Vatta süti – A könnyed és lágy édesség, amely mindenkit elvarázsol
Vatta süti recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.
A vatta süti, más néven „angyalhaj süti”, egy nagyon egyszerű, de annál finomabb és mutatósabb sütemény. A nevét a könnyed és lágy tésztájáról kapta, amely olyan puha, mint a vatta. Bár első látásra bonyolultnak tűnik, az elkészítése nagyon könnyű, így akár a kezdő cukrászok is sikeresen elkészíthetik. A sütemény egyedi textúrájának és finom ízének köszönhetően, azonnal elvarázsolja azokat, akik megkóstolják.
Vatta süti
Hozzávalók
- 6 db tojás
- 21 dkg porcukor
- 3 csomag puncs pudingpor amit főzni kell
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1/2 csomag sütőpor
a töltelékhez:
- 25 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 3 db tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db citrom reszelt héja
a fehér mázhoz:
- 3 db tojásfehérje
- 18 dkg porcukor
Elkészítés
- Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra.
- A tojásokat választjuk ketté, majd a fehérjéket verjük kemény habbá.
- A sárgákat keverjük össze a porcukorral és a vaníliás cukorral.
- Adjuk hozzá a főzött pudingporokat és a sütőport, majd keverjük össze.
- Lassan adjuk hozzá a keményre vert tojásfehérjét, óvatosan keverjük össze, hogy a hab ne essen össze.
- Öntsük a masszát egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába, amit előzőleg kikenünk és kilisztezünk.
- Süssük a tortát 30-35 percig, amíg megsül, majd hagyjuk kihűlni.
- A töltelékhez keverjük össze a margarint, a porcukrot, a tojássárgákat, a vaníliás cukrot és a citromhéjat egy tálban, amíg krémes állagú nem lesz.
- Vágjuk ketté a tortalapot és kenjük rá a krémet.
- A fehér mázhoz verjük fel a tojásfehérjéket egy tálban, majd fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot és habosítsuk fel.
- Kenjük rá a fehér mázt a tortára.
- A csokimázhoz keverjük össze a porcukrot, a kakaóport, a forró vizet, a margarint és a rumaromát egy edényben.
- Keverjük, amíg sima nem lesz, majd öntsük rá a tortára.
- Hűtsük le a tortát a hűtőben, majd szeleteljük fel és tálaljuk.
Jegyzet
Kalória
Történet:
Eredete nem teljesen tisztázott, azonban nagy valószínűséggel a 19. században keletkezett. A süteményt eredetileg a vidéki családok készítették, mivel könnyen és olcsón elérhetőek voltak a hozzávalók. A népszerűsége azonban az évek során az egész világon elterjedt, és ma már szinte minden országban megtalálható.
Tálalás:
A vatta süti kiváló desszert, amelyet hidegen tálalnak. Az elkészített süteményt általában szeletekre vágják, majd porcukorral megszórják vagy tejszínhabbal díszítik. A süteményt kiválóan lehet kísérni egy csésze kávéval vagy teával.
Alternatív hozzávalók:
Bár a hagyományos vatta süti receptje a tojásfehérjére, porcukorra, vaníliás cukorra és sütőporra épül, léteznek alternatív receptek is, amelyek különböző hozzávalókat használnak. Például a liszt helyett lehet használni darált mandulát, a margarint kókuszolajra cserélni, vagy a vaníliás cukor helyett vanília kivonatot használni.
Egészségügyi előnyök:
Bár a vatta süti nem tartalmaz olyan egészséges összetevőket, mint a gyümölcsök vagy a zöldségek, mérsékelt fogyasztása mégis beilleszthető egy egészséges étrendbe. A süteményben található tojásfehérje magas fehérjetartalommal rendelkezik, ami hozzájárulhat az izomzat erősítéséhez és a teltségérzet fenntartásához. Azonban, mivel magas cukortartalmú és kalóriadús, mértékkel fogyasztandó.
Variációk:
A vatta süti különféle változatai készíthetőek az alaprecept variálásával. A torta különböző ízesítőket és töltelékeket tartalmazhat, például diót, mogyorót, csokoládét vagy gyümölcsöket. A krémek is változatosak lehetnek, mint például csokoládé, karamell vagy kókusz.