Go Back
+ servings
Vadas mártás zsemlegombóccal: Egy egyszerű, fehér tányéron aranysárga színű zsemlegombócok láthatók, melyeket gazdagon leöntöttek sötétbarna vadas mártással. A gombócok között, a tányér közepén, egy friss citromkarika adja a képnek a színes kontrasztját és élénkítő akcentusát.

Vadas mártás zsemlegombóccal

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Vadas mártás zsemlegombóccal.
4.50 Értékelés 4 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 1 óra 40 perc
Teljes idő 2 hours
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 507 kcal

Hozzávalók
  

a mártáshoz:

a zsemlegombóchoz:

Elkészítés
 

  • A hagymát megpároljuk, majd hozzátesszük a karikára vágott sárgarépát és petrezselymet, és így is pároljuk még egy kicsit. Felöntjük vízzel, fűszerezzük sóval, borssal, babérlevéllel és mustárral.
  • Utána a húsokat kicsit klopfoljuk, enyhén megsózzuk, és kis olajon mindkét oldalát megsütjük. Amikor minden szelet megsült, akkor beletesszük a zöldséges lébe (annyi lé legyen rajta, amennyi ellepi). Puhára főzzük benne a húsokat. Ha megpuhultak, kiszedjük a húsokat, és botmixerrel pürésítjük a zöldségeket, majd tejfölös habarást adunk hozzá.
  • A zsemléket 1x1 cm-es kockákra vágjuk, és kicsi olajon megpirítjuk.
  • Egy kisebb fej hagymát kockára vágunk, és megpirítjuk.
  • Ha hűlt egy kicsit a kenyérkocka, adunk hozzá annyi vizet, hogy ne legyen lágy, de már kemény se legyen, majd masszává gyúrjuk. Állni hagyjuk 15 percig, közben sós vizet teszünk fel főni.
  • Ha letelt az idő, a kenyérkockákhoz adjuk a hagymát az olajjal együtt, a tojásokat, aprított petrezselyemzöldet, sót, borsot. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle.
  • Ha felforrt a víz, beletesszük a gombócokat, de a víznek nem szabad zubognia, csak éppen, hogy főjön. Kb. 20-25 percig fő, az idő a gombócok nagyságától függ.
  • Ha kész, leszűrjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Vadas mártás zsemlegombóccal-hoz!

Tápérték

Kalória: 507kcalSzénhidrát: 28gFehérje: 63gZsír: 14gTelített zsír: 4gTöbbszörösen telítetlen zsír: 2gEgyszeresen telítetlen zsír: 5gTrans Fat: 1gKoleszterin: 239mgNátrium: 256mgKálium: 1148mgÉlelmi rost: 3gCukor: 6gVitamin A: 3326IUVitamin C: 15mgKalcium: 88mgVas: 4mg
Keyword Hagyományos, Magyar konyha, Sertéskaraj, Tejföl, Tejfölös habarás, Vadas mártás, Zsemlegombóc
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!