A porszerű anyagokat (liszt, porcukor, szódabikarbóna, fahéj, szegfűszeg, só) egy nagy tálban összekeverjük.
A zsírt belemorzsoljuk a száraz hozzávalókhoz.
A mézet és a tojásokat is hozzáadjuk, majd az egészet jól összegyúrjuk. Amennyiben szükséges, a félretett lisztet fokozatosan adjuk hozzá, hogy a tészta ne legyen túl ragadós.
A tésztát letakarjuk és hűtőbe tesszük kb. 1 órára.
A sütőt előmelegítjük.
Lisztezett felületen a tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd különféle formájú szaggatóval alakzatokat szaggatunk ki belőle.
Egy sütőlemezre helyezzük a mézeskalácsokat és közepes hőfokon sütjük, amíg aranybarnára sülnek. Vigyázat, gyorsan megsül!
Cukormáz: A tojásfehérjét a cukorral gőz felett felverjük, majd hozzáadjuk a citromlevet vagy ecetet. Nyomózsákba töltjük és díszítjük vele a mézeskalácsokat.