Zöldborsós tarhonya – Magyar konyha klasszikusa
Zöldborsós tarhonya recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.
A magyar konyha sokszínűsége és ízgazdagsága világszerte ismert. A hagyományos magyar ételek közül az egyik legkedveltebb a zöldborsós tarhonya. Ez az egyszerű, mégis ízletes étel a magyar konyha igazi klasszikusa. A tarhonyát ropogósra sült füstölt szalonnával és friss zöldborsóval párosítva olyan ételt készíthetsz, melyben a hagyományos magyar ízek harmonikusan ötvöződnek. Próbáld ki ezt a receptet, és fedezd fel a magyar konyha csodáit!
Zöldborsós tarhonya
Hozzávalók
- 25 dkg tarhonya
- 30 dkg zöldborsó fejtett
- 8 dkg füstölt szalonna
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 teáskanál fűszerpaprika őrölt
- 1 mokkáskanál fekete bors őrölt
- só
Elkészítés
- A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk, zsírját kisütjük.
- A szalonnazsíron üvegesre fonnyasztjuk a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát. Ráöntünk 2 evőkanál vizet, ezután a tűzre visszatesszük, és beleöntjük a tarhonyát.
- Folytonos kevergetés közben üvegesre pirítjuk, majd térfogatához képest két és félszeres mennyiségű vízzel leöntjük.
- Fedő alatt, kis lángon addig pároljuk, amíg majdnem az összes levét elfövi. Ekkor beletesszük a zöldborsót, a húsleveskockákat és az apróra metélt petrezselyemzöldet, végül meghintjük a törött fekete borssal.
- Befedve addig pároljuk, amíg az összes leve elfő. Még 15 percig hagyjuk befedve, és felkeverve tálaljuk.
Jegyzetek
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a Zöldborsós tarhonya recepthez:
Zöldborsós tarhonya egy hagyományos magyar étel, amely tarhonyából és zöldborsóból készül. A tarhonya egy apró szemű tészta, amelyet gyakran használunk köretként vagy egytálételként a magyar konyhában. A zöldborsós tarhonya egy ízletes, egyszerű és laktató fogás, amely füstölt szalonnával, hagymával, paprikával és petrezselyemzölddel készül. Az étel fűszerpaprikával és fekete borssal van ízesítve, ami karakteres ízt ad neki. Ez az étel gyakran kerül az asztalra ebédre vagy vacsorára, és mind a gyerekek, mind a felnőttek kedvence lehet.
A hagyományos magyar tarhonya a legjobb választás ehhez az ételhez. Ha nem található, használhatunk apróbb tésztákat is, mint például kuszkusz vagy orzo, de az íz és állag eltérő lesz.
Igen, használhatunk bacont vagy akár füstölt sonkát is. Ha vegetáriánus változatot szeretnénk, kihagyhatjuk a szalonnát, és használhatunk olívaolajat és egy kevés füstölt paprikát az íz kedvéért.
Az elkészült ételt hűtőszekrényben, légmentesen záródó edényben tárolhatjuk. Maximum 3-4 napig friss marad. Tálalás előtt melegítsük fel egy serpenyőben vagy mikrohullámú sütőben.
Igen, használhatunk konzerv zöldborsót is, de érdemes leöblíteni és leszűrni, hogy megszabaduljunk a felesleges sótól és folyadéktól. A friss vagy fagyasztott zöldborsó viszont ízletesebb és ropogósabb végeredményt ad.
Hozzáadhatunk apróra vágott sárgarépát, paprikát vagy akár gombát is a tarhonyához. Ezek az összetevők gazdagítják az ízeket és változatosabbá teszik az ételt.
Ez az étel önmagában is főételként szolgál, de kísérhetjük egy friss salátával vagy savanyúsággal. Kiváló kiegészítő lehet hozzá egy szelet rozskenyér is.
Történet:
A zöldborsós tarhonya története mélyen gyökerezik a magyar gasztronómiai hagyományokban. A tarhonya – apró, szárított tésztaformájú étel – a magyar konyha egyik alapvető alkotóeleme, amit számos ételben felhasználnak. Régebben a tarhonya, mint tartósított élelmiszer, alapvető fontosságú volt a hosszú téli hónapokban, amikor friss zöldségek nem álltak rendelkezésre. A zöldborsó a tavaszi és nyári hónapokban kerül az asztalra, így a zöldborsós tarhonya ötvözi a tél tartósítási technikáit a nyár friss zöldségeivel.
Tálalás:
A zöldborsós tarhonyát leggyakrabban forrón tálalják, magában vagy hússal kiegészítve. A tálaláskor megszórhatod friss petrezselyemmel, ami frissességet és színt ad az ételnek. Egy szelet ropogós, friss kenyér tökéletesen kiegészíti ezt az egyszerű, mégis ízletes magyar ételt.
Ital ajánló a Zöldborsós tarhonya mellé:
Gyerekeknek:
- Gyümölcslé Mix:
- Frissen facsart narancslé és almalé keveréke, hozzáadott cukor nélkül. A friss gyümölcsök vitamindúsak és finomak, amit a gyerekek is szeretni fognak.
- Gyömbér-citromos Víz:
- Enyhe gyömbéres íz és egy csipetnyi citromlé frissítő italt eredményez, amely nem csak ízletes, de egészséges is.
- Tejital:
- Hagyományos hideg tej vagy kakaó. A tej fontos kalciumforrás, amely segíti a gyerekek csontjainak fejlődését.
Felnőtteknek:
- Házi Készítésű Limonádé:
- Frissen facsart citromlé, víz és egy kevés méz vagy nádcukor. Frissítő és hidratáló ital, amely tökéletesen passzol a zöldborsós tarhonyához.
- Menta-infúziós Víz:
- Friss mentalevelek és szeletelt uborka hideg vízben áztatva. Ez az ital frissítő és detoxikáló hatású, tökéletes a meleg napokra.
- Szénsavas Ásványvíz Citrommal:
- Szénsavas ásványvíz, friss citromszeletekkel. Ez az ital könnyed és üdítő, jó választás lehet a vacsorához.
Alternatív hozzávalók:
Ha nem áll rendelkezésre füstölt szalonna, helyettesítheted húsmentes alternatívákkal, mint például olívaolajjal és vajjal, hogy megadják az ételnek a szükséges zsiradékot és ízt. Ha szereted a fűszeres ételeket, adj hozzá egy kis cayenne borsot vagy chilit a fűszerpaprikához. A zöldborsó helyett használhatsz más zöldségeket is, mint a karfiol, a brokkoli vagy a zöldbab. Ezekkel a változásokkal a recept ugyanúgy nagyszerű lesz, és egyben alkalmat ad arra, hogy kreatívan használd fel, amit éppen a hűtőben találsz.
Egészségügyi előnyök:
A zöldborsós tarhonya nem csak finom, de egészséges is. A zöldborsó magas rost- és fehérjetartalmának köszönhetően jótékonyan hat az emésztőrendszerre és segíthet a vércukorszint szabályozásában. A benne lévő vitaminok (C-vitamin, K-vitamin, B-vitaminok) és ásványi anyagok (kálium, magnézium, vas) hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz. A füstölt szalonna zsírjai pedig fontos szerepet játszanak a szervezet energiatermelésében.
Variációk:
Bár a klasszikus recept zöldborsóval készül, számos variáció létezik. Lehetőség van például gombát, paprikát vagy paradicsomot hozzáadni a tarhonyához. Hús hozzáadásával, mint például csirke vagy marha, teljes értékű főételt készíthetsz. Vegetáriánus változatban hagyhatod el a szalonnát és hozzáadhatsz tofu-t vagy sajtot fehérje forrásként.
Érdekességek:
Tudtad, hogy a tarhonya elnevezése a török „tarhana” szóból származik, ami összetört gabonát jelent? Ez a név utal a tarhonya hagyományos elkészítési módjára, ahol a tésztát apró darabokra törik és szárítják. Érdekes, hogy bár a tarhonya ma már szinte kizárólag a magyar és a közép-európai konyhában ismert, a török eredetű neve arra utal, hogy a történelmi kereskedelmi útvonalakon keresztül jutott el hozzánk.