Zengővárkonyi tekercs Zengővárkonyi tekercs

Zengővárkonyi tekercs

Húsételek Sertés

Zengővárkonyi tekercs – Magyar gasztronómiai különlegesség

Zengővárkonyi tekercs recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 50 perc.

Folytassuk a magyarországi gasztronómiai utazást, és fedezzünk fel egy újabb különlegességet, a Zengővárkonyi Tekercset. Ez a recept egy finom és tápláló étel, amely minden magyar asztalon megtalálható. A Zengővárkonyi Tekercs az egyszerűség és az ízgazdagság tökéletes egyensúlyát kínálja, ráadásul elkészítése sem igényel sok időt vagy speciális hozzávalókat. Ebben a receptben a sertéskaraj, sajt, sonka, gomba és csemegeuborka együtt játszanak főszerepet, míg a panírozásban a liszt, a tojás és a zsemlemorzsa biztosítja a ropogós, aranybarna külsőt.

A Zengővárkonyi Tekercs remek választás ebédre vagy vacsorára, és garantáltan elnyeri a család minden tagjának tetszését. Tehát ha valami igazán magyaros fogást keresel, amely ötvözi a hagyományos ízeket és a modern konyhai technikákat, próbáld ki ezt a receptet!

Zengővárkonyi tekercs

Zengővárkonyi tekercs

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Zengővárkonyi tekercs.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 35 perc
Teljes idő 50 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 2 főre
Kalória 920 kcal

Hozzávalók
  

  • 50 dg sertéskaraj, szeletelve
  • 8 dkg sajt
  • 7 dkg sonka
  • 7 dkg gomba
  • 4 dkg ecetes uborka

a panírozáshoz:

Elkészítés
 

  • A gombát vékonyan szeleteljük fel és kevés vajon pároljuk puhára.
  • A húst kiklopfoljuk, a sajtot lereszeljük, a sonkát, gombát és csemegeuborkát apró kockára vágjuk
  • Fogunk egy szelet húst, rápakolunk mindenből (sonka, gomba, sajt, ubi) lehetőleg azonos mennyiséget – a sorrend tetszőleges – és szorosan feltekerjük. A széleit határozottan és erősen benyomkodjuk. Hústűvel rögzítjük.
  • Ha megvagyunk jöhet a panírozás a megszokott módon: liszt-tojás-zsemlemorzsa.
  • Közepesen forró, bő olajban aranyszínűre sütjük a tekercseinket.
  • Várjunk pár percet, hogy kicsit pihenjenek, majd kissé ferdén vágjuk ketté őket.
  • Kedvenc köretünkkel, salátánkkal tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Zengővárkonyi tekercs-hez.

Tápérték

Kalória: 920kcalSzénhidrát: 49gFehérje: 89gZsír: 38gTelített zsír: 16gTöbbszörösen telítetlen zsír: 4gEgyszeresen telítetlen zsír: 13gTrans Fat: 0.01gKoleszterin: 399mgNátrium: 1052mgKálium: 1371mgÉlelmi rost: 3gCukor: 4gVitamin A: 677IUVitamin C: 1mgKalcium: 400mgVas: 6mg
Keyword húsétel, rántott hús, sertés
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A Zengővárkonyi tekercs története igazából a magyar hústekercsek történetébe ágyazódik. Magyarországon hosszú hagyománya van a különféle hústekercsek és töltött húsok készítésének. Ezek az ételek nem csak ízletesek, de gazdaságosak is, mivel a hús kiklopfolásával és töltésével a hús súlyát és ízét is maximalizálni lehet. A Zengővárkonyi tekercs egy modern változat, amely a hagyományos összetevők friss megközelítését kínálja.

Tálalás:

A Zengővárkonyi tekercs tálalása is nagyon fontos része az étel élvezetének. A tekercseket ferdén kell felszelni, így mutatva meg a belső rétegeket, amelyek színe és textúrája szemet gyönyörködtető. A tekercseket friss salátával, párolt zöldségekkel, burgonyapürével vagy rizzsel is tálalhatod. Az elkészült tekercseket a tál közepére helyezd, a köret pedig kerüljön köré. A tekercseket locsold meg a sütés során keletkezett levével, hogy még ízletesebb legyen.

Alternatív hozzávalók:

Ha valamilyen hozzávaló nem áll rendelkezésre, vagy valamit szeretnél kicserélni, a Zengővárkonyi tekercs receptjében számos lehetőség van. A sertéskaraj helyett használhatsz csirke-, pulyka- vagy borjúhúst is. Ha vegetáriánus vagy, a húst cserélheted tofu vagy seitanra, a sonkát pedig hagyhatod ki, vagy cserélheted vegetáriánus alternatívára. A gombát szintén cserélheted más zöldségekre, például paprikára vagy cukkinire, a sajtot pedig bármelyik kedvenc sajtodra. A panírozásnál használhatsz gluténmentes lisztet és zsemlemorzsát, ha gluténérzékeny vagy. A lényeg, hogy az ízletes töltelék és a ropogós panír megtartása mellett szabadon variálhatsz a hozzávalókkal.

Egészségügyi előnyök:

A Zengővárkonyi tekercs egészséges hozzávalókat tartalmaz, melyek hozzájárulnak a szervezet tápanyag-szükségletének fedezéséhez. A sertéskaraj jó forrása a magas minőségű fehérjének és B-vitaminoknak, míg a gomba kiváló rostforrás, és számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a B-vitaminokat, a szelént és a rézt. A sajt kalciumban gazdag, amely fontos a csontok egészségéhez. Az ecetes uborka pedig a probiotikus étrend kiegészítője lehet, amely elősegíti az egészséges bélflóra fenntartását.

Variációk:

A Zengővárkonyi tekercs variálható az ízlésednek megfelelően. Megpróbálhatod például más húsfélékkel, például csirke vagy pulyka, vagy akár hal is használható. A töltelék is variálható, próbálkozz például különböző zöldségekkel, mint a spenót, paprika vagy cukkini. A sajtot is cserélheted, például füstölt sajt vagy érett cheddar sajt is kiváló lehet.

Érdekességek:

Az a tény, hogy a recept a Zengővárkonyi névvel lett elnevezve, azonnal felkelti a kíváncsiságot. Zengővárkony egy kis község Baranya megyében, de nincsenek konkrét információk arról, hogy ez a tekercs valóban innen származik-e. Lehet, hogy a neve egyszerűen a hústekercsek egy kreatív variációjának adott nevet. Ez csak további bizonyíték arra, hogy a magyar gasztronómia mindig képes meglepni minket!

(össznézettség: 941, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése