A gesztenyéket jól mossuk meg, majd vágjunk egy kereszt alakú bevágást a héjukba. Ez megkönnyíti a hámozást és elősegíti a gesztenyék megpuhulását a párolás során.
Egy nagy fazékban forraljunk vizet, majd tegyük bele a bevágott gesztenyéket. Pároljuk őket 30-40 percen át, vagy amíg a gesztenyék megpuhulnak.
A gesztenyéket vegyük ki a fazékból, és amíg még melegek, hámozzuk le őket. Ha nehézséget okoz a hámozás, használjunk kesztyűt a forró gesztenyék kezelésére.
A megpárolt és meghámozott gesztenyéket tegyük egy turmixgépbe, és pürésítsük őket simára.
Egy tálban keverjük össze a gesztenyepürét a cukorral (vagy alternatív édesítőszerrel), a vajjal, a tejszínnel (vagy tejföllel), a vanília kivonattal és a rummal (opcionális).
Az elkészült gesztenyemasszát tegyük a hűtőbe legalább 1 órára, hogy kellőképpen lehűljön és sűrűsödjön.