Rétegezett Zsuzsi szelet finom vaníliakrémmel és csokimázzal. Zsuzsi szelet

Zsuzsi szelet

Édes sütemény Sütemény

Zsuzsi szelet – Egy ízletes magyar desszert

Zsuzsi szelet recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 110 perc.

A Zsuzsi szelet egy klasszikus magyar desszert, amelyet gyakran készítenek otthoni ünnepeken és családi összejöveteleken. Ez a krémes és csokoládés sütemény olyan ínycsiklandó, hogy garantáltan mindenkit lenyűgöz. A receptben szereplő tészta és krém tökéletesen egészítik ki egymást, és a tejcsokoládéval bevont teteje pedig igazi különlegessé teszi ezt a desszertet. Ha szeretnél elkápráztatni a családodat vagy vendégeidet egy mennyei édességgel, próbáld ki ezt a Zsuzsi szelet receptet!

Rétegezett Zsuzsi szelet finom vaníliakrémmel és csokimázzal.

Zsuzsi szelet

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Zsuzsi szelet.
4.60 Értékelés 5 szavazat
Előkészítés 50 perc
Sütés/főzés 1 óra
Teljes idő 1 óra 50 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 8 főre
Kalória 850 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a krémhez:

a tetejére:

Elkészítés
 

  • A porcukrot a tojásokkal, a mézzel, a kakaóval és a margarinnal gőz fölött összekeverjük, ha kihűlt hozzá keverjük a lisztet, a szódabikarbónát és rugalmas tésztát gyúrunk belőle.
  • A tésztát 4 részre osztjuk, és kb. 25×38 cm méretűre nyújtjuk, majd 170°C fokosra előmelegített sütőben, kb. 5-6 perc alatt készre sütjük.
  • A krémhez pudingport összekeverjük a liszttel, 5 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és hozzá öntjük a tej felét.
  • A többi tejet felforraljuk, belekeverjük a pudingos keveréket, és sűrű pudinggá főzzük, majd kihűtjük.
  • A vajat habosra keverjük a maradék, 10 dkg porcukorral, majd a pudinghoz adjuk ,és jól kihabosítjuk.
  • A lapokat egyenletesen megkenjük a krémmel.
  • A tetejére csoki mázat öntünk, amelyhez étcsokihoz hozzákeverjük az étolajat, és forró gőz fölött felolvasztunk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Zsuzsi szelet-hez!

Tápérték

Kalória: 850kcalSzénhidrát: 126gFehérje: 12gZsír: 35gTelített zsír: 13gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 14gTrans Fat: 1gKoleszterin: 70mgNátrium: 849mgKálium: 352mgÉlelmi rost: 4gCukor: 79gVitamin A: 1120IUVitamin C: 1mgKalcium: 173mgVas: 4mg
Keyword Csokimáz, desszert, Kakaó, krém, Margarin, méz, Tejcsokoládé, tészta, Vanília, Zsuzsi szelet
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Zsuzsi szelet recepthez:

  1. Milyen hőmérsékleten és mennyi ideig kell sütni a lapokat?
    • Általában 170°C-on 5-6 percig kell sütni a lapokat, amíg aranybarna nem lesznek, de sütőtípustól függően ez változhat.
  2. Hogyan lehet a lapokat egyenletesen elnyújtani?
    • A lapok egyenletes elnyújtásához használjunk sodrófát és igény szerint lisztezzük meg a felületet, hogy ne ragadjon a tészta. Egyenletes vastagság elérése érdekében használhatunk rétegvezető pálcákat vagy sodrófa helyett sima üvegpalackot is.
  3. Mivel lehet helyettesíteni a vaníliás pudingport, ha éppen nincs otthon?
    • Vaníliás pudingpor helyett használhatunk kukoricalisztet vagy vanília kivonattal dúsított sima pudingport, esetleg vaníliás cukrot az ízéért.
  4. Mennyi idővel előre lehet elkészíteni a Zsuzsi szeletet?
    • A süteményt általában 1-2 nappal azelőtt is elkészíthetjük, hogy tálalnánk, mert az ízek jól összeérnek, és a tészta puhul egy kicsit a krémtől.
  5. Hogyan tároljuk a Zsuzsi szeletet?
    • Hűvös, száraz helyen, lehetőleg hűtőszekrényben kell tárolni, hogy a krém ne romoljon meg. Légzáró dobozban akár egy héten keresztül is eltartható.
  6. Mivel lehet helyettesíteni a margarint a krémben, ha egészségesebb alternatívát szeretnénk?
    • A margarint helyettesítheti vaj vagy akár kókuszzsír is. Esetleges olajos magvak, mint a mandula vagy a kesudió krémmé őrölve szintén jó alternatívát jelenthetnek.
  7. Lehet a Zsuzsi szeletet fagyasztani?
    • A Zsuzsi szeletet általában nem javasolt fagyasztani, mert a krém és a tészta szerkezete károsodhat a fagyasztás és felengedés során. Azonban ha mégis meg kell tennünk, legyünk körültekintőek a csomagolással és a felengedéssel kapcsolatban.
  8. Hogyan lehet a csokoládémázat csomómentesen megolvasztani?
    • A csokoládémázat vízgőz felett, alacsony hőmérsékleten kell olvasztani, rendszeresen kevergetve, hogy egyenletesen olvadjon és sima legyen a máz. Az olaj hozzáadása segíthet a csokoládé simaságának megőrzésében.
  9. Milyen típusú csokoládét ajánlott használni a mázhoz?
    • Általában a jó minőségű étcsokoládé vagy tejcsokoládé a legjobb választás. Ezek olvadási tulajdonságai és ízei harmonizálnak a sütemény többi részével.

Történet:

A Zsuzsi szelet egy kevésbé ismert, de nagyon finom magyar sütemény, amely a házi sütemények között különleges helyet foglal el. Származása pontosan nem ismert, de népszerűsége az otthoni konyhákban és a családi összejöveteleken már évtizedek óta töretlen. A sütemény neve gyakran egy családi tagról vagy egy kedves ismerősről származik, aki először készítette vagy tette híressé a receptet a családi körben.

Tálalás:

A Zsuzsi szeletet jellemzően hűtve, szeletelve szolgálják fel. A különleges krémmel megkent, mézes kakaós lapokat csokoládémázzal vonják be, így az nem csak ízben, hanem látványban is vonzóvá válik. A desszert tálalása előtt érdemes néhány órára a hűtőbe tenni, hogy a krém megdermedjen, és szeleteléskor szép éles vonalakat kapjunk. Tálalhatjuk magában, vagy tejszínhabbal, gyümölccsel díszítve, hogy még színesebb és élvezetesebb legyen a desszert.

Ital ajánló a Zsuzsi szelet mellé:

Gyerekeknek:

  1. Tej: A klasszikus tej különösen jól illik a mézes-kakaós sütemények mellé, mert enyhíti az édességet és segít tisztítani az ízlelőbimbókat.
  2. Gyümölcstea: Meleg vagy hideg gyümölcstea (például alma, csipkebogyó vagy erdei gyümölcs) frissítő és nem tartalmaz koffeint, ami ideális választás gyerekek számára.
  3. Kakao: Egy bögre meleg vagy hideg kakaó, amely nem túl édes, szintén remekül harmonizál a süteménnyel, különösen hűvösebb időben.

Felnőtteknek:

  1. Kávé: Egy erős, fekete kávé vagy espresso tökéletes ellensúlyozója a Zsuzsi szelet édességének, és jól kiemeli a sütemény kakaós ízét.
  2. Tejeskávé: Azoknak, akik valami lágyabb ízt részesítenek előnyben, egy cappuccino vagy latte macchiato jó választás lehet.
  3. Tokaji Aszú: A magyar Tokaji Aszú desszertbor egy kiváló választás lehet, ha valami igazán különlegessel szeretnénk kísérni a süteményt. A bor édessége és komplex ízvilága kiválóan kiegészítheti a sütemény mézes-kakaós jegyeit.
  4. Gyümölcsös fröccs: Egy könnyed, frissítő gyümölcsös fröccs (például fehérbor szódával és egy szelet citrusfélével) jól ellensúlyozza a sütemény sűrűségét, és kellemes kísérője lehet egy nyári délutánon.

Mindig figyeljünk arra, hogy az italok ne legyenek túl édesek, hogy ne nyomják el a Zsuzsi szelet ízét, és az egész étkezés ne váljon túlzottan töményé. Az italok hőmérséklete is fontos szempont lehet; a hideg italok frissítő hatásúak, míg a meleg italokat hűvösebb napokon érdemes választani.

Alternatív hozzávalók:

  • Cukor helyett: Használhatunk édesítőszer alapú helyettesítőket, mint az eritrit vagy a stevia a diabetikus vagy kalóriacsökkentett változathoz.
  • Gluténmentes liszt: Gluténérzékenység esetén a búzaliszt helyettesíthető gluténmentes lisztkeverékkel.
  • Margarin helyett: Használhatunk vajat is, ami gazdagabb ízt ad a süteménynek.
  • Tejcsokoládé helyett: Étcsokoládéval vagy akár fehércsokoládéval is elkészíthetjük a tetejére való mázat, az ízlésünknek megfelelően.
  • Laktózmentes tej: A krémhez laktózmentes tejet vagy növényi alapú tejalternatívákat (pl. szójatej, mandulatej) használhatunk.

Ezekkel a módosításokkal a Zsuzsi szelet többféle diétát követők számára is élvezhetővé válik, miközben továbbra is megőrzi jellegzetes ízét és megjelenését.

Egészségügyi előnyök:

Míg a Zsuzsi szelet eredeti formájában egy hagyományos, kalóriadús sütemény, amelyet inkább különleges alkalmakra szánunk, vannak módjai annak, hogy egészségesebbé tegyük:

  • Cukorcsökkentés: A receptben a cukor mennyiségét csökkenthetjük, vagy édesítőszerekkel helyettesíthetjük.
  • Teljes kiőrlésű liszt: A fehér liszt helyett teljes kiőrlésű liszt használatával növelhetjük a rosttartalmat.
  • Margarin helyett vaj: A margarin helyett vaj használata csökkentheti a transzzsírok bevitelét.
  • Hozzáadott tápanyagok: Diófélék vagy magvak hozzáadásával növelhetjük a sütemény tápanyag- és rosttartalmát.

Variációk:

  • Gyümölcsös Zsuzsi szelet: A krém rétegek közé friss vagy aszalt gyümölcsök (pl. szeletelt eper, málna, barack vagy szilva) tehetők a savanykás íz és a vitaminbevitel érdekében.
  • Mogyorós vagy mandulás: A tészta vagy a krémbe kevert darált mogyoró vagy mandula gazdagíthatja az ízeket és hozzáadott tápértéket nyújthat.
  • Vegan változat: A tojás, tej, vaj/margarin és csokoládé helyettesítése növényi alapú összetevőkkel.

Érdekességek:

  • A Zsuzsi szelet, mint sütemény, azon édes finomságok közé tartozik, amelyeknek története a családi receptkönyvek mélyéről eredhet, és gyakran különleges emlékeket őriznek azokról, akik először sütötték vagy készítették el.
  • A sütemény nevének eredete gyakran egy családi vagy közeli ismerős nevéhez köthető, aki híres volt a készítéséről, vagy aki valamilyen különleges okból kapcsolódott a süteményhez.
  • A magyar konyha híres a komplex, réteges süteményekről, mint a Zsuzsi szelet, melyek megmutatják a magyar cukrászat hagyományait és kreativitását.
  • A csokoládé, méz és a kakaó használata jellemző az ilyen típusú magyar süteményekre, melyek a különleges alkalmakon való felszolgálást célozzák.
(össznézettség: 2 303, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating