Go Back
+ servings
Hagyományos magyar Székelykáposzta sertéshúsból és savanyú káposztából, tetején egy adag tejföllel, tányéron szervírozva.

Székelykáposzta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Székelykáposzta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 1 óra 30 perc
Teljes idő 1 óra 45 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 596 kcal

Hozzávalók
  

a habaráshoz:

Elkészítés
 

  • A húst nagyjából centis kockákra vágtam. A felaprított vöröshagymát olajon megdinszteltem, hozzáadtam a húst és fehéredésig sütöttem. Pirospaprikával meghintettem és kevés vízzel felöntöttem. Sóztam, fűszereztem, a zúzott fokhagymával ízesítettem,
  • Kis lángon, fedő alatt félpuhára pároltam, de közben szükség szerint pótoltam a vizet, nehogy leégjen.
  • Eközben a káposztát megkóstoltam, ha nagyon savanyút kapok, akkor azt picit kiáztatom, mert utólag nehéz helyrehozni. Miután kinyomkodtam belőle a felesleges vizet kicsit aprítok rajta, általában túl hosszú szálú.
  • A félig kész húshoz adtam, összekevertem és még annyi vizet öntöttem hozzá, hogy ellepje. A hús teljes puhulásáig tovább pároltam, az idő itt a hús milyenségétől is függ, figyelni kell. Ha nagyon besűrűsödik, akkor a vizet szintén utána kell még önteni.
  • Mikor minden megpuhult, jöhet a habarás. A lisztet a tejföllel simára keverjük és hőkiegyenlítéssel a káposztához adjuk. Még egyet forralunk rajt, hogy a liszt nyers ízét elvegyük.
  • Én most nem tettem hozzá egyáltalán lisztet, kóstoltam már így többször, mi ilyen hígan is szeretjük.
  • Forrón, friss kenyérrel tálaltam.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Székelykáposzta-hoz!

Tápérték

Kalória: 596kcalSzénhidrát: 19gFehérje: 26gZsír: 47gTelített zsír: 16gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 21gTrans Fat: 1gKoleszterin: 116mgNátrium: 901mgKálium: 902mgÉlelmi rost: 6gCukor: 10gVitamin A: 1238IUVitamin C: 93mgKalcium: 167mgVas: 3mg
Keyword Babérlevél, Biovegeta, fekete bors, fokhagyma, Köménymag, Liszt, olaj, paprika, paradicsom, Savanyú káposzta, Sertéshús, só, Székelykáposzta, Tejföl, Víz, vöröshagyma
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!