Vargányás rizottó recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 35 perc.
Vargányás rizottó
Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Vargányás rizottó.
Hozzávalók
- 30 dkg vargánya megpucolva vékonyan felszeletelve
- 20 dkg rizs arborio
- 10 dkg parmezán
- 3 dl fehérbor száraz
- 3 dl főzőtejszín
- 5 dl húsleves alaplé
- 1 db vöröshagyma apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- 3 ág kakukkfű leveleire leszedve
- 1 csokor petrezselyem feldarabolva
- 3 evőkanál vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- só
- fekete bors őrölt
Elkészítés
- Egy teflonnal bevont fedhető mély serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat és 1,5 ek vajat. Megfonnyasztjuk rajta a hagymát.
- Hozzáöntjük a rizst és lepirítjuk. Az alapléhez hozzáöntjük a bor felét, és merőkanállal el kezdjük hozzáadagolni a húslevest a rizshez. Mindig annyi levet adunk, hogy épp elfedje és addig kevergetjük egyenletesen kis láng mellett, míg a levet a rizs magába nem szívja. Addig ismételjük, míg a lé el nem fogy és a rizs megpuhul.
- Közben egy másik serpenyőben, közepes lángon felolvasztjuk a vajat, és megpirítjuk rajta a felszeletelt vargányát. Ha a vargánya megpirult sózzuk borsozzuk, kakukkfűvel fűszerezzük. A lángot feljebb vesszük és hozzáöntjük a maradék bort. Addig kevergetjük, míg elillan az alkohol.
- A tüzet kis lángra vesszük, hozzáöntjük a tejszínt, beletesszük a parmezán felét, és a fokhagymát. Pár perc alatt elkeverjük.
- A gombás szószt hozzákeverjük a rizshez és 2-3 perc alatt összeforgatjuk. Levesszük a tűzről és megszórjuk a petrezselyemmel.
Jegyzet
Jó étvágyat a Vargányás rizottó-hoz!
Kalória
Kalória: 671kcalSzénhidrát: 71gFehérje: 16gZsír: 35gTelített zsír: 19gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 12gTranszzsír: 1gKoleszterin: 95mgNátrium: 353mgKálium: 988mgRost: 7gCukor: 3gA-vitamin: 1867IUC-vitamin: 17mgKalcium: 274mgVas: 2mg
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!
(össznézettség: 341, mai nézettség: 1 )