Vöröshagyma Vöröshagyma

Vöröshagyma

Zöldségek

Vöröshagyma (Allium cepa) mint konyhai zöldség fajtái, jellemzés, származás, felhasználás egyéb információk.

Származás

A hagyma az egyiptomi sírkamrák hieroglifái között a növekedés, a termékenység szimbólumaként jelenik meg. A rómaiak megfosztották rangjától és nem kis megvetéssel beszéltek róla, hiszen míg a kiváltságosok a messzi Keletről hozott drága fűszereket használták, addig a vöröshagyma a köznép ételízesítőjévé vált. A mohamedánok sem becsülték nagyra. Létezését egyenesen a sátánnak tulajdonították, azt tartván, hogy amikor a gonoszt kiűzték a paradicsomból, eszeveszetten menekült, és ahova jobb patájával lépett, ott vöröshagyma, ahova pedig a bal patájával, ott fokhagyma termett. Talán levének kéntartalma miatt rokonították a hagymát az ördöggel, akinek lehelete az ő hitük szerint, csakúgy mint a magyar néphitben, kénköves.

Jellemzés

A különböző fajták színe a hófehértől egészen a sötét vörösig terjed. Ízükben és alakjukban az eltérés már nem ilyen jelentős. Vannak köztük kevésbé csípős, édesebb példányok is.

Fajtái

Talán a hagyma az a zöldség, mely a legtöbb változatot magáénak tudhatja. Mérettől, érettségi foktól, alaktól, színtől függően minden egyes hagymafajtát külön-külön névvel illetünk. A legfontosabbak lilahagyma, salotthagyma, újhagyma, fehérhagyma, főzőhagyma.

Elkészítés, felhasználás

A hagyma az egyike a nélkülözhetetlen zöldségeknek, felhasználhatósága végtelen! A legkülönbözőbb ételcsoportok elhagyhatatlan alkotórésze. Főzhetjük, süthetjük, párolhatjuk, tölthetjük, fogyaszthatjuk nyersen, készíthetünk belőle akár levest is.

Vitaminok, ásványok

Sok benne az ásványi só, C- és B-vitaminban dús többek között még E vitamint is tartalmaz, ezenkívül vas, jód, kálium, kalcium, foszfor, szelén, és cink található benne.

Élettani hatások

A hagyomány szerint ha nyitott sebekre, pattanásokra rakjuk, enyhül a fájdalom, és tisztító hatása miatt gyorsabb a gyógyulás. (A bőr alatti láthatatlan szálkák előbukkanásában is segít) Fontos megjegyezni még, hogy rendkívüli melegítő hatása van, ezért lázas betegeknek semmiképp ne adjuk.

(össznézettség: 119, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük