Zengővárkonyi tekercs – Magyar gasztronómiai különlegesség
Zengővárkonyi tekercs recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.
Folytassuk a magyarországi gasztronómiai utazást, és fedezzünk fel egy újabb különlegességet, a Zengővárkonyi Tekercset. Ez a recept egy finom és tápláló étel, amely minden magyar asztalon megtalálható. A Zengővárkonyi Tekercs az egyszerűség és az ízgazdagság tökéletes egyensúlyát kínálja, ráadásul elkészítése sem igényel sok időt vagy speciális hozzávalókat. Ebben a receptben a sertéskaraj, sajt, sonka, gomba és csemegeuborka együtt játszanak főszerepet, míg a panírozásban a liszt, a tojás és a zsemlemorzsa biztosítja a ropogós, aranybarna külsőt.
A Zengővárkonyi Tekercs remek választás ebédre vagy vacsorára, és garantáltan elnyeri a család minden tagjának tetszését. Tehát ha valami igazán magyaros fogást keresel, amely ötvözi a hagyományos ízeket és a modern konyhai technikákat, próbáld ki ezt a receptet!
Zengővárkonyi tekercs
Hozzávalók
- 50 dg sertéskaraj, szeletelve
- 8 dkg sajt
- 7 dkg sonka
- 7 dkg gomba
- 4 dkg ecetes uborka
a panírozáshoz:
- 5 dkg liszt
- 2 db tojás
- 7.5 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés
- A gombát vékonyan szeleteljük fel és kevés vajon pároljuk puhára.
- A húst kiklopfoljuk, a sajtot lereszeljük, a sonkát, gombát és csemegeuborkát apró kockára vágjuk
- Fogunk egy szelet húst, rápakolunk mindenből (sonka, gomba, sajt, ubi) lehetőleg azonos mennyiséget – a sorrend tetszőleges – és szorosan feltekerjük. A széleit határozottan és erősen benyomkodjuk. Hústűvel rögzítjük.
- Ha megvagyunk jöhet a panírozás a megszokott módon: liszt-tojás-zsemlemorzsa.
- Közepesen forró, bő olajban aranyszínűre sütjük a tekercseinket.
- Várjunk pár percet, hogy kicsit pihenjenek, majd kissé ferdén vágjuk ketté őket.
- Kedvenc köretünkkel, salátánkkal tálaljuk.
Jegyzetek
Kalória
Történet:
A Zengővárkonyi tekercs története igazából a magyar hústekercsek történetébe ágyazódik. Magyarországon hosszú hagyománya van a különféle hústekercsek és töltött húsok készítésének. Ezek az ételek nem csak ízletesek, de gazdaságosak is, mivel a hús kiklopfolásával és töltésével a hús súlyát és ízét is maximalizálni lehet. A Zengővárkonyi tekercs egy modern változat, amely a hagyományos összetevők friss megközelítését kínálja.
Tálalás:
A Zengővárkonyi tekercs tálalása is nagyon fontos része az étel élvezetének. A tekercseket ferdén kell felszelni, így mutatva meg a belső rétegeket, amelyek színe és textúrája szemet gyönyörködtető. A tekercseket friss salátával, párolt zöldségekkel, burgonyapürével vagy rizzsel is tálalhatod. Az elkészült tekercseket a tál közepére helyezd, a köret pedig kerüljön köré. A tekercseket locsold meg a sütés során keletkezett levével, hogy még ízletesebb legyen.
Alternatív hozzávalók:
Ha valamilyen hozzávaló nem áll rendelkezésre, vagy valamit szeretnél kicserélni, a Zengővárkonyi tekercs receptjében számos lehetőség van. A sertéskaraj helyett használhatsz csirke-, pulyka- vagy borjúhúst is. Ha vegetáriánus vagy, a húst cserélheted tofu vagy seitanra, a sonkát pedig hagyhatod ki, vagy cserélheted vegetáriánus alternatívára. A gombát szintén cserélheted más zöldségekre, például paprikára vagy cukkinire, a sajtot pedig bármelyik kedvenc sajtodra. A panírozásnál használhatsz gluténmentes lisztet és zsemlemorzsát, ha gluténérzékeny vagy. A lényeg, hogy az ízletes töltelék és a ropogós panír megtartása mellett szabadon variálhatsz a hozzávalókkal.
Egészségügyi előnyök:
A Zengővárkonyi tekercs egészséges hozzávalókat tartalmaz, melyek hozzájárulnak a szervezet tápanyag-szükségletének fedezéséhez. A sertéskaraj jó forrása a magas minőségű fehérjének és B-vitaminoknak, míg a gomba kiváló rostforrás, és számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a B-vitaminokat, a szelént és a rézt. A sajt kalciumban gazdag, amely fontos a csontok egészségéhez. Az ecetes uborka pedig a probiotikus étrend kiegészítője lehet, amely elősegíti az egészséges bélflóra fenntartását.
Variációk:
A Zengővárkonyi tekercs variálható az ízlésednek megfelelően. Megpróbálhatod például más húsfélékkel, például csirke vagy pulyka, vagy akár hal is használható. A töltelék is variálható, próbálkozz például különböző zöldségekkel, mint a spenót, paprika vagy cukkini. A sajtot is cserélheted, például füstölt sajt vagy érett cheddar sajt is kiváló lehet.
Érdekességek:
Az a tény, hogy a recept a Zengővárkonyi névvel lett elnevezve, azonnal felkelti a kíváncsiságot. Zengővárkony egy kis község Baranya megyében, de nincsenek konkrét információk arról, hogy ez a tekercs valóban innen származik-e. Lehet, hogy a neve egyszerűen a hústekercsek egy kreatív variációjának adott nevet. Ez csak további bizonyíték arra, hogy a magyar gasztronómia mindig képes meglepni minket!