Majoránna Majoránna

Majoránna

Fűszerek

Majoránna: Az illatos, gyógyító növény

A majoránna egy gyógyító hatású, aromás fűszer- és gyógynövény, amely az ázsiai és európai konyhákban egyaránt használatos. Az ánizsra emlékeztető aromája miatt nagyon népszerű, de számos más pozitív hatása is van az egészségre. A következőkben megismerheted az előnyeit és felhasználási módjait.

A majoránna jótékony hatásai

Gazdag antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben, amelyek segítenek megelőzni a betegségeket és javítják az általános egészségi állapotot. A majoránna erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladást, segít a vérnyomás szabályozásában, valamint enyhíti az emésztési problémákat.

Olaját a masszázs során is használják, mivel a bőrön keresztül bejutva lazítja az izmokat és enyhíti a fájdalmakat. A majoránna olajat inhalálva pedig segíthet a légzőszervi megbetegedések és az asztma tüneteinek enyhítésében.

A majoránna felhasználása az ételekben

Az egyik legnépszerűbb fűszer a mediterrán konyhában, például az olasz, a spanyol és a görög konyhában. A majoránnával ízesített ételeknek jellegzetes íze van, amely az ánizsra és a bazsalikomra emlékeztet.

Jól passzol a húsokhoz, például a borjú-, bárány-, és sertéshúshoz, valamint a halakhoz és a zöldségekhez is. A majoránnával ízesített ételek közé tartozik a ratatouille, a gazpacho és a húsleves is.

A kertészkedésben való felhasználása

A majoránna a kertészkedésben való felhasználása is rendkívül értékes. A Könnyen termeszthető és számos előnnyel jár a kertben és a konyhában egyaránt.

Hatékony természetes rovarriasztó, mivel tartalmaz olyan vegyületeket, amelyek elriasztják a kártevőket. Emellett jó talajtakaró és növényvédőszer is, így a kertésznek nem kell aggódnia kártevők miatt.

Magas növény, amely a kert dísze lehet, emellett pedig vonzza a méheket és más hasznos rovarokat, amelyek segítenek a kertben lévő növények beporzásában. A majoránna leveleit pedig a konyhában könnyen felhasználhatjuk.

A termesztése

Termesztése nem igényel sok erőfeszítést és időt. A majoránna magokat közvetlenül a kertbe vagy cserépbe lehet ültetni, de akár palántaként is vásárolható. Szereti a napos helyeket és a jó vízelvezetésű talajokat.

Szaporítása magról vagy dugványról történhet. A dugványokat a nyár folyamán kell levágni a növényről és az új helyükre ültetni. Rendszeres metszése javasolt, hogy az ágak ne legyenek túl hosszúak és a növény sűrűbb legyen.

A tárolása

Frissen és szárítva is felhasználható. A friss majoránnaleveleket alaposan meg kell mosni és felhasználás előtt szárítsuk meg. A szárított leveleket pedig légmentesen zárható edényben kell tárolni.

A majoránna olaját is fel lehet használni, amelyet a sötét helyen kell tárolni, hogy elkerüljük az oxidációt.

(össznézettség: 1 115, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük