Go Back
+ servings
Kapros-tejfölös tökfőzelék

Kapros-tejfölös tökfőzelék

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Kapros-tejfölös tökfőzelék.
3.84 Értékelés 6 szavazat
Előkészítés 10 perc
Sütés/főzés 15 perc
Teljes idő 25 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 204 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Felaprítottam a hagymát és a kaprot gondosan, hogy nagyobb darabok ne maradjanak.
  • A gyalult tököt megmostam, és kifacsartam belőle a nedvességet.
  • A kapor 2/3-ad részét megpirítottam a hagymával annyi olajon, amennyit felvett ahhoz, hogy szépen megsüljön.
  • Én már itt teszek bele egy evőkanál sót, cukrot és ecetet, hogy a rá kerülő tök jobban felvehesse az ízét.
  • Erre a pirított keverékre ráteszem a kinyomkodott tököt. Kevés tejet és tejfölt teszek alá, ami éppen csak annyira elég, hogy ne égjen le. Ebben az állapotban dinsztelem pár percig.
  • Dinsztelés után teszek rá 6 dl (3 pohár) vizet és jól elkeverem. Nem hittem volna, hogy felvesz ennyit, de végül pont jó lett ezzel a mennyiséggel. Itt víz helyett lehetett volna tejjel is hígítani.
  • Ezután rátettem a fedőt és kicsit nagyobb lángra állítva 15 percig főni hagytam.
  • Főzés közben többször ellenőriztem és átkevertem, mivel könnyen le tud égni ha a hőfok és az összetétel nem megfelelő. A maradék 1/3-ad rész kaprot most lehet hozzáadni. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy nehogy túl sokat adagoljunk!
  • Végül elkevertem 1 dl tejfölt, 1 dl tejet és 2 ek lisztet, majd behabartam vele a főzeléket. Ilyenkor még meg szoktam kóstolni, hogy kér-e sót, cukrot, esetleg ecetet.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Kapros-tejfölös tökfőzelék-hez!

Tápérték

Kalória: 204kcalSzénhidrát: 18gFehérje: 4gZsír: 14gTelített zsír: 4gKoleszterin: 16mgNátrium: 337mgKálium: 515mgÉlelmi rost: 2gCukor: 9gVitamin A: 1027IUVitamin C: 36mgKalcium: 103mgVas: 1mg
Keyword főzelék
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!