Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, és a sót. Add hozzá a vizet, és keverd/gyúrd össze, amíg egy lágy, ragacsos tésztát nem kapsz. A víz mennyiségét szükség szerint állíthatod, a tészta állagától függően.
Olajozz be egy mély tálat, és helyezd bele a tésztát. Fedd le és hagyjuk állni 12 órán át szobahőmérsékleten, hogy a tészta megkeljen. Ez az időszak kulcsfontosságú a ciabatta jellegzetes állagának és ízének kialakításában.
A kelesztés után borítsd a tésztát egy liszttel (vagy kukoricaliszttel) meghintett munkafelületre. Óvatosan nyomkodd plattára, hogy egy nagy négyzetet kapj. Hajtsd össze a tésztát és formázd hosszúkás négyzetté. Ezután vágd kétfelé, és alakítsd mindkettőt hengeres formájúra.
Hagyd a tésztákat pihenni még 30 percig, mielőtt betennéd őket a sütőbe.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd a tésztákat, és süsd 25-30 percig, amíg aranybarna és ropogós nem lesznek.
Hagyd a ciabattát kihűlni néhány percig a sütőből kivéve, majd szeleteld fel és tálald.