben tárolhatja néhány napig.
Igen, jól fagyasztható. Csomagolja szorosan és akár 2-3 hónapig is eltarthatja a fagyasztóban.
Igen, elkészítheti gluténmentes liszttel, de az állaga és íze változhat.
Semleges ízű olajat, mint az olívaolaj vagy napraforgóolaj ajánlott.
Igen, kevesebb sajt és vaj használatával csökkenthető a kalóriatartalom, de ez befolyásolhatja az ízt.
180°C-on, amit előzetesen elő kell melegíteni.
Történet:
A Vajdasági sós egy hagyományos magyar konyha egyik kedvelt sós sütemény receptje, amely generációk óta része a családi ünnepeknek és vendégváró alkalmaknak. A kelt tésztás sós süti a vajdasági receptek közül az egyik legismertebb, amelyet főként sajtos sós süteményként vagy pogácsa alternatívájaként készítenek el. Különleges állagát a vajjal készült töltelék és a tetejére szórt reszelt sajt teszi igazán ellenállhatatlanná. A recept évszázados múltra tekint vissza, és a mai napig az egyik legnépszerűbb házi készítésű sós süti maradt a magyar háztartásokban.
Tálalás:
A sós vendégváró sütemény frissen sütve, langyosan a legfinomabb, amikor a tészta még puha, a tetején pedig ropogós a szezámmagos sós sütemény réteg. Kiváló kísérője egy házi készítésű levesnek, de akár önmagában is tökéletes sós péksütemény egy családi ebéd vagy baráti összejövetel alkalmával. Ha vendégeket várunk, érdemes tálcán kínálni a vajdasági sós süteményt, és mellé egy kis házi tejfölös mártogatóst is adhatunk, amely még különlegesebbé teszi az élményt. A kelt tésztás sós süti jól tárolható, így akár másnap is élvezhetjük.
Ital ajánló a Vajdasági sós mellé:
Gyerekeknek:
- Alma-gyömbér Limonádé: Frissítő, egészséges, és nem túl édes. Az alma és a gyömbér kombinációja kellemesen üdítő, ráadásul emésztést segítő hatású is.
- Málnás Joghurt Turmix: Gazdag, krémes, és tápláló. A málna természetes édessége tökéletesen kiegészíti a Vajdasági sós sós ízvilágát.
- Barackos Jégteá: Hűsítő és gyümölcsös, ideális választás a melegebb napokra. A barack lágy íze jól harmonizál a sós süteménnyel.
Felnőtteknek:
- Szilvás Pálinka: Egy kis magyar hagyomány, ami remekül illik a sós ízekhez. A pálinka mély, gyümölcsös íze kiemeli a sütemény sajtos töltelékét.
- Házi Gyümölcsös Sangria: Egy könnyű, gyümölcsös ital, ami jól kiegészíti a sütemény ízét, különösen nyári estéken.
- Száraz Fehérbor: Egy könnyed, száraz fehérbor, mint például egy jó Tokaji Furmint, elegánsan kiegészítheti a sós sütemény ízét, különösen ha hidegen szolgálják fel.
Ezek az italok jól kiegészítik a Vajdasági sós karakteres ízvilágát, és segítenek teljes élménnyé varázsolni az étkezést mind a gyerekek, mind a felnőttek számára.
Alternatív hozzávalók:
A Vajdasági sós tészta sokféleképpen variálható, így az otthoni sós sütemény receptek között az egyik legjobban személyre szabható. A vaj helyett használhatunk margarint, bár ez kissé más ízvilágot ad. A sajt kiválasztásánál érdemes kísérletezni: a trappista sajt helyett próbálhatunk cheddar sajtot, füstölt sajtot vagy akár parmezánt is. Ha még intenzívebb ízt szeretnénk, a töltelékbe keverhetünk apróra vágott pirított bacont, sonkát vagy magvakat is. A tetejére szórt szezámmagot helyettesíthetjük lenmaggal, napraforgómaggal vagy mákos sós süteményként is elkészíthetjük.
Egészségügyi előnyök:
Bár a Vajdasági sós egy klasszikus sós sütemény recept, megfelelően elkészítve és fogyasztva egészségesebb alternatívává is alakítható. A házi készítésű sós sütemény előnye, hogy elkerülhetjük a mesterséges adalékanyagokat és tartósítószereket, amelyeket gyakran megtalálhatunk a bolti sós péksüteményekben.
A kelt tésztás sütemény alapjául szolgáló élesztő probiotikus hatású, elősegíti az emésztést és támogatja a bélflórát. A szezámmagos sós sütemény magas ásványi anyag-tartalommal rendelkezik, hiszen a szezámmag gazdag kalciumban, magnéziumban és cinkben, amelyek erősítik a csontokat és az immunrendszert.
Ha teljes kiőrlésű liszttel vagy gluténmentes változattal készítjük, a vajdasági sós tészta még táplálóbbá válhat, és beilleszthető akár egy egészséges étrendbe is. A hozzáadott sajt jó forrása a fehérjének és kalciumnak, de ha csökkentett zsírtartalmú sajtot választunk, mérsékelhetjük a kalóriabevitelt.
Variációk:
A Vajdasági sós tészta egy igazán sokoldalú sós vendégváró, amelyet különböző módokon alakíthatunk ízlésünknek megfelelően.
- Más magvakkal a tetején: A szezámmag mellett próbálkozhatunk lenmaggal, napraforgómaggal vagy mákkal, amelyek extra ropogósságot adnak a házi készítésű sós süti felületének.
- Fűszeres változat: Ha szeretjük az erősebb ízeket, a tésztába keverhetünk egy kevés őrölt pirospaprikát, fokhagymaport vagy köményt, amely még ízesebbé teszi a sós péksüteményt.
- Laktózmentes verzió: A vaj és sajt helyettesítésével laktózmentes vajjal vagy növényi alapú sajttal is elkészíthetjük, így érzékenyek is élvezhetik ezt a kelt tésztás süteményt.
- Gluténmentes alternatíva: A klasszikus liszt helyett használhatunk gluténmentes lisztkeveréket is, hogy a sós sütemény receptje megfeleljen a gluténérzékenyek számára is.
Érdekességek:
- A Vajdasági sós sütemény az egyik legnépszerűbb magyar konyha sós süteménye, különösen a délvidéki régiókban, ahol gyakran készítik családi eseményekre, esküvőkre és ünnepi összejövetelekre.
- Az eredeti vajdasági receptek szerint a süteményt tradicionálisan fatüzelésű kemencében sütötték, amely különleges, füstös ízt adott neki.
- Az élesztős sós süti puhaságának titka az alapos dagasztás és a megfelelő kelesztési idő betartása – a régi háziasszonyok azt mondták, hogy „a jó tészta türelmet kíván”.
- Egyes változatokban tejföllel is dúsítják a tésztát, hogy még lágyabb és omlósabb legyen.
- A pogácsa alternatívájaként is ismert, hiszen sokan ugyanúgy fogyasztják, akár egy házi készítésű pogácsát, de annál könnyedebb állagú.
- Vajdaságban és Dél-Magyarországon régen nagyobb lakodalmakra is készítették, mert jól tárolható és napokig friss marad.
A vajdasági sós recept tehát nemcsak finom és sokoldalú, hanem egy igazi hagyományos magyar sütemény, amelyet érdemes újra és újra elkészíteni!