Sajtos-baconos burgonya Sajtos-baconos burgonya

Sajtos-baconos burgonya

Köretek Krumpliköret

Sajtos-baconos burgonya: A tökéletes komfortétel

Sajtos-baconos burgonya recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 60 perc.

Az igazi komfortétel nemcsak táplál, hanem a lelkünket is melengeti. A sajtos-baconos burgonya, ezen finom étel egyszerű, mégis ellenállhatatlan kombinációja a ropogós baconnek, az olvadós sajtnak és a puha burgonyának. Tökéletes választás egy hideg estén, amikor valami igazán kiadóra vágyunk, vagy akkor, amikor egy családi összejövetelen szeretnénk lenyűgözni vendégeinket.

Sajtos-baconos burgonya

Sajtos-baconos burgonya

Recept ajánlat ebédre, vacsorára: Sajtos-baconos burgonya.
5 Értékelés 1 szavazat
Előkészítés 20 perc
Sütés/főzés 40 perc
Teljes idő 1 óra
Fogás köret
Konyha Magyar
Mennyiség 6 főre
Kalória 454 kcal

Hozzávalók
  

  • 5 db burgonya
  • 200 g bacon kockázva
  • 200 g sajt lehetőleg mozzarella és cheddar keveréke vagy bármely más olvadó sajt
  • 1 db vöröshagyma finomra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma aprítva
  • ízlés szerint
  • fekete bors őrölt
  • fűszerpaprika édes, opcionális
  • zöldfűszer petrezselyem vagy snidling a díszítéshez

a sütéshez

Elkészítés
 

  • Mossuk meg, hámozzuk meg és szeleteljük fel a burgonyákat vékony szeletekre vagy hasábburgonya formájára.
  • Egy nagy serpenyőben hevítsünk egy kis olajat vagy vajat és süssük meg a bacont ropogósra. Vegyük ki a bacont a serpenyőből és tegyük félre. A bacon zsírját hagyjuk a serpenyőben az ízért.
  • Ugyanebben a serpenyőben a bacon zsírjában pirítsuk meg a finomra vágott vöröshagymát. Pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá az aprított fokhagymát és pirítsuk egy percig. Adjuk hozzá a burgonya szeleteket vagy hasábokat. Fűszerezzük sóval, borssal és paprikával, ha használunk. Süssük aranybarnára és addig, amíg a burgonya meg nem fő.
  • Ha a burgonya kész, adjuk hozzá a ropogós bacont a serpenyőhöz és keverjük össze. Szórjuk meg a reszelt sajttal.
  • Helyezzük a serpenyőt egy előmelegített 200°C-os sütőbe vagy takarjuk le fedővel a tűzhelyen, és hagyjuk a sajtot megolvadni és pezsegjen.
  • Vegyük ki a sütőből és szórjuk meg apróra vágott friss zöldfűszerekkel. Azonnal tálaljuk.

Megjegyzés

Jó étvágyat a Sajtos-baconos burgonya-hoz!

Tápérték

Kalória: 454kcalSzénhidrát: 35gFehérje: 16gZsír: 28gTelített zsír: 11gTöbbszörösen telítetlen zsír: 3gEgyszeresen telítetlen zsír: 11gTrans Fat: 0.05gKoleszterin: 55mgNátrium: 645mgKálium: 890mgÉlelmi rost: 5gCukor: 2gVitamin A: 599IUVitamin C: 37mgKalcium: 269mgVas: 2mg
Keyword Bacon, Burgonya, Sajt
Próbálta ezt a receptet?Tudasd velünk milyen volt!
Elefánt Fokhagyma vetőmagNézze meg>>> Elefánt fokhagyma XXXL!

Történet:

A sajtos-baconos burgonya a magyar konyha modern változata, amely inspirációt merített a klasszikus burgonyaételekből, de új, izgalmas fordulatot adott nekik a bacon és sajt hozzáadásával. Bár nem tekinthető tradicionális magyar ételnek, a sajtos-baconos burgonya hamar népszerű lett azok körében, akik szeretik az ízletes és kiadós fogásokat. Sokan emlékeznek rá, hogy először egy baráti összejövetelen kóstolták meg, ahol a házigazda keresett valami újat és izgalmasat a megszokott ételek mellé. Azóta is sok családban kedvelt fogássá vált.

Tálalás:

A sajtos-baconos burgonya tálalásakor fontos, hogy az étel meleg maradjon, így a sajt krémes és olvadt marad. Tálaljuk egy nagy, előmelegített tálon, és szórjuk meg friss, apróra vágott zöldfűszerekkel, például snidlinggel vagy petrezselyemmel. Kínáljunk mellé friss, ropogós kenyeret vagy bagettet, és egy pohár vörösbort vagy sör is jól illik hozzá.

Alternatív hozzávalók:

Ha változatosabbá szeretnénk tenni az ételt vagy egészségesebbé, próbáljunk meg néhány alternatív hozzávalót:

  • Édesburgonya: Ezzel a változtatással egy kissé édesebb ízt kap az étel, és a burgonyával ellentétben több vitamint és rostot tartalmaz.
  • Pulyka bacon: Kevésbé zsíros alternatíva a hagyományos baconhez képest.
  • Vegetáriánus változat: Hagyjuk el a bacont, és adjunk hozzá például grillzöldségeket vagy füstölt tofu-t az extra ízért.
  • Vegan változat: A bacont és sajtot pótolhatjuk vegán sajttal és vegán „baconnal”, amelyek manapság sok boltban kaphatók.

Egészségügyi előnyök:

  • Burgonya: Gazdag K-vitaminban, amely fontos a csontok egészségéhez. A burgonya továbbá jó forrása a B6-vitaminnak és a C-vitaminnak, amelyek antioxidáns tulajdonságúak és segítenek a szervezetnek a szabad gyökök elleni védekezésben.
  • Vöröshagyma: Antioxidánsokban és prebiotikus rostokban gazdag, amelyek támogatják az egészséges bélflórát. Továbbá antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik.

Fontos megjegyezni, hogy míg ezek az összetevők bizonyos egészségügyi előnyöket kínálnak, a sajtos-baconos burgonya magas lehet zsírban és sóban, így mértékkel és kiegyensúlyozott étrend részeként érdemes fogyasztani.

Variációk:

  • Gombás változat: Pároljunk meg néhány szeletelt csiperkét vagy laskagombát, és keverjük össze a kész étellel.
  • Csípős változat: Adjunk hozzá apróra vágott chili paprikát vagy csípős paprika szószt az extra ízért.
  • Zöldséges változat: A burgonya mellett használjunk sárgarépát, zellert vagy akár brokkolit is.

Érdekességek:

  • A burgonya, mint növény, Dél-Amerikából származik, és csak az 1500-as években kezdett elterjedni Európában.
  • Bár a bacon és a sajt hozzáadása a burgonyához nem tradicionális magyar kombináció, sok más kultúrában is találunk hasonló ötleteket, ahol a sós és krémes ízek kiegészítik egymást.
  • A burgonya az egyik legtöbbet termesztett növény a világon, és rengeteg változata létezik, számos különböző ízzel és textúrával.
(össznézettség: 125, mai nézettség: 1 )
Tagged

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése