Szeletelt "Mákos Vaníliás Krémes" sütemény látható, világos vaníliakrémmel rétegezve a sötét mákos piskóta közé. A sütemény tetején finoman reszelt fehér csokoládé szóródik. A kép háttere homályos, így a sütemény kiemelkedik, és az asztalon valószínűleg egy fehér papírtányéron helyezkedik el, ami megerősíti az otthoni süteménykészítés hangulatát. Mákos vaníliás krémes

Mákos vaníliás krémes

Krémes Sütemény

Mákos vaníliás krémes: Az isteni ízélmény a magyar konyhából

Mákos vaníliás krémes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

A magyar konyha híres a sokféle és ízletes süteményeiről. Az egyik legnépszerűbb desszert a Mákos vaníliás krémes, amelynek egyedülálló ízvilága miatt a magyarok szívébe zárták. A Mákos vaníliás krémes a klasszikus krémes sütemények egyik változata, amelynek tésztájába mák és vanília kerül. 

Szeletelt "Mákos Vaníliás Krémes" sütemény látható, világos vaníliakrémmel rétegezve a sötét mákos piskóta közé. A sütemény tetején finoman reszelt fehér csokoládé szóródik. A kép háttere homályos, így a sütemény kiemelkedik, és az asztalon valószínűleg egy fehér papírtányéron helyezkedik el, ami megerősíti az otthoni süteménykészítés hangulatát.

Mákos vaníliás krémes

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Mákos vaniliás krémes.
4.14 Értékelés 30 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 30 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1221 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

  • 3 db mákos lapot sütünk

1 db piskótához:

a krémhez

  • 8 dl tej
  • 3 csomag vaníliás pudingpor
  • 10 dkg fehér csoki
  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 1 teáskanál vanília aroma

Elkészítés
 

  • Az egész tojásokat a cukorral kihabosítjuk. A lisztet, mákot, sütőport és a szódabikarbónát a tojásos alaphoz szitáljuk, belekeverjük. 25× 35 cm-es sütőpapíros tepsiben, 180°C fokon ,10 percig sütjük egyenként a piskótákat.
  • A krémhez a pudingporokat megfőzzük. A fehér csokit gőz felett felolvasztjuk. A vajat a porcukorral kikeverjük. A kihűlt pudingot és a fehér csokit felváltva a vajas krémhez keverjük, majd jól kihabosítjuk.
  • Két részre osztjuk a krémet, egy keveset kiveszünk a süti tetejére. Összeállítjuk a sütit, az alsó lapot megkenjük lekvárral, rákenjük a krém felét, a második lapot is lekenjük lekvárral, rákenjük a krém másik felét, beborítjuk a harmadik lappal rákenjük a maradék krémet.
  • Reszelt fehér csokival díszítjük.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Mákos vaniliás krémes-hez.

Tápérték

Kalória: 1221kcalSzénhidrát: 130gFehérje: 16gZsír: 73gTelített zsír: 42gTrans Fat: 2gKoleszterin: 276mgNátrium: 1115mgKálium: 517mgÉlelmi rost: 3gCukor: 108gVitamin A: 2113IUVitamin C: 2mgKalcium: 538mgVas: 3mg
Keyword Cukor, desszert, Fehér csokoládé, krémes, Liszt, Magyar konyha, mák, mákos, Porcukor, Sárgabarack lekvár, sütemény, sütőpor, Szódabikarbóna, Tej, tojás, Vaj, vaníliás, Vaníliás pudingpor
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Mákos vaníliás krémes recepthez:

Mi a mákos lap és hol kapható?

A mákos lap egy előre elkészített, mákkal dúsított süteményalap, amelyet cukrászati kellék boltokban vagy nagyobb élelmiszerüzletekben lehet megtalálni. Ha nem elérhető, otthon is elkészíthető mákos piskótával vagy mákos tésztával.

Lehet-e helyettesíteni a fehér csokoládét másfajta csokoládéval?

Igen, a fehér csokoládé helyettesíthető tej- vagy étcsokoládéval, de ez változtatni fog a krém ízén és színén.

Mennyire édes a sütemény? Szükséges az összes cukor?

A sütemény édessége függ a hozzáadott cukor mennyiségétől. Ha kevésbé édes süteményt szeretne, csökkentheti a cukor mennyiségét, de figyeljen arra, hogy ez befolyásolja a krém állagát és ízét.

Mennyi ideig áll el a sütemény?

A süteményt hűtőszekrényben tárolva 2-3 napig fogyasztható marad. Fontos, hogy lefedve tartsa, hogy ne száradjon ki.

Hogyan lehet a legjobban szeletelni a süteményt?

A sütemény szeleteléséhez használjon éles, hosszú pengéjű kést, amit meleg vízbe mártva könnyebben vágja át a rétegeket.

Alternatívák a laktózérzékenyek számára?

Laktózmentes tej, vaj és csokoládé használatával a recept laktózmentessé tehető.

Történet:

A mákos sütemények Magyarországon hosszú történelmi múltra tekintenek vissza. A mákot nem csak a gazdag íze miatt szerették, de a hosszú télre is jól eltartható volt, így sok háztartásban megtalálható volt. A Mákos Vaníliás Krémes egy modern változata a hagyományos mákos süteményeknek. Ebben a változatban a mák és a vanília egyensúlyban vannak, így egy új, frissítő desszertet kapunk.

Tálalás:

A tálaláshoz válasszunk mély tányért vagy desszerttányért. A mákos vaníliás krémes szeleteket középen helyezzük el, majd cseppentsünk köréje egy kevés sárgabarack lekvárt. A tetejét szórjuk meg egy kevés porcukorral és díszíthetjük friss gyümölcsökkel vagy mentalevéllel. Egy pohár édes tokaji borral vagy egy csésze erős feketekávéval tökéletes párosítás.

Ital ajánló a Mákos vaníliás krémes mellé:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcsös Kefír: Egy frissítő, erjesztett ital, amely jól illik a mákos vaníliás krémeshez. A kefír jótékony hatással van az emésztésre és könnyen ízesíthető gyümölcsökkel, mint a málna vagy az eper.
  2. Baracklekváros Shake: Vegyünk egy maréknyi jégkockát, egy pohár tej vagy növényi tej (pl. mandulatej), egy evőkanál sárgabarack lekvárt és turmixoljunk jól össze. A shake édes és frissítő lesz.
  3. Almás-mákos Limonádé: Egy nagy kancsóban keverjünk össze frissen facsart almalét, egy csipet őrölt mákot és szódavizet. A limonádét díszíthetjük mentalevéllel vagy citromkarikával.

Felnőtteknek:

  1. Tokaji Aszú: Ez az édes magyar bor kiválóan kiegészíti a mákos és vaníliás ízeket. Hűtve szolgáljuk fel.
  2. Mákos Espresso Martini: Egy shakerben összekeverünk 1 rész espressót, 1 rész vodka, 0.5 rész kávélikőrt és egy csipetnyi őrölt mákot. Jól rázzuk össze jéggel, majd szűrjük egy martini pohárba.
  3. Vanília-Infúziós Tea: Egy forró, illatos vaníliás tea, ami kiválóan illik a desszerthez. A teához hozzáadhatunk egy rúd vaníliát az intenzívebb ízvilágért.

Alternatív hozzávalók:

  1. Mák helyett: Használhatunk diót vagy mogyorót. Ez a változat különösen jól illik a sárgabarack lekvárhoz.
  2. Fehér csoki helyett: Ha intenzívebb csokoládé ízre vágyunk, cseréljük le a fehér csokit étcsokira. Ez egy intenzívebb, sötétebb ízvilágot eredményez.
  3. Sárgabarack lekvár helyett: Próbálkozzunk más gyümölcslekvárokkal, például málna, eper vagy ribizli lekvárral.
  4. Tej: Ha laktózérzékenyek vagyunk, a tejet cseréljük le laktózmentes tejre vagy növényi alapú tejekre, mint az almendratej vagy a zabtej.

Egészségügyi előnyök:

  1. Mák: A mák gazdag kalciumban és foszforban, ami elősegíti a csontok és a fogak erősödését. Ezenkívül olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a vas, a cink és a magnézium.
  2. Tej: A tej kiváló kalcium- és D-vitamin forrás, amelyek szintén fontosak a csontok egészségéért. Ezenfelül fehérjével és B-vitaminnal is ellátja a szervezetet.
  3. Fehér csoki: Habár a fehér csoki magas cukortartalommal rendelkezik, kis mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és a kakaóvaj is tartalmazhat néhány hasznos tápanyagot.

Variációk:

  1. Vegán változat: A tejtermékeket és a tojást helyettesíthetjük növényi alapú alternatívákkal, mint pl. a növényi tej, tofu vagy chia mag (a tojás pótlására).
  2. Mentális változat: A desszert tetejét díszíthetjük friss mentalevéllel, amely frissítő ízvilágot ad.
  3. Csokis vaníliás krémes változat: Az étcsoki használatával gazdagíthatjuk az ízeket, a mákos tésztát pedig kakaóporral színezhetjük és ízesíthetjük.

Érdekességek:

  1. Mák a kultúrában: Európában a mák a bőség és termékenység szimbóluma volt. Sok hagyományban a karácsonyi és újévi ünnepeken mákos ételeket fogyasztanak a jólét és a gazdagság reményében.
  2. Mák és a tudomány: A mák az ópiumtermelés alapja. Azonban az élelmiszeriparban használt mákot úgy kezelik, hogy minimalizálják az alkaloidák, például a morfin és a kodein tartalmát.
  3. A magyar konyha: A magyar konyha különösen gazdag mákos ételekben. A mákos guba és a mákos bejgli csak néhány példa a népszerű mákos sütemények közül.
(össznézettség: 17 157, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése