Hagyományos magyar burgonyarolád
Burgonyarolád recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.
Búcsúzzunk el a hagyományos főtt krumplitól és kóstoljunk bele Magyarország ízletes örökségébe! A burgonyarolád egy gazdag és laktató étel, amelyben a burgonya finom tésztává változik, majd ízletes töltelékkel kerül megtöltésre. A tepertő és a füstölt szalonna hozzáadása pedig autentikus és ízletes magyar hangulatot cselez be az ételbe. Ideális választás egy hideg napon vagy amikor valami különlegeset szeretnénk tálalni a családnak. Legyen részese ennek az ízletes kulináris kalandnak!
Burgonyarolád
Hozzávalók
a tésztához:
- 1 kg burgonya
- 40 dkg liszt
- 2 db tojássárgája
a tészta bemártásához:
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 teáskanál só
a töltelékhez:
- 10 dkg tepertő
- 5 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg sertéshús főtt vagy sült
- 2 db tojásfehérje
- 1 mokkáskanál fekete bors őrölt
- só
Elkészítés
- A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és áttörjük.
- A még meleg burgonyához hozzáadjuk a lisztet és a tojássárgáját. Kézzel gyorsan összegyúrjuk, hogy homogén tésztát kapjunk.
- A tepertőt és a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk. Egy serpenyőben megpirítjuk őket. Hozzáadjuk a sült vagy főtt húst (amit szintén kis darabokra vágunk), és összefőzzük. Amikor a töltelék szinte kész, hozzáadjuk a tojásfehérjét, őrölt borsot és sót ízlés szerint. Jól összekeverjük.
- Egy lisztezett felületen a tésztát kinyújtjuk kb. fél centi vastagra. A kész tölteléket ráhelyezzük, majd óvatosan feltekerjük.
- Egy kisebb serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a sót. A burgonyaroládot megforgatjuk a vajas-zsemlemorzsás keverékben.
- Előmelegített sütőben, 180°C-on aranybarnára sütjük a burgonyaroládot.
- Melegen, a kedvenc mártogatósod vagy egy kis tejföl kíséretében tálaljuk.
Megjegyzés
Tápérték
Történet:
A burgonyarolád a magyar konyha egyik kevésbé ismert, de annál ízletesebb remeke. Eredete a történelmi Magyarország vidéki részeire nyúlik vissza, ahol a gazdálkodók a burgonya és a helyi húsok gazdagságát használták fel, hogy egy tápláló és egyszerű ételt alkossanak. Az idők során, ahogyan a recept terjedt a falvak és városok között, a burgonyarolád változatos töltelékekkel gazdagodott, így vált a magyar családok asztalának kedvelt fogásává.
Tálalás:
A burgonyarolád tálalásánál javasolt egy vastag szeletet vágni és meleg tányéron szolgálni fel. A ropogós, aranyszínű külső és a puha, zamatos belseje tökéletes kontrasztot alkot. Tálalhatjuk egy friss, zöldsalátával, pikáns tejföllel vagy hagyományos magyar savanyúságokkal, mint a csemege uborka vagy a káposztasaláta. Az étel mellé ajánlott egy pohár vörösbor vagy hideg sör, hogy még inkább kiemelje az ízek gazdagságát.
Alternatív hozzávalók:
- Ha nincs tepertőnk, használhatunk pirított szalonnakockákat vagy kolbászt is a töltelékhez.
- A húst helyettesíthetjük gombával vagy tofuval a vegetáriánus változat elkészítéséhez.
- Azok számára, akik szeretik a pikáns ízeket, adjanak hozzá egy kis paprikakrémet vagy csípős paprikát a töltelékhez.
- A tésztához, ha van otthon, adhatunk egy kis reszelt sajtot is, amely még gazdagabbá teszi az ízvilágot.
Egészségügyi előnyök:
- Burgonya: Gazdag B-vitaminokban, különösen a B6-ban, mely fontos szerepet játszik az idegrendszer egészségében. A burgonya emellett jó forrása a káliumnak és a C-vitaminnak is.
- Tojás: A tojás remek fehérjeforrás, emellett számos létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, köztük az A-, D- és E-vitaminokat.
- Füstölt szalonna: Bár mértékkel fogyasztandó a magas zsír- és sótartalma miatt, néhány nyomelemet és B-vitaminokat tartalmaz.
Variációk:
- Zöldséges változat: A töltelékbe friss, szezonális zöldségeket (paprika, paradicsom, cukkini) adhatunk hozzá.
- Tejfölös-sajtos változat: A tésztába keverhetünk tejfölt és reszelt sajtot a még gazdagabb ízvilágért.
- Halas burgonyarolád: Sült vagy párolt halhússal, friss fűszernövényekkel és citromlével készült töltelékkel.
Érdekességek:
- A burgonyarolád sok más kultúrában is megtalálható változatokban. Például a latin-amerikai konyhában a “papa rellena” hasonló elkészítési móddal bír, de másfajta töltelékekkel.
- A burgonyaroládot hagyományosan nagy családi összejöveteleknél és ünnepeknél készítették, mivel egyszerű összetevőkből nagy mennyiséget lehetett előállítani.
- Sok magyar családban a burgonyarolád saját családi receptként öröklődik át generációról generációra, apró változtatásokkal és titkos hozzávalókkal gazdagodva.