Sárgarépa chiffon torta Sárgarépa chiffon torta

Sárgarépa chiffon torta

Sütemény Torta

Sárgarépa chiffon torta: A lélegzetelállítóan légies desszert egészségtudatos alapanyagokból

Sárgarépa chiffon torta recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 90 perc.

A sárgarépa chiffon torta egy olyan desszert, ami a könnyedség és az egészségtudatosság tökéletes összhangját hozza el az asztalra. Ebben a receptben a hagyományos chiffon torta könnyed textúrája találkozik a sárgarépa gazdag ízével és az egészségesebb alapanyagokkal. A vegán összetevők, mint a szójatej és a kókuszolaj, helyettesítik a hagyományos hozzávalókat, így ez a sütemény ideális választás azoknak, akik vegetáriánus vagy vegán étrendet követnek. Fedezze fel ezt a receptet, amely egyszerre ízletes és tápláló, és szolgálja fel egy csésze frissítő teával vagy kávéval az édesszájúak örömére.

Sárgarépa chiffon torta

Sárgarépa chiffon torta

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Sárgarépa chiffon torta.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 30 perc
Sütés/főzés 45 perc
Teljes idő 1 óra 15 perc
Fogás desszert
Konyha Amerikai
Mennyiség 8 főre
Kalória 141 kcal

Hozzávalók
  

  • 2.2 dl szójatej
  • 1 g lenmagliszt
  • 12 ml kókuszolaj
  • 15 ml juharszirup
  • 1 dkg zabliszt
  • 6 g sütőpor
  • 15 dkg liszt
  • 1 dkg mandulaliszt
  • 6 dkg sárgarépa pürésített, fött
  • 35 ml szőlőmagolaj

Elkészítés
 

  • Keverd össze a lenmaglisztet a szójatejjel és tedd félre.
  • Egy tálban keverd össze a tortalisztet, zablisztet, mandulalisztet és a sütőport.
  • Egy másik tálban kombináld a szőlőmagolajat, juharszirupot, kókuszolajat a szójatejes keverékkel, és alaposan keverd össze.
  • Szitáld bele a száraz hozzávalókat a nedves keverékbe három részletben, majd keverd hozzá a sárgarépa pürét.
  • Öntsd a tésztát egy csőrös zsákba, és nyomd bele egy sütőforma mélyedéseibe.
  • Kopogtasd meg a formát és rajzolj köröket a tésztával egy tortateszterrel a légbuborékok eltávolításához.
  • Süsd 180°C-on (356°F) 45 percig, amíg elkészül.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Sárgarépa chiffon torta-hoz!

Tápérték

Kalória: 141kcalSzénhidrát: 18gFehérje: 3gZsír: 6gTelített zsír: 2gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 1gNátrium: 99mgKálium: 89mgÉlelmi rost: 1gCukor: 2gVitamin A: 1361IUVitamin C: 2mgKalcium: 93mgVas: 1mg
Keyword Chiffon torta, Édes sütemény, Egészséges desszert, Juharszirup, Kókuszolaj, Légies textúra, Lenmagliszt, Liszt, Mandulaliszt, Sárgarépa, sütőpor, Szójatej, Szőlőmagolaj, Vegán, Zabliszt
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Sárgarépa chiffon torta recepthez:

Mi a chiffon torta?

A chiffon torta egy könnyű, légies sütemény, amely tojásfehérjéből készült habot tartalmaz, ami a tészta textúráját nagyon könnyűvé és pihenté teszi. A sárgarépa chiffon torta egy változat, amely sárgarépát is tartalmaz.

Milyen speciális eszközökre van szükségem a sárgarépa chiffon torta elkészítéséhez?

Szüksége lesz egy keverőtálra, egy habverőre vagy mixerre, egy sütőformára, és egy szitára a száraz hozzávalók szitálásához.

Lehet ezt a receptet gluténmentes változatban elkészíteni?

Igen, a lisztet helyettesítheti gluténmentes lisztkeverékkel. Ügyeljen arra, hogy a többi hozzávaló, mint például a zabliszt, szintén gluténmentes legyen.

Hogyan tároljam a kész tortát?

Tárolja a tortát hűtőszekrényben, lefedve, hogy megőrizze frissességét. Általában 3-5 napig megőrzi minőségét.

A recept vegán – ez befolyásolja a torta textúráját vagy ízét?

Mivel a chiffon torta hagyományosan tojást tartalmaz, a vegán változatban a tojás helyett lenmaglisztet és növényi tejet használnak, amelyek hasonló textúrát és levegősséget biztosítanak. Az ízét a sárgarépa és a más hozzávalók adják, amelyek ízletes és kiegyensúlyozott kombinációt képeznek.

Történet:

A chiffon torta története az 1940-es évekbe nyúlik vissza, amikor Harry Baker, egy Los Angeles-i cukrász, feltalálta ezt a különleges süteményt. Eredetileg titokban tartotta a receptet, csak különleges eseményeken és hollywoodi rendezvényeken kínálta. Végül az 1947-ben eladta a receptet a General Mills cégnek, amely széles körben népszerűsítette a chiffon tortát az amerikai háziasszonyok körében. Azóta számos variációja létezik, beleértve a sárgarépás változatot is, amely az egészségtudatos és növényi alapú étrendek népszerűségének köszönhetően vált kedveltté.

Tálalás:

A sárgarépa chiffon torta tálalása elegáns és szemet gyönyörködtető lehet. A süteményt szeletelje és tálalja friss, esetleg vegán tejszínhabbal, juharsziruppal, vagy mandulaszeletekkel díszítve. A torta tálalható teával, kávéval, vagy akár egy pohár édes fehérborral is. Egy frissítő citrommelissza-levéllel vagy ehető virágokkal történő díszítés tovább emelheti a tálalás vizuális hatását.

Ital ajánló a Sárgarépa chiffon torta mellé:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcsös Smoothie: Készítsen egy egészséges smoothie-t friss gyümölcsökből, mint a banán, eper vagy mangó. Egy kis joghurt vagy növényi alapú tej hozzáadásával krémesebbé teheti.
  2. Citromos Menta Limonádé: Frissítő, házi készítésű limonádé, citromlével, vízzel, egy kis mézzel vagy agávésziruppal édesítve, és mentalevelekkel díszítve.
  3. Tejmentes Kakaó: Meleg, de tejmentes kakaó, készítve növényi tejjel (pl. mandula vagy zab), kakaóporral és egy csipetnyi cukorral vagy édesítőszerrel.

Felnőtteknek:

  1. Kávé vagy Espresso: A sárgarépa chiffon torta mellé jól illik egy erős, aromás kávé vagy espresso, amely ellensúlyozza a torta édességét.
  2. Édes Fehérbor vagy Desszertbor: Egy könnyű, édes fehérbor, mint a Riesling, vagy egy desszertbor, mint a Tokaji Aszú, jól kiegészítheti a torta ízvilágát.
  3. Citrusos Gyümölcsital: Frissítő gyümölcsital, citrusfélékből (narancs, grapefruit, citrom), kis mézzel vagy juharsziruppal édesítve, ami frissítő kísérője lehet a desszertnek.

Alternatív hozzávalók:

  1. Szójatej helyett használhat mandulatejet, zabtejet vagy más növényi tejet.
  2. Lenmagliszt helyett chia magot használhat, amit vízben áztatnak, hogy zselés állagot kapjanak.
  3. Kókuszolaj helyett használhat más növényi olajat, mint az olívaolaj vagy napraforgóolaj.
  4. Liszt helyett próbáljon ki gluténmentes lisztkeveréket, ha gluténérzékeny vagy intoleráns.
  5. Juharszirup helyett használhat agávészirupot vagy mézet (ha nem vegán).
  6. Szőlőmagolaj helyett használhat bármilyen semleges ízű olajat, mint a napraforgóolaj.

Ezek az alternatívák lehetővé teszik, hogy a receptet személyre szabja, figyelembe véve az ételallergiákat, étrendi korlátozásokat vagy csak az ízlését.

Egészségügyi előnyök:

  1. Növényi Alapú: A sárgarépa chiffon torta vegán, ami azt jelenti, hogy nem tartalmaz állati eredetű összetevőket, mint a tojás vagy a tej, így alkalmas lehet azok számára, akik állati termékeket kerülnek.
  2. Alacsonyabb Koleszterinszint: Mivel nem tartalmaz állati zsírokat, alacsonyabb lehet a koleszterintartalma.
  3. Rostban Gazdag: A sárgarépa, lenmagliszt, és a zabliszt magas rosttartalmúak, amelyek elősegíthetik az emésztést.
  4. Vitaminok és Ásványi Anyagok: A sárgarépa A-vitamint (béta-karotin formájában) és más antioxidánsokat tartalmaz, amelyek jótékonyak lehetnek a szem egészségére és az immunrendszerre.

Variációk:

  1. Különböző Ízesítések: Próbáljon ki különböző gyümölcsös ízesítéseket, mint a citrom, narancs vagy akár ananász.
  2. Többféle Liszt: Kísérletezhet különböző lisztekkel, mint a teljes kiőrlésű liszt vagy a gluténmentes lisztkeverék.
  3. Cukormentes Változatok: Juharszirup helyett használhat édesítőszereket, mint a stevia vagy eritritol, hogy csökkentse a cukortartalmat.
  4. Töltelék és Díszítés: Készíthet krémeket, mint a vegán mascarpone vagy kókuszkrém, és díszítheti gyümölcsökkel vagy diófélékkel.

Érdekességek:

  1. Harry Baker Titka: Harry Baker több mint 20 évig titokban tartotta a chiffon torta receptjét, mielőtt eladta azt a General Mills-nek.
  2. Versatilitás: A chiffon torta rendkívül sokoldalú; készülhet édes vagy kevésbé édes változatban, és számos ízesítéssel és díszítéssel variálható.
  3. Könnyű Textúra: A chiffon torta különlegessége a könnyű és légies textúrája, amit a tojásfehérje hab biztosít – ebben az esetben, a vegán változatban, a lenmagliszt és a növényi tej kombinációja hoz létre hasonló hatást.
(össznézettség: 10, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating