Burgonyarolád Burgonyarolád

Burgonyarolád

Köretek Krumpliköret

Hagyományos magyar burgonyarolád

Burgonyarolád recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 30 perc.

Búcsúzzunk el a hagyományos főtt krumplitól és kóstoljunk bele Magyarország ízletes örökségébe! A burgonyarolád egy gazdag és laktató étel, amelyben a burgonya finom tésztává változik, majd ízletes töltelékkel kerül megtöltésre. A tepertő és a füstölt szalonna hozzáadása pedig autentikus és ízletes magyar hangulatot cselez be az ételbe. Ideális választás egy hideg napon vagy amikor valami különlegeset szeretnénk tálalni a családnak. Legyen részese ennek az ízletes kulináris kalandnak!

Burgonyarolád

Burgonyarolád

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Burgonyarolád.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 45 perc
Sütés/főzés 35 perc
Teljes idő 1 óra 20 perc
Fogás főétel
Konyha Magyar
Mennyiség 4 főre
Kalória 1154 kcal

Hozzávalók
  

a tésztához:

a tészta bemártásához:

a töltelékhez:

Elkészítés
 

  • A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és áttörjük.
  • A még meleg burgonyához hozzáadjuk a lisztet és a tojássárgáját. Kézzel gyorsan összegyúrjuk, hogy homogén tésztát kapjunk.
  • A tepertőt és a füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk. Egy serpenyőben megpirítjuk őket. Hozzáadjuk a sült vagy főtt húst (amit szintén kis darabokra vágunk), és összefőzzük. Amikor a töltelék szinte kész, hozzáadjuk a tojásfehérjét, őrölt borsot és sót ízlés szerint. Jól összekeverjük.
  • Egy lisztezett felületen a tésztát kinyújtjuk kb. fél centi vastagra. A kész tölteléket ráhelyezzük, majd óvatosan feltekerjük.
  • Egy kisebb serpenyőben megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a zsemlemorzsát és a sót. A burgonyaroládot megforgatjuk a vajas-zsemlemorzsás keverékben.
  • Előmelegített sütőben, 180°C-on aranybarnára sütjük a burgonyaroládot.
  • Melegen, a kedvenc mártogatósod vagy egy kis tejföl kíséretében tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Burgonyarolád-hoz!

Tápérték

Kalória: 1154kcalSzénhidrát: 125gFehérje: 31gZsír: 58gTelített zsír: 16gTöbbszörösen telítetlen zsír: 4gEgyszeresen telítetlen zsír: 14gTrans Fat: 0.4gKoleszterin: 172mgNátrium: 1082mgKálium: 1360mgÉlelmi rost: 9gCukor: 3gVitamin A: 455IUVitamin C: 50mgKalcium: 81mgVas: 8mg
Keyword Burgonya, Liszt, Rólád
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A burgonyarolád a magyar konyha egyik kevésbé ismert, de annál ízletesebb remeke. Eredete a történelmi Magyarország vidéki részeire nyúlik vissza, ahol a gazdálkodók a burgonya és a helyi húsok gazdagságát használták fel, hogy egy tápláló és egyszerű ételt alkossanak. Az idők során, ahogyan a recept terjedt a falvak és városok között, a burgonyarolád változatos töltelékekkel gazdagodott, így vált a magyar családok asztalának kedvelt fogásává.

Tálalás:

A burgonyarolád tálalásánál javasolt egy vastag szeletet vágni és meleg tányéron szolgálni fel. A ropogós, aranyszínű külső és a puha, zamatos belseje tökéletes kontrasztot alkot. Tálalhatjuk egy friss, zöldsalátával, pikáns tejföllel vagy hagyományos magyar savanyúságokkal, mint a csemege uborka vagy a káposztasaláta. Az étel mellé ajánlott egy pohár vörösbor vagy hideg sör, hogy még inkább kiemelje az ízek gazdagságát.

Alternatív hozzávalók:

  • Ha nincs tepertőnk, használhatunk pirított szalonnakockákat vagy kolbászt is a töltelékhez.
  • A húst helyettesíthetjük gombával vagy tofuval a vegetáriánus változat elkészítéséhez.
  • Azok számára, akik szeretik a pikáns ízeket, adjanak hozzá egy kis paprikakrémet vagy csípős paprikát a töltelékhez.
  • A tésztához, ha van otthon, adhatunk egy kis reszelt sajtot is, amely még gazdagabbá teszi az ízvilágot.

Egészségügyi előnyök:

  • Burgonya: Gazdag B-vitaminokban, különösen a B6-ban, mely fontos szerepet játszik az idegrendszer egészségében. A burgonya emellett jó forrása a káliumnak és a C-vitaminnak is.
  • Tojás: A tojás remek fehérjeforrás, emellett számos létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, köztük az A-, D- és E-vitaminokat.
  • Füstölt szalonna: Bár mértékkel fogyasztandó a magas zsír- és sótartalma miatt, néhány nyomelemet és B-vitaminokat tartalmaz.

Variációk:

  1. Zöldséges változat: A töltelékbe friss, szezonális zöldségeket (paprika, paradicsom, cukkini) adhatunk hozzá.
  2. Tejfölös-sajtos változat: A tésztába keverhetünk tejfölt és reszelt sajtot a még gazdagabb ízvilágért.
  3. Halas burgonyarolád: Sült vagy párolt halhússal, friss fűszernövényekkel és citromlével készült töltelékkel.

Érdekességek:

  • A burgonyarolád sok más kultúrában is megtalálható változatokban. Például a latin-amerikai konyhában a “papa rellena” hasonló elkészítési móddal bír, de másfajta töltelékekkel.
  • A burgonyaroládot hagyományosan nagy családi összejöveteleknél és ünnepeknél készítették, mivel egyszerű összetevőkből nagy mennyiséget lehetett előállítani.
  • Sok magyar családban a burgonyarolád saját családi receptként öröklődik át generációról generációra, apró változtatásokkal és titkos hozzávalókkal gazdagodva.
(össznézettség: 53, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. Required fields are marked *

Recipe Rating