Mákos vaníliás krémes: Az isteni ízélmény a magyar konyhából
Mákos vaníliás krémes recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.
A magyar konyha híres a sokféle és ízletes süteményeiről. Az egyik legnépszerűbb desszert a Mákos vaníliás krémes, amelynek egyedülálló ízvilága miatt a magyarok szívébe zárták. A Mákos vaníliás krémes a klasszikus krémes sütemények egyik változata, amelynek tésztájába mák és vanília kerül.
Mákos vaníliás krémes
Hozzávalók
a tésztához:
- 3 db mákos lapot sütünk
1 db piskótához:
Elkészítés
- Az egész tojásokat a cukorral kihabosítjuk. A lisztet, mákot, sütőport és a szódabikarbónát a tojásos alaphoz szitáljuk, belekeverjük. 25× 35 cm-es sütőpapíros tepsiben, 180°C fokon ,10 percig sütjük egyenként a piskótákat.
- A krémhez a pudingporokat megfőzzük. A fehér csokit gőz felett felolvasztjuk. A vajat a porcukorral kikeverjük. A kihűlt pudingot és a fehér csokit felváltva a vajas krémhez keverjük, majd jól kihabosítjuk.
- Két részre osztjuk a krémet, egy keveset kiveszünk a süti tetejére. Összeállítjuk a sütit, az alsó lapot megkenjük lekvárral, rákenjük a krém felét, a második lapot is lekenjük lekvárral, rákenjük a krém másik felét, beborítjuk a harmadik lappal rákenjük a maradék krémet.
- Reszelt fehér csokival díszítjük.
Megjegyzés
Tápérték
Gyakran ismételt kérdések a Mákos vaníliás krémes recepthez:
A mákos lap egy előre elkészített, mákkal dúsított süteményalap, amelyet cukrászati kellék boltokban vagy nagyobb élelmiszerüzletekben lehet megtalálni. Ha nem elérhető, otthon is elkészíthető mákos piskótával vagy mákos tésztával.
Igen, a fehér csokoládé helyettesíthető tej- vagy étcsokoládéval, de ez változtatni fog a krém ízén és színén.
A sütemény édessége függ a hozzáadott cukor mennyiségétől. Ha kevésbé édes süteményt szeretne, csökkentheti a cukor mennyiségét, de figyeljen arra, hogy ez befolyásolja a krém állagát és ízét.
A süteményt hűtőszekrényben tárolva 2-3 napig fogyasztható marad. Fontos, hogy lefedve tartsa, hogy ne száradjon ki.
A sütemény szeleteléséhez használjon éles, hosszú pengéjű kést, amit meleg vízbe mártva könnyebben vágja át a rétegeket.
Laktózmentes tej, vaj és csokoládé használatával a recept laktózmentessé tehető.
Történet:
A mákos sütemények Magyarországon hosszú történelmi múltra tekintenek vissza. A mákot nem csak a gazdag íze miatt szerették, de a hosszú télre is jól eltartható volt, így sok háztartásban megtalálható volt. A Mákos Vaníliás Krémes egy modern változata a hagyományos mákos süteményeknek. Ebben a változatban a mák és a vanília egyensúlyban vannak, így egy új, frissítő desszertet kapunk.
Tálalás:
A tálaláshoz válasszunk mély tányért vagy desszerttányért. A mákos vaníliás krémes szeleteket középen helyezzük el, majd cseppentsünk köréje egy kevés sárgabarack lekvárt. A tetejét szórjuk meg egy kevés porcukorral és díszíthetjük friss gyümölcsökkel vagy mentalevéllel. Egy pohár édes tokaji borral vagy egy csésze erős feketekávéval tökéletes párosítás.
Ital ajánló a Mákos vaníliás krémes mellé:
Gyerekeknek:
- Gyümölcsös Kefír: Egy frissítő, erjesztett ital, amely jól illik a mákos vaníliás krémeshez. A kefír jótékony hatással van az emésztésre és könnyen ízesíthető gyümölcsökkel, mint a málna vagy az eper.
- Baracklekváros Shake: Vegyünk egy maréknyi jégkockát, egy pohár tej vagy növényi tej (pl. mandulatej), egy evőkanál sárgabarack lekvárt és turmixoljunk jól össze. A shake édes és frissítő lesz.
- Almás-mákos Limonádé: Egy nagy kancsóban keverjünk össze frissen facsart almalét, egy csipet őrölt mákot és szódavizet. A limonádét díszíthetjük mentalevéllel vagy citromkarikával.
Felnőtteknek:
- Tokaji Aszú: Ez az édes magyar bor kiválóan kiegészíti a mákos és vaníliás ízeket. Hűtve szolgáljuk fel.
- Mákos Espresso Martini: Egy shakerben összekeverünk 1 rész espressót, 1 rész vodka, 0.5 rész kávélikőrt és egy csipetnyi őrölt mákot. Jól rázzuk össze jéggel, majd szűrjük egy martini pohárba.
- Vanília-Infúziós Tea: Egy forró, illatos vaníliás tea, ami kiválóan illik a desszerthez. A teához hozzáadhatunk egy rúd vaníliát az intenzívebb ízvilágért.
Alternatív hozzávalók:
- Mák helyett: Használhatunk diót vagy mogyorót. Ez a változat különösen jól illik a sárgabarack lekvárhoz.
- Fehér csoki helyett: Ha intenzívebb csokoládé ízre vágyunk, cseréljük le a fehér csokit étcsokira. Ez egy intenzívebb, sötétebb ízvilágot eredményez.
- Sárgabarack lekvár helyett: Próbálkozzunk más gyümölcslekvárokkal, például málna, eper vagy ribizli lekvárral.
- Tej: Ha laktózérzékenyek vagyunk, a tejet cseréljük le laktózmentes tejre vagy növényi alapú tejekre, mint az almendratej vagy a zabtej.
Egészségügyi előnyök:
- Mák: A mák gazdag kalciumban és foszforban, ami elősegíti a csontok és a fogak erősödését. Ezenkívül olyan ásványi anyagokat is tartalmaz, mint a vas, a cink és a magnézium.
- Tej: A tej kiváló kalcium- és D-vitamin forrás, amelyek szintén fontosak a csontok egészségéért. Ezenfelül fehérjével és B-vitaminnal is ellátja a szervezetet.
- Fehér csoki: Habár a fehér csoki magas cukortartalommal rendelkezik, kis mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és a kakaóvaj is tartalmazhat néhány hasznos tápanyagot.
Variációk:
- Vegán változat: A tejtermékeket és a tojást helyettesíthetjük növényi alapú alternatívákkal, mint pl. a növényi tej, tofu vagy chia mag (a tojás pótlására).
- Mentális változat: A desszert tetejét díszíthetjük friss mentalevéllel, amely frissítő ízvilágot ad.
- Csokis vaníliás krémes változat: Az étcsoki használatával gazdagíthatjuk az ízeket, a mákos tésztát pedig kakaóporral színezhetjük és ízesíthetjük.
Érdekességek:
- Mák a kultúrában: Európában a mák a bőség és termékenység szimbóluma volt. Sok hagyományban a karácsonyi és újévi ünnepeken mákos ételeket fogyasztanak a jólét és a gazdagság reményében.
- Mák és a tudomány: A mák az ópiumtermelés alapja. Azonban az élelmiszeriparban használt mákot úgy kezelik, hogy minimalizálják az alkaloidák, például a morfin és a kodein tartalmát.
- A magyar konyha: A magyar konyha különösen gazdag mákos ételekben. A mákos guba és a mákos bejgli csak néhány példa a népszerű mákos sütemények közül.