Angol tejes kenyér: Hagyományos közép-európai pékáru
Angol tejes kenyér recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 40 perc.
Fedezze fel ezt a hagyományos közép-európai pékárureceptet, amelyben a finom és puha tejes kenyérgömbök készülnek. Egyszerű összetevőkből, klasszikus technikával készül, garantáltan az egész család kedvence lesz. Legyen az reggeli, uzsonna vagy leves mellé kínálva, ez a tejes kenyér minden alkalomra tökéletes választás!
Angol tejes kenyér
Hozzávalók
Elkészítés
- Egy nagyobb keverőtálban szórd bele a lisztet, majd add hozzá a vajat és egy kevés sót. Keverd össze őket.
- Öntsd hozzá az aktivált élesztős keveréket, majd fokozatosan add hozzá a maradék langyos tejet, miközben a tésztát gyúrod, amíg sima és rugalmas nem lesz.
- Fedd le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és tedd félre egy meleg helyre kb. 30 percig, hogy a tészta megkeljen és térfogata nőjön.
- Ha a tészta megkelt, vedd ki a tálból, oszd fel tojás nagyságú darabokra, formázd gömb alakúra, és helyezd őket egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre.
- Hagyd a formázott tésztadarabokat tovább kelni egy kicsit, hogy lazább szerkezetűek legyenek.
- Egy kis tálban verd fel a tojásokat egy kevés vízzel, majd ezzel a keverékkel kend meg a megkelt tésztagömböket.
- Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra, és süsd a kenyeret 12-20 percig, amíg szép aranybarna színt nem kap.
- Miután a kenyeret megsütötted, vedd ki a sütőből, és hagyjuk hűlni egy rácson, mielőtt felszeletelnéd és tálalnád.
Jegyzetek
Kalória
Gyakran ismételt kérdések az Angol tejes kenyér recepthez:
Győződjön meg róla, hogy az élesztő nem lejárt és a tej nem túl forró. Ha nem habzik, akkor a tejet lehetséges túlmelegítették vagy az élesztő nem aktív, ez esetben újra kell kezdeni friss élesztővel.
Igen, de ez megváltoztathatja a kenyér állagát és ízét. A legjobb eredmény érdekében használjon vajat.
Természetesen, de számoljon vele, hogy a kenyér szerkezete nehezebb és rostosabb lesz. Teljes kiőrlésű liszttel a tészta több nedvességet igényelhet.
Általában 30 perc elegendő, de ez változhat a környezeti hőmérséklettől és a tészta összetételétől függően. A lényeg, hogy a tészta térfogata megközelítőleg a kétszeresére nőjön.
Takarja le a kenyeret alufóliával a sütési idő közepén, hogy elkerülje a túlbarnulást.
Tárolja a kenyérszeleteket hűvös, száraz helyen, légmentesen lezárva. Így néhány napig friss marad. Hűtőszekrényben tárolva tovább bírja, de a textúrája megváltozhat.
Ha a kenyér omlós, lehetséges, hogy túl sok liszt került a tésztába, vagy túlságosan sokáig sütötték. Ha kemény, akkor lehet, hogy kevés volt a folyadék, vagy a tészta nem kelt elég hosszú ideig.
Ellenőrizze a kelesztési környezet hőmérsékletét, mivel túl hideg helyen a tészta nem fog megfelelően kelni. Esetleg próbálja meg növelni a kelesztési időt.
Nem kötelező, de a tojással való kenés segít aranybarna színt és fényt adni a kenyérnek. Alternatívaként használhat tejet vagy olvasztott vajat is.
Történet:
Egy hűvös őszi estén, mikor nagyanyám a konyhájában sürgött-forgott, először ismerkedtem meg az angol tejes kenyérrel. Az illata, ahogy kitöltötte a házat, örökre a szívembe zárta ezt a receptet. Nagyanyám mesélte, hogy fiatal korában, még a háború előtti időkben tanulta meg ezt a receptet egy vándorló péktől, aki a falujában állomásozott néhány hónapig. A kenyér népszerűségét az egyszerű hozzávalóknak és az elképesztően finom ízének köszönhette.
Tálalás:
Az angol tejes kenyeret melegen, frissen sütve ajánlom tálalni. Egy kis vajjal vagy házi lekvárral kínálva még ízletesebb. Ha valami különlegesebbre vágyik, egy szelet érett sajttal vagy egy kevés sonkával is kínálhatja. Egy csésze tejjel vagy frissen főzött kávéval tökéletes reggelivé vagy uzsonnává varázsolhatja.
Ital ajánló az Angol tejes kenyér mellé:
Gyerekeknek:
- Gyümölcstea: Egy finom, cukormentes gyümölcstea remekül kíséri a tejes kenyeret, ráadásul hidratál is.
- Alma- vagy narancslé: Frissítő és édes ízt ad, ami jól kiegészíti a tejes kenyér ízét.
- Kakaó: Meleg vagy hideg változatban is tökéletes kísérője lehet a kenyérnek, különösen ha desszertként fogyasztják.
Felnőtteknek:
- Fekete kávé: Egy erős eszpresszó vagy hosszú kávé kiválóan passzol a tejes kenyér mellé, különösen reggel.
- Earl Grey tea: Egy elegáns, citrusos jegyű fekete tea, ami finoman kiemeli a kenyér ízét.
- Cappuccino vagy latte: A tejes kávék lágy íze jól harmonizál a tejes kenyér sajátosságaival.
Alternatív hozzávalók:
- Gluténmentes: A lisztet cserélje le gluténmentes lisztre. Figyeljen arra, hogy a tészta állaga kicsit más lesz, és az íze is eltérhet.
- Vegán: Használjon növényi tejet (pl. mandula, zab vagy szója) és vegán vajat vagy kókuszzsírt.
- Cukormentes: A porcukrot cserélje le steviára vagy egyéb természetes édesítőszerre, de figyeljen a mennyiségre, mert az édesítő ereje eltérhet.
- Teljes kiőrlésű: A fehér liszt egy részét vagy akár az egészet cserélje le teljes kiőrlésű lisztre egy rostban gazdagabb változatért.
Egészségügyi előnyök:
- Tej: Gazdag kalciumban, ami fontos a csontok és a fogak egészségéhez. Ezen kívül B-vitaminokat is tartalmaz, amelyek támogatják az energiatermelést és az idegrendszert.
- Teljes kiőrlésű angol tejes kenyér változat: Ha teljes kiőrlésű lisztet használ, a kenyere gazdagabb lesz rostban, ami elősegíti az emésztést és hosszabb időre ad teltségérzetet.
- Kevesebb cukor: A receptben szereplő alacsony cukortartalom jó alternatíva a boltban kapható, magas cukortartalmú pékárukhoz képest.
Variációk:
- Aszalt gyümölcsökkel: Az összegyúrt tésztához adhatunk aszalt gyümölcsöket, mint például mazsolát vagy aszalt barackot, egy édesebb ízért.
- Angol tejes kenyér Magvakkal: Napraforgómagot, lenmagot vagy szezámmagot is szórhatunk a tészta tetejére extra íz és textúra érdekében.
- Angol tejes kenyér fűszerekkel: Próbálja ki kardamommal, fahéjjal vagy szerecsendióval az alap recept ízesítéséhez.
Érdekességek:
- Eredet: Bár az „angol tejes kenyér” elnevezés angol eredetre utal, a recept sok európai kultúrában megtalálható hasonló formában.
- Régi technikák: A múltban, amikor nem voltak hőmérők, az emberek a kezük hátuljával tesztelték a tej hőmérsékletét annak biztosítására, hogy ne legyen túl forró az élesztő számára.
- Világhírű változatok: A brioche (Franciaország), challah (Zsidó konyha) és a panettone (Olaszország) mind tejalapú kenyerek, amelyek hasonló alapreceptből származnak, de különböző ízesítési és sütési technikákat használnak.