Frissen sült, aranybarna ciabatta kenyér egy sötét fa felületen. Ciabatta

Ciabatta

Péksütemény

Ciabatta: Az olasz konyha lenyűgöző kenyere

Ciabatta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 90 perc.

A ciabatta nem csupán egy egyszerű kenyérféle; ez egy igazi olasz kulináris ikon, amely az egyszerűségében rejlik és mégis elképesztően változatosan használható. Laza és lyukacsos szerkezetével, valamint karakterisztikus ízével hódít. Akár előételként, főételként vagy köretként is megállja a helyét.

Frissen sült, aranybarna ciabatta kenyér egy sötét fa felületen.

Ciabatta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Ciabatta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 1 óra
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 1 óra 30 perc
Fogás köret
Konyha Olasz
Mennyiség 4 főre
Kalória 418 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, és a sót. Add hozzá a vizet, és keverd/gyúrd össze, amíg egy lágy, ragacsos tésztát nem kapsz. A víz mennyiségét szükség szerint állíthatod, a tészta állagától függően.
  • Olajozz be egy mély tálat, és helyezd bele a tésztát. Fedd le és hagyjuk állni 12 órán át szobahőmérsékleten, hogy a tészta megkeljen. Ez az időszak kulcsfontosságú a ciabatta jellegzetes állagának és ízének kialakításában.
  • A kelesztés után borítsd a tésztát egy liszttel (vagy kukoricaliszttel) meghintett munkafelületre. Óvatosan nyomkodd plattára, hogy egy nagy négyzetet kapj. Hajtsd össze a tésztát és formázd hosszúkás négyzetté. Ezután vágd kétfelé, és alakítsd mindkettőt hengeres formájúra.
  • Hagyd a tésztákat pihenni még 30 percig, mielőtt betennéd őket a sütőbe.
  • Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezd a tésztákat, és süsd 25-30 percig, amíg aranybarna és ropogós nem lesznek.
  • Hagyd a ciabattát kihűlni néhány percig a sütőből kivéve, majd szeleteld fel és tálald.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Ciabatta-hoz!

Tápérték

Kalória: 418kcalSzénhidrát: 87gFehérje: 13gZsír: 1gTelített zsír: 0.2gTöbbszörösen telítetlen zsír: 0.5gEgyszeresen telítetlen zsír: 0.2gNátrium: 976mgKálium: 144mgÉlelmi rost: 4gCukor: 0.3gVitamin C: 0.01mgKalcium: 20mgVas: 5mg
Keyword Ciabatta, Élesztő, kenyér, Olasz
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Ciabatta recepthez:

Mi az a Ciabatta?

A ciabatta egy olasz eredetű fehér kenyér, amely világszerte népszerű a jellegzetes, lyukacsos belső szerkezete és ropogós kérgének köszönhetően. A neve olaszul „papucsot” jelent, ami a kenyér alakjára utal. A ciabatta Lombardiából származik, és az 1980-as években vált híressé, mint a panini szendvicsek alapja.

Miért kell a tésztát ilyen hosszú ideig keleszteni?

A hosszú kelesztési idő lehetővé teszi, hogy a tészta fejleszthessen egy gazdag ízt és jellegzetes, lyukacsos szerkezetet, amely a ciabatta egyik védjegye. Ez az időszak segít a tészta lazításában is, így könnyebb lesz kezelni és formázni.

Mi történik, ha túl sok víz kerül a tésztába?

A ciabatta tésztája lágy és ragacsos kell, hogy legyen, de ha túl sok víz kerül bele, a tészta túl nedves lehet, és nehezebben kezelhető. Azonban a tészta nedvességtartalma kulcsfontosságú a végeredmény szempontjából, ezért ha túl száraznak érzed, bátran adj hozzá egy kis plusz vizet.

Lehet friss élesztő helyett szárított élesztőt használni?

Igen, friss élesztő helyett szárított élesztőt is használhatsz. A szabály általában az, hogy a szárított élesztő mennyisége körülbelül a friss élesztő harmada. Tehát a receptben megadott 10 g friss élesztő helyett körülbelül 3-3,5 g szárított élesztőt használj.

Hogyan lehet elkerülni, hogy a ciabatta alja túl kemény legyen?

A túl kemény aljat elkerülheted úgy, hogy a sütő aljára egy vízzel teli tepsit helyezel a sütés idejére. A sütőben lévő pára segít megőrizni a ciabatta aljának puhaságát, miközben a kérge ropogós marad.

Miért van szükség a tészta olajozott tálban való kelesztésére?

A tál olajozása megakadályozza, hogy a tészta ragadjon a tálhoz a hosszú kelesztési idő alatt, így könnyebb lesz kivenni, amikor eljön a formázás ideje.

Hogyan tároljuk a frissen sült ciabattát, ha nem fogy el azonnal?

A frissen sült ciabattát legjobb lenne aznap elfogyasztani, de ha marad, papírzacskóban tárolható, hogy a kérge ropogós maradjon. Kerüld a műanyag zacskókat, mert azok puhává teszik a kérget. Másnap ismét rövid ideig felmelegíthető a sütőben, hogy visszanyerje frissességét.

Történet:

A ciabatta Olaszországban, pontosabban Veneto régiójában született az 1980-as években. Az a szándék vezérelte a kenyérsütő mestereket, hogy létrehozzanak egy olasz kenyérfélét, amely versenyképes lehet a világhírű francia baguettel. Az eredmény egy olyan kenyér lett, amely ma már szerte a világon ismert és szeretett.

Tálalás:

A frissen sült ciabattát sokféleképpen tálalhatjuk. Kiváló választás előételként, például bruschettaként vagy crostiniként, de főételként is megállja a helyét, ha gazdagon töltjük meg különféle hozzávalókkal egy kiadós szendvics erejéig. Paniniként is kiváló, melyet sajttal és hússal töltünk meg, majd grillrácsok között megsütünk. Fokhagymás vajjal megkenve pedig kiváló kiegészítője lehet leveseknek vagy más főételeknek.

Ital ajánló a Ciabatta mellé:

Gyerekeknek:

  • Limonádé: Frissítő és egyszerű, házilag is könnyen elkészíthető. Citromból, vízből, és egy kis mézből vagy cukorból készíthető, ízlés szerint gyümölcsdarabokkal dúsítva.
  • Gyümölcsös jégtea: Hideg tea, amelyhez különféle gyümölcsöket (mint például eper, citrom, vagy málna) adhatunk. Édesítő szerinti édesítéssel vagy anélkül.
  • Alma vagy szőlőlé: Tiszta gyümölcslé, lehetőleg cukor hozzáadása nélkül, kiválóan hidratál és egészséges.

Felnőtteknek:

  • Prosecco: Ez a könnyed, pezsgő olasz bor tökéletesen illeszkedik az olasz kenyérfélék mellé. Frissítő és ünnepélyes választás egyaránt.
  • Chianti: Ha valami erőteljesebbre vágyunk, egy közepesen testes Chianti remekül kiegészíti a kenyér ízét, különösen, ha mellé olasz sajtokat vagy felvágottakat is tálalunk.
  • Aperol Spritz: Egy másik pezsgő ital, ami Aperollal, proseccoval és szóda vízzel készül. Színes és vidám választás, amely előkészíti az ízlelőbimbókat az étkezésre.

Alternatív hozzávalók:

  • Liszt: Ha szeretnénk egy kicsit egészségesebb verziót, akkor a fehér liszt egy részét teljes kiőrlésű liszttel vagy más gabonákkal (pl. rozsliszt, tönkölyliszt) is helyettesíthetjük.
  • Élesztő: Az aktív száraz élesztőt is használhatjuk friss élesztő helyett, ekkor a mennyiséget és az elkészítést igazítani kell.
  • : Tengeri só vagy himalája só is használható a normál konyhasó helyett, az ízesítés változatossága érdekében.
  • Ízesítés: Olasz fűszernövényeket, például rozmaringot vagy oregánót is adhatunk a tésztához egy kis extra ízért.

Egészségügyi előnyök:

  • Rost: Ha teljes kiőrlésű lisztet vagy más magas rosttartalmú gabonákat használunk, a ciabatta segíthet a rostbevitel növelésében, ami jó az emésztésre és a szív-érrendszeri egészségre.
  • Alacsony Zsírtartalom: A ciabatta alapvetően alacsony zsírtartalmú, így könnyen illeszkedik számos diétába.

Variációk:

  • Olívabogyóval és Rozmaringgal: A tésztába keverhetünk szeletelt olívabogyót és friss rozmaringot egy mediterrán ízvilágért.
  • Fokhagymás-Parmezán: Apróra zúzott fokhagyma és reszelt parmezán sajt teszi ezt a változatot különösen ízletté.
  • Aszalt paradicsommal: Finomra vágott aszalt paradicsommal gazdagíthatjuk a tésztát, ami extra színfoltot és ízt ad a kenyérnek.

Érdekességek:

  • A „ciabatta” szó olaszul „papucsot” jelent, ami a kenyér lapos és meghosszabbított formájára utal.
  • Mivel a ciabatta tészta rendkívül hidratált, általában nehezebb vele dolgozni, mint más kenyértésztákkal. Ez adja meg azonban a jellegzetes, laza és lyukacsos textúrát, amiért olyan népszerű.
  • Bár az olaszok a ciabattát gyakran használják panini készítéséhez, a kenyér nemzetközi népszerűségének köszönhetően számos más kultúrában is megtalálható, különböző változatokban és feltétekkel.
(össznézettség: 98, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése