Fekete bors (Piper Nigrum) gulyások, pácok, húsok ízesítésére, illetve a húsleves nélkülözhetetlen fűszere.
Származás
A trópusokon őshonos cserje, mely fürtökben hozza meg csonthéjas termését, Földünk egyik legismertebb és legkeresettebb fűszere. Ez nem volt másképp a rómaiak korában sem. A város egyik ostromakor a gótok királya többek között 3000 fontnyi borsot követelt Rómától váltságdíjként. A középkorban a borsot, a sóhoz hasonlóan fizetőeszközzé nyilvánították, gyakran az adót és bért is borsban fizették.
Érdekesség
A fekete bors a cserje kifejlődött, de még éretlen állapotban szüretelt szemei, melyeket hosszan, napon szárítanak ki. Így nyerik el végleges sötét fekete színüket. A fekete bors a paprika után a magyar konyha legnagyobb mennyiségben használt fűszere.
Jellemzés
A fekete bors a legcsípősebb borsfajta. Kb. 4 mm átmérőjű, sötét fekete, durva felületű golyócska.
Fajtái
Egészben, frissen durvára törve, vagy őrölve használjuk.
Eltarthatóság, tárolás
Tároljuk száraz, hűvös helyen. Fontos még, hogy légmentes edényt használjunk, így tovább megmarad jellemző illat és aroma anyaga.
Elkészítés, felhasználás
Erős csípősségének köszönhetően kiválóan alkalmas gulyások, pácok, húsok ízesítésére, illetve a húsleves nélkülözhetetlen fűszere. Azonban kitűnően használható gyümölcsök, édességek ízesítésére is. Ha tehetjük, a feketeborsot is frissen őrölve használjuk.
Vitaminok, ásványok
A bors illóolajat, piperidin és piperin alkaloidákat tartalmaz, melyekből jellegzetes illata és csípős íze származik.