Keksz szalámi szeletek – házi készítésű magyar desszert darált kekszből, kakaóból és margarinból, csokoládés színű alappal és világos kekszdarabokkal. Keksz szalámi

Keksz szalámi

Édes sütemény Sütemény

Klasszikus és ínycsiklandó Keksz szalámi recept – Gyors és egyszerű desszert minden alkalomra

Keksz szalámi recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 25 perc.

Fedezd fel a klasszikus magyar keksz szalámi recept titkát, amely pillanatok alatt elkészíthető, mégis mindenkit lenyűgöz. Egyedi ízvilágát a háztartási keksz, a kakaó, és a rumaroma harmóniája adja. Tökéletes választás ünnepekre, vendégvárásra vagy akár egy hétköznapi édességnek!

Keksz szalámi szeletek – házi készítésű magyar desszert darált kekszből, kakaóból és margarinból, csokoládés színű alappal és világos kekszdarabokkal.

Keksz szalámi

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Keksz szalámi.
4.05 Értékelés 21 szavazat
Előkészítési idő 20 minutes
Összesen 20 minutes
Course desszert
Konyha Magyar
Főre 6 főre
Kalória 775 kcal

Ingredients
  

  • 25 dkg háztartási keksz egész
  • 25 dkg háztartási keksz darált
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 2 dl kávé
  • 3 evőkanál kakaó cukrozatlan
  • rumaroma

a szóráshoz:

Instructions
 

  • Vegyünk elő egy nagy tálat, amely elegendő helyet biztosít a kekszes alap összekeveréséhez. Szórjuk bele a darált háztartási kekszet.
  • Az egész kekszeket tegyük egy erős zacskóba, amely kibírja a mechanikai hatást. Egy klopfoló vagy sodrófa segítségével törjük össze őket kisebb darabokra, de ügyeljünk rá, hogy ne daráljuk teljesen finomra. Ezután adjuk hozzá az összetört kekszet a darált kekszhez a tálban, és keverjük össze.
  • Helyezzünk egy lábast a tűzhelyre, és öntsünk bele 1 dl tejet, valamint 2 dl frissen főzött kávét. Kezdjük el közepes hőfokon melegíteni. Adjuk hozzá a cukrot (20 dkg), a cukrozatlan kakaóport (3 evőkanál), és a margarint (25 dkg). Kevergessük folyamatosan, amíg a cukor teljesen feloldódik, a kakaó elkeveredik, és a margarin megolvad. Az így kapott folyékony, sűrű massza lesz a kekszalap ízesítője és kötőanyaga.
  • Öntsük a meleg kakaós-kávés szirupot a kekszekre a nagy tálban. Adjunk hozzá ízlés szerint rumaromát (ha gyermekek is fogyasztják, ezt kihagyhatjuk, vagy vaníliaaromával helyettesíthetjük). Kezdjük el alaposan összekeverni a masszát egy fakanállal vagy kézzel, hogy a folyadék mindenhol átjárja a kekszdarabokat, és egységes, formázható masszát kapjunk.
  • Terítsünk ki egy nagyobb darab folpack fóliát a munkafelületre. Kanalazzuk rá a kekszes massza felét, és kezdjük el rúd alakúra formázni. Ügyeljünk rá, hogy szorosan tekerjük a fóliát a massza köré, hogy ne essen szét. Ismételjük meg ugyanezt a folyamatot a massza másik felével is, így két rúd kekszszalámit kapunk.
  • Helyezzük a fóliába csomagolt rudakat a hűtőszekrénybe, és hagyjuk őket pihenni legalább 3-4 órán keresztül. Ez idő alatt a massza megszilárdul, és könnyen szeletelhetővé válik.
  • Miután kivettük a rudakat a hűtőből, távolítsuk el a fóliát, majd éles késsel szeleteljük fel vékony karikákra. A szeleteket ízlés szerint szórjuk meg porcukorral a látvány és az íz kedvéért. A desszert készen áll a tálalásra!

Notes

Jó étvágyat a Keksz szalámi-hoz!

Nutrition

Kalória: 775kcalSzénhidrát: 113gFehérje: 8gZsír: 35gTelített zsír: 9gTöbbszörösen telítetlen zsír: 11gEgyszeresen telítetlen zsír: 9gKoleszterin: 2mgNátrium: 653mgKálium: 170mgRost: 5gCukor: 42gA-vitamin: 2000IUKalcium: 30mgVas: 1.1mg
Keyword Desszert recept, Édes nasik, Egyszerű desszert, Egyszerű és finom, Eredeti keksz szalámi, Gyors desszert, Gyors és egyszerű sütemény, Házi sütemény, Háztartási keksz, Háztartási keksz felhasználása, hűtött desszert, Hűtött édesség, Kakaós keksz, Kakaós sütemény, Karácsonyi keksz szalámi, Kávés desszert, Keksz alapú édesség, Keksz szalámi, Keksz szalámi elkészítése, kekszes sütemény, Különleges keksz szalámi, Magyar desszert, Magyar desszert recept, Rum aromás édesség, Ünnepi desszert
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Gyakran ismételt kérdések a Keksz szalámi recepthez:

Mi a leggyakoribb hiba, amelyet elkövethetek a keksz szalámi készítése közben?

A leggyakoribb hiba, hogy a massza nem elegyedik jól és a kekszdarabok nem tapadnak össze megfelelően. Mindig győződjön meg róla, hogy a kakaós margarinos keverék elég forró és jól elkeveredik a kekszekkel.

Hogyan maradjon minél tovább friss a Keksz szalámi?

A legjobb, ha légmentesen záródó dobozban tárolja a hűtőben. Így akár 5-7 napig is eltartható.

Van valamilyen tipp a tökéletes keksz szalámihoz?

A legjobb eredmény érdekében használjon jó minőségű hozzávalókat, különösen a kakaó esetében. Egy kis narancshéj vagy narancslikőr hozzáadása egyedi ízt adhat.

Hol tudok beszerezni jó minőségű hozzávalókat?

A helyi élelmiszerboltok vagy specializált üzletek kínálják a legjobb minőségű hozzávalókat. A jó minőségű kakaóport vagy a háztartási kekszet keresse a prémium termékek között.

Mi a teendő, ha a massza túl száraznak tűnik?

Ha a massza túl száraz, adhat hozzá egy kevés extra tejet vagy kávét, hogy könnyebben összeálljon. Vigyázzon azonban, hogy ne legyen túl nedves!

Milyen alkalmakra ajánlott?

Tökéletes választás ünnepekhez, különösen karácsonykor és szilveszterkor. Emellett kitűnő választás gyerekeknek szülinapi bulikra, vagy egyszerűen csak egy finom délutáni desszertnek.

Mi a Keksz szalámi?

A „Keksz szalámi” egy gyorsan és egyszerűen elkészíthető, hűtött magyar desszert, ami darált és egész háztartási kekszből, cukorból, margarinból, tejből, kávéból, kakaóból és rumaromából készül, és porcukorral meghintve tálalják.

Történet:

A keksz szalámi egy klasszikus magyar desszert, amely generációkon át öröklődött. Ez az egyszerű desszert a háziasszonyok kreativitásának köszönhetően terjedt el, hiszen háztartási keksz felhasználásával készült, amikor gyors és finom édességre volt szükség. Az eredeti keksz szalámi recept az 1950-es évektől vált népszerűvé, és azóta is kedvelt választás minden alkalomra. A kakaós keksz és a rum aromás édesség kombinációja egyedi ízvilágot ad, amely az ünnepi és hétköznapi asztalokon egyaránt megállja a helyét.

Tálalás:

A keksz szalámi elkészítése után érdemes néhány órán át hűtőben pihentetni, hogy a szeletek könnyen vághatóak legyenek. Az eredeti keksz szalámi hagyományosan porcukorral meghintve kerül tálalásra, de akár csokoládé forgáccsal vagy darált dióval is díszíthető. A hűtött desszert tökéletes választás kávé vagy egy csésze tea mellé, különösen az ünnepi időszakban. A karácsonyi változatot fahéjjal vagy narancshéjjal is gazdagíthatjuk, hogy még ünnepibbé tegyük.

Ital ajánló a Keksz szalámi mellé:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcsös tea: Egy jó minőségű gyümölcsteát válassz, ami nem túl erős, és lehetőleg cukor nélkül készítsd el. Az így előállított tea nem csak finom, de egészséges is a gyerekek számára.
  2. Gyümölcslevek: Szintén egy jó választás lehet, de figyelj arra, hogy ne adj hozzá extra cukrot, és válaszd az 100% gyümölcstartalmúakat.
  3. Tej: Egy pohár hideg vagy meleg tej is jól megy a keksz szalámival, és kiegészíti annak krémes textúráját.

Felnőtteknek:

  1. Kávé: Egy klasszikus fekete kávé vagy eszpresszó jól ellensúlyozza a keksz szalámi édességét, és a kesernyés íz kiválóan kiegészíti az édes desszertet.
  2. Tea: A fekete vagy zöld tea is jól passzol a hozzá. Ezek az italok nem túl édesek, így nem nyomják el a desszert ízét.
  3. Bor: Egy édes, de nem túl nehéz desszertbor, mint a Tokaji Aszú, jól kiegészíti a keksz szalámi ízét.
  4. Puncs: Ha alkoholos italt szeretnénk mellé, akkor egy könnyű gyümölcspuncs jó választás lehet.

Alternatív hozzávalók:

A gyors és egyszerű sütemény sokféleképpen variálható, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelő verziót. Az eredeti keksz szalámi recept továbbgondolásához az alábbi alapanyagokat próbálhatjuk ki:

  • Gluténmentes változat: Használjunk gluténmentes háztartási kekszet, így az érzékenyek is élvezhetik ezt a magyar desszert receptet.
  • Diétás verzió: A cukor helyett eritrit vagy méz is használható, hogy az édesség egészségesebb legyen.
  • Gazdagított változat: Adjunk hozzá apróra vágott diót, mandulát vagy aszalt gyümölcsöket, hogy a házi sütemény még ízletesebb legyen.
  • Alkoholos változat: Az ünnepi desszert felnőtt változatát egy kevés valódi rum vagy kávélikőr hozzáadásával tehetjük különlegessé.

A különleges keksz szalámi elkészítésének csak a képzelet szab határt, így mindenki saját ízlésére formálhatja ezt az egyszerű és finom desszertet.

Egészségügyi előnyök:

Bár egy édesség, néhány hozzávalója tartalmazhat hasznos tápanyagokat. A kakaós sütemény egyik fő összetevője a cukrozatlan kakaó, amely antioxidánsokat tartalmaz, hozzájárulva a szív- és érrendszer egészségéhez. A háztartási keksz felhasználásával készült desszert rostot és szénhidrátot biztosít, ami energiát ad. Ha magyar desszert recept alapján dióval vagy mogyoróval készítjük, egészséges zsírokkal és fehérjével gazdagíthatjuk. Az eredeti keksz szalámi alternatív változatai, például a gluténmentes vagy csökkentett cukortartalmú verziók, szintén segíthetnek az egészségtudatos étrend kialakításában.

Variációk:

A keksz szalámi elkészítése számos módon variálható, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb változatot.

  • Karácsonyi: Fahéjjal, szegfűszeggel és kandírozott gyümölcsökkel különleges, ünnepi hangulatot adhatunk ennek az egyszerű desszertnek.
  • Kávés desszert verzió: Erősebb kávéval vagy eszpresszóval készítve még intenzívebb ízvilágot kapunk.
  • Hűtött édesség diós változatban: Darált vagy apróra vágott dió hozzáadásával ropogósabb textúrát érhetünk el.
  • Rum aromás édesség felnőtteknek: A klasszikus házi sütemény egy kevés rummal vagy kávélikőrrel még különlegesebb lehet.
  • Csokoládéval bevont verzió: Az elkészült kekszes sütemény szeleteit olvasztott csokoládéba mártva még csábítóbbá tehetjük.

A különleges keksz szalámi egy gyors desszert, amely számtalan módon testre szabható.

Érdekességek:

  • A keksz szalámi recept számos országban népszerű, az olaszok „salame di cioccolato”, a portugálok pedig „salame de chocolate” néven ismerik.
  • Az eredeti neve az elkészült desszert szalámihoz hasonló formájából ered, a háztartási keksz darabok pedig a szalámiban található zsírfoltokra emlékeztetnek.
  • A hűtött desszert az 1960-as években vált igazán népszerűvé, mivel gyorsan elkészíthető volt, és nem igényelt sütést.
  • Az egyszerű és finom édesség gyakran szerepel magyar desszert receptek között, különösen ünnepi alkalmakra ajánlják.
  • A házi sütemény gyermekek körében is kedvelt, mert könnyen formázható, így akár együtt is elkészíthető a családdal.

A gyors és egyszerű sütemény minden alkalomra tökéletes választás, legyen szó egy hétköznapi édességről vagy ünnepi desszerről.

(össznézettség: 30 937, mai nézettség: 8 )
Tagged
4.05 from 21 votes (21 ratings without comment)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése