Házi készítésű ciabatta kenyér, világosra sült ropogós héjjal, hosszúkás fonott formában, fa felületen tálalva. Ciabatta

Ciabatta

Péksütemény

Ciabatta recept – Puha belsejű, ropogós héjú olasz kenyér házilag

Ciabatta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 90 perc.

Készítsd el otthon a tökéletes ciabattát ezzel az egyszerű, mégis autentikus olasz kenyér recepttel! Puha belsejű ciabatta, levegős szerkezettel és ropogós kenyérhéjjal, amely ideális szendvics alapnak, levesek mellé, vagy akár vacsorára házi kenyérként. A hosszú kelesztési időnek köszönhetően ez a házi ciabatta nemcsak finom, hanem könnyen emészthető kenyér is. Fedezd fel, hogyan készül az igazi, adalékmentes kenyér lépésről lépésre – kezdőknek is bátran ajánlott!

Házi készítésű ciabatta kenyér, világosra sült ropogós héjjal, hosszúkás fonott formában, fa felületen tálalva.

Ciabatta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Ciabatta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítési idő 1 hour
Sütés/Főzés 30 minutes
Összesen 1 hour 30 minutes
Fogás köret
Konyha Olasz
Főre 4 főre
Kalória 418 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Egy nagy keverőtálba szitáld bele a lisztet, majd morzsold hozzá a friss élesztőt. Add hozzá a sót is, és keverd el alaposan a száraz hozzávalókat. Ezután fokozatosan öntsd hozzá a vizet, és egy fakanál vagy kéz segítségével keverd össze. Addig dolgozd, míg egy puha, enyhén ragacsos tésztát nem kapsz. Ne aggódj, ha a tészta kissé lágyabb a megszokottnál – ez teljesen normális ennél a receptnél, ettől lesz igazán levegős a végeredmény.
  • Enyhén olajozz ki egy mély tálat, és tedd bele a megformázott tésztát. Fedd le a tálat fóliával vagy tiszta konyharuhával, majd hagyd szobahőmérsékleten kelni legalább 12 órán át. Ez a hosszú kelesztési idő rendkívül fontos, mivel ettől alakul ki a ciabatta jellegzetes, lyukacsos belseje és mélyebb ízvilága.
  • Amikor a tészta már megkelt, óvatosan borítsd ki egy liszttel vagy kukoricaliszttel meghintett munkafelületre. Ne gyúrd újra, csak finoman lapogasd ki kézzel, amíg nagyjából négyzet alakú formát nem kapsz. Ezután hajtsd össze a tésztát, mint egy levelet, majd formázd hosszúkás négyzetté. A tésztát ezután vágd ketté, és mindkét darabot kézzel alakítsd hengeres, ciabatta jellegű formára. Ügyelj arra, hogy minél kevesebbet nyomkodd, hogy a levegőbuborékok megmaradjanak benne.
  • Helyezd a megformázott tésztákat sütőpapírra vagy enyhén lisztezett konyharuhára, takard le, és hagyd őket még további 30 percig pihenni. Ezalatt a tészta még egy kicsit megkel, és még lazább, levegősebb lesz.
  • Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra (alsó-felső sütés). A megkelt tésztákat helyezd át egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd süsd 25-30 percig, amíg a ciabatták kívül aranybarnára sülnek és ropogós kérget kapnak. A sütés vége felé már csodás, friss kenyérillat fogja belengeni a konyhát.
  • Miután kivetted a ciabattákat a sütőből, hagyd őket néhány percig hűlni egy rácson vagy konyharuhán. Ezután szeleteld fel őket, és tálald frissen levesek mellé, szendvicsalapként vagy akár önmagában egy kis olívaolajjal.

Jegyzet

Jó étvágyat a Ciabatta-hoz!

Kalória

Kalória: 418kcalSzénhidrát: 87gFehérje: 13gZsír: 1gTelített zsír: 0.2gTöbbszörösen telítetlen zsír: 0.5gEgyszeresen telítetlen zsír: 0.2gNátrium: 976mgKálium: 144mgRost: 4gCukor: 0.3gC-vitamin: 0.01mgKalcium: 20mgVas: 5mg
Keyword Ciabatta, Egyszerű ciabatta recept, Élesztős kenyér recept, Házi ciabatta, Kenyér recept, Kenyér sütés otthon, Olasz kenyér házilag, Olasz kenyér recept, Puha ciabatta házilag, Ropogós kenyér héj
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Ciabatta recepthez:

Mi az a Ciabatta?

A ciabatta egy olasz eredetű fehér kenyér, amely világszerte népszerű a jellegzetes, lyukacsos belső szerkezete és ropogós kérgének köszönhetően. A neve olaszul „papucsot” jelent, ami a kenyér alakjára utal. A ciabatta Lombardiából származik, és az 1980-as években vált híressé, mint a panini szendvicsek alapja.

Miért kell a tésztát ilyen hosszú ideig keleszteni?

A hosszú kelesztési idő lehetővé teszi, hogy a tészta fejleszthessen egy gazdag ízt és jellegzetes, lyukacsos szerkezetet, amely a ciabatta egyik védjegye. Ez az időszak segít a tészta lazításában is, így könnyebb lesz kezelni és formázni.

Mi történik, ha túl sok víz kerül a tésztába?

A ciabatta tésztája lágy és ragacsos kell, hogy legyen, de ha túl sok víz kerül bele, a tészta túl nedves lehet, és nehezebben kezelhető. Azonban a tészta nedvességtartalma kulcsfontosságú a végeredmény szempontjából, ezért ha túl száraznak érzed, bátran adj hozzá egy kis plusz vizet.

Lehet friss élesztő helyett szárított élesztőt használni?

Igen, friss élesztő helyett szárított élesztőt is használhatsz. A szabály általában az, hogy a szárított élesztő mennyisége körülbelül a friss élesztő harmada. Tehát a receptben megadott 10 g friss élesztő helyett körülbelül 3-3,5 g szárított élesztőt használj.

Hogyan lehet elkerülni, hogy a ciabatta alja túl kemény legyen?

A túl kemény aljat elkerülheted úgy, hogy a sütő aljára egy vízzel teli tepsit helyezel a sütés idejére. A sütőben lévő pára segít megőrizni a ciabatta aljának puhaságát, miközben a kérge ropogós marad.

Miért van szükség a tészta olajozott tálban való kelesztésére?

A tál olajozása megakadályozza, hogy a tészta ragadjon a tálhoz a hosszú kelesztési idő alatt, így könnyebb lesz kivenni, amikor eljön a formázás ideje.

Hogyan tároljuk a frissen sült ciabattát, ha nem fogy el azonnal?

A frissen sült ciabattát legjobb lenne aznap elfogyasztani, de ha marad, papírzacskóban tárolható, hogy a kérge ropogós maradjon. Kerüld a műanyag zacskókat, mert azok puhává teszik a kérget. Másnap ismét rövid ideig felmelegíthető a sütőben, hogy visszanyerje frissességét.

Történet:

A ciabatta kenyér egy klasszikus olasz kenyér, amely az 1980-as években vált igazán ismertté világszerte. Nevét a formája után kapta, ugyanis a „ciabatta” jelentése papucs. Ez a légies belsejű kenyér és a ropogós kenyérhéj tökéletes párosítása, ami a hosszú kelesztési folyamatnak és a magas nedvességtartalomnak köszönhető. Az olasz recept különlegessége abban rejlik, hogy egyszerű hozzávalókból készül, mégis egy karakteres, házi kenyér lesz belőle. A ciabatta azóta a szendvics kenyerek egyik legismertebb fajtája lett világszerte.

Tálalás:

A frissen sült házi ciabatta remekül tálalható levesek mellé, például egy klasszikus paradicsomleveshez vagy minestronéhoz. Használhatjuk szendvics alapként, legyen szó hideg sonkás-sajtos, vagy meleg grillcsirkés verzióról. A puha belsejű kenyér jól felszívja az olívaolajat vagy a balzsamecetet is, így akár előételként is kínálható, egy kis fűszeres mártogatós társaságában. A kenyér tálalása kiváló ötlet bármilyen vacsora vagy ebéd részeként, különösen, ha valami egyszerű, mégis különleges köretet keresel.

Ital ajánló a Ciabatta mellé:

Gyerekeknek:

  • Limonádé: Frissítő és egyszerű, házilag is könnyen elkészíthető. Citromból, vízből, és egy kis mézből vagy cukorból készíthető, ízlés szerint gyümölcsdarabokkal dúsítva.
  • Gyümölcsös jégtea: Hideg tea, amelyhez különféle gyümölcsöket (mint például eper, citrom, vagy málna) adhatunk. Édesítő szerinti édesítéssel vagy anélkül.
  • Alma vagy szőlőlé: Tiszta gyümölcslé, lehetőleg cukor hozzáadása nélkül, kiválóan hidratál és egészséges.

Felnőtteknek:

  • Prosecco: Ez a könnyed, pezsgő olasz bor tökéletesen illeszkedik az olasz kenyérfélék mellé. Frissítő és ünnepélyes választás egyaránt.
  • Chianti: Ha valami erőteljesebbre vágyunk, egy közepesen testes Chianti remekül kiegészíti a kenyér ízét, különösen, ha mellé olasz sajtokat vagy felvágottakat is tálalunk.
  • Aperol Spritz: Egy másik pezsgő ital, ami Aperollal, proseccoval és szóda vízzel készül. Színes és vidám választás, amely előkészíti az ízlelőbimbókat az étkezésre.

Alternatív hozzávalók:

Ha nincs otthon friss élesztő, nyugodtan használhatsz szárított élesztőt is; ebben az esetben 7 gramm elég lesz. A lisztet lecserélheted kenyérlisztre, ha még rugalmasabb, strukturáltabb tésztát szeretnél. A víz egy részét helyettesítheted tejsavóval vagy ásványvízzel, hogy még levegősebb legyen a kenyér belseje. Ha különlegesebb ízvilágra vágysz, a tésztához adhatsz egy kevés rozmaringot, aszalt paradicsomot, vagy olajbogyót is – így egy mediterrán jellegű, ízes ciabatta készül. Ezek az alternatív hozzávalók ciabattához segítenek személyre szabni és új szintre emelni a receptet.

Egészségügyi előnyök:

A házi ciabatta kenyér elkészítése lehetőséget ad arra, hogy elkerüljük a bolti kenyerekben gyakran előforduló adalékanyagokat, tartósítószereket és felesleges cukrokat. A ciabatta tésztája kevés hozzávalóból áll: csak liszt, víz, élesztő és só szükséges hozzá. Ez egy adalékmentes kenyér recept, amely ideális választás lehet azoknak, akik egyszerű, természetes alapanyagokkal készült kenyeret keresnek. A hosszú kelesztési idő alatt a tészta fermentálódik, ami könnyebben emészthetővé teszi. A ciabatta alacsony zsírtartalmú kenyér, és ha teljes kiőrlésű lisztet használunk hozzá, akkor magasabb rosttartalommal is bír.

Variációk:

A klasszikus ciabatta recept rengeteg módon variálható. Az alap tésztához adhatunk olajbogyót, aszalványokat (például paradicsomot vagy hagymát), fűszereket (rozmaring, bazsalikom, fokhagyma), így könnyen készíthetünk mediterrán ciabattát. A lisztet részben vagy egészben lecserélhetjük teljes kiőrlésű lisztre, ha egészségesebb kenyér változatot szeretnénk. A gluténmentes ciabatta is elkészíthető gluténmentes lisztkeverékkel és némi extra folyadékkal. A ciabatta jól bírja a kreativitást, így bátran kísérletezhetünk saját kenyérvariációkkal – például magos ciabattával vagy sajttal töltött verzióval is.

Érdekességek:

Bár a ciabatta hagyományosnak tűnik, valójában egy viszonylag új kenyérfajta: 1982-ben fejlesztette ki egy olasz pék, válaszként a francia bagett népszerűségére. Azóta világszerte ismert és kedvelt lett, különösen szendvicskenyérként. A ciabattát gyakran használják panini készítéséhez is, mivel jól bírja a melegszendvics sütő hőjét, és kívül ropogós, belül puha marad. A név jelentése – „papucs” – a lapos, hosszúkás formára utal. A ciabatta a modern olasz kenyérkultúra szimbóluma, és a házi kenyér sütés egyik legismertebb képviselője a világon.

(össznézettség: 168, mai nézettség: 1 )
Tagged
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése