Kezdd az előkészítést azzal, hogy a vöröshagymát, a főtt szalonnát és a sertésmájat apró darabokra vágod, majd ledarálod. Ezt kézi húsdarálóval vagy éles kés segítségével is megteheted.
Ezt követően vedd elő a nagy tálad, és abba helyezd a ledarált hozzávalókat. Üsd hozzá a tojásokat, és ízlésed szerint fűszerezd sóval, borssal, majorannával és egy kevés őrölt fűszerpaprikával. Ezek után add hozzá a darált kolbászhúst is, és alaposan keverd össze a masszát.
A sertéshártyát terítsd ki, és vágd négyzet alakú darabokra. Mindegyik darab közepére helyezz egy maréknyi tölteléket, majd hajtogatással lefelé fordítva formázd meg a cigánykákat. Helyezd őket egy sütőpapírral bélelt, vagy zsiradékkal kikent tepsibe.
Süsd előmelegített sütőben (kb. 180-200°C-on) pirosra a cigánykákat, amely általában 30 percig tart.
A cigánykát kiválóan kínálhatod krumplipürével és párolt káposztával. Ezek a köretek tökéletesen kiegészítik az étel ízvilágát és gazdagítják a tányért.