Zöldcitromos pite
Pite Sütemény

Zöldcitromos pite

Zöldcitromos pite – Amerikai stílusban

Zöldcitromos pite recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 65 perc.

Az amerikai konyha egyik kedvelt desszertje a zöldcitromos pite, melyet angolul „Key Lime Pie”-nak neveznek. Friss és zamatos, ízvilágában a kesernyés zöldcitrom dominál, mely tökéletes egyensúlyban van az édes tésztával. A recept hagyományosan mandulával gazdagított tésztát tartalmaz, ami tovább fokozza a desszert különlegességét.

Ez a recept ideális választás, ha valami különleges desszertre vágysz, amely könnyen elkészíthető, mégis látványos és ízletes. Szóval, miért is ne próbálkoznánk vele? Kezdjük el az elkészítést!

Zöldcitromos pite

Zöldcitromos pite

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Zöldcitromos pite.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 45 perc
Teljes idő 1 óra 5 perc
Fogás desszert
Konyha Amerikai
Mennyiség 8 főre
Kalória 538 kcal

Hozzávalók
  

a töltelékhez:

a cukrozott lime héjhoz:

  • 12,5 dkg cukor
  • 4 db lime finomra vágott héja

Elkészítés
 

  • A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk, majd fél óra pihentetés után kinyújtjuk, egy előkészített formába tesszük, és 20 percre sütőbe toljuk.
  • Eközben egy lábosban összekeverjük a tojást, a cukrot, a vajat, a citromlevet, -héjat, majd az egészet kb. negyed óráig főzzük.
  • Eközben a zselatint egy kanál vízre szórjuk, majd ha megkötött, felmelegítjük, és a többi hozzávalóhoz keverjük.
  • Miután kissé kihűlt, beleforgatjuk a felvert tejszínt, és az egészet eloszlatjuk a tésztán.
  • A pitét néhány órára hűtőbe tesszük, majd tálaláskor a cukorszirupban főzött lime héjjal díszítjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Zöldcitromos pite-hez!

Nutrition

Kalória: 538kcalSzénhidrát: 53gFehérje: 8gZsír: 34gTelített zsír: 18gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 12gTrans Fat: 1gKoleszterin: 219mgNátrium: 186mgKálium: 179mgÉlelmi rost: 3gCukor: 33gVitamin A: 1040IUVitamin C: 13mgKalcium: 79mgVas: 2mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword pite, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!

Történet:

A zöldcitromos pite az Egyesült Államok déli részén, különösen Floridában és a Keys-szigeteken lett népszerű. A recept a 20. század elején született, amikor a zöldcitrom – azaz a „key lime” – bőséges volt ezen a területen. A desszert igazi hűsítő finomság a meleg floridai napokon, és ma már az egész világon elterjedt.

Tálalás:

A zöldcitromos pite tálalása igényel egy kis kreativitást, hogy igazán lenyűgöző legyen. Egyrészt frissen felvert tejszínhabot tehetünk a tetejére, amelyet tovább díszíthetünk egy szelet friss lime-mal vagy lime-héjjal. Ha valami igazán különlegesre vágyunk, akkor egy kis mentalevelet is elhelyezhetünk a tetején, amely színben és ízben is remekül kiegészíti a pitét.

Alternatív hozzávalók:

Ha a mandula nem áll rendelkezésre, a pite tésztájához használhatunk más dióféléket is, mint például diót vagy mogyorót. A zöldcitrom helyett használhatunk sárga citromot is, bár a desszert íze kicsit más lesz. A zselatin helyett használhatunk agar-agart vagy pectint is, hogy a töltelék megfelelő állagú legyen. Ha nem szeretnénk tejszínt használni, helyette kókusztejszínt is használhatunk. Különösen akkor lehet ez jó választás, ha vegán vagy laktózérzékeny étrendet követünk.

Egészségügyi előnyök:

Bár a zöldcitromos pite desszert, tartalmaz néhány egészségre hasznos összetevőt. A lime, például, tele van C-vitaminnal, ami hozzájárul az immunrendszer egészségéhez. A mandula, amit a tészta elkészítéséhez használnak, gazdag egészséges zsírokban és fehérjében. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a pite cukrot és vajat is tartalmaz, ezért mértékkel kell fogyasztani, különösen ha cukorbetegségben vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvedünk.

Variációk:

Számos variáció létezik a zöldcitromos pite receptjére. Egyik lehetséges változat, hogy a mandulát kicseréljük kókuszra, ami egy különleges trópusi ízt kölcsönöz a piténak. A töltelékbe is csempészhetünk be némi változatosságot, például egy kis tequila vagy rum hozzáadásával, ami további mélységet ad az ízélménynek.

Érdekességek:

A zöldcitromos pite eredetileg nem tartalmazott tojást. A recept csak akkor kapott tojást, amikor a Keys-szigeteken elterjedt a „Magic Lemon Pie” névre hallgató recept, melynek lényege a tojás és a citromlé keveréke, ami sütés nélkül is megdermed. A két recept ötvözése adta a mai, ismert zöldcitromos pitét. Ezenkívül, a hagyományos „key lime pie” nem tartalmaz tejszínhabot sem, az csak későbbi modern változatokban jelent meg.

(össznézettség: 134, mai nézettség: 1 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating