Go Back
+ servings
Magyar házi kenyér

Magyar házi kenyér

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Magyar házi kenyér.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 3 hours
Sütés/főzés 35 perc
Teljes idő 3 hours 35 perc
Fogás köret
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 323 kcal

Hozzávalók
  

  • 500 g liszt búzaliszt vagy félig fehérliszt, félig teljes kiőrlésű liszt
  • 320 ml víz langyos
  • 10 g
  • 10 g cukor
  • 25 g élesztő friss vagy 8 g szárított élesztő

Elkészítés
 

  • Keverd össze a cukrot a langyos vízzel, majd add hozzá az élesztőt. Hagyd a keveréket 10-15 percig pihenni, amíg az élesztő aktiválódik (habzani kezd).
  • Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.
  • Öntsd hozzá az élesztős keveréket és keverd össze, majd gyúrd jól össze a tésztát. Dolgozd meg a tésztát 8-10 percig, amíg sima és rugalmas nem lesz.
  • Fedd le a tálat egy nedves konyharuhával és hagyd a tésztát pihenni kb. 1-1,5 órát, amíg megduplázódik a térfogata.
  • Gyúrd át ismét a tésztát, formázd kenyéralakká, és helyezd egy liszttel meghintett sütőlapra.
  • Hagyd a tésztát ismét 30-40 percig kelni.
  • Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra.
  • Sütés előtt az ízlésednek megfelelően bevághatod a kenyér tetejét, hogy szép formája legyen.
  • Süsd a kenyeret az előmelegített sütőben kb. 30-35 percig, amíg szép aranybarnára sül és a kenyér alja kopogós nem lesz.
  • Hagyd hűlni egy rácson mielőtt felszeletelnéd.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Magyar házi kenyér-hez!

Tápérték

Kalória: 323kcalSzénhidrát: 67gFehérje: 10gZsír: 1gTelített zsír: 0.2gTöbbszörösen telítetlen zsír: 0.3gEgyszeresen telítetlen zsír: 0.3gNátrium: 652mgKálium: 129mgÉlelmi rost: 3gCukor: 2gVitamin C: 0.01mgKalcium: 16mgVas: 4mg
Keyword Élesztő, kenyér, Liszt, Magyar
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!