Marcipános keksz Marcipános keksz

Marcipános keksz

Édes keksz Keksz

Marcipános keksz: Egy magyar klasszikus modern köntösben

Marcipános keksz recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

A magyar konyha számtalan különlegességet kínál, melyek az édesszájúak számára különösen vonzóak. A marcipános keksz pont ilyen – egy tradicionális desszert, melyben a marcipán lágy, édes ízét ötvözzük a ropogós keksz textúrájával. Olvass tovább, és ismerd meg, hogyan készíthetsz otthon igazi, házi készítésű marcipános kekszet! Ebben a receptben még néhány modern csavart is belecsempésztünk, hogy még különlegesebb legyen az eredmény.

Marcipános keksz

Marcipános keksz

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Marcipános keksz.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 10 perc
Teljes idő 30 perc
Fogás desszert
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 861 kcal

Hozzávalók
  

a díszítéshez:

  • étcsokoládé
  • fehér csokoládé
  • cukorgyöngyök
  • ételfesték

Elkészítés
 

  • A tésztához a marcipánt alaposan lereszeljük és a többi hozzávalóval együtt sima tésztává gyúrjuk.
  • Frissen tartó fóliába csomagolva legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.
  • Lisztezett deszkán kinyújtjuk, de ne túl vékonyra, mert akkor eltörhet a süteményünk.
  • Tetszőleges formákat szaggatunk ki belőle.
  • Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk és előmelegített 180 °C fokos sütőben készre sütjük kb. 10 perc alatt. Amikor a szélei kezdenek aranybarnák lenni, akkor van kész.
  • A sütőlemezen hagyjuk hűlni, majd miután megszilárdult tegyük át hűlni tálcára.
  • Amikor kihűlt az összes keksz ízlés szerint díszíthetjük olvasztott csokoládéval és cukorgyöngyökkel.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Marcipános keksz-hez!

Tápérték

Kalória: 861kcalSzénhidrát: 69gFehérje: 15gZsír: 61gTelített zsír: 27gTöbbszörösen telítetlen zsír: 6gEgyszeresen telítetlen zsír: 23gTrans Fat: 1gKoleszterin: 156mgNátrium: 416mgKálium: 400mgÉlelmi rost: 6gCukor: 28gVitamin A: 1136IUVitamin C: 1mgKalcium: 134mgVas: 5mg
Keyword desszert, keksz
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A marcipános keksz eredete ködös, de sokan Magyarországra vezetik vissza, ahonnan Európa-szerte elterjedt. A marcipán, mely az arab világból érkezett Európába, gyorsan népszerűvé vált az európai konyhákban, különösen a desszertek világában. A marcipánt gyakran használták tortadíszítéshez vagy önállóan édességként. Egy idő után azonban valaki az ötlettel élt, hogy a marcipánt összekeveri egy keksz alapanyagaival, így született meg a marcipános keksz.

Tálalás:

A marcipános kekszet gyakran tálalják teával vagy kávéval, ami tökéletesen kiegészíti az édes, mandulás ízét. A kekszeket egy szép tálcán vagy porcelán tányéron lehet elrendezni, majd meghinteni egy kevés porcukorral vagy darált mandulával. A díszítésben alkalmazott ét- és fehér csokoládé nem csak ízben, hanem látványban is emeli a keksz élményét.

Ital ajánló:

Gyerekeknek:

  1. Gyümölcsös tejshake: Keverj össze egy turmixgépben friss vagy fagyasztott gyümölcsöket (mint eper, banán vagy málna) egy adag tejjel, egy kanál mézzel és egy csipet vaníliával. Így egy egészséges és ízletes shake-et kapsz, ami remekül passzol a marcipános kekszhez.
  2. Alma- és málna tea: Forralj fel vizet és áztass benne egy alma teafiltert. Miután hűlni kezdett, adj hozzá friss málnaszemeket és egy kevés mézet. Töltsd üvegpohárba és kínáld hidegen.
  3. Kakaó: Egy klasszikus meleg ital, ami mindig népszerű a gyerekek körében. Készítsd el a kedvenc kakaóporoddal, és egy kis habos tejszínnel a tetején.

Felnőtteknek:

  1. Mandulatej latte: Készíts egy finom latte-t mandulatejjel. Az ízvilága remekül kiegészíti a marcipános keksz mandulás aromáját.
  2. Earl Grey tea: A finom citrusos ízjegyek, amelyek ebben a teában vannak, nagyszerűen harmonizálnak a marcipános keksz citromos jegyeivel.
  3. Desszertbor: Egy édes tokaji vagy más desszertbor lágy ízei jól kiegészíthetik a marcipános keksz édességét.

Alternatív hozzávalók:

Ha valaki allergiás vagy érzékeny bizonyos összetevőkre, a marcipános keksz receptjét könnyen módosíthatja:

  1. Gluténmentes változat: A lisztet cserélhetjük ki gluténmentes lisztre, mely manapság már számos boltban kapható.
  2. Vegán változat: A vajat cseréljük ki kókuszzsírra vagy más növényi alapú margarinra, a tojássárgáját pedig almapürével vagy chia maggel helyettesíthetjük.
  3. Diétás változat: A porcukrot erythritollal vagy steviával válthatjuk ki, így csökkentve a keksz kalóriatartalmát és cukortartalmát.

Egészségügyi előnyök:

  1. Mandula: A mandula magas E-vitamin tartalmú, mely antioxidánsként működik és védi a sejteket a káros szabad gyökökkel szemben. Emellett jó omega-3 zsírsavak forrása, melyek elősegítik a szív egészségét.
  2. Citrom: A citrom gazdag C-vitaminban, mely erősíti az immunrendszert és antioxidáns tulajdonságokkal bír.
  3. Csokoládé: A sötét csokoládé polifenolokban és antioxidánsokban gazdag, amelyek hozzájárulnak a szív egészségének megőrzéséhez és csökkenthetik a gyulladást.

Variációk:

  1. Gyümölcsös változat: Adj hozzá apróra vágott aszalt gyümölcsöket, mint a mazsola vagy az áfonya, hogy különleges ízvilágot adj a keksznek.
  2. Kakaós keksz: A liszt egy részét cseréld le kakaóporra, így csokoládés, marcipános ízvilágot kapsz.
  3. Kókuszos változat: Szórd meg a kekszeket kókuszreszelékkel mielőtt a sütőbe kerülnek, így egy kókuszos ízjegyet is belevarázsolsz.

Érdekességek:

  1. Marcipán eredete: Bár sokan Európához kötik a marcipánt, annak gyökerei az Arab-félszigetre vezetnek vissza, ahol mandulából és cukorból készítették.
  2. Marcipán a művészetben: A marcipán alkalmazása nem csak a konyhában népszerű. Számos kultúrában hagyományosan műalkotások készítésére is használták, legyen az állatfigurák, gyümölcsök vagy más díszítőelemek formájában.
  3. Keksztörténelem: A keksz szó a középkori latin „biscoctus” szóból ered, ami „kétszer sütött” jelentéssel bír. A hajósok és katonák táplálkozásában volt jelentős szerepe, mivel hosszú ideig eltartható volt anélkül, hogy megromlott volna.
(össznézettség: 511, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recipe Rating