Aranybarnára sült burgonya nuggetek egy tányéron, mellékhelyen mártogatós szósszal. Burgonya nugget

Burgonya Nugget

Köretek Krumpliköret

Burgonya Nugget: Az otthoni konyha új kedvence

Burgonya Nugget recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 90 perc.

Az utóbbi évek gasztronómiai trendjeiben számos érdekességet láthattunk, de a burgonya, ez a sokoldalú alapanyag, sosem ment ki a divatból. Új formában tűnik most fel a konyhákban: a burgonya nuggetként.

Aranybarnára sült burgonya nuggetek egy tányéron, mellékhelyen mártogatós szósszal.

Burgonya Nugget

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Burgonya Nugget.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 15 perc
Sütés/főzés 20 perc
Teljes idő 35 perc
Fogás köret
Konyha Amerikai
Mennyiség 4 főre
Kalória 1047 kcal

Hozzávalók
  

Elkészítés
 

  • Hámozd meg a burgonyákat és tedd egy nagy fazékba. Önts annyi vizet rájuk, hogy teljesen ellepje őket. Hozd forrásba a vizet, majd csökkentsd a hőt közepes hőfokra. Főzd a burgonyákat, amíg megpuhulnak, körülbelül 10 percig. Szűrd le a vizet, és hagyd hűlni a burgonyát 10-15 percig, vagy amíg könnyen tudod kezelni.
  • Használj egy nagylyukú reszelőt és reszeld le a burgonyákat egy nagy keverőtálba. Szűrd le az esetlegesen keletkezett felesleges nedvességet. Ezt követően add hozzá a petrezselymet, a lisztet, a sót, az őrölt fekete borsot, és a fokhagymaport. Alaposan keverd össze, hogy egyenletes legyen az ízesítés.
  • Formázz kis henger alakú burgonya nuggeteket a keverékből. Minden egyes nugget legyen körülbelül 2.5cm hosszú.
  • Melegítsd fel a földimogyoró-olajat egy mély serpenyőben vagy mély fritőzben 175°C-ra. Amikor az olaj forró, óvatosan tedd bele a burgonya nuggeteket, ügyelve arra, hogy ne zsúfoltan legyenek, inkább süss kisebb adagokban. Minden adagot süss aranybarnára és ropogósra, ami körülbelül 3-4 percig tart. Vegyél ki egy nagy tányért és béleld ki papírtörlővel. Amint elkészültek a nuggetek, vedd ki őket az olajból és csepegtesd le a felesleges olajat a papírtörlőn.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Burgonya Nugget-hez!

Tápérték

Kalória: 1047kcalSzénhidrát: 21gFehérje: 3gZsír: 108gTelített zsír: 18gTöbbszörösen telítetlen zsír: 35gEgyszeresen telítetlen zsír: 50gNátrium: 589mgKálium: 471mgÉlelmi rost: 3gCukor: 1gVitamin A: 173IUVitamin C: 24mgKalcium: 20mgVas: 1mg
Keyword Aranybarna, Burgonya, fekete bors, Fokhagymapor, Földimogyoró olaj, Formázás, Főzés, Hámozás, Keverés, Liszt, Petrezselyem, Reszelés, Ropogós, só, Sütés
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A burgonya nugget nem új keletű találmány. A koncepció már az 1980-as években megjelent néhány európai országban, ahol a helyi konyhákban kísérleteztek a burgonya különböző formáinak létrehozásával. A siker nem volt azonnali, de ahogy az emberek rájöttek, hogy milyen sokféleképpen lehet ízesíteni és használni őket, a burgonya nugget lassan belopta magát a háztartásokba. Az amerikai fast-food láncok is felfedezték maguknak, így terjedt el világszerte. Ma már nem csak gyorséttermekben találkozhatunk velük, hanem sok otthoni konyhában is megtalálhatóak.

Tálalás:

A burgonya nugget ideális előétel vagy snack, de hogyan is tálaljuk megfelelően? Egy lapos tányéron vagy egy mélyebb tálcán szépen elrendezve, friss zöldségszeletekkel, mint pl. uborka, paradicsom vagy paprika kíséretében. A mártogatóssal egy kis tálban kínáljuk, hogy mindenki saját magának szedhessen belőle. Zöldfűszerekkel, mint a petrezselyem vagy snidling, szórva még látványosabbá tehetjük a tálalást.

Ital ajánló a Burgonya Nugget mellé:

Gyerekeknek:

  • Gyümölcslevek: Friss, hűsítő gyümölcslevek, mint például almalé vagy narancslé, remek választások, mivel ízletesek és egészségesek.
  • Tej vagy Kakaó: Egy pohár hideg tej vagy egy finom kakaó is nagyszerű kiegészítője lehet a burgonya nuggeteknek, különösen, ha valami táplálóra és finomra vágyunk.
  • Gyümölcsös víz: Friss gyümölcsdarabokkal, mint például eperrel, citrommal, vagy málnával dúsított víz nem csak ízletes, de látványos is.

Felnőtteknek:

  • Hűsítő Limonádé: Egy frissítő, házi készítésű limonádé, amely lehet klasszikus citromból, vagy ízesítve, például mentával vagy gyömbérrel, tökéletes választás nyári napokon.
  • Jeges Tea: Fekete vagy zöld tea citrommal és esetleg egy kevés mézzel ízesítve nem csak hűsít, de jól is illik a burgonya nuggetekhez.
  • Sör vagy Cider: Egy könnyű, frissítő sör vagy gyümölcsös cider is remekül harmonizál a ropogós burgonya nuggetekkel, különösen egy baráti összejövetelen vagy lazításhoz.

Alternatív hozzávalók:

Ha kicsit változatosabbá szeretnénk tenni a burgonya nuggetet, vagy csak nincsen kéznél valamelyik hozzávaló, próbáljuk ki az alábbi alternatívákat:

  • Burgonya: Használjunk édesburgonyát a hagyományos burgonya helyett egy kis édes ízért.
  • Liszt: Ha gluténmentes változatot készítenénk, használjunk hozzá kókuszlisztet vagy mandulalisztet.
  • Fűszerezés: Kipróbálhatjuk más fűszerekkel is, mint a chili, a kurkuma vagy a kömény.
  • Olaj: Az olívaolaj vagy a kókuszzsír remek alternatíva a földimogyoró-olaj helyett.

Egészségügyi előnyök:

Míg a burgonya nuggetek alapvetően nem tartoznak az egészséges ételek kategóriájába, különösen, ha olajban sütjük őket, néhány egészségügyi előnyük mégis van:

  1. Rostforrás: A burgonya természetesen rostban gazdag, ami segíthet az emésztésben és a jóllakottság érzetében.
  2. Vitaminok és ásványi anyagok: A burgonya kálium, C-vitamin és B6-vitamin forrása.
  3. Kevesebb glutén: Ha alternatív liszteket használunk, mint például a mandulaliszt vagy a kókuszliszt, akkor gluténmentes változatban is elkészíthetjük a nuggeteket.

Variációk:

A burgonya nuggetek sokféleképpen variálhatók:

  1. Zöldséges burgonya nugget: Adhatunk hozzá apróra vágott zöldségeket, mint például a sárgarépát vagy a brokkolit, amelyekkel gazdagíthatjuk tápértékben és ízben is a falatokat.
  2. Sajtos burgonya változat: Keverjünk bele reszelt sajtot a burgonya masszába ízesebb és szaftosabb nuggetért.
  3. Hússal: Apróra vágott sonkával vagy bacon darabokkal is kiegészíthetjük.

Érdekességek:

  1. A burgonya történelme: Bár sokan Európához kötik, a burgonya eredetileg Dél-Amerikából származik, és csak az 1500-as években kezdett elterjedni Európában.
  2. A világ legdrágább burgonyája: A La Bonnotte burgonya, melyet Noirmoutier szigetén termesztenek Franciaországban, néha akár 500 euróba is kerülhet kilogrammonként!
  3. Burgonya az űrben: A NASA és az űrügynökség a burgonyát tekinti egyik lehetséges élelmiszerforrásnak az űrutazások során, mivel viszonylag könnyen termeszthető és tápláló.
(össznézettség: 160, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése