Mossuk meg, hámozzuk meg és szeleteljük fel a burgonyákat vékony szeletekre vagy hasábburgonya formájára.
Egy nagy serpenyőben hevítsünk egy kis olajat vagy vajat és süssük meg a bacont ropogósra. Vegyük ki a bacont a serpenyőből és tegyük félre. A bacon zsírját hagyjuk a serpenyőben az ízért.
Ugyanebben a serpenyőben a bacon zsírjában pirítsuk meg a finomra vágott vöröshagymát. Pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá az aprított fokhagymát és pirítsuk egy percig. Adjuk hozzá a burgonya szeleteket vagy hasábokat. Fűszerezzük sóval, borssal és paprikával, ha használunk. Süssük aranybarnára és addig, amíg a burgonya meg nem fő.
Ha a burgonya kész, adjuk hozzá a ropogós bacont a serpenyőhöz és keverjük össze. Szórjuk meg a reszelt sajttal.
Helyezzük a serpenyőt egy előmelegített 200°C-os sütőbe vagy takarjuk le fedővel a tűzhelyen, és hagyjuk a sajtot megolvadni és pezsegjen.
Vegyük ki a sütőből és szórjuk meg apróra vágott friss zöldfűszerekkel. Azonnal tálaljuk.