Zöldborsós aprópecsenye

Zöldborsós aprópecsenye

Húsételek Sertés

Zöldborsós aprópecsenye: Hagyományos magyar ízek újraértelmezve

Zöldborsós aprópecsenye recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 80 perc.

Vegyünk egy klasszikus magyar fogást, egy csipetnyi népi hagyományt, és keverjük össze a modern konyha hozzávalóival és technikáival. Az eredmény? A zöldborsós aprópecsenye, egy robusztus, ízletes étel, amely otthonosan érezheti magát bármilyen étkezési környezetben – legyen az egy családi vacsora, egy baráti összejövetel, vagy egy hétköznapi ebéd.

Zöldborsós aprópecsenye

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Zöldborsós aprópecsenye.
4 Értékelés 2 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 50 perc
Teljes idő 1 óra 20 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 326 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A húst mossuk meg, és vágjuk szeletre, majd vékony csíkokra.
  • A szalonnát vágjuk apró kockákra, a hagymát pucoljuk meg és kockázzuk fel. A fokhagymát pucoljuk meg, és vagy lereszeljük vagy apró kockákra vágjuk.
  • Egy lábosban forrósítsunk olajat, pirítsuk rajta üvegesre a szalonnát. Dobjuk rá a hagymát és pirítsuk azt is üvegesre. Amíg elkészül, a zöldpaprikát vágjuk rövid csíkokra.
  • Dobjuk rá és pirítsuk fehéredésig a húst, majd tegyük hozzá a fokhagymát, paradicsomsűrítményt, zöldpaprikát, zöldborsót, leveskockát és ételízesítőt.
  • Keverjük jól össze. Fedő alatt, saját levében pároljuk puhára kb. 40-45 perc alatt. Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet.
  • Ha kész van kóstoljuk, szükség esetén sózzuk.
  • Kínáljunk hozzá főtt burgonyát és savanyúságot.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Zöldborsós aprópecsenye-hez!

Tápérték

Kalória: 326kcalSzénhidrát: 13gFehérje: 15gZsír: 24gTelített zsír: 8gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gTrans Fat: 0.01gKoleszterin: 57mgNátrium: 77mgKálium: 478mgÉlelmi rost: 4gCukor: 6gVitamin A: 1179IUVitamin C: 52mgKalcium: 35mgVas: 2mg
Keyword húsétel, sertés
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A zöldborsós aprópecsenye egy rendkívül népszerű, hagyományos magyar étel, melynek gyökerei számos generációval ezelőttre nyúlnak vissza. A magyar háztartásokban hosszú ideje ismert és szeretett fogás, mely a vidéki konyhákban gyakran kerül az asztalra. Az aprópecsenye neve a pecsenye szóból származik, ami a hús sült formáját jelöli. Az apró szó azt a kisebb, kockára vágott húsformát jelöli. A zöldborsó frissessége és a sertéshús robusztus íze tökéletes harmóniát alkot, ami miatt ez az étel igazi népszerűségnek örvend.

Tálalás:

A zöldborsós aprópecsenyét általában forrón tálalják, friss, ropogós kenyeret kínálnak hozzá. A friss, zöld petrezselyemmel szórva a tányéron még vonzóbbá tehetjük. Sokan szeretik tejföllel is tálalni, ami finom savanykás ízt ad az ételnek. A tányéron a pecsenye mellett helyet kaphatnak főtt burgonya vagy rizs is, amelyek tökéletesen kiegészítik a hús és a zöldborsó ízeit.

Alternatív hozzávalók:

A sertéshúst kicserélheted más húsfajtákkal is, mint például csirke vagy pulyka. Vegetáriánus változatban a húst hagyjuk el, és helyette használhatunk tofu vagy sejtan. A zöldborsó helyett más zöldségekkel is variálhatsz, mint például zöldbab vagy brokkoli. Ha valaki nem fogyaszt hagymát, azt is kihagyhatja, viszont ilyenkor érdemes valamilyen hagymaporral vagy fokhagymaporral pótolni az ízt.

A füstölt szalonna ad egy jellegzetes ízt az ételnek, de ha valaki egészségtudatosabb verziót szeretne, akkor a szalonnát kicserélheti olívaolajra vagy más növényi olajra. Ha pedig nincs erőleves kocka otthon, egy jó minőségű húsleves alap, vagy zöldségleves alap is megfelelő.

Egészségügyi előnyök:

A zöldborsós aprópecsenye számos egészségügyi előnyt kínál, különösen, ha magas minőségű, tápláló hozzávalókat használunk.

A sertéslapocka jó fehérjeforrás, amely segít az izmok építésében és fenntartásában. A füstölt szalonna, bár magas zsírtartalmú, de jó forrása az omega-3 zsírsavaknak, ami támogatja a szív egészségét. A zöldborsó pedig tele van rostokkal, amik segítenek a jó emésztésben, és magas a C-vitamin tartalma, ami erősíti az immunrendszert.

Variációk:

A zöldborsós aprópecsenye kiválóan alkalmas különböző variációk készítésére.

  • Azok számára, akik csökkenteni szeretnék az étkezésükben a húst, a recept vegetáriánus változata is elkészíthető, a hús kiváltásával, például tofuval vagy sejtannal.
  • A fűszerezésben is lehet variálni. Aki szereti a csípős ételeket, az hozzáadhat chili paprikát vagy cayenne borsot.
  • A hagyományos recepten kívül lehet próbálkozni más zöldségek hozzáadásával is, mint például cukkini, padlizsán vagy karfiol.

Érdekességek:

Bár a zöldborsós aprópecsenye egyértelműen magyar fogás, számos más kultúrában is találunk hasonló ételeket, ahol a hús és a zöldség egy serpenyőben készül el. Például az olaszok ragu alla bolognese receptjében hozzáadnak zöldborsót is, az indiai konyhában pedig a mutter paneerben a zöldborsó és a paneer (sajt) kerül együtt a serpenyőbe. Ezek az ételek mind-mind azt mutatják, hogy a hús és a zöldborsó milyen tökéletes párosítás a világ számos konyhájában.

(össznézettség: 931, mai nézettség: 3 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating