Zöldborsós tarhonya – Magyar konyha klasszikusa
Zöldborsós tarhonya recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.
A magyar konyha sokszínűsége és ízgazdagsága világszerte ismert. A hagyományos magyar ételek közül az egyik legkedveltebb a zöldborsós tarhonya. Ez az egyszerű, mégis ízletes étel a magyar konyha igazi klasszikusa. A tarhonyát ropogósra sült füstölt szalonnával és friss zöldborsóval párosítva olyan ételt készíthetsz, melyben a hagyományos magyar ízek harmonikusan ötvöződnek. Próbáld ki ezt a receptet, és fedezd fel a magyar konyha csodáit!
Zöldborsós tarhonya
Hozzávalók
- 25 dkg tarhonya
- 30 dkg zöldborsó fejtett
- 8 dkg füstölt szalonna
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 teáskanál fűszerpaprika őrölt
- 1 mokkáskanál fekete bors őrölt
- só
Elkészítés
- A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk, zsírját kisütjük.
- A szalonnazsíron üvegesre fonnyasztjuk a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát. Ráöntünk 2 evőkanál vizet, ezután a tűzre visszatesszük, és beleöntjük a tarhonyát.
- Folytonos kevergetés közben üvegesre pirítjuk, majd térfogatához képest két és félszeres mennyiségű vízzel leöntjük.
- Fedő alatt, kis lángon addig pároljuk, amíg majdnem az összes levét elfövi. Ekkor beletesszük a zöldborsót, a húsleveskockákat és az apróra metélt petrezselyemzöldet, végül meghintjük a törött fekete borssal.
- Befedve addig pároljuk, amíg az összes leve elfő. Még 15 percig hagyjuk befedve, és felkeverve tálaljuk.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A zöldborsós tarhonya története mélyen gyökerezik a magyar gasztronómiai hagyományokban. A tarhonya – apró, szárított tésztaformájú étel – a magyar konyha egyik alapvető alkotóeleme, amit számos ételben felhasználnak. Régebben a tarhonya, mint tartósított élelmiszer, alapvető fontosságú volt a hosszú téli hónapokban, amikor friss zöldségek nem álltak rendelkezésre. A zöldborsó a tavaszi és nyári hónapokban kerül az asztalra, így a zöldborsós tarhonya ötvözi a tél tartósítási technikáit a nyár friss zöldségeivel.
Tálalás:
A zöldborsós tarhonyát leggyakrabban forrón tálalják, magában vagy hússal kiegészítve. A tálaláskor megszórhatod friss petrezselyemmel, ami frissességet és színt ad az ételnek. Egy szelet ropogós, friss kenyér tökéletesen kiegészíti ezt az egyszerű, mégis ízletes magyar ételt.
Alternatív hozzávalók:
Ha nem áll rendelkezésre füstölt szalonna, helyettesítheted húsmentes alternatívákkal, mint például olívaolajjal és vajjal, hogy megadják az ételnek a szükséges zsiradékot és ízt. Ha szereted a fűszeres ételeket, adj hozzá egy kis cayenne borsot vagy chilit a fűszerpaprikához. A zöldborsó helyett használhatsz más zöldségeket is, mint a karfiol, a brokkoli vagy a zöldbab. Ezekkel a változásokkal a recept ugyanúgy nagyszerű lesz, és egyben alkalmat ad arra, hogy kreatívan használd fel, amit éppen a hűtőben találsz.
Egészségügyi előnyök:
A zöldborsós tarhonya nem csak finom, de egészséges is. A zöldborsó magas rost- és fehérjetartalmának köszönhetően jótékonyan hat az emésztőrendszerre és segíthet a vércukorszint szabályozásában. A benne lévő vitaminok (C-vitamin, K-vitamin, B-vitaminok) és ásványi anyagok (kálium, magnézium, vas) hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz. A füstölt szalonna zsírjai pedig fontos szerepet játszanak a szervezet energiatermelésében.
Variációk:
Bár a klasszikus recept zöldborsóval készül, számos variáció létezik. Lehetőség van például gombát, paprikát vagy paradicsomot hozzáadni a tarhonyához. Hús hozzáadásával, mint például csirke vagy marha, teljes értékű főételt készíthetsz. Vegetáriánus változatban hagyhatod el a szalonnát és hozzáadhatsz tofu-t vagy sajtot fehérje forrásként.
Érdekességek:
Tudtad, hogy a tarhonya elnevezése a török „tarhana” szóból származik, ami összetört gabonát jelent? Ez a név utal a tarhonya hagyományos elkészítési módjára, ahol a tésztát apró darabokra törik és szárítják. Érdekes, hogy bár a tarhonya ma már szinte kizárólag a magyar és a közép-európai konyhában ismert, a török eredetű neve arra utal, hogy a történelmi kereskedelmi útvonalakon keresztül jutott el hozzánk.