Go Back
+ servings
A frissen készült, füstölt csabai kolbászok közelről.

Csabai kolbász

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Csabai kolbász.
3.67 Értékelés 3 szavazat
Előkészítés 3 hours
Teljes idő 3 hours
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 50 főre
Kalória 912 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Az alapanyagoknak frissnek és makulátlannak kell lenniük. Ellenőrizzük a húsok színét, illatát és állagát.
  • A húsokat csontozzuk ki és a nem kívánt inas, porcos részeket távolítsuk el. A húst és a szalonnát 5x5 cm-es darabokra vágjuk.
  • A húsdarabokat és a szalonnát hűtőkamrában tároljuk, amíg el nem érik a 2-4°C közötti hőmérsékletet.
  • Húsdarálón, amelyet 6-8 mm-es rostával szereltek fel, daráljuk le a húsokat és a szalonnát.
  • A darált húsmasszához keverjük hozzá a konyhasót, az apróra vágott fokhagymát, a köménymagot és az őrölt paprikákat. Gyúrjuk össze az összetevőket, míg homogén állagot nem kapunk.
  • A kolbászbeleket hideg vízben áztassuk be, majd alaposan öblítsük át.
  • Egy kolbásztöltő géppel töltjük meg a bél típusától függően a húsmasszával. Ügyeljünk arra, hogy egyenletesen és megfelelő sűrűséggel töltjük meg a beleket, elkerülve a légbuborékok képződését.
  • A kolbászokat 12-15°C hőmérsékleten és 70-75% páratartalom mellett 24-48 órán keresztül szárítsuk.
  • Hidegfüstölő kamrában, ahol a füst hőmérséklete nem haladja meg a 18°C-ot, füstöljük a kolbászokat. A füstölési idő a kolbász vastagságától és a kívánt íztől függ.
  • A füstölés után a kolbászokat érlelő helyiségben helyezzük el, ahol 12-15°C közötti hőmérsékleten és fokozatosan csökkentett páratartalom mellett érleljük és szárítjuk. A vékony kolbászok átmérőjétől függően 2 hétig, míg a vastagabbakat 5-6 hétig szárítsuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Csabai kolbász-hoz!

Tápérték

Kalória: 912kcalSzénhidrát: 1gFehérje: 24gZsír: 90gTelített zsír: 34gTöbbszörösen telítetlen zsír: 9gEgyszeresen telítetlen zsír: 40gKoleszterin: 158mgNátrium: 1565mgKálium: 433mgÉlelmi rost: 1gCukor: 1gVitamin A: 59IUVitamin C: 8mgKalcium: 29mgVas: 2mg
Keyword Csabai kolbász, fokhagyma, Füstölt, Fűszerpaprika, Kömény, Sertéshús, Szalonna
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!