Házilag készült kukorica tortilla: Egyszerű és finom recept
Tortilla recept hozzávalók és elkészítés leírása. Recept elkészítés ideje 25 perc.
Ismerd meg a házilag készült kukorica tortilla készítésének művészetét ezzel a könnyen követhető recepttel. Egy alapvető tortilla csak három egyszerű összetevőből áll: kukorica liszt, víz és só. Az eredmény egy rugalmas, ízletes tortilla, amit számos módon lehet használni, például főételként, mellékételként, vagy akár snackként is. Az elkészítési folyamat egyszerű és gyors, így bármikor elkészíthető, ha friss tortillára vágysz. Próbáld ki ezt a receptet, és élvezd a házilag készült tortillák frissességét és ízét!
Tortilla
Hozzávalók
- 2 csésze kukorica liszt Masa Harina
- 1,5 csésze víz több vagy kevesebb is szükséges lehet a liszt márkájától és minőségétől függően
- 1/2 teáskanál só
Elkészítés
- Keverd össze a kukorica lisztet és a sót egy nagy tálban.
- Fokozatosan add hozzá a vizet, és dolgozd össze a liszttel, amíg tészta nem képződik. Lehet, hogy nem szükséges az összes víz, vagy lehet, hogy egy kicsivel több is szükséges. A konzisztenciának olyannak kell lennie, mint a gyurma: nem ragadós, de nem is morzsalékos.
- Oszd el a tésztát 15-20 egyenlő részre. Minden darabot görgess gombóccá.
- Készíts elő egy tortilla prését (ha nincs ilyened, használhatsz nehéz talpú serpenyőt vagy sodrófát). Tegyél műanyag fóliát vagy nyitott műanyag zacskót a prés mindkét oldalára, hogy megakadályozd a tortilla ragadását.
- Helyezd a tésztagombócot a prés közepére és zárd le a fedelét, préseld le, hogy a gombócot lapos tortillává formázd. Ezt többször is el kell végezned, hogy elérjük a megfelelő vastagságot. Ha nincs présed, óvatosan lapítsd le a gombócot a serpenyő aljával, vagy használj sodrófát.
- Melegíts fel egy száraz serpenyőt vagy grillezőt közepes-nagy hőfokon. Helyezz egy tortillát a serpenyőbe és sütögetd kb. 30 másodperc és 1 perc között mindkét oldalán, vagy amíg a tortilla nem kezd el kissé felbuborékozni és barna foltok nem jelennek meg rajta.
- Ismételd meg a folyamatot a maradék tésztával, rakd a kész tortillákat egy tányérra és takard le tiszta konyharuhával, hogy melegek és puha maradjanak.
- Élvezd az otthoni tortilláidat!
Jegyzet
Kalória
Történet:
A tortilla egy ősi mexikói étel, melynek története több ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza. Az aztek civilizációban már használták a kukoricát, és az első tortillák valószínűleg ebből a gabonából készültek. A mai tortillák, amelyeket világszerte ismernek és szeretnek, az eredeti aztek recepteken alapulnak.
Tálalás:
A friss tortillákat számtalan módon tálalhatod. Használhatod őket taco alapjaként, megtöltheted hússal, zöldséggel vagy sajttal, de akár quesadillához is felhasználhatod. Salsával, guacamoléval és tejföllel kiegészítve pedig igazi mexikói élményt nyújtanak. Egy frissítő margarita koktél vagy egy jól behűtött sör pedig tökéletesen kiegészíti a tortilla ízét.
Alternatív hozzávalók:
Ha nem találsz kukorica lisztet (Masa Harina), használhatsz finom kukoricalisztet, de a végeredmény más lesz, mivel a Masa Harina speciális előkezelést kapott, amely megváltoztatja az ízét és a textúráját. Ha a tésztád túl száraz vagy túl ragadós, adj hozzá több vizet, vagy több lisztet, hogy elérjed a megfelelő konzisztenciát. Ezenkívül a tortillákba más ízesítőket is beleforgathatsz, például fűszereket, zöldfűszereket vagy sajtot, hogy egyedi ízt adj nekik.
Egészségügyi előnyök:
A kukorica tortillák rostban gazdagok, ami elősegíti az emésztést és hozzájárul a jóllakottság érzéséhez. Emellett alacsony zsírtartalmúak és mérsékelt mennyiségű fehérjét tartalmaznak. A Masa Harina, amit a tortillákhoz használnak, általában tartalmaz kalciumot és B-vitamint is.
Variációk:
Bár a klasszikus nagyon népszerű, számos változata létezik. Készíthetsz például teljes kiőrlésű búzalisztből, ami még több rostot és tápanyagot tartalmaz. Egy másik változat a gluténmentes tortilla, amit rizslisztből vagy más gluténmentes lisztekből készíthetsz.
Érdekességek:
A tortilla szó spanyol eredetű, és kis tortát jelent. Mexikóban gyakran használják evőeszközként, összehajtják, és belehalmozzák az ételt, majd úgy eszik meg. A tortilla a mexikói gasztronómia egyik legfontosabb alapanyaga, és szinte minden étkezés része. A tortillát minden nap frissen készítik, és számos módon fogyasztják, például tálalnak belőle chilis babot vagy más ragukat.