Zöldcitromos pite – Amerikai stílusban
Zöldcitromos pite recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.
Az amerikai konyha egyik kedvelt desszertje a zöldcitromos pite, melyet angolul „Key Lime Pie”-nak neveznek. Friss és zamatos, ízvilágában a kesernyés zöldcitrom dominál, mely tökéletes egyensúlyban van az édes tésztával. A recept hagyományosan mandulával gazdagított tésztát tartalmaz, ami tovább fokozza a desszert különlegességét.
Ez a recept ideális választás, ha valami különleges desszertre vágysz, amely könnyen elkészíthető, mégis látványos és ízletes. Szóval, miért is ne próbálkoznánk vele? Kezdjük el az elkészítést!
Zöldcitromos pite
Hozzávalók
a töltelékhez:
Elkészítés
- A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd fél óra pihentetés után kinyújtjuk, egy előkészített formába tesszük, és 20 percre sütőbe toljuk.
- Eközben egy lábosban összekeverjük a tojást, a cukrot, a vajat, a citromlevet, -héjat, majd az egészet kb. negyed óráig főzzük.
- Eközben a zselatint egy kanál vízre szórjuk, majd ha megkötött, felmelegítjük, és a többi hozzávalóhoz keverjük.
- Miután kissé kihűlt, beleforgatjuk a felvert tejszínt, és az egészet eloszlatjuk a tésztán.
- A pitét néhány órára hűtőbe tesszük, majd tálaláskor a cukorszirupban főzött lime héjjal díszítjük.
Megjegyzés
Nutrition
KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK
Történet:
A zöldcitromos pite az Egyesült Államok déli részén, különösen Floridában és a Keys-szigeteken lett népszerű. A recept a 20. század elején született, amikor a zöldcitrom – azaz a „key lime” – bőséges volt ezen a területen. A desszert igazi hűsítő finomság a meleg floridai napokon, és ma már az egész világon elterjedt.
Tálalás:
A zöldcitromos pite tálalása igényel egy kis kreativitást, hogy igazán lenyűgöző legyen. Egyrészt frissen felvert tejszínhabot tehetünk a tetejére, amelyet tovább díszíthetünk egy szelet friss lime-mal vagy lime-héjjal. Ha valami igazán különlegesre vágyunk, akkor egy kis mentalevelet is elhelyezhetünk a tetején, amely színben és ízben is remekül kiegészíti a pitét.
Alternatív hozzávalók:
Ha a mandula nem áll rendelkezésre, a pite tésztájához használhatunk más dióféléket is, mint például diót vagy mogyorót. A zöldcitrom helyett használhatunk sárga citromot is, bár a desszert íze kicsit más lesz. A zselatin helyett használhatunk agar-agart vagy pectint is, hogy a töltelék megfelelő állagú legyen. Ha nem szeretnénk tejszínt használni, helyette kókusztejszínt is használhatunk. Különösen akkor lehet ez jó választás, ha vegán vagy laktózérzékeny étrendet követünk.
Egészségügyi előnyök:
Bár a zöldcitromos pite desszert, tartalmaz néhány egészségre hasznos összetevőt. A lime, például, tele van C-vitaminnal, ami hozzájárul az immunrendszer egészségéhez. A mandula, amit a tészta elkészítéséhez használnak, gazdag egészséges zsírokban és fehérjében. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a pite cukrot és vajat is tartalmaz, ezért mértékkel kell fogyasztani, különösen ha cukorbetegségben vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvedünk.
Variációk:
Számos variáció létezik a zöldcitromos pite receptjére. Egyik lehetséges változat, hogy a mandulát kicseréljük kókuszra, ami egy különleges trópusi ízt kölcsönöz a piténak. A töltelékbe is csempészhetünk be némi változatosságot, például egy kis tequila vagy rum hozzáadásával, ami további mélységet ad az ízélménynek.
Érdekességek:
A zöldcitromos pite eredetileg nem tartalmazott tojást. A recept csak akkor kapott tojást, amikor a Keys-szigeteken elterjedt a „Magic Lemon Pie” névre hallgató recept, melynek lényege a tojás és a citromlé keveréke, ami sütés nélkül is megdermed. A két recept ötvözése adta a mai, ismert zöldcitromos pitét. Ezenkívül, a hagyományos „key lime pie” nem tartalmaz tejszínhabot sem, az csak későbbi modern változatokban jelent meg.