Keksz szalámi
Édes sütemény Sütemény

Keksz szalámi

Keksz szalámi: A gyors és egyszerű magyar desszert

Keksz szalámi recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 25 perc.

A keksz szalámi nem csak Magyarországon, de számos más országban is népszerű. A recept egyszerűsége és gyors elkészíthetősége miatt sokan választják, ha valami finom és látványos desszerttel szeretnék elkápráztatni a vendégeket. A háztartási keksz, kakaó és egyéb hozzávalók ötvözeteként nem csak ízletes, de rendkívül mutatós is.

Keksz szalámi

Keksz szalámi

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Keksz szalámi.
4.16 Értékelés 19 szavazat
Előkészítés 20 perc
Teljes idő 20 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 775 kcal

Hozzávalók
  

  • 25 dkg háztartási keksz egész
  • 25 dkg háztartási keksz darált
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 2 dl kávé
  • 3 evőkanál kakaó cukrozatlan
  • rumaroma

a szóráshoz:

Elkészítés
 

  • A darált kekszet egy nagy tálba beleöntjük.
  • Tegyük az egész kekszeket egy zacskóba, majd egy klopfolóval törjük össze őket, majd adjuk hozzá a darált kekszhez a tálban.
  • Egy lábasban melegítsünk fel 1 dl tejet és 2 dl kávét, majd adjuk hozzá 20 dkg cukrot, 3 evőkanál cukrozatlan kakaóport és 25 dkg margarint. Keverjük, amíg a cukor, kakaó és margarin elolvad.
  • Öntsük a keveréket a kekszekre, majd adjuk hozzá a rumaromát, majd keverjük össze a masszát.
  • Kiterített folpack-ra kanalazzuk a kekszes masszát, majd formázzuk rúd alakúra és csavarjuk össze a folpack-al. Ismételjük meg a folyamatot a massza másik felével is. (két rúd keksz szalámi lesz)
  • Hűtsük le a masszát legalább 3-4 órára a hűtőben.
  • Miután kivettük a hűtőből, vágjuk fel szeletekre, majd szórjuk meg porcukorral.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Keksz szalámi-hoz!

Nutrition

Kalória: 775kcalSzénhidrát: 113gFehérje: 8gZsír: 35gTelített zsír: 9gTöbbszörösen telítetlen zsír: 11gEgyszeresen telítetlen zsír: 9gKoleszterin: 2mgNátrium: 653mgKálium: 170mgÉlelmi rost: 5gCukor: 42gVitamin A: 2000IUKalcium: 30mgVas: 1.1mg

KÖRNYEZETVÉDELMI INFORMÁCIÓK

Keyword desszert, sütemény
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A keksz szalámi története nem annyira hosszú vagy bonyolult, mint egyes más édességeké. A recept gyökerei valószínűleg a 20. század közepére nyúlnak vissza, és kétségtelenül a háztartási keksz széles körű elérhetőségének köszönhető. Az édesség számos változatban és formában létezik, de az alaprecept – keksz, margarin, cukor és kakaó – gyakorlatilag változatlan maradt az évek során. A keksz szalámi az egyszerűségével és gyors elkészíthetőségével vált népszerűvé, és ma már számos országban megtalálható.

Tálalás:

A keksz szalámit gyakran szeletekre vágva tálalják, de az előkészítési folyamat során a kreativitásnak szinte nincs határa. Egyesek díszítik csokoládé mázzal, mások gyümölcsdarabokkal vagy kókuszreszelékkel szórják meg. Porcukorral meghintve pedig különösen elegáns megjelenést kölcsönöz az édességnek. Tökéletes társaságba való, és igazán jól mutat egy szépen terített desszertasztalon.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcsös tea: Egy jó minőségű gyümölcsteát válassz, ami nem túl erős, és lehetőleg cukor nélkül készítsd el. Az így előállított tea nem csak finom, de egészséges is a gyerekek számára.
  2. Gyümölcslevek: Szintén egy jó választás lehet, de figyelj arra, hogy ne adj hozzá extra cukrot, és válaszd az 100% gyümölcstartalmúakat.
  3. Tej: Egy pohár hideg vagy meleg tej is jól megy a keksz szalámival, és kiegészíti annak krémes textúráját.

Felnőtteknek:

  1. Kávé: Egy klasszikus fekete kávé vagy eszpresszó jól ellensúlyozza a keksz szalámi édességét, és a kesernyés íz kiválóan kiegészíti az édes desszertet.
  2. Tea: A fekete vagy zöld tea is jól passzol a keksz szalámihoz. Ezek az italok nem túl édesek, így nem nyomják el a desszert ízét.
  3. Bor: Egy édes, de nem túl nehéz desszertbor, mint a Tokaji Aszú, jól kiegészíti a keksz szalámi ízét.
  4. Puncs: Ha alkoholos italt szeretnénk mellé, akkor egy könnyű gyümölcspuncs jó választás lehet.

Alternatív hozzávalók:

  • Mogyoróvaj: Ha egy másik ízvilágot szeretnél, próbálj meg egy kis mogyoróvajat keverni a masszához.
  • Étcsokoládé: A margarin helyett használhatsz olvasztott étcsokoládét is, ami még gazdagabbá teszi az ízvilágot.
  • Gyümölcsdarabok: Az édességhez apróra vágott aszalt gyümölcsöket vagy mazsolát is adhatsz.
  • Kókuszreszelék: A kókuszreszelék nem csak a tálalásnál, hanem az összekevert masszába is kerülhet.
  • Natur cukrok: Ha egészségesebb változatot szeretnél, a fehér cukor helyett használj mézet vagy juharszirupot.

Egészségügyi előnyök:

Mielőtt belemerülnénk az egészségügyi előnyökbe, érdemes megjegyezni, hogy a keksz szalámi egy édesség, amely cukrot, margarint és kekszet tartalmaz, így mértékkel fogyasztandó. Azonban vannak módok az édesség egészségesebbé tételére:

  • Teljes kiőrlésű keksz: A fehér liszt helyett teljes kiőrlésű keksz használata rostban gazdagabbá teszi az édességet.
  • Természetes édesítőszerek: A fehér cukor helyettesítésével, például mézzel vagy juharsziruppal, csökkenthető a feldolgozott cukor mennyisége.
  • Növényi margarin vagy avokádó: Az állati eredetű zsírok helyett növényi eredetű zsírok használata jobb a szív- és érrendszernek.

Variációk:

  • Gyümölcsös: Aszalt gyümölcsök, mint mazsola vagy sárgabarack, kiválóan illeszkednek a keksz szalámihoz.
  • Mogyorós-vaníliás változat: Egy kevés mogyoróvaj és vaníliaesszencia hozzáadásával egy egészen új ízvilágot fedezhetsz fel.
  • Csokis-narancsos: Narancshéjjal és kis mennyiségű narancslikőrrel feldobhatod az édességet.

Érdekességek:

  • Névadás: A keksz szalámi neve annak ellenére született, hogy semmilyen hús vagy szalámi nem kerül az édességbe. A nevét valószínűleg onnan kapta, hogy a formája és a szeletek megjelenése hasonlít a valódi szalámira.
  • Nemzetközi Népszerűség: Bár a keksz szalámi eredetileg a Kelet-Közép-Európai konyhában lett népszerű, ma már számos országban ismert és kedvelt.
  • Tárolhatóság: A keksz szalámi akár egy hétig is eltartható a hűtőben, ha jól zárva tároljuk, így ideális vendégségbe vitelre vagy előre elkészítésre.
(össznézettség: 26 662, mai nézettség: 51 )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating