Burgonya Nugget – Ropogós, ízletes burgonyafalatok házilag
Burgonya Nugget recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 90 perc.
A burgonya nugget egy kívül ropogós, belül pedig lágy és ízletes burgonyás finomság, amely tökéletes köret vagy snack ebédre és vacsorára. Egyszerű hozzávalókból készül, és gyorsan elkészíthető akár sütőben, akár olajban sütve. Próbáld ki ezt a házi készítésű ropogós burgonya falatot, amelyet fűszeres, sajtos vagy zöldséges variációban is elkészíthetsz!
Burgonya Nugget
Hozzávalók
- 2 db burgonya meghámozva
- 2 evőkanál petrezselyem frissen vágott
- 1 evőkanál liszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál fekete bors őrölt
- ½ teáskanál fokhagymapor
- 2 csésze földimogyoró-olaj
Elkészítés
- Hámozd meg a burgonyákat, és vágd őket félbe, hogy gyorsabban megfőjenek. Helyezd egy nagyobb fazékba, és önts annyi vizet rájuk, hogy teljesen ellepje őket. Tegyél egy csipet sót a vízbe, hogy a burgonya ízesebb legyen.
- Forrald fel a vizet magas hőfokon, majd amikor eléri a forráspontot, csökkentsd közepes lángra. Főzd a burgonyát körülbelül 10 percig, amíg megpuhul annyira, hogy könnyen átszúrható egy villával.
- Miután megfőtt, szűrd le a vizet, és hagyd a burgonyát 10-15 percig hűlni, hogy könnyebben lehessen vele dolgozni.
- Ha a burgonya már langyosra hűlt, fogj egy nagy lyukú reszelőt, és reszeld le egy mélyebb keverőtálba. Ezután ellenőrizd, hogy van-e felesleges nedvesség a reszelt burgonyában. Ha szükséges, nyomkodd ki egy konyharuha vagy papírtörlő segítségével, hogy a nuggetek ne essenek szét sütés közben.
- Ezután add hozzá a finomra aprított petrezselymet, a lisztet, a sót, a frissen őrölt fekete borsot és a fokhagymaport. Keverd össze alaposan, amíg az összes hozzávaló egyenletesen eloszlik a burgonyában. A masszának össze kell állnia, de még kissé ragacsosnak kell maradnia.
- Fogj egy kanálnyi burgonyás masszát, és a két kezeddel formázz belőle kis henger alakú falatokat. A nuggetek mérete körülbelül 2,5 cm hosszú és 1,5 cm széles legyen, hogy egyenletesen süljenek.
- Ha szükséges, enyhén lisztezd be a kezed, hogy ne ragadjon rá a massza.
- Egy mély serpenyőben vagy fritőzben melegítsd fel a földimogyoró-olajat 175°C-ra. Ha nincs hőmérőd, ellenőrizheted az olaj hőmérsékletét egy kis darab tésztával: ha az azonnal pezsegni kezd és feljön a tetejére, az olaj készen áll a sütésre.
- Óvatosan helyezd a nuggeteket az olajba, de ügyelj arra, hogy ne legyenek túl zsúfoltan, mert így nem sülnek egyenletesen. Inkább süsd kisebb adagokban.
- Süsd a nuggeteket körülbelül 3-4 percig, vagy amíg szép aranybarnák és ropogósak nem lesznek. Időnként forgasd meg őket egy szűrőkanállal, hogy minden oldaluk egyenletesen megsüljön.
- Ha a nuggetek megsültek, szűrőkanállal szedd ki őket egy nagy tányérra, amit előzetesen kibéleltél papírtörlővel. Ez segít, hogy a felesleges olajat felszívja, és a nuggetek ne legyenek túl zsírosak.
- Ismételd meg a sütési folyamatot, amíg az összes nugget elkészül.
Jegyzet
Kalória
Gyakran ismételt kérdések a a Burgonya Nugget recepthez:
A burgonya nugget egy ropogós, falatnyi burgonyás étel, amelyet általában olajban sütnek vagy sütőben készítenek. Kívül aranybarnára pirul, belül pedig puha és ízletes marad. A klasszikus recept fő összetevői a főtt és reszelt burgonya, liszt vagy keményítő, fűszerek (például fokhagymapor, só, bors, petrezselyem), valamint az olaj a sütéshez.
A legjobb választás a magas keményítőtartalmú burgonya, mint például a Russet vagy a sütni való burgonya, mert ezek szépen összeállnak és belül puhák maradnak. Ha krémesebb állagot szeretnél, választhatsz Yukon Gold burgonyát is, amely gazdagabb ízű és természetes vajasságot kölcsönöz az ételnek.
A ropogós textúra érdekében fontos, hogy a burgonyából a lehető legtöbb nedvességet eltávolítsd. Miután megfőzted és lereszelted a burgonyát, préseld ki belőle a felesleges folyadékot egy tiszta konyharuhával vagy papírtörlővel. Ezen kívül az olaj hőmérséklete is kulcsfontosságú: 175-180°C között kell lennie, mert ha túl hideg, a nuggetek olajosak lesznek, ha pedig túl forró, gyorsan megéghetnek.
Igen, előkészítheted a nuggeteket és akár 24 órán keresztül hűtőben tárolhatod, mielőtt megsütöd. Ha hosszabb ideig szeretnéd tárolni, a formázott, nyers nuggeteket fagyaszthatod is. Ehhez helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tálcára, fagyaszd le 1-2 órára, majd tedd át egy légmentesen zárható zacskóba vagy dobozba. Fagyasztva akár 2 hónapig is eltartható, és közvetlenül a fagyasztóból is sütheted, csak néhány perccel hosszabb sütési időre lesz szükséged.
Ha egészségesebb változatot szeretnél, a nuggeteket 200°C-ra előmelegített sütőben is megsütheted. Helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és permetezd meg egy kevés olajspray-vel vagy kenj rájuk vékony réteg olajat. Süsd 20-25 percig, félidőben megforgatva, hogy mindkét oldaluk egyenletesen aranybarnára süljön.
Történet:
A burgonya nugget egy egyszerű és finom burgonyás snack, amely tökéletes választás, ha valami ropogós és ízletes ételre vágysz. Ez a házi készítésű burgonya falatka az amerikai konyha egyik népszerű fogása, de egyre nagyobb népszerűségnek örvend világszerte. Az olajban sült burgonyás finomság kívül ropogós, belül pedig puha és ízletes, amelyet petrezselyemmel és fokhagymával fűszerezünk. Akár egy gyors vacsora, akár egy ízletes vendégváró snack, ez a recept tökéletes választás minden alkalomra.
Tálalás:
A burgonya nugget önmagában is finom, de még izgalmasabbá tehető, ha különféle mártogatós szószokkal tálaljuk. Klasszikus választás a fokhagymás tejföl, amely krémessé és még ízletesebbé teszi a ropogós burgonyafalatokat. Ha pikánsabb ízvilágra vágysz, akkor próbáld ki a chili majonézt vagy a házi készítésű ketchupot. A friss zöldségekkel, például uborkával vagy paradicsommal tálalt krumpli nuggets egy könnyedebb fogás lehet. Fogyaszthatod sült húsok mellé köretként, vagy akár egy tápláló salátával is.
Ital ajánló a Burgonya Nugget mellé:
Gyerekeknek:
- Gyümölcslevek: Friss, hűsítő gyümölcslevek, mint például almalé vagy narancslé, remek választások, mivel ízletesek és egészségesek.
- Tej vagy Kakaó: Egy pohár hideg tej vagy egy finom kakaó is nagyszerű kiegészítője lehet a burgonya nuggeteknek, különösen, ha valami táplálóra és finomra vágyunk.
- Gyümölcsös víz: Friss gyümölcsdarabokkal, mint például eperrel, citrommal, vagy málnával dúsított víz nem csak ízletes, de látványos is.
Felnőtteknek:
- Hűsítő Limonádé: Egy frissítő, házi készítésű limonádé, amely lehet klasszikus citromból, vagy ízesítve, például mentával vagy gyömbérrel, tökéletes választás nyári napokon.
- Jeges Tea: Fekete vagy zöld tea citrommal és esetleg egy kevés mézzel ízesítve nem csak hűsít, de jól is illik a burgonya nuggetekhez.
- Sör vagy Cider: Egy könnyű, frissítő sör vagy gyümölcsös cider is remekül harmonizál a ropogós burgonya nuggetekkel, különösen egy baráti összejövetelen vagy lazításhoz.
Alternatív hozzávalók:
Ha egy kicsit változtatnál a klasszikus burgonya nugget recepten, többféle hozzávaló variáció is szóba jöhet. A hagyományos krumplis alap helyett kipróbálhatod édesburgonyával, amely egy kissé édesebb, mégis ropogós változatot eredményez. Ha sajtos burgonya nuggetet szeretnél, keverj hozzá reszelt cheddar vagy parmezán sajtot. Az egészségtudatosabb változathoz használhatsz zabpehelylisztet a sima liszt helyett, vagy akár sütőben sült változatot is készíthetsz, így kevesebb olajat használva. Az extra fűszerezéshez próbáld ki a chiliport, füstölt paprikát vagy oregánót, hogy még karakteresebb legyen az ízvilág.
Egészségügyi előnyök:
A burgonya nugget bár egy olajban sült étel, bizonyos módosításokkal egészségesebbé tehető. A burgonya természetesen gazdag rostokban, C-vitaminban és B-vitaminokban, valamint káliumban, amely hozzájárul a szív és az izmok megfelelő működéséhez. Ha sütőben sütöd a nuggeteket, csökkentheted az olaj mennyiségét, így alacsonyabb zsírtartalmú burgonya snack készülhet. Azok számára, akik gluténmentes étrendet követnek, a hagyományos búzaliszt helyett rizsliszt vagy kukoricaliszt használható. A fokhagyma és petrezselyem nemcsak ízesíti az ételt, hanem antioxidánsokban gazdag összetevők is, amelyek támogatják az immunrendszert.
Variációk:
A klasszikus ropogós burgonya falatok számos módon variálhatók, attól függően, hogy milyen ízvilágot szeretnél elérni.
- Sajtos burgonya nugget – Adj a masszához reszelt sajtokat, például cheddart, goudát vagy parmezánt, hogy még krémesebb és ízesebb legyen.
- Fűszeres változat – Ha szereted a pikáns ízeket, keverj a burgonyás keverékhez chiliport, cayenne borsot vagy füstölt paprikát.
- Zöldséges verzió – A burgonya mellé adhatsz reszelt sárgarépát, cukkinit vagy édesburgonyát, így rostokban gazdagabb és tápanyagokban dúsabb fogást kapsz.
- Sütőben sült változat – Ha szeretnéd csökkenteni az olaj mennyiségét, próbáld ki sütőpapíron sütve, 200°C-on 20 percig, félidőben megforgatva.
- Ropogós panír – A még ropogósabb textúra érdekében hempergesd meg a nuggeteket zsemlemorzsában vagy panko morzsában, mielőtt megsütöd.
Érdekességek:
A burgonya nugget egy viszonylag modern étel, amelyet a hagyományos krokett és amerikai gyorsételek ihlettek. A burgonya krokett a francia konyhából ered, és már a 18. században népszerű volt. Az amerikai gyorséttermekben megjelenő csirke nugget sikere után sok háztartásban elkezdték kísérletezni a növényi alapú alternatívákkal, így született meg a krumpli nuggets változat. A világ különböző pontjain más-más verzióit készítik el: Indiában fűszeres burgonya falatokként (aloo tikki), Spanyolországban krokett formájában, míg Japánban panko morzsával ropogósra sütve. A burgonya sokoldalúsága miatt ez az étel szinte bármilyen ízvilágra könnyen alakítható.