Zöldborsós tarhonya Zöldborsós tarhonya

Zöldborsós tarhonya

Egytálételek Tarhonyás

Zöldborsós tarhonya – Magyar konyha klasszikusa

Zöldborsós tarhonya recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.

A magyar konyha sokszínűsége és ízgazdagsága világszerte ismert. A hagyományos magyar ételek közül az egyik legkedveltebb a zöldborsós tarhonya. Ez az egyszerű, mégis ízletes étel a magyar konyha igazi klasszikusa. A tarhonyát ropogósra sült füstölt szalonnával és friss zöldborsóval párosítva olyan ételt készíthetsz, melyben a hagyományos magyar ízek harmonikusan ötvöződnek. Próbáld ki ezt a receptet, és fedezd fel a magyar konyha csodáit!

Zöldborsós tarhonya

Zöldborsós tarhonya

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Zöldborsós tarhonya.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 45 perc
Teljes idő 1 óra 5 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 335 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágjuk, zsírját kisütjük.
  • A szalonnazsíron üvegesre fonnyasztjuk a megtisztított és finomra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát. Ráöntünk 2 evőkanál vizet, ezután a tűzre visszatesszük, és beleöntjük a tarhonyát.
  • Folytonos kevergetés közben üvegesre pirítjuk, majd térfogatához képest két és félszeres mennyiségű vízzel leöntjük.
  • Fedő alatt, kis lángon addig pároljuk, amíg majdnem az összes levét elfövi. Ekkor beletesszük a zöldborsót, a húsleveskockákat és az apróra metélt petrezselyemzöldet, végül meghintjük a törött fekete borssal.
  • Befedve addig pároljuk, amíg az összes leve elfő. Még 15 percig hagyjuk befedve, és felkeverve tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Zöldborsós tarhonya-hoz!

Tápérték

Kalória: 335kcalSzénhidrát: 29gFehérje: 8gZsír: 21gTelített zsír: 8gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 9gKoleszterin: 19mgNátrium: 331mgKálium: 271mgÉlelmi rost: 6gCukor: 4gVitamin A: 1913IUVitamin C: 43mgKalcium: 38mgVas: 2mg
Keyword egytálétel, tarhonyás
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A zöldborsós tarhonya története mélyen gyökerezik a magyar gasztronómiai hagyományokban. A tarhonya – apró, szárított tésztaformájú étel – a magyar konyha egyik alapvető alkotóeleme, amit számos ételben felhasználnak. Régebben a tarhonya, mint tartósított élelmiszer, alapvető fontosságú volt a hosszú téli hónapokban, amikor friss zöldségek nem álltak rendelkezésre. A zöldborsó a tavaszi és nyári hónapokban kerül az asztalra, így a zöldborsós tarhonya ötvözi a tél tartósítási technikáit a nyár friss zöldségeivel.

Tálalás:

A zöldborsós tarhonyát leggyakrabban forrón tálalják, magában vagy hússal kiegészítve. A tálaláskor megszórhatod friss petrezselyemmel, ami frissességet és színt ad az ételnek. Egy szelet ropogós, friss kenyér tökéletesen kiegészíti ezt az egyszerű, mégis ízletes magyar ételt.

Alternatív hozzávalók:

Ha nem áll rendelkezésre füstölt szalonna, helyettesítheted húsmentes alternatívákkal, mint például olívaolajjal és vajjal, hogy megadják az ételnek a szükséges zsiradékot és ízt. Ha szereted a fűszeres ételeket, adj hozzá egy kis cayenne borsot vagy chilit a fűszerpaprikához. A zöldborsó helyett használhatsz más zöldségeket is, mint a karfiol, a brokkoli vagy a zöldbab. Ezekkel a változásokkal a recept ugyanúgy nagyszerű lesz, és egyben alkalmat ad arra, hogy kreatívan használd fel, amit éppen a hűtőben találsz.

Egészségügyi előnyök:

A zöldborsós tarhonya nem csak finom, de egészséges is. A zöldborsó magas rost- és fehérjetartalmának köszönhetően jótékonyan hat az emésztőrendszerre és segíthet a vércukorszint szabályozásában. A benne lévő vitaminok (C-vitamin, K-vitamin, B-vitaminok) és ásványi anyagok (kálium, magnézium, vas) hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz. A füstölt szalonna zsírjai pedig fontos szerepet játszanak a szervezet energiatermelésében.

Variációk:

Bár a klasszikus recept zöldborsóval készül, számos variáció létezik. Lehetőség van például gombát, paprikát vagy paradicsomot hozzáadni a tarhonyához. Hús hozzáadásával, mint például csirke vagy marha, teljes értékű főételt készíthetsz. Vegetáriánus változatban hagyhatod el a szalonnát és hozzáadhatsz tofu-t vagy sajtot fehérje forrásként.

Érdekességek:

Tudtad, hogy a tarhonya elnevezése a török „tarhana” szóból származik, ami összetört gabonát jelent? Ez a név utal a tarhonya hagyományos elkészítési módjára, ahol a tésztát apró darabokra törik és szárítják. Érdekes, hogy bár a tarhonya ma már szinte kizárólag a magyar és a közép-európai konyhában ismert, a török eredetű neve arra utal, hogy a történelmi kereskedelmi útvonalakon keresztül jutott el hozzánk.

(össznézettség: 1 118, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating